Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hvor hårdt sparker en hest?   Fagligt

Heste sparker hårdt, og det er derfor vigtigt at du og andre tager deres sikkerhedsforanstaltninger for ikke at risikere at komme i skudzonen for en vildfaren eller velplaceret hestehov, men hvilke kræfter ligger der egentlig bag et hestespark? Dette har et forskerhold sat fokus på, og de foreløbige resultater er overraskende og skræmmende

 

Tager du dine sikkerhedsforanstaltninger?

Du bærer sikkert hjelm når du rider, og evt. også en vest i tilfælde af fald fra hesten, som er den hyppigst forekomne ulykke i forbindelse med heste og ridning, men hvad skal der til at sikre os mod den anden mest hyppige hesteulykke - nemlig spark?

 

Hestens spark er lutter kraft samlet på et meget lille areal, og dets slag kan være katastrofalt og endda dødeligt for både mennesker andre heste og dyr, og sågar hesten, selv der sparker. Derfor kan det også undre at vi rent forskningsmæssigt ved relativt lidt om hestens spark, hvilket schweiziske og amerikanske forskere nu har sat sig for at lave om på.

 

Begrænset viden om hestespark - vanskelige at måle

Årsagen til at der formentlig findes så begrænset evidens på området hestespark, er givetvis at det er ret vanskeligt at undersøge rent empirisk. Det siger sig selv, at der skal både held og præcis timing til at få målingsudstyr sat op og timet det, i forhold til at kunne måle et naturligt spark. Alligevel er det vigtigt at få undersøgt det, da bedre viden om hestespark, kan føre til sikrere omgang mellem mennesker og heste og heste imellem, og give information om hvordan vi bedre kan sikre omgivelserne og tage de rette forbehold.

 

Ifølge forskerne er deres vigtigste og væsentligste motivation for at undersøge emnet følgende:

"Folk er nød til at være bevidste om, at enhver hest kan sparke. Selv heste som vi synes er flinke og gode og som vi mener aldrig kunne finde på at sparke. Dette repræsenterer en alvorlig sikkerhedsrisiko for dem der håndterer hestene, men også andre dyr der befinder sig indenfor sparkeafstand. Viden om de kræfter der ligger bag et hestespark, kan være nyttig information til forebyggelse af ulykker og til at tilvejebringe nyttig information til udvikling af sikkerhedsudstyr, men også til brug for indretning af stalde, læskure og andre forhindringer og materialer, der kan blive udsat et spark".

 

Eksperimentelt forsøg

Et forskningsteam er derfor i gang med at designe et eksperimentalt set-up der kan måle kraften af en hests spontane spark. Forskere på University og California, har arbejdet med et såkaldt Tekscan F-SCAN kraft målingssystem. Systemet de anvende er oprindeligt designet til at måle menneskers ganganalyse på løbebånd, ved brug af ultra tynde sensorer på en form, der minder om en fod.

 

Forskerne har taget dette system og tilpasset det hestes baghove. Sensorerne tilknyttes så en mikrocomputer medsoftware der registrerer kraften fra sensorerne. Forskerne har dog ud fra de første forsøg konkluderet, at der skal arbejdes yderligere med systemet for at kunne registrere et spark tilstrækkeligt præcist og på rette tidspunkt.

 

Eksperimentelt kontra naturligt miljø

Den store udfordring er imidlertid at få 'forsøgspersonerne' til at indgå i naturlige reaktionsmønstre i det kontrollerede miljø, hvor hestene stimuleres til at sparke ud. De heste der indtil videre har indgået i forsøget, har ikke sparket så hårdt ud som forskerne ved heste gør og kan naturligt, og en enkelt deltagende hest nægtede ligefrem helt at sparke ud, selv under stor provokation i det eksperimentelle forsøgsrammer.

 

Efterfølgende vil det også være relevant at måle hestespark med og uden sko, for at kunne måle evt. skadevirkninger på de emner og objekter hesten rammer, foruden at den selv kan risikere at blive skadet.

 

Kan let sparke med en kræft der svarer til egen vægt

Alligevel viser de foreløbige målinger at heste med lethed kan yde et spark svarende til deres egen kropsvægt! Det betyder at der med hestespark er ganske betragtelige kræfter på spil, når en hest sparker ud efter et emne, hvilket er særdeles vigtigt at holde sig for øje, når vi tumler rundt med vores 600-700 kg tunge dyr.

 

Pas på hinanden og jer selv

Er vi så uheldige at komme i skudzonen og er man uheldig, når en hest sparker ud, er det meget der potentielt står på spil. Vær derfor ekstra opmærksom på at tage alle de forholdsregler du har lært i omgangen med heste, og undlad at gøre dumme ting, alt imens forskerne analyserer videre. Husk på, at selv om hesten kan være nok så sød og flink, er et spark en naturlig reaktion fra hesten på bl.a. uventede stimuli, og reaktionen kan komme uden varsel fra selv den mest flegmatiske og godhjertede hest!

 

Pas godt på jer selv og hinanden derude!

 

Se Youtube video her af hvordan du under ingen omstændigheder skal agere i forhold til en hest: her ( heldigvis gik det 'godt', men kunne være gået grueligt galt)

 

Kilde: "Evaluation of the Tekscan F-SCAN system for measurement of the kicking force in horses," publiceret i Schweizer Archiv Fur Tierheilkunde.

 

Billede

 

Hestespark er særdeles kraftfulde, så pas på jer selv og hinanden (Arkivfoto)


Tilføjet d. 11-09-2017 kl. 11:55 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
02-04-18 Pas på dig selv - når du hjælper din hest!
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
17-02-17 Ny sikkerhedsportal skal forebygge børneulykker


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider