Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

SWB WFFS-tester aktive hingste

Svensk Varmblod går ind i kampen mod WFFS. Forbundet har besluttet at teste samtlige aktive avlshingste for WFFS- genet på linje med KWPN. Samtidig igangsættes dataindsamling om WFFS forekomst i avlspopulationen. Dansk Varmblod afventer fortsat

 

SWB går aktivt ind i kampen mod WFFS

På baggrund af den seneste debat om den genetiske sygdom Warmblood Fragile Foal Syndrom (WFFS), har avlsledelsen af Svensk Varmblod på et møde den 25. maj, taget beslutningen om at teste samtlige aktive avlshingste i forbundet. Svensk Varmblods beslutning kommer i kølvandet af det hollandske barmblods forbund KWPN's beslutning, som det første officielle avlsforbund, om at teste og registrere samtlige aktive hingstes WFFS genstatus.

 

Test af alle aktive hingste og hingste under afprøvning

Svensk Varmblod har besluttet i løbet af 2018 at screene samtlige aktive hingste og ung-hingste under afprøvning for, om de er bærere af WFFs-genet. Forbundet agter herefter også - på lige fod med KWPN - at offentliggøre de enkelte hingstes WFFS-status på forbundets hjemmeside under overskriften "Hingstlicenser". Resultaterne vil bive offentliggjort efterhånden som testresultaterne foreligger. Fra 2019 af vil det herefter blive obligatorisk for alle hingste, at der skal foreligge en WFFS-test, før de enkelte hingste kan aktiveres i avlen. Det gælder også de såkaldte en-hoppes licenser.

 

Derudover vil WFF-status blive tilføjet som en af de defekter, der officielt skal rapporteres i forbundet.

 

 

Forskningsprojektet skydes i gang i år

Svensk Varmblod vil derudover iværksætte et forskningsprojekt der skal afdække frekvensen af bærere i den samlede population af SWB-heste. Studiet vil allerede omfatte dette års følårgang, for at indhente den øjeblikkelige status og information om nuværende bærere af WFFS-genet. Projektet forventes tilendebragt i løbet af efteråret/vinteren, i god tid forud for avlssæsonen 2019.

 

Registrering af andelen af WFF bærere i følårgang 2018

Prøver fra indeværende års følårgang vil blive tilgængelige efterhånden som føllene bliver født. Avlsledelsen understreger, at dette studie ikke vil have til formål at registrere individuelle føl, men skal give en klar indikation på frekvensen af genetiske bærere af WFFS-genet i følårgang 2018, og hermed også være en indikator for kommende følårgange, såfremt der ikke gribes yderligere ind i i forbundets avlspolitik.

 

Dabsk Varmblod forholder sig fortsat observerende

For få dage siden udsendte Dansk Varmblod en pressemeddelelse, om at man fra DV's side, vil holde sig orienteret om WFFS og at der indsamles indsamler data. Men det danske avlsforbund forholder sig fortsat afventende i forhold til aktiv stillingtagen i forhold til egen avlspopulation ( se her)

 

Der er således endnu ikke tale om at Dansk Varmblod har taget konkrete tiltag i forhold til om man ønsker at registrere eller indføre restriktioner i relation til de hingste og evt. hopper der er aktive i avlen, som f.eks. at indføre tilsvarende obligatoriske registreringer som nu KWPN og SWB gør. Det må dog forventes, at der vil blive et pres for at indføre tilsvarende initiativer, såfremt flere af de øvrige varmblodsforbund følger trop.

 

Læs mere om hvad WFFS er her og en avlerberetning om et føl, der blev født med WFFS i artiklerne her

 

Læs om Blue Hors beslutning om at teste, som den første hingstestation i Danmark og om hvilke hingste, der er fundet positive her

Billede

Svensk Varmblod går ind i kampen mod WFFS, og har på linje med KWPN den 24. maj udsendt en pressemeddelelse, hvori det we angivet at forbundet har besluttet at teste samtlige aktive avlshingste for WFFS- genet.

 


Tilføjet d. 29-05-2018 kl. 11:18 af i kategorien Avl.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-04-19 Få WFFS-testet dit føl på følskuet
21-01-19 WFFS – storm i et glas vand?
18-01-19 Schokemöhle vil betale for WFFS føl
18-01-19 Blue Hors Don Schufro er WFFS positiv
12-01-19 Schockemöhles WFFS resultater lækket
17-12-18 Zack nomineret til Årets hest i KWPN
12-12-18 EU indfører obligatorisk test for WFFS fra 2019
16-07-18 ASK hingste frikendt for WFFS
26-06-18 Tysk hingstestation bryder WFFS-tavshed
23-06-18 To Helgstrand hingste testet WFFS-positive


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider