Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination

Tunge ryttere og dårligt tilpassede sadler er årsag til smerter i hestens ryg. Et pilotprojekt af den kendte britiske forsker Dr. Sue Dyson fra the Centre of Equine Studies ved det anerkendte Animal Health Trust Fond, sætter fokus på problemet

 

Rytter tyngde og sadler til debat

Et pilotprojekt under arbejdstitlen: Indflydelse af rytterens størrelse og sadlens pasform på hestens gangarter, adfærd, reaktioner på thoracolumbar palpering og thoracolumbar dimensioner, blev præsenteret på den netop afholde konference på dette års Saddle Research Conference af den anerkendte britiske forrsker i hestens bevægeapparat Dr Sue Dyson, der er leder ag Klinisk ortopædisk afdeling ved centeret af heste studier ved det anerkendte Animal Health Trust.

 

Dysen var blot en af de 15 fremtrædende internationale veterinærer, forskere og specielt inviterede gæster, der præsenterede på konferencen med det overordnede tema: hest, rytter interationer: Velfærd og præstationer, på Saddle Research konferencen, der blev afholdt på Nottingham University.

 

 

Studiet bygger på nogle tidligere undersøgelser der har påvist at en lav hestens vægt i forhold til rytterens vægt har betydning, og at høje tunge ryttere i for små sadler til hesten, kan forårsage midlertidige haltheder eller gener hos hesten. Det er disse studier der i det britiske pilotprokjekt er taget et skridt videre.

 

Såvirkning af ryttervægt og sadler på hestens bevægelser og velfærd

I Sue Dysons studie blev rytterens størrelse, sadles fit, registreret som parametre, mens hestens gangartsmønster blev målt, foruden generel adfærd, evt. stresssignaler, trykket under sadlen, hestens reaktioner på palperinger i sadelområdet og den lange thorocolumbulare del af ryggen og ændringer i ryggen blev målt for hver hest, der blev reddet af fire ryttere på sammenligneligt ridemæssigt niveau, men som havde forskellig tyngde.

 

Tunge ryttere forskyder sig tilbage i sadlen

Sadelformen var ikke ideel for tunge eller meget tunge ryttere, hvilket påvirkede fordelingen og kraften af trykket på hesten, et hyppigt konstateret problem. Begge ryttere var nød til at placere sig bag på sadlen, fremfor i midten af sadlen, for at kompensere for deres størrelse og højde på den plads der var til rådighed i sadlen. Dette ændrede trykfordelingen på hesten, der var særligt udtalt for de tunge ryttere.

 

Korrelation mellem ryttervægt og belastningen under sadlen

Resultaterne viste tydeligt at der var korrelation mellem rytterens vægt og trykket på hestens ryg under sadlen, hvor trykket var stigende med rytterens øgede vægt. Tygsøjlens og den store gennemgående muskels dimensioner blev målt ved hjælp af en flexi-linial før og efter ridning. Den thoracolumbarr bredde blev forøget med lette og medium tunge ryttere, hvilket anses som en hel normal kropslig reaktion. Derimod blev den mindre ved tunge og meget tunge ryttere, samtidig med at der var forøget spænding i ryggens muskulatur med tunge ryttere og tilmed registrerede muskelsmerter ved de meget tunge ryttere.

 

Sue Dyson understreger, at undersøgelsens resultater ikke skal tolkes som indikator for at tunge ryttere ikke skal ride. "nøglen er, at ride en hest af passende størrelse, styrke og firness, og at sikre sig at sadlen er tilpasset helt korrekt til både hest og rytter for at minimere potentielle årsager til gener, smerter og præstationstab", slutter den britiske forsker.

 

Kilde: Horse-talk

 

Billede

 

Tunge ryttere og dårligt tilpassede sadler er årsag til smerter i hestens ryg, var et emne til debat på dette års Saddle Research Conference. Et pilotprojekt af den kendte britiske forsker Dr. Sue Dyson fra the Centre of Equine Studies ved det anerkendte Animal Health Trust Fond, sætter fokus på problemet


Tilføjet d. 31-08-2020 kl. 17:07 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?
05-10-16 Overvægtige ryttere gør livet hårdt for deres ponyer


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider