Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Forfangenhed – ikke sæsonbestemt

Heste er i fare for at blive forfangne hele året rundt, og ikke kun når græsset er friskt og frodigt. Det budskab fremsættes af World Horse Welfare, som fører oplysningskampagner om hestevelfærd.

 

Ny oplysningskampagne

 

Hestevelfærdsorganisationen World Horse Welfare, har lanceret en britisk kampagne med temaet at den traditionelle tankegang med at forfangenhed er noget der kun opstår om foråret, er en udbredt misforståelse. De har har udgivet en brochure som skal oplyse herom. Brochuren omfatter alt fra at genkende de tidlige tegn på sygdommen, til hvorledes man behandler forfangenhed og forebygger lidelsen.

 

Den gratis brochure blev udarbejdet på baggrund af et forskningsprojekt som World Horse Welfare har stået for, og som netop dokumenter, at i modsætning til myten så rammer forfangenhed på alle tider af året. Selvom mange mennesker er opmærksomme på lidelsen, så er der fortsat mange misforståelser af, at det kun er bestemte typer heste der er i risikosonen, eller at heste er mest udsatte om foråret, og derfor har World Horse Welfare bygget brichuren op på de fakta som forskningsstudiet bl.a. har afdækket.

 

Udbredt lidelse

Mens forfangenhed er et af de mest kendte heste lidelser, så viser en undersøgelse udført af veterinæren Claire Wylie i partnerskab med World Horse Welfare, at sygdommen postentielt rammer mere end 4.000 heste i Storbritannien alene hvert eneste år. Studiet har også vist, at heste rammes af forfangenhed hele året rundt, uden at der er en større hyppighed i forårsmånederne. Studiet afslører at der reelt er flere tilfælde af forfangenhed hen over vinteren, hvilket reelt gør, at hesteejere bør være påpasselige hele året rundt.

 

Her skal der naturligvis gøres opmlrksom på, at Storbritannien ikke har helt de samme sæson svingninger som vi har i Danmark. Det er derfor sandsynligt, at der er større svingninger over året i Danmark end de som World Horse Welfare har fundet frem til.

 

Omfattende undersøgelse

Studiet involverede 28 veterinær klinikker over en to-årig periode og resultaterne fra undersøgelsen er offentliggjort i The Veterinary Journal.

 

Selvom brochuren er bygget på embirisk materiale fra de britiske øer, er den også interessant for danske hesteejere. Brochuren indeholder information om den invaliderende lidelse og redegør for hvorledes den påvirker hestenes hove, de primære symtomer og hvad der er af behandlingsmuligheder for at stoppe yderligere forværring. Vigtigst af alt indeholder den gode råd om, hvorledes man forebygger sygdommen og dækker også de to største risikofaktorer som studiet har identificeret, nemlig hvis hesten har hormon forstyrrelser som EMS også kaldet Cushings, og en betændelsesreaktion som følge at enten en overforsyning af stivelse eller en anden type af betændelsestilstand såsom kolik.

 

Brochuren, som naturligvis er på engelsk, kan tilgås her:

 

Yderligere information om studiet om forfangenhed kan tilgås her

 

 

Billede

 

 

Typisk position for hest der er forfangen - den forsøger at aflaste sine forben


Tilføjet d. 24-09-2015 kl. 15:44 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
20-03-19 Hormonforstyrrende stoffer kan bidrage til EMS
20-02-19 Både hest og rytter ramt af Cushings
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
19-01-16 Du er nøglen til din hests opgør med EMS
09-08-15 PPID - Gratis hjælp at hente
26-06-15 Mistanke om cushings eller PPID?
27-03-15 Forfangenhed og kostens betydning
15-11-14 Livstidsdom for forsømmelse af forfangne ponyer


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider