Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Forfangenhed og kostens betydning

Vigtigheden af en specifik diæt og tilhørende træningsprogram, er altafgørende for sundheden hos de hestes og ponyer, der har tendens til at blive forfangne som følge af EMS

 

Forskere fra Universiteterne i Edinbourgh og Liverpool har undersøgt, hvorvidt vægttab og bedre målinger insulin sensitivitet hos heste og ponyer med EMS kan opnås ved, at hestenes ejere følger et anbefalet trænings- og diætprogram under rådgivning fra veterinærer.

 

Heste med EMS

De i alt 19 heste der indgik i studiet, havde alle deltaget i kliniske undersøgelser på et af de to universitetshospitaler forud for studiet, hvor de var blevet testet og behandlet for EMS. PÅ denne baggrund blev de accepteret som mulige kandidater til forskningsstudiet.

 

Af de 19 heste havde 17 heste en lang historik med tilfælde af forfangenhed. De heste der også havde en historik med Cushings blev derimod ekskluderet fra studiet. Hestene gennemgik samme undersøgelse ved observationsperiodens begyndelse som ved besøgets afslutning.

 

Individuelle trænings- og diætprogrammer

I starten af forsøget fik hver hesteejer udstukket en individuel tilrettelagt diæt med tilhørende træningsprogram for hver hest. Programmet skulle følges af hestens ejer i seks måneder, under vejledning af de rådgivende veterinærer.

 

Tabte sig og fik bedre insulintolerance

Når resultaterne fra undersøgelserne før og efter programmets afvikling blev sammenlignet fandt forskerne, at hestene generelt havde en lavere huld score ved forsøgets afslutning end forud for forsøget. Ialt 18 af de 19 heste, havde tabt sig i løbet af perioden. Samtidig forbedredes hestene insulinniveauer på flere parameter og hestene udviste ligeledes forbedret insulintolerance.

 

Forskerne konkluderede på baggrund af undersøgelsens resultater, at en tilpasset diæt med tilhørende træningsprogram, som er tilpasset individuelt til den EMS-ramte hest, og fulgt stringent af hestens ejer, resulterer i et vægttab hos hesten kombineret med betydelige forbedringer i hestens insulin tolerance.

 

Bedste behandling mod EMS

Ifølge forskerne, er det netop vigtigt i behandlingen af EMS, at opnå en forbedring af hestens insulin tolerance, for at reducere risikoen for at hesten bliver forfangen. Restriktivt indtag af kalorier, kombineret med daglig motion, er klart den anbefalede behandling.

 

Det skal imidlertid understreges, at behandlingens succes under alle omstændigheder er kraftigt afhængig af hesteejerens evne til at følge de anbefalede guidelines.

 

Kilde: Treatment of Equine Metabolic Syndrome: a clinical case series, R. A. Morgan, J. A. Keen and C. M. McGowan. Equine Veterinary Journal. DOI: 10.1111/evj.12445


Den engelske synops af forskningsstudiet findes her

 

Billede

 

Forfangen hest, der forsøger at aflaste forbenene


Tilføjet d. 27-03-2015 kl. 19:34 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
20-03-19 Hormonforstyrrende stoffer kan bidrage til EMS
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
16-01-17 App til træning og forebyggelse af skader
26-11-16 Enlig pige på hesteø vinder filmpris
24-09-15 Forfangenhed – ikke sæsonbestemt
19-01-16 Du er nøglen til din hests opgør med EMS
19-06-15 Basistræning: Stopsignal på tøjlen
12-06-15 Acceptabel vold i uddannelsen af heste?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider