Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Både hest og rytter ramt af Cushings

Cushings syndrom var årsagen til at en distancehest måtte aflives, men episoden gav mistanke hos rytteren selv, om at hun måske også havde sygdommen. Det blev efterfølgende bekræftet og hun er nu blevet opereret for lidelsen

 

Mistede distancehest til Cushings

Den britiske distancerytter og kendte portræt fotograf Lucy Sewill, måtte aflive sin distancehest som følge af Cushings syndrom. Episoden, var imidlertid anledningen til, at hun selv fik mistanke om at, hun kunne være ramt af samme lidelse, Det blev hun efterfølgende bekræftet i, og er nu blevet behandlet for, bl.a. med operation til følge.

 

Hestens død førte til rytters diagnose

De fleste hestemennesker ville sikkert stille sig vantro i forhold til Lucy's umiddelbare tanke, at hun kunne have cushings, men det viste sig rent faktisk at hun havde ret. For Lucy Sewitt var det oplevelsen af at følge sin hest gennem det ubehagelige forløb frem til at det desværre blev nødvendlgt at aflive hesten, der selv bragte hende ind på tanken om, at hendes egne kvaler måske skyldes, at hun også kunne have lidelsen.

 

 

Lucy selv tror på den specielle relation mellem hest og mennesker, og hun er sikker på, at det har været udslagsgivende for, at hun selv fandt frem til årsagen til de symptomer, der havde plaget hende i årevis, uden at der var fundet en løsning på hendes kvaler.

 

Rammer ikke kun heste

Når man spørger hestefolk om hvad Cushings syndrom er, er det de færreste der ikke har hørt om lidelsen. De færreste kobler det imidlertid til, eller har viden om at lidelsen også ramme mennesker, bl.a. fordi der konstateres relativt få tilfælde af Cushings om året hos mennesker. Dette kan være medvirkende til at lidelsen ofte overses, også af læger, hvilket kan have katastrofale følger, for den person der er ramt af sygdommen.

 

Hurtig forværring

Lucys 23-årige angloaraber Nutcracker, blev nærmest stiv i hele kroppen på en enkelt nat. Lucy tilkaldte dyrlægen. Næste dag lå hendes distancehoppe ned, kunne ikke rejse sig, og det viste sig at hun havde udviklet alvorlig forfangenhed. Hendes hovben roterede meget hurtigt, og hoppen måtte aflives kort efter.

 

Dyrlægen konkluderede at forfangenheden skyldes PPID altså Cushings syndrom, som følge af manglende kontrol af hormon produktion, til trods for at Nutcracker ikke havde udvist de klassiske tegn på sygdommen, så som en lang krøllet pels. Men den forøgede kortisol, har sikkert boostet Nutcrackers præstation og og sensitivitet i lang tid forud for kulminationen, vurderer Lucty, så hun kan have haft det længe vurderer hesteejeren.

 

Fik mistanke om egen diagnose

Det var tabet af hesten, der fik Lucy til at udforske emnet yderligere.

"Det var så stort et chok for mig at miste hende, at jeg googlede mere information om sygdommen. Så læste jeg at også hunde kan få det og tillige mennesker", fortæller Lucy.

 

Lucy blev efterhånden mere og mere overbevist om, ,at hendes eget i årevis skrantende helbred, kunne have forbindelse til Nutcrackers skæbne.

 

Lucy gik til sin læge, var insisterende på at blive undersøgt for cushings til trods for at hun blev mødt af skepsis, og fik taget tests. Det viste sig, at hendes fornemmelser holdt stik. Lucy blev opereret indenfor 6 måneder, og har nu nogle andre bivirkninger, men samtidig blev hun opmærksom på, hvilket helvede, det må være for de heste der får cushings, uden at hestenes ejere reelt er klar over det.

 

På baggrund af de symtomer og den behandling Lucy nu selv har været igennem, mener hun at have fået stor indsigt i hvor belastende det må være at være hest, med denne lidelse:

"Oplevelsen fik mig til at indse, hvor dårligt heste med cushings må have det. Kortisol er hestens flugt eller kæmp hormon, og det producerer de for meget af. Mentalt er det ubehageligt, for du er I beredskab hele tiden og dit reaktions eller overlevelsesinstinkt er aktiveret hele tiden. Du sover ikke særlig godt og du reagerer instinktivt og hurtigt, hvilket ikke er godt for dig i længden"

 

Overproduktionn af kortosol

Cushings syndrom har sit navn efter den amerikanske hjernekirurg Harvey Cushing, der beskrev det første gang for 70 år siden. Ordet syndrom betyder en samling af symptomer. Ved Cushings syndrom skyldes symptomerne oftest en længerevarende overproduktion af det naturlige binyrebarkhormon kortisol, som bl.a. kan give en speeded fornemmelse. Hormonet har en lang række virkninger blandt andet på omsætningen af næringsstoffer (sukker, fedt og æggehvidestoffer), muskler, støttevæv og knogler.

 

Cushings syndrom er som for heste, også for mennesker en livstruende tilstand, der kræver behandling hurtigst muligt. Medens heste typisk behandles medicinsk, er operation den bedste behandling hos mennesker, da der paradoksalt nok skønnes ofte at være for mange bivirkninger ved medicinering.

 

Kilde: Bl.a.Horse & Hound

 

 

Billede

 

Cushings syndrom var årsagen til at en distancehest måtte aflives, men episoden gav mistanke hos rytteren selv, om at hun måske også havde sygdommen. Det blev efterfølgende bekræftet og hun er nu blevet opereret for lidelsen. Her ses en hest der udviser de klassiske tegn på cushings - en lang krøllet pels. Men det er ikke altid dette symtom giver sig til kende ved cushings,(arkivbillede)


Tilføjet d. 20-02-2019 kl. 10:27 og sidst rettet den 20-02-2019 kl. 10:28 af i kategorien Ridesport.
Tags: Cushings.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
24-09-15 Forfangenhed – ikke sæsonbestemt
09-08-15 PPID - Gratis hjælp at hente
26-06-15 Mistanke om cushings eller PPID?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider