Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Collagen nedbrydning mulig årsag til lidelser blandt frisere

Degenerering af collagen, er en mulig fællesnævner for en række lidelser, der ses hyppigere hos friserheste end i andre hesteracer, og formentlig skyldes uhensigtsmæssige arveegenskaber der er udbredt i denne stærkt indavlede hesterace

 

Collagen degenerering mulig årsag til racespecifikke lidelser

Et belgisk forskerhold har fundet frem til en højere grad af degeneration af collagen blandt friser heste sammenlignet med andre hesteracer, hvilket muligvis kan forklare en række helbredsmæssige problemer hos denne race.

 

Nedbrydningen af collagen er formentlig årsag til nogle af de forhøjede tilfælde af sundhedsmæssige problemer blandt frisere, der udspringer af uheldige arvelige egenskaber, der er blevet udbred i racen som følge af invavl.

 

Forskning i race specifikke lidelser

Forskerhold har fundet frem til, at der forekommer en højere grad af degenerering af collagen sted hos friser heste, sammenlignet med andre hesteracer som f.eks. varmblodshesten. Forskerne mener det kan forklare en del af de bindevævsproblemer, der hyppigt forbindes med denne hesterace, og er årsagen til en række lidelser der er enerkendt som udbredte blandt frisere end andre hesteracer.

 

 

Indavl antageligt årsag til racespecifikke heldbredsudfordringer

Friser heste var for ganske få årtier siden en stærkt truet hesterace, og der blev sat ind med en særdeles aktiv avlsindsats for at bevare racen, der på et tidspunkt blot talte ca. 200 individer. Som følge heraf har friserheste i dag en relativ høj indavlsprocent, og uheldige nedarvede egenskaber anses at være årsagen til nogle af de sundhedsmæssige problemer, der sættes i forbindelse med denne race. Det er blandt andet tilstande som dværgvækst, og hydrocephalus (væskeophobning, der øger trykket i hjernen).

 

I de senere år har flere studier fokuseret på andre arvelige problemer hos friserne så som mega-oesophagus (en lidelse hvor spiserøret forstørres) og sprængning af aorta.

 

Nedbrydning i collagen muligt fællestræk for flere tilstande hos friserne

Måden hvorpå disse lidelser opstår, er fortsat uafklaret, men der er tidligere blevet peget på at kvaliteten af collagen har en mulig central rolle. Collagen er som mange sikkert er bekendt med, det primære strukturelle protein, der findes i huden og i andet bindevæv. I forbindelse med de to sidstnævnte lidelser, har man fundet klumpet collagen, både i forbindelse med sprængte aorta'er og i forbindelse med spiserørslidelsen.

 

Forhøjede collagen fragmenter i urinen

Forskerholdet ønskede med studiet konkret at undersøge evt. race specifikke forskelle i katabolismen - dvs. hvor lang tid nedbrydningen af proteinerne tager, for at opretholde et sundt væv. Forskerne udtog prøver fra 17 friserheste og fra tilsvarende 17 varmblodsheste til sammenligning.

 

Forskerne fandt forhøjede niveauer af stoffet pyridinolin (PID) - fragmenter af collagen - i urinen hos friserne til sammenligning med varmblodshestene.

 

Ifølge forskerne peger det på, at der er en race specifik forhøjelse i degenereringen af collagen blandt frisere, som følge af nedbrydning i det bløde væv. Ifølge forskerne kan disse fund meget vel forklare de anormale tilstande i bindevævet, som man finder hos friser heste.

 

Studiet der er publiceret under licens af Creativ Commons og kan i sin fulde længde læses på engelsk her

 

Kilde: Elevated urinary excretion of free pyridinoline in Friesian horses suggests a breed-specific increase in collagen degradation. Veronique Saey, Jonathan Tang, Richard Ducatelle, Siska Croubels, Siegrid De Baere, Stijn Schauvliege, Gunther van Loon and Koen Chiers. BMC Veterinary Research 2018 14:139 doi.org/10.1186/s12917-018-1454-8.

 

Billede

 

Flotte og karakteristiske ser de ud friserne, og det var godt den stærkt truede hesterace blev reddet, men det havde tilsyneladende nogle alvorlige omkostninger for racen.Degenerering af collagen, er en mulig fællesnævner for en række lidelser, der ses hyppigere hos friserheste end i andre hesteracer, og formentlig skyldes uhensigtsmæssige arveegenskaber der er udbredt i denne stærkt indavlede hesterace (Arkivfoto)


Tilføjet d. 08-05-2018 kl. 08:24 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)
Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider