Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Slank din hest med hø og halm

Bland hø og halm, hvis din hest eller pony har brug for at tabe sig, er en billig og effektiv måde til at få dem til at smide de overflødige kilo, naturligvis kombineret med passende motion

 

Overvægtige heste og ponyer

Fra mange sider meldes der om stigende overvægtsproblemer blandt heste og ponyer, især blandt de der er blevet rørt mindre her under Corona pandemien. I Storbritannien advarer veterinærer om at problemets størrelse er ved at true hestevelfærden, og hvor mindst 30% af den samlede heste og pony population er overvægtige, mens problemet i Danmark er knapt så udbredt.

 

Billig slankekur

Skulle du alligevel stå med en pony eller hest, der er lidt for madglad, og har en del ekstra kilo på kroppen, som den burde komme af med, så er der råd forude uden at det skal koste en formue.

 

 

Der er ingen grund til at ofre penge på dyre foderblandinger til overtrivelige heste, en enkelt kombination af hø og halm, kan bringe dig et langt stykke mod dit mål, hvis du gør det med omtanke.

 

Oprindelige ponyracer bliver let overvægtige

De oprindelige ponyracer så som Welsh Cobs, Exmoor og Shetland ponyer, er særligt tilbøjelige til at tage på af kornholdige foderprodukter, og mange pony-ejere kæmper ofte for at få dem til at slanke sig.

 

Overvægt er sammenhængende med ubalancer i hormonniveauerne, inklusive insulin og kortison, der kan forårsage forfangenhed, og er derfor ikke til at spøge med. Forskerne afprøvede en hypotese, hvor de kombinerede dårlig vinterafgræsning med en ligelig blanding af byghalm og hø i forsøget på at opnå vægttab hos ponyer.

 

Forsøget

En ligelig blanding af byghalm og hø er en effektiv slankekur for den overvægtige hest eller pony, har britiske forskere fundet frem til, efter de har gennemført et forsøg med 40 ponyer.

 

Forsøgsponyerne blev opdelt i to hold, hvor det ene fik blandingen af hø og halm, mens de andre fik hø alene. I løbet af studiet opnåede samtlige 35 ponyer der var på Halm/hø blandingen betydelige vægttab, på gennemsnitlig 27kg. De 15 ponyer der fik hø. Bland dem var der kun 3 ponyer det tabte sig, mens flertallet faktisk tog på - gennemsnitligt 6 kg.

 

"Studiet indikerer at halm er en omkostningseffektiv og en lavenergikilde, der kan være et nyttigt alternativ til hø alene, når man forsøger at slanke sin hest eller pony over vintersæsonen", konkluderer forsker teamet, der i øvrigt bemærkede at der ikke var episoder med heste der fik fordøjelsesproblemer som kolik under forsøget, og der var heller ingen der blev forfangne.

 

Hvis du selv forsøger dig

Hvis du selv beslutter dig at forsøge dig med at slanke din hest ved af fodre med hø og halm, så bør du rådgive dig med din foderkonsulent forinde, så du er sikker på at din hest bliver dækket ind med nødvendige mineraler og vitaminer, mens den slanker sig.

 

Kilde: Inducing weight loss in native ponies: is straw a viable alternative to hay?
Miranda Carlotta Maria Dosi, Roxane Kirton, Sarah Hallsworth, John A. Keen and Ruth Anna Morgan.
Vet Record, dx.doi.org/10.1136/vr.105793. Læs mere her

 

Billede

 

Bland hø og halm, hvis din hest eller pony har brug for at tabe sig, er en billig og effektiv måde til at få dem til at smide de overflødige kilo, naturligvis kombineret med passende motion (Arkivfoto)


Tilføjet d. 25-05-2020 kl. 11:16 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?
05-10-16 Overvægtige ryttere gør livet hårdt for deres ponyer


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider