Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hestes ansigtsudtryk ligner menneskers

Heste har et stort repertoire af forskellige komplekse ansigtsudtryk, hvoraf mange minder meget om de folder vi selv lægger vores egne ansigter i. Dette er afsløret i nyt spændende forskningsprojekt, som forhåbentlig kan vise vejen til bedre kommunikation og forståelse mellem heste og mennesker.

 

Hesten - et pattedyr

Forskere af pattedyr har længe vidst, at nogle ansigtsudtryk hos mennesker er meget lig de udtryk man finder hos andre pattedyr, såsom chimpanser. Nu er et forskerteam imidlertid kommet frem til, at heste også udviser ansigts udtryk der minder om dem man ser hos mennesker og chimpanser, og som formentlig betyder det samme.

 

Ansigtet udtryk anvendes til kommunikation

Ligesom mennesker anvender heste de underliggende muskler i ansigtet til at udtrykke sig, inklusive næsebor, læber og øjne, til at ændre deres ansigtsmæssige udtryk i forbindelse med en række forskellige sociale situationer. Dette indikerer at der eksisterer evolutionelle paralleludviklinger i forskellige dyrearter i hvorledes de anvender ansigtet til kommunikation.

Det nyeste studie, bygger på tidligere forskning, der viser at observation af andre hestes ansigtsudtryk, er vigtigt for hvorledes heste kommunikerer med hinanden.

 

Mange parallelle træk hos heste og mennesker

Til trods for store forskelle i de generelle ansigtstræk mellem heste og mennesker, har forskerne været i stand til at identificere sammenlignelige træk og bevægelser i muskulaturen mellem heste og mennesker, i især i relation til bevægelserne af læberne og øjnene. Det har ligeledes overrasket forskerne, at heste har et meget stort repertoire af komplekse ansigtsbevægelser og hvor mange af disse der faktisk minder om dem mennesker udtrykker.

 

EquiACS

Forskerne har udviklet et objektivt kodningssystem til at identificere individuelle ansigtsudtryk på, på basis af de underliggende muskelbevægelser. Systemet har det valgt at kalde EquiACS - Equine Facial Action Coding System. Her har de identificeret 17 aktionsenheder eller særskilte ansigtsudtryk som heste, der kan sammenlignes med 27 hos mennesker, 13 i chimpanser og 16 hos hunde.

 

Bygger på tidligere undersøgelser

Forskningsstudiet blev gennemført af et forskerteam på University of Sussex i England, og er offentliggjort på den offentlige forskningsdatabase PLUSONE. Forskningsstudiet bygger videre på tidligere undersøgelser af hestes ansigtsudtryk og en undersøgelse af deres betydning for hestens evne til at kommunikere på.

 

VI du vide mere om studiet og resultaterne af arbejdet med identifikation af hestes ansigtsudtryk, kan du læse om studiet og resultaterne i detaljer i den engelske redegørelse der kan tilgås her:

 

Kilde Wathan J, Burrows AM, Waller BM, McComb K (2015) EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System. PLoS ONE 10(8): e0131738. doi:10.1371/journal.pone.0131738

 

Billede

 

Er dette en grinende hest, der har det sjovt, eller en træt hest der gaber?


Tilføjet d. 06-09-2015 kl. 14:31 og sidst rettet den 06-09-2015 kl. 14:34 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
31-08-18 Heste fortolker og husker ansigtsudtryk
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider