Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Giv masser af fiber i varmen

Dehydrerede heste performer dårligere end normalt, og fiberholdigt foder er med til at holde på væden, så hesten ikke så let bliver dehydreret. Giv derfor hesten adgang til masser af grovfoder - også når det er varmt

 

Betydning af grovfoder

De fleste hesteejere kender efterhånden til betydningen af at det er vigtigt at hesten får nok grovfoder i vinterperioderne for at holde på varmen,, men nu er det også fremme, at grovfoder også er rigtig vigtigt i de sommerperioderne, hvor det er varmt, da det er medvirkende til at hesten bedre kan holde væskebalancen.

 

Særligt i år, hvor det er ekstra tørt og der er lidt småt med græs, er det paradoksalt nok i særdeleshed vigtigt at hestene får nok grovfoder at spise. Det kan oven i købet være nødvendigt at fodre på foldene, nu da græsset på foldene ikke rigtigt vokser, og kræsset hurtigt bliver slidt ned. Er der ikke græs eller grovfiber nok, så kan det heldivis også tilkøbes i anden form.

 

Fiber reducerer dehydrering

Ifølge forskning som Winergy Equilibrium Horse Feeds, udtaler ernæringseksepert Clare Barfoot, at blot et mindre væsketab på 2 % kan påvirke hestens præstationsevne i varmen. Hun udtaler "vores forskning viser at en kost bestående af et højt fiberindhold, øger hestens evne til at holde på væske og øger dens generelle væske reservoir, som den efterfølgende kan trække på, til at effektivisere hydrering og præstation".

 

Ifølge Barfoot, viser forskningen at heste der har en fiberrig diæt er mindre dehydrerede efter træning end de heste der er på en mere fiberfattig kost. Dette skyldes ifølge forskerne, at fiber sikrer at der absorberes mere væske i stortarmen, som udgør en naturlig ekstra ressource af vand og elektrolytter.

 

Mister store mængder væske under træning

Stortarmen i en 500 kg hest kan indeholde imponerende 35-80 liter væske afhængig af vandkilden og tilstedeværelsen af elektrolytter under træning. Fiber udgør en kompleks matrix af indbyrdes forbundne fibre, der holder på og binder vandet og er til rådighed for at blive absorberet af kroppen for at understøtte en tilstrækkelig væskebalance.

 

Heste mister ligesom mennesker kontinuerlig væske gennem huden og åndedrætssystemet. Under træning og særligt i varmt vejr, kan de miste op til 15 liter væske i timen. Dertil kommer vitale salte og mineraler så som sodium, potassium, klorid og calcium. Elektrolytter er kritiske for an effektiv kropsfunktion og de salte og mineraler der mistes under hård og varm træning kan forårsage alvorlige tilstande hos heste så som nyreslag.

 

Foder baseret på forskning

Winergy Equilibrium er en britisk foderproducent, der producerer hestefoder alene ud fra videnskabelige undersøgelser.

 

Der findes indtil videre ingen danske forhandlere af produktserien, men du kan finde oplysninger om produkterne her

 

 

Billede

 

Dehydrerede heste performer dårligere end normalt, og fiberholdigt foder er med til at holde på væden, så hesten ikke så let bliver dehydreret. Giv derfor hesten adgang til masser af grovfoder - også når det er varmt (Arkivfoto)

 


Tilføjet d. 08-07-2018 kl. 09:16 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
02-09-20 Overgangsfodring: fra sommer til vinter uden kvaler
25-06-19 Fiber til dehydrerede heste i varmen
02-05-19 Indførelse af midlertidigt CBD rapporteringsniveau
08-10-17 Tid til omlægning af hestens foder?
16-01-17 App til træning og forebyggelse af skader
26-11-16 Enlig pige på hesteø vinder filmpris
05-04-17 Fiber bedre end stivelse til præstationsheste
19-06-15 Basistræning: Stopsignal på tøjlen
12-06-15 Acceptabel vold i uddannelsen af heste?
27-03-15 Forfangenhed og kostens betydning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider