Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hestemøg kaster lys over World Cup stævne!

Når Helsinki International Horseshow i oktober åber dørene for deltagere og publikum, til det store World Cup stævne, bliver det for første gang i historien, at en større sportsbegivenhed alene vil blive forsynet med grøn energi der stammer fra hestemøg!

 

Innovativt og grønt initiativ

Alt imens man drøfter bioaffald, og diskutterer afgifter pålagt træpiller, og omkostninger for at komme af med hestemøg i Danmark, og man de seneste par år ikke er kommet meget videre i dialogen om hestemøj som en ressource, er der andre der gør noget andet. Flere af vore nabolande er langt mere visionære og initiativtagende, anskuer hestemøg i et mere positivt lys, og ser det som en værdifuld grøn ressource.

 

Tanken om at hestemøg kan udnyttes som varme og energikilde, er i Danmark fortsat kun på konceptniveau i større skala, dekvist på grund af det tunge og træge danske afgiftssystem. Samtidig brøster vi os af, at være et af de mest grønne lande og at energiomstillingen mod grøn energi i Danmark er langt fremme. Men det er Danmark i hvert fald ikke, når vi taler om anvendelse af hestemøg som en mulig værdifuld energikilde.

 

I Danmark anses hestemøg som miljøbelastende

I Danmark betragtes hestemøg fortsat rent politisk som et miljøbelastende affaldsprodukt, og det er i den grad en stopklods for et dansk gennembrud på dette område. Danmark har en af de største og mest koncentrerede populationer af heste i Europa, så vi burde være et land der har nogle af de bedste forudsætninger for en effektiv indsamling og produktion af hestemøg, men står fortsat tvivlende overfor, om der er penge i møget!

 

Men hvor vi i Danmark mangler politisk vilje og mandsmod, ja, så er der faktisk andre der gør noget aktivt ved sagen, tør satse, og tør stå ved det.

 

Hestemøg som energikilde!

Nu åbner sæsonens første World Cup stævne snart op for dørene i messehallerne i Herning den 18-22 oktober, og alle som har været der, ved at der er mange store haller der skal varmes op, og kan sikkert forestille sig at der er meget der skal anvendes strøm til.

 

På helt samme tidspunkt samme weekend åbner dørene til endnu en World Cup event i Norden, nemlig til Helsinki International Horseshow og her har man tænkt helt nyt i planlægningen af arrangementet med tanke for, netop hvilket arrangement der løber ad stablen.

 

For første gang nogensinde, er der arrangører af et stort internationalt sportsstævne, der faktisk har valg at tænke meget visionært og også har valg at gøre noget ved det.

 

Helsinki International Horseshow -100% energi fra hestemøg

Ved Helsinki International Horseshow, der huser en World Cup kvalifikationsrunde CSI5* og en CDI3*, vil stævnet blive afviklet udelukkende med hestemøg som energikilde. Det er beregnet at der er behov for ca. 140MWh, hvilket kræver energien fra den årlige produktion af hestemøg fra ca. 14 heste. Dette er første gang nogensinde at elektriciteten til at afvikle et stort internationalt hesteshow vil blive produceret alene på baggrund af hestemøg!

 

"Jeg er rigtig stolt over at energien der er produceret af hestemøg kan blive udnyttet som energikilde til et arrangement der er så vigtig for hestefans og hele hestesektoren. Det er storartet at Finlands største og mest kendte hesteshow kan være forgangseksempel på energi og miljøområdet" noterer Anssi Paalanen sig med stolthed. Han er VP'er for virksomheden HorsePower Fortum, der står bag energiforsyningen.

 

"Det er fantastisk at deltage i at sætte strøm til dette pilotprojekt, som Fortum HorsePower conceptet med brug af hestemøg til energiforsyning. Helt overordnet er det et fascinerende koncept, der kan åbne op for fantastiske muligheder for hele hestesektoren i Eurpoa" bemærker Event direktør Tom for Helsinki International Horseshow Tom Gordin med tilfredshed.

 

Fortrum HorsePower

Fortum HorsePower er en strøelses- og møddings management servicevirksomhed, der leverer strøelse til gårde, stalde, hestecentre og stutterier og har dem som målgruppe, og efterfølgende indsamler hestemøget, hvorefter det transporteres videre til brug for energiproduktion. Virksomheden er ikke nyetableret. Den har opereret i området omkring Uusimaa regionen i et par år nu, og området for dets virke udvides konstant. Foruden forstadsområderne til Helsinki, dækker det nu det meste af det sydlige og vestlige Finland.

 

Fortum HorsePower konceptet blev tillige tidligere på efteråret i år lanceret i Sverige i dette efterår, hvor der allerede er omkring 3.000 heste omfattet af ordningen, der har sat grønne aftryk på energiproduktionen i Sverige.

 

I løbet af afviklingen af Helsinki International Horseshow vil Fortum HorsePower levere træbaseret underlag til de ca. 250 deltagende heste, der vil være opstaldet i midlertidige bokse i Helsinki Is-skøjtehal. Det hestemøg der produceres vil løbende blive transporteret til Fortum's Järvenpää kraftværk, hvor det vil blive udnyttet til energiproduktion. Det er estimeret at ca. 135 tons mødding vil blive produceret i løbet af World Cup stævnet.

 

Hestemøg i dansk perspektiv

Nok har vi ikke i Danmark adgang til den samme mængde skovningsmateriale til produktion af spåner, træpiller m.v, som Sverige og Finland, hvilket naturligvis har indflydelse på omkostningerne til produktionen, men rent politisk bør vi vågne op og se muligheden i, at hestesektoren også på dette punkt har noget positivt at bidrage til samfundet med.

 

Mange af vore energileverandører, investerer for tiden stort i omstillingen af energiforsyningen mod det mere miljøvenlige, og de bør tillige tage teten op, og se nærmere på hestemøg som endnu et muligt aktiv i virksomhedernes satsning mod omstillingen til grøn energi.

 

Måske tillige, der sidder nogle innovative iværksættere med fingeren på pulsen, der kan lade sig inspirere og tage teten op, og udvikle et brugbart servicekoncept skræddersyet til danske forhold, og som kan være både rentabelt, miljøvenligt, og både kan være til gavn for hestefolket, befolkningen og landet som hele!

 

Se tidligere artikel om hestemøg som energikilde her

 

Se mere om Helsinki International Horseshow her

 

Se mere om Fortum HorsePower her

 

Billede

 

Hestemøg bliver den eneste energikilde ved det store World Cup Stævne Helsinki International Horseshow , der afholdes i dagene oktober 18-22, og det er første gang i historien en stor sportsevent forsynes med grøn energi i form af hestemøg (Arkivfoto: JP-Photo.dk)

 


Tilføjet d. 08-10-2017 kl. 15:54 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-06-20 World Cup flytter til Vilhelmsborg i 2020
13-03-20 World Cup aflyst og USA i undtagelsestilstand
17-12-19 Dujardin vinder küren i Olympia
12-01-20 Heste-branchen viser vejen til bæredygtig energiproduktion
13-02-19 Deusser i spidsen før World Cup finalen
31-05-18 Skal du til World Cup i Herning?
02-05-18 Laura og Verdades - verdens næstbedste!
25-02-18 Dufour slår Werth og Emilio for 2. gang x 2!
28-12-17 Flot international debut til Carina
27-11-17 Roger Yves Boost vinder World Cup i Madrid


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider