Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Chernobyl hjemsted for Przewalski heste

Przewalski heste der blev udsat,lever og formerer sig i det fri i grænselandet mellem Hviderusland og Ukraine, har indtaget det radioaktive område efter atomulykken i 1986 i Chernobyl, og benytter de forladte bygninger som ly for elementerne

 

Przewalski heste i Chernobyl

Det russiske atomanlæg og byen Chernobyl, der har ligget ubeboet og forladt hen som forbudt zone, efter den omfattende og alvorlige atomulykke i 1986, hvor der var udslip af mændger af radioaktivt stof fra atomkraftværket, er blevet hjemsted for flokke af Przewalski heste. Przewalski hestene har indtaget den forbudte zone, og bruger nu de forladte bygninger som ly, afslører forskere.

 

I følge et forskerteam fra University of Georgia, USA, der har fulgt dyreaktiviteter i den forbudte zone i Chernobyl, har en række truede dyr indtaget den forladte zone, og vurderer at Chernobyl zonen på paradoksal vis kan blive af vital betydning for bevarelsen af en række truede dyrearter.

Forskerne har anvendt bevægelsessensorer koblet til overvågningskameraer og har taget mere end 11.000 billeder af Przewalski heste der holder til i området.

 

 

Udsat for 15 år siden

Przewalski hestene stammer fra nogle heste der blev udsat for 15 år siden i grænselandet mellem Hviderusland og Ukraine. Antallet af heste blev fordoblet frem til 2008, hvor det imidlertid var vurderingen af antallet af heste var for lille til at oppebære en population. Det kræver nemlig biodiversitet at sikre en races overlevelse, herunder evne til at tilpasse sig forandringer i miljøet, og der bør derfor yderligere forskes i, hvor homogent arvematerialet i Przewalski hestene er, mener forskerne.

 

Forskerne understreger at hestenes hyppige anvendelse af de forladte bygninger og konstruktioner, spiller en central rolle for de Przewalski heste der befinder sig i området.

 

Hyppigere i sommerhalvåret end i vinterhalvåret

En interessant observation ved fotooptagelserne er, at hestene tilsyneladende benytter bygningerne i området hyppigere i sommerhalvåret end i vinterhalvåret. Hestene blev observeret 35 gange ved ni af de to overvågede konstruktioner i løbet af vintermånederne, og 149 gange ved otte overvågede konstruktioner i løbet af sommermånederne.

 

Ofte befinder hestene sig i bygningerne i mere end 5 timer ad gangen. Optegnelserne viser tillige at hestene anvender bygningerne til stort set samme formål som de tidligere beboere har gjort det, til henholdsvis hvile og avl. Forskerne mener tillige at hestene benytter bygningskonstruktionerne til at søge ly for insekter i løbet af sommermånederne.

 

Forskerne understreger at fremtidig forskning bør inkludere området i Ukraine, hvor den oprindelige population Przewalski heste blev sat ud, for at få det fulde billede af populationens omfang og biodiversitet.

 

Kilde UGA Today, se her

 

Billede

 

Przewalski heste der blev udsat lever og formerer sig i det fri i grænselandet mellem Hviderusland og Ukraine, har indtaget det radioaktive område efter atomulykken i 1986 i Chernobyl, og benytter de forladte bygninger som ly for elementerne


Tilføjet d. 18-11-2019 kl. 13:03 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?
05-10-16 Overvægtige ryttere gør livet hårdt for deres ponyer


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider