Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Tre Blue Hors-hingste midlertidigt ude af avlen

Tre Blue Hors hingste er med øjeblikkelig effekt foreløbigt taget ud af avlen. Det drejer sig om Blue Hors Londoner, Blue Hors Veneziano og Blue Hors Emilio, der har vist sig at være bærere af genet for sygdommen 'Warmblood Fragile Foal Syndrome' (WFFS), der skyldes et vigende gen, og kan føre til deformiteter i nyfødte føl, med smerter og aflivning til følge

 

Blue Hors går proaktivt ind i kampen mod WFFS

"Flere tilfælde af den sjældne, genetisk arvelige sygdom Warmblood Fragile Foal Syndrome i USA i dette forår har sat fokus på WFFS-genet hos avlshingste, og derfor har vi på Blue Hors valgt at lade vores aktive hingste teste. Desværre har det vist sig, at tre Blue Hors-hingste er bærere af WFFS-genet", fremgår det af den seneste pressemeddelelse fra Blue Hors, der har valgt at agere proaktivt på den stigende bekymring for sygdommen i avlerkredse.

 

Den seneste måneds internationale fokus på og debat om Warmblood Fragile Foal Syndrome er affødt af flere tilfælde af føl født med denne sygdom i USA og med den samme europæiske hingst som far. Sygdommen er en genetisk og hermed arvelig sygdom, der fører til abnormaliteter i hud og knogler, der medfører store smerter for det nyfødte føl, og fører til aflivning af føllet typisk efter blot få dages i op til en uges levetid.

 

 

Det har fået flere hingstestationer til at gå forrest i Europa og få deres hingste testet, og blandt dem er Blue Hors, der netop har modtaget testresultatet for de ti aktive avlshingste, der er testet.

 

7 Blue Hors hingste har klaret frisag

Heldigvis har det vist sig, at Blue Hors Zackerey, Blue Hors Don Olymbrio, Blue Hors Farrell, Blue Hors Fifty Cent, Blue Hors Zack, Blue Hors Rockefeller og Blue Hors St. Schufro alle er testet negativ og er således ikke bærere af WFFS, meddeler Blue Hors.

 

Tre Blue Hors hingste er bærere af WFFS genet

"Prøverne har desværre også vist, at avlshingstene Blue Hors Londoner, Blue Hors Veneziano og Blue Hors Emilio er bærere af genet for WFFS. I lyset heraf har vi besluttet at tage disse tre hingste midlertidigt ud af avlen og vil i fremtiden teste hingste for WFFS-genet, inden de bliver indsat i vores avlsprogram", fortæller Esben Møller og tilføjer: - "Når tre ud af vores ti hingste har testet positiv, så må genet være mere udbredt, end man hidtil har været bevidst om, og derfor har vi truffet den beslutning foreløbigt at stoppe de tre hingstes avlsindsats"

 

Opfordring til hoppeejere om at teste deres hopper

På Blue Hors er de endnu ikke vidende om, at der er født føl med Warmblood Fragile Foal Syndrome, selvom Veneziano nu har fire følårgange, og Emilio har én.

 

"For avlere, der tidligere har anvendt hingste, der er bærer af genet for WFFS anbefaler vi i fremtiden at teste hopperne, før de indsættes i avl. Da sygdommen viser sig ved føllene kort tid efter fødslen, er der ingen risiko forbundet med anvendelse til sport af ældre afkom efter bærer forældre", fortæller Blue Hors' dyrlæge Jesper Møller Nielsen.

 

WFF forventes på agendaen i varmblodsforbund

Intet avlsforbund har endnu taget stilling til Warmblood Fragile Foal Syndrome, men World Breeding Federation for Sport Horses har meddelt, at håndtering af sygdommen er på dagsordenen i nær fremtid.

 

"Indtil da, synes vi, det er sikrest at anbefale ikke at anvende hingste, der er bærere af genet for WFFS", slutter dyrlæge Jesper Møller Nielsen.

 

Hvad er WFFS?

Føl med Warmblood Fragile Foal Syndrome bliver født for tidligt, svage, ude af stand til at rejse sig og/eller med abnormaliteter i specielt huden, så de må aflives få dage efter fødslen.

 

Tilstanden skyldes et såkaldt vigende gen. Det betyder, at føllet skal have det fra både moderen og faderen for at sygdommen kommer til udtryk. Omvendt kan en hest, der kun bærer genet fra en af sine forældre arve det videre til sine afkom uden selv at have sygdommen. Hvis både hingsten og hoppen er bærere af genet, vil der være 25 % chance for at få et føl med sygdommen, ligesom der vil være 50 % chance for at få et afkom der bærer genet uden sygdom og 25 % chance for at få et afkom der ikke bærer genet for sygdommen. I det tilfælde at kun en af forældrene er bærere af genet for WFFS vil ingen af afkommene få sygdommen i udbrud, men 50 % af de fødte føl vil være bærere af genet.

 

I princippet kan man avle på en bærer af genet uden risiko for sygdom, hvis bare man sørger for at krydse, med en forælder der ikke er bærer af genet. Man vil dog på langt sigt sprede genet i racen, da 50 % af føllene vil være skjulte bærere af genet uden at udvise sygdom.

 

Heste-nettet bringer senere en beretning fra en avler der har oplevet at få et føl med sygdommen.

 

Kilde: Blue Hors

 

Billede

 

Flere tilfælde af den sjældne, genetisk arvelige sygdom Warmblood Fragile Foal Syndrome i USA i dette forår har sat fokus på WFFS-genet hos avlshingste, og derfor har vi på Blue Hors valgt at lade vores aktive hingste teste. Desværre har det vist sig, at tre Blue Hors-hingste er bærere af WFFS-genet


Tilføjet d. 21-05-2018 kl. 18:28 af i kategorien Avl.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
04-12-19 Agnete og Blue Hors heste på vej mod Wellington
27-11-19 Fortrun præmiehingst hos Oldenburgerne
13-11-19 Groom med 10-års jubilæum
10-11-19 Agnete skal ride Olymbrio
07-11-19 Zepter - en stjerne in spe
22-07-19 Blue Hors fortsætter som vært for DRF stævner
28-06-19 Årets Blue Hors Championat skudt igang
19-06-19 Ny avlskonsulent hos Blue Hors
14-06-19 Stinna skal ride Blue Hors hest
30-04-19 Få WFFS-testet dit føl på følskuet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider