Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Danske islændere er for fede!

Mere end her fjerde udvoksede islænder i Danmark, er muligvis for fed, advarer danske forskere. Det gør de på baggrund af et netop offentliggjort forskningsstudie, der afslører udbredt overvægt blandt islænderbestanden i Danmark.

 

Populær race i Danmark

Islandske heste er særdeles populære i Danmark både blandt professionelle hestefolk og blandt den store skare af fritidsryttere, og der er rigtig mange eksemplarer af denne lille hesterace i landet. Nu afslører en ny dansk undersøgelse imidlertid, at fedme tilsyneladende udgør et stort problem blandt den danske bestand af islændere.

 

Dansk fedme undersøgelse

I en undersøgelse omfattende 252 islandske heste i alderen fra 4 år og opefter, fandt forskerne at fedme var udbredt blandt 1/4 af hestene, og at overvægtige heste er normen. Undersøgelsen bestod af ialt 142 vallakker, 101 hopper og 9 hingste fra 46 forskellige gårde, stutterier og opstaldningssteder.

 

Rasmus Bovbjerg Jensen, Signe Hartvig Danielsen and Anne-Helene Tauson, fra det veterinære universitet LIFE, har stået i spidsen for undersøgelsen, der bestod af at anvende den kendte huld-evalueringsskala som værktøj for studiet kombineret med supplerende målinger ved brug af vægt tape.

 

Huld-skala og vægt tape

Vurderingsskalaen, er baseret på en 9-punkts skala til bedømmelse af hestens huld, hvor 1 svarer til en ekstremt undervægtig hest, mens 9 svarer til en ekstremt fed hest. Der blev i studiet endvidere taget kontrol bedømmelser, som blev udført af hesteejerne selv, for sammenligning af vurderingerne. Ifølge forskerne var der god korrelation mellem de resultater der fremkom for de til projektet tilknyttede personer og hestens egen ejer.

 

Udover huld-vurderingsmetoden anvendte forskerne tillige vægt tape for at vurdere hestenes kropsvægt. Omkredsen på halsen blev også målt, tillige med hestens stangmål og forholdet mellem de to mål blev beregnet. Huld vurderingerne blev ligeledes sammenholdt med vægt tape målene. Forskerne fandt her en god korrelation mellem resultaterne af de to metoder, selvom det efterfølgende viste sig, at målene fra det ene vægt tape afveg og var en smule højere end de andre.

 

Udbredt overvægt blandt danske islændere

Undersøgelsen afslørede imidlertid at 5,9 % af de af undersøgelsen omfattede heste, havde en huld-score på 3-4. Chokerende hele 70 % havde en huldscore på 5-6, der svarer til at de er lette til moderat overvægtige og hele 24 % havde en fedme score på 7-9!

 

"Tilstedeværelsen af fedme blandt udvoksede islandske heste i Danmark er høj" konkluderer forskerne på baggrund af undersøgelsens resultater, men de tilkendegiver samtidig at resultatet harmonerer med de billeder der har tegnet sig fra andre undersøgelser indenfor andre racer.

 

Pas på med overvægt

Resultaterne peger samtidig på, at normen for hvad der anses for at være en normal vægt for islændere i Danmark kan være fejlagtig og misvisende, og at ejere af islændere bør være mere påpasselige med, at deres heste ikke bliver overvægtige. Overvægt kan som bekendt have konsekvenser for både hestenes generelle sundhed og velfærd. Og selvom islændere generelt betragtes som gode vægtbærere, skal man huske på, at såfremt de både skal bære en tung rytter og en mængde ekstra kilo, kan det på sigt få alvorlige konsekvenser for hestens anvendelighed, uanset om hesten fra naturen er stærk eller ej.

 

Resultater offentliliggjort on-line

Undersøgelsens resultater er offentliggjort i Acta Veterinaria Scandinavia i et tillæg om dyre fedme under titlen: "Animal Obesity - causes, consequences and comparative aspects: meeting abstracts.

Undersøgelsens resultater, der er offentliggjort som en 'open - access' artikel og hermed er frit tilgængelig på nettet, kan ses her.

 

Kilde: he prevalence of obesity in mature Icelandic horses in Denmark
Rasmus Bovbjerg Jensen*, Signe Hartvig Danielsen and Anne-Helene Tauson
Acta Veterinaria Scandinavica 2015, 57(Suppl 1):O9 doi:10.1186/1751-0147-57-S1-O9

 

Billede

 

Islænder med nogle kilo for meget på kroppen

 


Tilføjet d. 29-09-2015 kl. 17:11 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
03-05-18 Daniel og Zack med i verdens top 15
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
18-09-17 Anna Blomgreen Rogers - succes med dansk forbindelse
22-06-17 4. runde i Nations Cup uden Danmark
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?
05-10-16 Overvægtige ryttere gør livet hårdt for deres ponyer


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider