Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hvad er Equitation Science?   Fagligt

Andrew McLean, den anerkendte australske adfærdsforsker og træner fremlagde på ISES konferencen et indlæg om Equitation Science som et begreb der er væsentligt for os alle, da det favner og undersøger de faktorer der påvirker hesten - og hermed også rytteren, under håndtering, ridning og træning - og hermed også hestens velfærd.

 

Faktorer der påvirkersports hestens og dens velfærd

Andrew McLean præsenterede begrebet Equitation Science på den afholdte ISES konference i Vancover i august i 2015, for de delegerede og hvorledes det har koblinger til hestevelfærden.

 

Equitation Science er defineret som de samlede faktorer der udgør og udforsker hvilke elementerer der påvirker hesten - og hermed også rytteren, når hesten håndteres, rides og trænes.

 

ISES træningsprincipper

I 2011 udviklede ISES de første træningsprincipper under Equitation Science for at opmuntre til brugen af tilgange til træning af heste, der sætter hensynet til hestens velfærd i centrum, og tager højde for hestens naturlige evner og begrænsninger.

 

I løbet af de seneste år, har praktikere der arbejder indenfor Equitation Science - på en lang række af niveauer og discipliner - anvendt disse træningsprincipper, der er baseret på hvorledes hesten lærer i praksis. Dette er gjort, for at fremme velfærden hos sportsheste og forbedre interaktionen med os mennesker.

 

ISES træningsprincipperne er baseret på objektiv, evidensbaseret forskning og en grundig forståelse af hesten som individ. Denne tilgang til træning tager højde for hestens adfærd og psykologi, dens mentale evner, dens fysiske eksteriør,herunder dens anatomi, fysiologi og biomekanik.

 

Inddrager ny forskning fra beslægtede områder

Equitation Science inddrager også viden som erhverves fra andre praktiske tilgange, og et stadigt større materiale af videnskabelige og akademisk beslægtede områder, som med fordel kan inddrages i ISES' arbejde, såsom: teknologi, antropologi, anthrozoology, filosofi, videnskaben om materialer, sports videnskab og fysik. Dette gøres i bestræbelserne på fortsat at forbedre velfærden blandt heste i deres interaktion med os mennesker.

 

Som en progressiv sammenslutning anerkender ISES, at den stadigt stigende vidensbase om sportsheste og deres interaktion med mennesker, kan anvendes i praksis på daglig basis, efterhånden som nye forskningsresultater opstår og fremlægges. Som et resultat af denne hurtige udbredelse, har ISES reviewed og udvidet de oprindelige teoribaserede læringsprincipper som foreningen har pupliceret, som netop er udvidet med yderligere to træningsprincipper.

 

Reviderede træningsprincipper

De reviderede og nu udvidede træningsprincipper fokuserer nu eksplicit på behovet for at træne indenfor hestens adfærdsmæssige og mentale begrænsninger og at henlede opmærksomheden blandt trænere, ryttere og hestepassere - upåagtet deres overordnede sportsdisciplin og/eller tilgang til træning - på de minimale niveauer af påvirkning, der skal til for at opnå de opstillede træningsmål.

 

ISES understreger samtidig, at det er væsentligt at man har omtanke for, at der eksisterer en hårdfin balance i træningen, som gør, at hvis grænserne overskrides, kan en potentiel positiv indlæring hurtigt kan føre til negativ læring og reduceret velfærd for hesten.

 

Principper kan downloades

ISES understreger at Equitation Science ikke er en træningsmetode som sådan, men derimod en principmetodisk tilgang til træning, der til fulde anerkender de fysiske og psykologiske evner og begrænsninger som hesten har, upåagtet dens: race, bygning, temperament eller den tilsigtede anvendelse eller brug af hesten.

 

Lyder det lidt for teoretisk eller teknisk, er det måske lettere for den enkelte hesteejer, træner eller rytter at forholde sig til selve træningsprincipperne.er nemlig frit tilgængelige i plakat format på engelsk, og kan downloades fra ISES hjemmeside her.

 

Metodetilgang der altid er i bevægelse og udvikling

Konkluderende understregede Mcleanpå årets ISES konference, at ISES træningsprincipperne hele tiden er i bevægelse og er en udviklingsbaseret samling af principper, som regelmæssigt vil blive revurderes og justeret til , for at sikre at de hele tiden lever op til formålet og læring fra den seneste forskning på området.

 

Træningsprincipperne er udviklet af Andrew McLean ( Australian Equine Behaviour Centre) og Paul McGreevy ( University of Sydney Australia), og kan som nævnt downloades her.

 

Læs evt. også vores senere artikel "Består din ridning teoriprøven", som bygger på ISES principperne.

 

Billede

 

ISES plakaten med træningsprincipperne for Equitation Science


Tilføjet d. 06-06-2016 kl. 13:37 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
26-08-20 Ulf Helstrand om Hestevelfærd
13-03-19 Overvægt en tikkende bombe for velfærden
19-05-18 New Zeeland vil også ændre næsebåndsreglen
26-03-18 Opvarmning til årets ISES konference
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
01-11-17 Heste tynget af vægt - velfærdstrussel?
08-10-16 Hjælp din hest - træn dig selv!
28-08-15 ISES fordømmer brugen af rollkur
10-08-15 ISES konference om sportshestes velfærd
02-09-16 Består din ridning teoriprøven?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider