Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Tid til omlægning af hestens foder?

Snigende mørke, græs der stopper sin vækst og faldende temperaturer er tegn på efterårets komme og tid til at overveje ændringer i hestens kostsammensætning som forberedelse for vinterens komme. I den forbindelse er der nogle ting du bør overveje, når du tilpasser hestens indtag af næringsstoffer til det koldere vejr

 

Det er ikke alle der tænker over at tilpasse hestens foder efter årstiderne, og det er måske heller ikke nødvendigt, hvis du ikke forlanger meget af din hest og den iøvrigt er uproblematisk foder-og helbredsmæssigt. Men der er alligevel et par ting der er vigtige at overveje og holde in mente, når vi overgår til vintersæsonen.

 

Vand

Når temperaturerne falder, reducerer hestene som regel også deres daglige vandindtag. Det bliver så ekstra vigtigt at hestene har adgang til frisk vand, og såfremt temperaturende falder til under frysepunktet, skal vandingskilden tilses flere gange dagligt for at holde den frostfri, såfremt der ikke er frostfri vanding. Selv ved frostfri vanding bør du tilse at der er fri vandforsyning.

 

Det kan overvejes at tilføre elektrolytter til vandet eller tilførsel af varmt vand, for at sikre at hestene drikker tilstrækkeligt. Hvis der tilføres elektrolytter direkte til vandet, skal du sikre dig at alle heste fortsat drikker af vandet ellers bør du supplere med endnu en vandkilde, hvor der ikke er tilsat elektrolytter til vandet.

 

Grovfoder

Den mest almen måde at forsyne heste med grovfoder over vinteren er ved at supplere med hø eller wrap. Afhængig af græstypen, så udgør grovfoderet en betydelig andel af hestens samlede næringsbehov og en stor mængde af det fiber der er så vigtig for at holde hestens stortarm velfungerende. Hvis der er mangel på hø, fx sidst på sæsonen, kan du overveje at supplere grovfoderandelen med fiber eller lucernegrønpiller, roepiller eller lign, for at strække høet yderligere.

 

Der er mange gunstige egenskaber ved grovfoder i vinterperioden udover de rent næringsmæssige. Varmeproduktionen ved grovfoderindtag er betydeligt større end når hesten indtager fuldfoderblandinger eller kornprodukter, og det betyder at hesten ved at indtage større mængder grovfoder, faktisk sparer energi der ellers skulle bruges på at holde hesten varm, netop ved at indtage grovfoder.

 

Hold øje med hestens huld

Uden brug af en vægt, kan du let og effektivt selv holde styr på om hesten holder sin vægt og uld på et fornuftigt niveau, ved at benytte de gængse vurderingsskemaer til vurdering af hestens huld, som du kan finde på nettet.

 

Sørg for at tjekke hestens huld regelmæssigt, fx hver anden uge, efterhånden som det bliver koldere og vinteren igennem, og tilpas fodringen af hesten herefter. Men husk det skal altid gøres gradvist. Husk at en lang tyk vinterpels kan snyde og dække over hestens egentlige foderstand, så prøv at tage højde for dette, ved at mærke godt efter med hænderne.

 

Hvis en hest er blevet for tyk, så reducer mængden af energi ved først at skære i fuldfoderrationen fremfor grovfoderrationen. Såfremt hesten er undervægtig, så øger du tilsvarende grovfoderrationen eller skifter over til en bedre kvalitet og mere næringsrig type grovfoder. Hvis den fortsat har vanskeligt ved at holde huld, kan du herefter overveje at supplere med yderligere fuldfoder eller olie til foderrationerne og øge antallet af måltider, hvis det er muligt.

 

Vejrskifte kræver ekstra opmærksomhed

Slutteligt kan det siges at vejrskifte giver anledning til at holde ekstra øje med hestenes trivsel og fødeindtag, således at små tilpasninger evt. kan foretages inden der bliver behov for større foderomlægninger. Såfremt resten ikke responderer til tilpasningerne efter hensigten, kan det være nødvendigt at konsultere en foderspecialist eller dyrlægen for vejledning og rådgivning.

 

Billede

 

Så er det tid til igen at overveje om der skal sæsonjusteringer til hestenes fodersammensætning (Foto: Tine Lessèl)

 


Tilføjet d. 08-10-2017 kl. 12:24 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
02-09-20 Overgangsfodring: fra sommer til vinter uden kvaler
12-01-20 Heste-branchen viser vejen til bæredygtig energiproduktion
12-07-19 Når græsset skal slås flere gange
02-05-19 Indførelse af midlertidigt CBD rapporteringsniveau
25-11-17 Grovfoder udfodringsmetoder påvirker hestevelfærden
08-10-17 Hestemøg kaster lys over World Cup stævne!
05-04-17 Fiber bedre end stivelse til præstationsheste
07-08-15 Hvorledes tolkes en hø-analyse?
30-06-15 Hvilke næringsstoffer har hesten brug for og hvad gør de for hesten?
08-07-18 Giv masser af fiber i varmen


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider