Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Overgangsfodring: fra sommer til vinter uden kvaler

Sommeren går på held, og hestene går fra at tilbringe mange timer på fold, og et foder der primært består af græs, til flere timer på stald med tildelt grovfoder og fuldfoder. Fordøjelsesproblemer kan let opstå, men kan forebygges med de rette tiltag

 

Overgangsfodring: Fra sommer til vinter

Det er sensommer nu og officielt den sidste sommerdag i dag. Vi må til at indstille os på overgangen fra de lange lyse dage med mange timer udendørs på fold, bliver afløst af flere timer på stald, og betyder store foderændringer for hestene, som kan medføre fordøjelsesmæssige problemer. Det er der imidlertid råd for.

 

Mange heste klarer overgangen fra sommerfoder til vinterfoder uden problemer, men det er ofte på disse tidspunkter af året, at der opleves flest foderrelaterede fordøjelsesproblemer som forstoppelse, kolik og diarré. Der er dog en del du selv kan gøre, for at sikre at hesten kommer bedst muligt igennem denne overgangsfase uden problemer


Det er sensommer nu. Mange hesteholdere er allerede startet med at supplere det nedbidte sommergræs med stråfoder på folden. Det er en rigtig god idé, og der er flere ting der kan gøres for at lette overgangsfodringen fra græs til stråfoder, og klare overgangen uden kvaler

 

Stor forskel på græs og stråfoder

Med et vandindhold på omtrent 80% i græs og ca. 20% i stråfoderet er der rigtig god grund til at være opmærksom på overgangsfodringen. Og netop overgangen fra det våde til det tørre kan give hesten kolik.

 

 

Opblødte roe- og grønpiller

Det kan det være særdeles fordelagtigt at supplere med opblødte roepiller og/ eller grønpiller, når hestene de kommer ind på stald, især hvis der ikke har været mulighed for stråfoder på græsfoldene.

 

Det er grovfoder, som fylder godt i maven med lang mæthedsfølelse, har et meget højt vandindhold, og minder dermed meget om græs i struktur. Det er som udgangspunkt altid godt at basere sin fodring på mange plantefibre. Det er godt at give hesten opblødte roepiller eller grønpiller, der ligesom græs, har et højt vandindhold.

 

De fleste fritidsheste og ponyer kan endvidere stort set leve af grovfoder plus en afstemt mineral- og vitaminblanding, og behøver ikke den energi der kommer fra en müsliblanding i tilgift.

 

Frøgræshalm til de trivelige

Er der mulighed for det, bør man tillige tildele stråfoder i mindre portioner på folden, og gerne hele året rundt under halvtag. Til de trivelige er frøgræs ideelt, da det ikke indeholder ret mange FE. Til dem som ellers ville tabe sig, kan man supplere med hø eller wrap af god kvalitet og foderværdi. Ikke kun for at lette overgangen fra sommer til vinterfodring, men i lige så høj grad for at skåne græsset og undgå dødbidning og indtagelse af giftige planter samt vraggræs. Dermed opfylder man også hestens naturlige behov for tyggetid og træstof.

 

Kolik og diarré

En af skrækscenarierne ved overgangen fra græs til vinterfodringen er utvivlsomt kolik. Ved for brat overgang til for træstofholdigt foder som halm, er det som oftest forstoppelse der er problemet. Og ved overgang til wrap, er der flere heste, der reagerer med diarré - og der er ingen tvivl om, at diarré hos hesten skal tages seriøst. Det kan skyldes ph-værdien i wrap, som tarmfloraen reagerer på.

 

Ovntørret grønhø kan være løsningen på fodringsrelateret diarré, Men man skal vide, at grønhø generelt har et højt kalorie og proteinindhold,så det er ikke altid en velegnet løsning til de meget trivelige heste. Grønhøets finere og kortere struktur, kan også forøge risikoen for spiserørsforstoppelse, da det har en tendens til at klumpe meget og suge meget vand til sig: Grønhø ovntørres og det giver den fordel, at det i modsætning til hø, er det med garanti fri for svampesporer, så allergihesten eller hesten med sart mave, kan med fordel tildeles grønhø.

 

Hvor mange FE?

Hvordan vurderer man, så hvor mange FE hesten bør have i grovfoder og hvor meget struktur skal den have? Ja, det nemme svar ville være at få lavet en analyse af grovfoderets næringsværdi, men det kan ofte give en falsk tryghed, da næringsværdien kan variere fra balle til balle selv indenfor grovfoder der er opsamlet på den samme mark. Så et andet mere pragmatisk råd er at holde øje med hestepærernes farve og konsistens og med hestens huld.

 

Hestepærerne

Er hestepærerne gule og tørre, så får hesten for meget halm i forhold til grønfoder. Ideelt set skal de være brunlige til let grønlige. Er de skrigende grønne - så skal man være obs på, at de kan have fået for meget græs og for lidt strukturfoder. Det skal man især være opmærksom på på ved de trivelige typer og den med risiko for forfangenhed, påpeger hun.
.
Hvordan måles huld?

Den mest korrekte måde at måle huldet på er ved at mærke på hestens 3.-4. bagerste ribben op mod lysken, med flad hånd. Der skal blot være et tyndt lag fedt på ribbenene, forklarer hun, men tilføjer, at man naturligvis også skal vurdere tydeligheden af manke, rygsøjle og hofteben i en generel huldvurdering af hesten. Samt naturligvis hestens brug. "Er hesten vommet med hængende overlinje, kan det enten skyldes manglende muskulatur og/eller foder, der tager meget plads op i tarmene og det kan skyldes for meget græs eller halm. Heste deponerer ikke fedt på maven. Det er ganske enkelt tarmindholdet der fylder meget.

 

 

Billede

 

Sommeren går på held og hestene går fra at tilbringe mange timer på fold, og et foder der primært består af græs, til flere timer på stald med tildelt grovfoder og fuldfoder. fordøjelsesproblemer kan let opstå, men kan dog forebygges med de rette tiltag (Foto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 02-09-2020 kl. 17:23 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Foder.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
02-05-19 Indførelse af midlertidigt CBD rapporteringsniveau
08-10-17 Tid til omlægning af hestens foder?
05-04-17 Fiber bedre end stivelse til præstationsheste
08-07-18 Giv masser af fiber i varmen
18-01-14 Øger du kerne-rationen om vinteren?
13-04-13 Få gratis overblik over hestefoder - ny hjemmeside
22-03-13 Fodring - de 9 gyldne huskeregler!
07-07-11 Sælger du foder?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider