Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Fiber bedre end stivelse til præstationsheste

En diæt der baserer sig på fiber frem for stivelse yder mere energi til heste der præsterer, er den konklusionen på en undersøgelse, der har set på sammenhængen mellem foderregimer og hesteadfærd

 

Et lille studie

Undersøgelsen blev gennemført på Edinburgh University og gennemført af Dr. Jo-Anne Murray, researcher Louise Bulmer fra Glasgow University og Sebastian McBride fra Cambridge University. Studiet blev gennemført med 8 heste i perioden januar til marts, hvor græsset ikke var i vækst og derfor ikke kunne udgøre en større andel eller forstyrrelse i forhold til hestenes øvrige foderregime. Alle heste blev holdt i let arbejde, hvor de blev sprunget og redet i grundridning /dressurøvelser 5 dage om ugen. Herudover gik de på fold i 4-6 timer om dagen i weekenderne.

 

To typer foder med samme energimængde

Hestene blev tildelt to forskellige diæter i løbet af studiet. Begge diæter indeholdte nøjagtig den samme mængde energi. Den ene type var baseret på fiber og havde et stivelsesindhold på ca. 2 %, mens det andet foder var baseret på et müesliprodukt med et stivelsesniveau på 22 %.

 

Hestene blev opdelt i to grupper, der hver fik et af de to foderprodukter i 28 dage i træk i et krydsstudie. Hestenes adfærd blev registreret mens hesten blev introduceret til nye situationer og udstyr. Hestenes puls blev målt, for at måle stressniveauet under prøverne.

 

Mere stivelse - jo mere reaktiv

Studiet afslørede, at selvom hestene havde højere puls som indikator for forøgede stresspåvirkninger i de uvante situationer når de blev præsenteret for nyt udstyr, blev der reelt målt højere puls blandt de heste der fik den müeslibaserede kost sammenlignet med de heste der fik det foder der var baseret på en fiberrig diæt.

 

Ifølge forskerne, indikerer det, at selvom en stivelsesrig foderplan betragtes som en effektiv form for energi til fx mennesker i træning, er dette ikke nødvendigvis en ideel energikilde til arbejdende heste. I stedet bør energien i højere grad komme fra en fiberrig kost af god kvalitet, da denne type diæt ser ud til at reducere hestens sensibilitet, hvormed de bliver lettere at håndtere.

 

Vigtig konklusion

Ifølge ernæringsekspert Claire MacLeod, er studiet en vigtig konklusion, der underbygger det man erfaringsmæssigt ved at netop foder med stort stivelsesindhold kan gøre heste mere sensible og få dem til at overreagere. Hun mener det er godt, hvis der kan komme mere forskning på området, så det reelt underbygger de vejledninger der alene bygger på subjektive erfaringer og fornemmelser.

 

Ifølge Claire MacLeod, tilhører et foderprogram med store mængder stivelse og begrænset grovfoder, så absolut fortiden. Hun understreger, at der er masser af beviser for, at sådanne diæter kan forårsage mange sundhedsmæssige problemer så som: kolik, mavesår, stereotyp adfærd, forfangenhed, insulin resistens, udvikling af ortopædiske sygdomme, syremave syndrom m.v. men er altså også sammenkædet med en mere sensitiv adfærd hos hesten.

 

Claire anbefaler derfor at man generelt følger det simple råd, at man ikke tildeler mere en et gram stivelse pr. kg kropsvægt pr måltid til heste.

 

Undersøgelsens validitet

Der kan selvfølgelig stilles spørgsmålstegn til undersøgelsens validitet, når den bygger på et studie der alene omfatter 8 heste, og når adfærdsændringerne, alene måles på baggrund af en pulsmåler og bygger på observation.

 

Men en række andre undersøgelser har efterhånden belyst emnet fra mange vinkler, og emnet er derfor ikke så ringe belyst som den britiske ernæringsekspert umiddelbart foreskriver. Langt den overvejende andel af studierne peger, dog i den samme retning som studiet her.

 

Samlet betragtet, må der således siges at være overvejende grundlag for at kunne slutte, at en stivelsesrig kost ihvertfald ikke er bedre end fiberrig kost, når det gælder optimal fodring til præstationsheste, og at det rent adfærdsmæssigt kan påvirke hestene, og måske især de heste der i forvejen har et vanskeligt, let påvirkeligt eller meget sensibelt sind. At der samtidig er en række sundhedsmæssige risici ved en stivelsesrig kost, er der rigtig mange studier de efterhånden peger på.

 

Kilde: Undesøgelsen er publiceret i Journal of Animal Behavior

 

Billede

 

Trakehnerhopper på fold med masser af wrap ( forsidefoto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 05-04-2017 kl. 09:38 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
02-09-20 Overgangsfodring: fra sommer til vinter uden kvaler
25-06-19 Fiber til dehydrerede heste i varmen
02-05-19 Indførelse af midlertidigt CBD rapporteringsniveau
08-10-17 Tid til omlægning af hestens foder?
08-07-18 Giv masser af fiber i varmen
28-04-15 Mavesår - hvad gør man ved dem?
18-01-14 Øger du kerne-rationen om vinteren?
19-10-13 At undgå kolik
07-07-13 Vælg den rigtige ridebanebund
13-04-13 Få gratis overblik over hestefoder - ny hjemmeside


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider