Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Tynde eller tykke sadelunderlag?

Stor set alle bruger sadelunderlag under deres sadler. Udover at beskytte sadlen for snavs, anvendes underlag også til at afhjælpe sadler, der ikke ligger perfekt, men hvad er egentlig bedst, tykke eller tynde underlag?

 

Ikke godt afdækket

En gruppe studerende undersøgte effekten af sadelunderlag eller sadel pads, for deres effekt til at afhjælpe sadeltryk, ud fra tykkelsen på de afprøvede underlag og fandt frem til, at de tykkere underlag rent faktisk formindsker trykket fra sadlen på hestens ryg.

 

Det er et interessant område at udforske, idet underlag ofte anvendes som alternativ til at sadlen skal omstoppes, og der antageligt er ryttere, der anvender op til 4 underlag på samme tid, under en given sadel.

 

Hvilken effekt har underlaget på trykfordelingen?

Udgangspunktet for undersøgelsen var, at selvom sadelunderlag generelt beskytter sadlen fra snavs fra hesten og anvendes til at forbedre sadlens position på hesten, så er til dato gennemført meget lidt forskning der undersøger, hvilken effekt underlag rent faktisk har på hesten.

 

Derfor satte Dr Hayled Randle fra Duchy College i Storbritanien et hold studerende til at gennemføre en undersøgelse af, hvorvidt tykkelsen af anvendte sadelunderlag, gjorde nogen forskel på det sadeltryk som hesten rent faktisk blev udsat for.

 

Til formålet benyttede de et specielt trykfordelingspad - et såkaldt 'Port Lewis Impression Pad'. Det måler, hvorledes trykket fordeles på hestens ryg, og placeres under sadel og underlag for

at måle trykket.

 

Undersøgelsen viste - måske ikke overraskende, at de tykke pads, bedre formår at reducere trykket på hestens ryg under sadlen end tyndere underlag.

 

Måler tryk under ridetest

Studiet omfattede otte heste tre hopper og fem vallakker, der var tilfældigt udvalgt fra en gruppe heste og som blev redet af erfarne ryttere, der modtog regelmæssig undervisning af en kvalificeret instruktør. I forsøget benyttede de et fastlagt program på seks minutter, med skridt, trav og galop, på lige linjer og på cirkler på begge volter. Hestene blev testet på følgende fire måder:

  • Uden underlag
  • Med et 4 mm tykt Shires bomulds underlag
  • Med et 6mm tykt bomulds PoplyPad underlag
  • Med et 8 mm tykt Mattes bomuld og lammeskindsunderlag

Efter rutinen blev måle underlaget fjernet og målingerne afmålt. Det fremgik klart af målingerne, at underlagets tykkelse gjorde en forskel på måleunderlagets registreringer og herved formentlig har en gunstig påvirkning på sadlens trykfordeling. Særligt lammeskindsunderlaget lettede trykket betydeligt mere end de to øvrige typer af pads.

 

Undlad ikke besøg fra sadelmageren

Det er formentlig ikke nogen overraskelse for de fleste, at sadelunderlag og især de tykke af slagsen - som lammeskindsunderlag, er med til at fordele sadlers tryk over en større flade og hermed forhindre meget koncentrerede tryk, som fx kan være en følge af en utilpasset sadel.

 

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at selvom sadelunderlag herved er en hjælp til at optimere sadlens fordeling af tryk, erstatter det naturligvis ikke regelmæssige eftersyn og tilpasning af sadlen.

 

Det er lige så vigtigt at din sadel ligger godt på din hest, som at dine sko sidder rigtigt på dine fødder. Hvis du vil passe godt på din hest, kommer du derfor ikke udenom, at en sadelmager jævnligt tilser, hvor godt din sadel ligger på din hest og om nødvendigt omstopper den, i takt med at din hest ændrer form.

 

Præsenteret på ISES konferencen

Studiet blev udført af Dr. Hayley Randle med hendes studerende Jessica Giblett og Alison Abbey, som derfor også er fra Duchy College.

 

Undersøgelsens resultater blev præsenteret via en plakatpræsentation på den nyligt afholdte ISS konference, der blev afholdt i Vancover i Canada i starten af august måned 2015.

 

Billede

 

Tykkere saddelunderlag trykfordeler ikke overraskende bedre end tynde


Tilføjet d. 14-09-2015 kl. 09:04 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-05-20 Hvad fortæller svedmærkerne på sadelunderlaget?
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider