Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hvorledes tolkes en hø-analyse?

Har man valgt at få foretaget en analyse af sit hø, og har fået resultaterne, kan det godt være vanskeligt at tolke de resultater som man har fået i hånden. For hvad betyder de forskellige begreber egentligt og hvorledes skal de fortolkes?

 

Således tolkes analyseresultatet

Det er lige så vigtigt, at du får tolket analyseresultatet korrekt, som det at du får udtaget høprøven på den rigtige måde. Der bliver typisk analyseret i forhold til de følgende parametre, som ogs ofte er dem du finder på foderposerne:

  • Tørstofindhold: et mål for hvor meget vand der er i prøven. Tørstofindholdet ligger ofte omkring 84 %. Er tørstofindholdet lavt, indeholder høet for meget vand og der er fare for udvikling af skimmelsvampe.
  • Fordøjeligt råprotein: stutteri- og ungheste optimalt omkring 60-65 g pr. kg foder (40-65 g er okay). Fritids- og konkurrenceheste optimalt omkring 40 g pr. kg foder (25-50 g er okay).
  • Energi: Stutteri- og ungheste optimalt omkring 8 MJ pr. kg foder (7,5-8 MJ er okay). Fritids- og konkurrenceheste optimalt omkring >8 MJ pr. kg foder (7,7-8,5 MJ er okay).
  • Calcium/Fosfor: Calcium/Fosfor-balancen, dvs. mængden af Calcium divideret med mængden af Fosfor, skal sammenlagt for hestens total-foder være 1,5 (1,2-1,8 er okay).

Det er slet ikke usædvanligt, at hø indeholder for lidt protein. Det bedste er i så fald at forsøge at skaffe noget andet hø. Kan det ikke lade sig gøre, stilles der ekstra store krav til kompensation herfor i en god og korrekt foderplan.

I Danmark kan man bl.a. få foretaget analyse af hø, wrap m.v. på Steins Laboratorium, der netop er blevet omdøbt til Eurofins, se her.

 

Den væsentligste analyse at få foretaget er en Standard 10 analyse, der oplyser om kg pr. FE, tørstofindhold, proteinindhold, råaskeindhold, træstofindhold m.v.Ydermere kan bestilles en analyse for indholdet af mineraler (Ca, P, Mg, Na, K, S, Mn, Zn, Cu), en Standard 16 analyse (Mineralpakke).


Prøvesvaret på en Standard 10 analyse forelægger ca. 5 hverdage efter indsendelse af prøven. For en Standard 16 analyse er svartiden noget længere.


Priser findes på hjemmesiden.

 

 

Billede

 

Hø til analyse


Tilføjet d. 07-08-2015 kl. 18:52 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
12-01-20 Heste-branchen viser vejen til bæredygtig energiproduktion
11-09-19 Så er den gal med høet igen
08-10-17 Hestemøg kaster lys over World Cup stævne!
08-10-17 Tid til omlægning af hestens foder?
21-07-15 Hvordan udtages og analyseres en høprøve?
06-07-15 Hvorfor varierer næringsindholdet i hø ?
30-06-15 Hvilke næringsstoffer har hesten brug for og hvad gør de for hesten?
27-11-17 Mangler din hest energi i træningen?
02-07-14 Fodring af diegivende hopper
03-07-14 Heste der taber sig i sommervarmen


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider