Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Du er nøglen til din hests opgør med EMS

EMS og forfangenhed som følge af overvægt hos hesten, kan i høj grad forebygges med lidt bedre styr på foder- og træningsplanen og lidt hjælp fra din veterinær

 

Fedme og dens forbandelse

Fedme hos heste og ponyer fører en hel masse dårligdomme med sig, ligesom det er tilfældet med fedme blandt mennesker. Heste kan bl.a. få stofskifteproblemer, insulin resistens og blive forfangne grundet overvægt, og det er ikke til at spøge med. Men du kan selv spille den vigtigste rolle i at passe på, at din hests vægt ikke kryber op ad skalaen, viser et nyt studie.

 

Hvad er EMS?

EMS er en forkortelse for Equint Metabolisk Syndrom.

Billede af typisk EMS hest med kraftige fedtdepoter ved nakkens spækkam, ryg og halerod.

EMS kan defineres som en samling af forstyrrelser af kroppens hormonniveauer og stofskiftet, som til sammen fører til en øget risiko for udvikling af forfangenhed.

 

EMS er en kompleks tilstand, der skyldes en kombination af overvægt, insulin resistens og forøget risiko for at blive forfangen. Insulin resistens eller mangel på evne til at regulere insulinen i blodet er det underliggende symptom, formentlig forstærket af en genetisk prædisposition, som er drevet af overvægt, der således slutteligt resulterer i at hesten bliver forfangen.

 

 

Hjælp din hest til et godt helbred

Et studie af heste med stofskifteproblemer og EMS, viste at kontrolleret vægttab, styret af hestens ejer, hjemme, med succes reducerede omfanget af insulin resistens blandt hestene og hermed også risikoen for at hestene blev forfangne.

 

Forskere fremsætter, at den seneste forskning viser, at ansvarlige hesteejere kan hjælpe deres heste, ved at reducere de sundhedsmæssige risici som hestene udsættes for, når de er overvægtige.

 

Kliniske studier har allerede konkluderet, at restriktiv adgang til kalorier foruden øget bevægelse er guldkuren til forebyggelse og behandling af stofskifteproblemer og EMS. Til trods for problemets alvor, har det i praksis vist sig, at mange hesteejere har vanskeligt ved at overholde en restriktiv kur, hvilket tilsvarende har gjort det vanskeligt for forskere at følge effekten af vægttab hos heste der er blevet styret og kontrolleret af hestens ejer.

 

Gode resultater med forebyggende aktiviteter

I et nyt studie der er publiceret i fagmagasinet Equine Veterinary Journal - og et af emnernes I magasinets seneste potcast, har det vist sig at ejere af ponyer med EMS var I stand til, med støtte fra dyrlægen at implementere og holde et vægttabsprogram og herigennem forbedre ponyens insulin sensibilitet, og herved reducere risikoen for forfangenhed.

 

Et empirisk forsøg

Studiet som har fået titlen "behandling af EMS: en klinisk case undersøgelse" blev gennemført af veterinærer ansat på universiteterne i Liverpool og Edinburgh. Det blev iværksat for at undersøge om et betydeligt vægt tab og forbedringer i hestens insulin sensibilitet, kan opnås hos heste og ponyer der har EMS, alene ved hjælp af management rutiner udført i deres eget hjem under veterinær vejledning.

 

Heste prædisponerede for EMS og forfangenhed

Forsøget omhandlede en gruppe heste og ponyer der enten var under mistanke for EMS eller havde en historik med tidligere episoder af forfangenhed. Inden forsøget gennemgik de alle en klinisk undersøgelse. Hesteejerne fik herefter individuelle instrukser på at udføre et trænings- og kostprogram i 3-6 måneder, og fik sideløbende hermed støtte fra veterinærer efter behov.

Efter gennemførelsen af programmet blev de kliniske undersøgelser gentaget og resultaterne før og efter forsøget blev sammenlignet.

 

Positiv effekt af diæt- og trlæningsprogram

Resultaterne viste at alle heste på nær en enkelt havde reduceret deres vægt ganske betydeligt, ligesom insulinniveauerne var reduceret tilsvarende, hvilket er udtryk for reduceret risiko for at hesten bliver forfangen.

 

Forskerne anvendte en kombineret glucose-insulin test til at følge hestene i studiet. Dette er en meget præcis måde til at evaluere insulin produktionen på, men kræver samtidig at der lægges kateter og tages en række blod prøver. Som et alternativ til at identificere heste og ponyer i risiko for at blive forfangne og for at ejerne selv kunne overvåge dem hjemme, er det også muligt at anvende orale glucose og sukker tests. Disse relative nye testmetoder kan benyttes blot ved at tilføje en specifik mængde glucose eller majssirup og herefter tage en simpel blodprøve. Tidligere undersøgelser viser at de to typer af tests i de fleste tilfælde udviser samstemmende resultater.

 

Information, uddannelse og opbakning

Erfaringerne fra programmet viser, at hvis hesteejerne er tilstrækkeligt informeret og uddannet og desuden har opbakning om projektet fra deres dyrlæger, så er det forholdsvist effektivt at opnå et vægttab hos hesten og forøge hestens insulintolerance. Nøglen er til er at trænings- og diætprogrammet udfærdiges individuel til den enkelte hest og hesteejer. Forskerne mener at resultatet viser at hesteejere med simple og praktiske guidelines relativt succesfuldt kan opnå de ønskede resultater.

 

Råd til hesteejere der overvejer at sætte deres hest på kur

Følgende råd til hesteejere der vil i gang med et vægt program for deres hest, kan ifølge forskerne opsummeres som følger:

 

Morgan's vægttabs råd:

  • Bed din dyrlæge om råd før du går I gang med et vægttabsprogram for din hest
  • Begræns hestens indtagelsesmuligheder og indregn alt hvad hesten spiser, fx begræns hestens indtag af hø til 1,5 % af dens vægt og fordel det på mindst to måltider om dagen og gerne flere
  • Få dit grovfoder analyseret - du har brug for grovfoder der er lavt i sukkerindhold. Hvis det vandopløselige sukkerindhold er højt, så vand høet først og forhøj evt. rationen lidt.
  • Hold dig fra godbidder og tilskud, men brug et godt balancerende vitamin/mineral tilskud
  • Så længe hesten er sund og rask, så sørg for den daglige træning og forøg gradvist hestens pulsrate til 100-150 pr minut. Det brænder kalorier og svarer til trav eller galop i et tempo, hvor hesten begynder at puste og svede, frem for blot at skridte hesten.

Kilde: Treatment of equine metabolic syndrome: a clinical case series RA Morgan, JA Keen og CM McGowan DOI: 10.1111/evj.12445. Comparison of the in-feed glucose test and the oral sugar test S Smith, PA Harris and NJ Menzies-Gow DOI: 10.1111/evj.12413

 

Billede

 

Særdeles overvægtig hest, der er disponeret for EMS


Tilføjet d. 19-01-2016 kl. 08:10 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
08-03-20 Snart er det højsæson for forfangenhed
20-03-19 Hormonforstyrrende stoffer kan bidrage til EMS
30-01-19 Dressursamling på Slangerupgaard
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
24-09-15 Forfangenhed – ikke sæsonbestemt
27-03-15 Forfangenhed og kostens betydning
15-11-14 Livstidsdom for forsømmelse af forfangne ponyer
15-05-15 Er din hest trivelig?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider