Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

WFFS – storm i et glas vand?

Den i USA bosiddende danske springhesteavler Brian Bech-Hansen, mener ikke avlere bør foretage avlsbeslutninger ud fra hingstens WFFS-status, så længe man kender status af både hoppe og hingst: WFFS blandt avlere er en storm i et glas vand, mener danskeren

 

Genfejl

Genfejlen WFFS har eksisteret blandt varmblodsheste i flere årtier, og er en genmutation, der kan medføre dødfødte føl, eller føl der dør tidligt efter fødslen. Flere hingsteholdere, særligt i Tyskland har været tilbageholdende med at melde WFFS status ud for deres hingste, på grund af frygt for økonomiske tab. Det vurderes i dag, at omkring 10% af varmblodspopulationen er bærere af WFFS-genet.

 

Skiller vandene

WFFS-diskussionen, begynder så småt at dele vandene. Den tog for alvor fart i maj 2018, og skabte usikkerhed og frygt blandt avlere, hvorefter der er blevet indført regler om obligatoriske tests i mange avlsforbund. Senest er der hingsteholdere, og nu også avlere, der mener problemet er overvurderet.

 

 

Dansk springavler taler ud

Netop har en store tyske hingsteholder Paul Schokemöhle tilkendegivet sin holdning til WFFS-diskussionen (se her), men nu er er også andre er tilkendegiver at mediebevågenheden og frygten for WFFS blandt avlere, er overdreven. Den danske springhesteavler Brian Bech-Hansen, Tallin Farm, USA har netop bekendtgjort sin personlige holdning på sin amerikanske Facebook side og skriver bl.a.:

"På Tallin Farm vil vi teste for WFFS. Vores egne hingste er blevet testet". Og han fortsætter: "Det er imidlertid vores officielle holdning at ansvarlige avlere ikke bør foretage avlsbeslutninger på baggrund af WFFS-status med mindre de avler med to bærere. At avle på en bærer af WFFS har ingen betydning for kvaliteten eller præstationen af hesten. Vi mener det er en stor fejl at foretage avlsbeslutninger baseret på WFFS status, med mindre begge forældre er bærere af genet. Vi ville til enhver tid købe en WFFS bærer, så længe kvaliteten af hesten er til stede og vi ville anvende hingste der er WFFS bærer, hvis vi mener der er en god match med vores (WFFS negative) hoppe."

 

Og Brian Bach-Hansen mener ikke at WFFS giver nogen grund til større bekymring:

"Vi ville bekymre os om alt alder før vi ville bekymre os om WFFS, da det ingen indflydelse har på hesten, så længe du ikke avler med to bærere. I Danmark kalder vi det 'en storm i et glas vand'. WFFS er ikke et problem så længe vi kender WFFS-status af både hingst og hoppe", mener den i USA lokaliserede danske springhesteproducent, Brian Bach-Hansen.

 

 

Billede

 

Den i USA bosiddende danske springhesteavler Brian Bech-Hansen, mener ikke avlere bør foretage avlsbeslutninger ud fra hingstens WFFS-status, så længe man kender status af både hoppe og hingst, og mener at frygten for WFFS blandt avlere er en storm i et glas vand


Tilføjet d. 21-01-2019 kl. 12:22 af i kategorien Avl.
Tags: WFFS.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-04-19 Få WFFS-testet dit føl på følskuet
18-01-19 Schokemöhle vil betale for WFFS føl
18-01-19 Blue Hors Don Schufro er WFFS positiv
12-01-19 Schockemöhles WFFS resultater lækket
12-12-18 EU indfører obligatorisk test for WFFS fra 2019
16-07-18 ASK hingste frikendt for WFFS
26-06-18 Tysk hingstestation bryder WFFS-tavshed
23-06-18 To Helgstrand hingste testet WFFS-positive
19-06-18 20% af gelderlander hingste er WFFS-bærere
08-06-18 Dansk Varmblod om WFFS


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider