Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd

Forfangenhed har mange risici faktorer, der er bundet til hvorledes du vælger at holde hest på. Hesteejernes valg af hold af heste, har derfor afgørende betydning for om deres heste har forøget risiko for at blive forfangen. Et nyt britisk studie skal kaste lys over hesteejeres viden om forfangenhed og sammenhængen til hvordan de holder hest

 

En smertefuld lidelse med bindinger til hvordan du holder hest

Forfangenhed er en særdeles smertefuld og potentielt kraftigt invaliderende lidelse hos heste. Forskning gennem årtier har vist at forfangenhed der har mange risici faktorer, der er bundet til hvorledes hesten håndteres i det daglige. Det betyder hermed også at hesteejere ved at besidde den korrekte viden om hvilke faktorer der i det daglige hold af heste influerer på de management relaterede risikofaktor, har afgørende betydning for om hesten har forøget risiko for at blive forfangen. Et nyt britisk studie skal kaste lys over hesteejeres viden om forfangenhed og den måde man vælger at holde hest på.

 

Hvordan formidles forskning til hesteejere bedst til gavn for hesten?

Forskerne håber at de med studiet kan finde frem til at fastlægge den mest effektiv måde at formidle evidens baserede forskningsresultater om forfangenhed til hesteejere, med det mål at bidrage positivt til at forbedre hestes helbred og velfærd. Adskillige forskningsstudier har nemlig identificeret en række faktorer i den daglige håndtering og pleje af heste, der har stor betydning for om heste bliver forfangne. Nogle af disse risikofaktorer omfatter bl.a. hurtig vægtforøgelse, pludselig bokshvile, type af indslusning til nyt græs, m.v.

 

 

Indtil nu er der ingen studier der reelt har undersøgt, hvorledes denne viden om risikofaktorer i det daglige management regime, reelt påvirker hesteejeres rutiner omkring deres heste, og om denne viden reelt opnår den ønskede effekt, at forbedre den almene hestevelfærd. Altså ønsker forskerne at undersøge, hvorledes den vigtige viden bedst formidles videre til hesteejere, således at de inkorporerer det i deres daglige hestehold, og hermed kan bidrage til at minimere risikoen for at deres heste udsættes for denne alvorlige lidelse.

 

Et studie af hesteejere til gavn for heste

Studiet gennemføres af Chantil Sinclair, der epidemiolog ved Royal Veterinary College i England, og suverviseret af Dr Jackie Cardwell, Dr Nicola Menzie-Gow og Dr Carrie Roder.

Studiet er finansielt støttet af foderproducenten Spillers, via Waltham forskningscenter, der generelt leverer rådgivning om ernæring til fodderproducenten.

 

"Det primære mål med forskningen, er at få skabt forståelse for hvilken beslutningsproces hesteejere gennemgår når de fastlægger deres hestehold" fortæller Sinclair, der er ved at tage sin doktorgrad i forbindelse med afhandlingen. "Som det første ønsker vi at fastlægge hvor stor viden hesteejere reelt har om den foreliggende forskning og evidens på området, som kan minimere risikoen for forfangenhed. Herefter håber vi, at vi kan identificere de barrierer eller forhindringer, der gør at hesteejere ikke opnår den nødvendige bevidsthed herom, og hermed hindre at de indfører den mest optimale måde at holde hest på."

 

Optimal formidling af viden til hesteejere med henblik på adfærdsændringer

Sinclair vil bl.a. analysere de underliggende faktorer der kan være hindrende for at hesteejere accepterer konklusionerne fra den evidensbaserede forskning, og undersøge hvilke andre faktorer der kan være fremmende for at hesteejere opnår øget bevidsthed om disse fakta, og i højere grad acceptere at indarbejde de principper i deres hestehold som kan reducere risikofaktorerne og være med til at sikre deres hestes velfærd. Sinclair vil bl.a. både se på hesteejernes, holdninger, adfærd, foruden tekniske, praktiske og kulturelle faktorer.

 

Når først der er opnået en bedre forståelse af barriererne, er det hensigten at man bedre vil kunne formidle viden om forfangenhed og andre sundhedsrelaterede emner, med disse faktorer in mente, for at sikre at heste får den bedste livskvalitet der er mulig. Studiet skal således bidrage til at søge at bygge bro mellem forskning og praktisk håndtering, og formidle de oplysende forskningsresultater på den mest effektive vis.

 

Det bliver spændende at følge, hvad forskerne finder frem til.

 

Kilde: Horsetalk

 

Billede

 

Forfangenhed har mange risici faktorer, der er bundet til hvorledes du vælger at holde hest på, bla. for meget og for hurtigt græs. Hesteejernes valg af hold af heste, har derffor afgørende betydning for om deres heste har forøget risiko for at blive forfangen. Et nyt britisk studie skal nu kaste lys over hesteejeres viden om forfangenhed og sammenhængen til, den måde man vælger at holde hest på (foto: Arkivfoto)


Tilføjet d. 07-02-2018 kl. 08:53 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
26-08-20 Ulf Helstrand om Hestevelfærd
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
08-03-20 Snart er det højsæson for forfangenhed
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
10-10-18 Ny Miljøguide for hestehold
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
01-11-17 Heste tynget af vægt - velfærdstrussel?
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider