Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

En avlers grufulde møde med WFFS

Varmblodsavler Mary Nuttall har i et åbent brev til hesteverdenen, delt ud af sin egen personlige avler oplevelse, da hun tog imod et af sine nyfødte føl, der led af den grufulde genetiske sygdom WFFS. Nuttall opfordrer ansvarlige avlere og hingstestationer til at lade deres avlsdyr teste for denne alvorlige genetiske defekt, for at eliminere WFFS bærere i avlen

 

En avlers personlige oplevelse med WFFS

Dressurrytter Mary Nuttall der oprindeligt er brite, selv rytter og har undervist i dressur over hele verden, bor i dag på Southerwood farm i Texas, hvor hun fortsat underviser og hvert år avler 4-6 varmblods dressurheste.

 

Mary Nuttall har i et åbent brev som bl.a. er gengivet af Eurodressage, skrevet om sine egne personlige erfaringer med den arvelige sygdom Warmblood Fragile Foal Syndrom (WFFS), idet hun advarer andre avlere imod denne grufulde sygdom.

 

Mary beretter følgende (i væsentlige uddrag):

"Da jeg satte en af mine rutinerede avlshopper af top-præstationsblod i fol med en af de bedste Europæiske hingste sidste år, havde jeg ikke i min vildeste fantasi kunne forudse hvad der var i vente.

 

Min hoppe havde termin i marts [red. 2018], og jeg var heldig nok til at være til stede ved folingen, så jeg selv kunne opleve mit føl komme til verden.

 

Føllet som til verden som planlagt og alt så ud til at være normalt, selvom hoppen havde en tilbageholdt efterbyrd, hvilket var første gang nogensinde for denne erfarne hoppe.

 

Indledningsvist virkede føllet helt som det skulle være. Han virkede frisk og opmærksom, havde god sutterefleks og kommunikerede meget med vrinsk og føl lyde som ethvert sundt opvakt føl. Men der men der var imidlertid noget helt galt.

 

 

Det første jeg bemærkede var hans slappe forben. Når han forsøgte at rejse sig, hang huden fast i underlaget, når underbenet kom i kontakt med halmen. Vores veterinær trådte til, malkede hoppen og fodrede føllet med kolostrum gennem en sprøjte. Efter to timer var føllets ben fortsat som gele, og flere led bøjede nu nærmest bagover.

 

Både jeg selv og min dyrlæge var forbløffede over synet, og undrede os begge over hvad der var galt med føllet, så vi skyndte os at bringe ham til det nærmeste hestehospital.

 

Mens nogle tegn og reaktioner hos føllet var helt normale, som fx hans temperatur og respirationsrate, var der også tydelige anormale fund, da dyrlægerne begyndte at undersøge ham. Følle havde nu gennemgående slid/rifter på alle fire koder og hans lemmer var hypotermiske [red. dvs. underkølede]. Det samme var kronraden på alle fire ben og hans slimhinder. Det hvide i føllets øjne var rødligt. Ved en mere indgående undersøgelse af føllet konstaterede dyrlægerene at brusken i føllets øre og næste fremstod underudviklet.

 

I løbet af undersøgelsen og ved håndteringen af føllet, begyndte føllets hud tilsyneladende umotiveret at løsne sig og falde af i hænderne på dyrlægerne, fortalte de mig efterfølgende.

 

Samtlige disse symptomer ledte dyrlægerne frem til at teste føllet for genetiske defekter. Testen viste at føllet havde WFFS. Mit føl blev herefter øjeblikkeligt aflivet. Den eneste udgang for nyfødte føl, der fødes med denne forfærdelige sygdom er aflivning, da det i alle tilfælde er dødeligt!

 

Som ansvarlig avler, indsamlede jeg herefter hårprøver fra samtlige mine hopper og indsendte dem til genetisk analyse. Heldigvis var ingen af mine avlshopper bærere af WFFS genet, bortset fra den ene hoppe - moderen til det syge føl.

 

Da det er relativt billigt at få testet for WFFS, opfordrer jeg på det kraftigste andre avlere til at få testet deres avlsdyr for denne grusomme arvelige sygdom. Jeg opfordrer også alle hingstestationer til at få deres hingste testet, så de gør det etisk korrekte.

 

Spørgsmålet er, om der er som åbne Pandoras æske for valg af blodlinjer og for vores avlsforbund? Det er det med stor sandsynlighed!. Men hvis vi skal undgå flere forfærdelige og hjerteskærende folinger af føl med WFFS - som jeg personligt har oplevet det - så er det min overbevisning, at det er det hele værd!

 

Jeg er blevet kontaktet af andre hesteejere og har set opslag på Facebook, hvor folk drøfter, at mange af de genetiske sygdomme der findes i de forskellige hesteracer, resulterer medfører at der opstår problemer i bindevævet. Andre hævder at genet SLOD1 der er i spil i WFFS, kan forårsage sprængning af arterier hos voksne heste - svarende til en lignende genetisk sygdom hos mennesker -[red. en også anerkendt genetisk lidelse der bl.a. er udbredt blandt friser heste (se her)].

 

Forhåbentlig vil disse fremskridt indenfor gen-tests være os til stor gavn i bestræbelserne på at få svar på disse spørgsmål i fremtiden. For nuværende kan jeg kun råde avlere til at teste deres heste - viden er magt!

 

Test jeres avlsdyr!

Sådan slutter Mary Nutall sin øjenvidneberetning, med opfordringen til andre hesteavlere og hingsteejere om at, lader deres avlsdyr genteste for WFFS, således at usunde dyr kan blive elimineret fra avlen.

 

Blue Hors går forest

Den første hingstestation i Danmark, der som ansvarlig hingstestation har taget konsekvensen af den seneste fokus i medierne på denne frygtelige genetisk betingede sygdom, og har fået testet deres avlshingste er Stutteri Blue Hors. Det har med øjeblikkelig effekt først til avlsmæssig suspention af tre af stutteriets unge hingste der har vist sig at være bærere af WFFS-genet (se her).

 

Heste-nettet bringer endnu et indlæg om WFFS i en kommende artikel se her

 

Billede

 

Varmblodsavler Mary Nuttall har i et åbent brev til hesteverdenen, delt sine uhyggelige personlige erfaringer hvor hun tog imod et nyfødt føl, der led af den forfærdelige genetiske sygdom WFFS. Her ses et føl med Warmblood Fragile Foal Syndrom (WFFS) (Foto: Laboklin)


Tilføjet d. 24-05-2018 kl. 12:36 af i kategorien Ejendomme og teknik.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
21-01-19 WFFS – storm i et glas vand?
18-01-19 Schokemöhle vil betale for WFFS føl
18-01-19 Blue Hors Don Schufro er WFFS positiv
12-01-19 Schockemöhles WFFS resultater lækket
12-12-18 EU indfører obligatorisk test for WFFS fra 2019
16-07-18 ASK hingste frikendt for WFFS
26-06-18 Tysk hingstestation bryder WFFS-tavshed
23-06-18 To Helgstrand hingste testet WFFS-positive
19-06-18 20% af gelderlander hingste er WFFS-bærere
08-06-18 Dansk Varmblod om WFFS


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider