Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Heste fortolker og husker ansigtsudtryk

Heste kan ikke alene genkende og fortolke menneskelige emotionelle ansigtsudtryk, de kan også huske dem, og genkalde udtrykket senere, mener et forskerhold. Det gør heste i stand til at bruge denne viden til at forholde sig til om de enkelte mennesker udgør en potentiel trussel for dem eller ej, ved gensynet af personen, som et værktøj til social interaktion og til at beskytte sig selv

 

Heste evner at huske emotielle udtryk

Et forskerhold på Portsmouth University og Sussex University har undersøgt hestes evne til at huske emotionelle udtryk hos mennesker, og de mener hestene bruger denne information og erfaring til, at identificere hvilke mennesker der efterfølgende repræsenterer en potentiel fare for dem, og hvilke de kan forvente have tillid til, og agere i henhold hertil,

 

"Vi har fundet frem til, at heste ikke alene kan læse menneskers ansigtsudtryk, men de kan i lige så høj grad huske personens tidligere emotionelle tilstand, når der møder dem igen senere, og hestene var herefter i stand til at tilpasse deres adfærd herefter", siger Professer Karen McComb fra University of Sussex, i forbindelse med deres gennemførte studie, og konkluderer samtidig at: "gundlæggende har heste hukommelse for emotioner".

 

 

Sociale og intelligente dyr med erindring for emotioner

Forsker på University of Portsmouth Dr. Leanne Proops, som også deltog i studiet, påpeger at det allerede er velkendt, at heste er social intelligente dyr, og tilføjer: Men det er første gang det er blevet påvist at et pattedyr har udvist denne særegne egenskab og meget avancerede egenskab.

 

Det der ifølge forskerne så slående, er at reaktionen forekom efter at hesten blot I kort tid fik forevist et billede af en ukendt person med et specifikt ansigtsudtryk - og hvor hestene ikke på forhånd kunne have forudsætninger for at have en forudgående opfattelse af personen, eller have et positivt eller negativt forhold til den specifikke person.

 

Kontrolleret forsøg

Forsøget blev udført som et kontrolleret eksperiment, hvor hestene fik forevist et billede af et ansigt med en vred eller en glad person, og flere timer senere blev hesten så præsenteret for den pågældende person i egen person - denne gang udvisende et neutral emotionelt udtryk.

 

Den indledningsvise kortvarige eksponering for hesten af fotografiet, var tilstrækkeligt til at resultere I entydige forskelle I hestenes reaktion på at møde den afbillede person for første gang i eget kød og blod senere den samme dag, hvor billedet var blevet forevist.

 

Ifølge forskerne, var det tydeligt at selv om personen nu udviste et neutralt emotionelt udtryk, når de mødte hesten for første gang i virkeligheden, så opfattede hesten personen mere negativt, hvis den tidligere var blevet præsenteret for det vrede ansigt på billedet, end såfremt det var det glade ansigt den var blevet præsenteret for.

 

Forsøgspersoner og heste havde ingen forudindtagelser

De personer der mødte hestene efterfølgende, vidste ikke på forhånd, hvilket af de to billeder af dem selv, som hestene var blevet præsenteret for tidligere på dagen. Dette for at minimere at personerne kom til at afsløre sig selv på deres udtryk eller kropssprog, som tidligere forsøg har vist at heste er ekstremt dygtige til at afkode. Desuden reagerede hesten alene på den pågældende måde, når den blev præsenteret for den person den faktisk havde set et billede af, og ikke når den blev præsenteret for andre personer, den ikke havde set et billede af.

 

Selvom tidligere studier har demonstreret at heste reelt er I stand til at genkende menneskers ansigtsudtryk, er dette forsøg - ifølge forskerne - første gang det er blevet påvist, at heste rent faktisk også kan huske disse udtryk og reagere i henhold hertil. Denne evne har klare fordele i forbindelse med at danne sociale band og når hestene eksponeres overfor andre de har mødt før.

 

"Styrken i vores forskning er at hestene ikke blev re-eksponeret til positive eller negative stimuli efterfølgende, men derimod for en neutral person, der ikke vidste hvilket billede hesten var blevet eksponeret for tidligere. Heste er enormt gode til at aflæse mennesker, men kunne altså ikke på aflæse om der var negative eller positive afsløringer hos mennesket, men måtte basere sig på viden om hvad hesten blev eksponeret for tidligere", mener forskerne. "I stedet viser vore resultater at heste er I stand til at anvende deres hukommelse af positive eller negative udtryk hos mennesket, som anledning til at bedømme den pågældende person, selvom de efterfølgende har tilegnet sig et neutral udtryk"

 

"Vores forskning påpeger at bearbejdningen af ansigtsudtryk har indvirkning på den langvarige sociale interaktion og indikerer dets betydning også på tværs af racer, og viser at udtryk kan blive lagret og husket til anvendelse efterfølgende.", konkluderer forskerholdet

 

Det britiske studiet er offentliggjort i journalen: Current Biology, under titlen "Animals remember previous facial expressions that specific humans have exhibited", og forfatterne er et team af pykologer ledet af McComb and Proops, der begge er specialister i dyreadfærd.

 

Kilde: Animals Remember Previous Facial Expressions that Specific Humans Have Exhibited
Leanne Proops, Kate Grounds, Amy Victoria Smith, Karen McComb.
DOI: doi.org/10.1016/j.cub.2018.03.035

 

Billede

 

Heste kan ikke alene genkende og fortolke menneskelige emotionelle ansigtsudtryk, de kan også huske dem, og genkalde udtrykket senere, mener et forskerhold. Det gør heste i stand til at bruge denne viden til at forholde sig til om de enkelte mennesker udgør en potentiel trussel for dem eller ej, ved gensynet af personen, som et værktøj til social interaktion og til at beskytte sig selv (Arkivfoto: Tine Lessél)


Tilføjet d. 31-08-2018 kl. 22:01 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
06-09-15 Hestes ansigtsudtryk ligner menneskers
31-08-14 Lærer frygtsomme heste dårligere end andre?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider