Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Blue Hors Don Schufro er WFFS positiv

Stutteri Blue Hors har efter mange indikationer nu valgt at teste deres avlsmatador Blue Hors Don Schufro for WFFS, og testresultaterne har desværre vist sig at være positive. Hingsten trækkes nu foreløbigt fra avlen

 

Forgangseksempel

Stutteri Blue Hors var forgangseksemplet for mange andre store hingstestationer, da hele problematikken vedrørende den arvelige gendefekt WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) brød ud i medierne og skabte panik hos avlere rundt om i verden og særligt i Europa.

 

Blue Hors valgte resulut i maj 2018, som den første hingstestation i Europa, at teste alle sine aktive avlshingste for WFFS for officielt at udmelde status på de testede hingste (se her). Heriblandt var ikke stutteriets aldrende avlsmatador og stempelhingst Blue Hors Don Schufro, der i årevis har ligget helt i toppen af WBSH's avlsindeksliste for dressurhingste.

 

 

Da 25-årige Blue Hors Don Schufro ikke længere tappes for frisk sæd, var han ikke blandt de ti hingste, der blev testet tilbage i maj måned 2018. I mellemtiden har flere heste, der er i tæt familie med den snart 26-årige Don Schufro, vist sig at være bærere af WFFS-genet, og derfor pegede flere forhold i retning af, at han også selv er bærer, og derfor har stutteri Blue Hors nu ifølge en pressemeddelelse besluttet at lade hingsten test, og det har desværre vist sig, at han har testet positiv.

 

"Vi går ind for åbenhed og har derfor også ladet Don Schufro teste for WFFS, og han har - næsten som forventet - vist sig at være bærer", fortæller Esben Møller.

 

Genfejlen WFFS har eksisteret hos varmblodshesten i mange år, men først for nyligt har man kortlagt den genetiske kodning, og et enkelt tilfælde af et dødfødt føl i USA skabte sidste forår røre i varmblodskredse over hele verden.

 

Heldigvis har den første forskrækkelse lagt sig. Ingen heste er syge af WFFS; for der findes kun raske genbærere. Parrer man derimod to heste, der er bærere af WFFS-genet, er der 25% risiko for at få et dødfødt eller svageligt født føl, men det sker kun meget sjældent, da de fleste allerede på et tidligere fosterstadie går til og aborteres.

 

"Viden om hestenes WFFS-status er blot et ekstra avlsredskab, der er blevet tilgængeligt, og det giver avlerne mulighed for at undgå at parre to genbærere. Derfor kan vi også kun opfordre hoppeejerne til at teste deres hopper inden avlssæsonen", udtaler Esben Møller.

 

Billede

 

Stutteri Blue Hors har efter mange indikationer nu valgt at teste deres avlsmatador Blue Hors Don Schufro for WFFS, og testresultaterne har desværre vist sig at være positive. Hingsten trækkes nu foreløbigt fra avlen (Foto: Blue Hors)

 


Tilføjet d. 18-01-2019 kl. 10:07 af i kategorien Avl.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-04-19 Få WFFS-testet dit føl på følskuet
21-01-19 WFFS – storm i et glas vand?
18-01-19 Schokemöhle vil betale for WFFS føl
12-01-19 Schockemöhles WFFS resultater lækket
12-12-18 EU indfører obligatorisk test for WFFS fra 2019
16-07-18 ASK hingste frikendt for WFFS
26-06-18 Tysk hingstestation bryder WFFS-tavshed
23-06-18 To Helgstrand hingste testet WFFS-positive
19-06-18 20% af gelderlander hingste er WFFS-bærere
08-06-18 Dansk Varmblod om WFFS


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider