Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Stil krav til din hø og wrap leverandør!

Der har været flere tilfælde med giftige planer i hø og wrap de senere år. I år er der dukket endnu en ny udfordring op, efter flere tørre somre. Vær kritisk og stil spørgsmål, når du nu bestiller dit hø og wrap for vinteren

 

Flere farer i græsset i år

Flere træsorter er giftige for heste, og sorter som fx ahorn har for at sikre deres overlevelse, kastet rigtig mange frø af sig sidste år, og der kan ses mange små træspirer i græsset, som hverken er sunde for hestene at indtage, eller sunde at få opsamlet i grovfoderet på linje med brandbæger ranunkel m.m.

 

Rens selv ud på folden

Uønskede vækster i græsset kan du selv gøre en masse ved, nemlig ved at gå hestefoldene igennem inden hestene lukkes ud, og fjerne de uønskede planter og træer, og iøvrigt holde øje med marken igennem græsningssæsonen, men hvad med grovfoderet?

 

Sats på kvalitet og stil krav - det kan betale sig

Sats på kvalitet og stil krav og spørgsmål til leverandøren af hø og wrap. Det kan absolut betale sig.

 

Konkurrencen mellem udbyderne af hø og wrap er hård, og det er ikke alle der satser på kvaliet frem for kvantitet. Ofte får du som betalt hvis du køber for billigt, men det kan være vanskeligt at vurdere - særligt hvis grovfoderet er pakket ind, når du får det leveret. Det kan imidlertid blive dyrt på sigt, såfremt din hest bliver syg af høet eller wrappen, hvis der tilfældigvis er indhold i grovfoderet som hesten ikke kan tåle.

 

Du bør derfor være kritisk når du køber grovfoder. Først og fremmest skal du sikre dig at grovfoderleverandøren er behørigt forsikret mod forgiftninger, så du ved hvor du kan henvende dig, såfrem det utænkelige skulle ske, at du kan henføre en forgiftning eller lignende til hestens grovfoder. Dernæst bør du forhøre dig om, hvornår grovfoderet er slået, og på hvilke marker. Eller endnu bedre, hvis du selv kan være med til at udpege de marker som dit grovfoder bliver høstet på, så har du mulighed for selv at inspicere det, før det bliver slået.

 

Stil spørgsmål

Sprøg om græsset har været sprøjtet og gødet og om leverandøren har sikret sig at fjerne gule blomster så som brandbægere i græsset inden det er slået græs af, hvis de skulle være så uheldige at have dem på marken. Nogle leverandører får også taget prøver at afgrøderne som de kan forelægge for dig, det er imidlertid de færreste og der kan alligevel være meget store udsving i kvaliteten, også på samme mark, så det kan give en falsk tryghedsfornemmelse. Men spørg gerne om der foreligger test, og bed om at få resultaterne forelagt, blot du husker på, at det ikke nødvendigvis kan bære restvisende for den leverance du har modtaget.

 

Vælg kun de leverandører du virkelig har tillid til

Har du en god relation til din hø eller wrapleverandør, og er der åbenhed om kvaliteten af leverancerne og hvor de kommer fra, så kan det være værd at holde fast i vedkommende. Du udsætter sig selv og din hest for større risiko, hvis du shopper for meget rundt efter pris. eller din leverandør køber ind fra andre producenter og derfor har mindre styr på, hvor leverancerne reelt kommer fra.

 

 

I år er kritisk udvælgelse af grovfoderkilder særlig vigtig

I år er der desuden flere der har oplevet problemer med bl.a. masser af spirer af ahorn i græsset. Dette kan hestene heller ikke tåle. Vær i det hele taget kritisk når du køber grovfoder ind, og du skal naturligvis være lige så kritisk med de græsfolde din hest går på, som også bør gennemgås for giftige planter, som du bør fjerne.

 

Risikoen er størst der hvor græsset er sparsomt

Når det er sagt, så går hestene som regel selv uden om de giftige planter hvis det er, men er græsset sparsomt på folden, så er der større risiko for at hestene indtager de giftige vækster. Pas derfor på og vær også at være kritisk her.

 

Rigtig god græsningssæson!

 

Billede

 

Der har været flere tilfælde med giftige planer i hø og wrap de senere år særligt i sommeren 2018, hvor græsse var sparsomt og hvor de færreste kunne tillade sig at være kræsne. I år er der dukket endnu en ny udfordring op, efter flere tørre somre Vær kritisk og stil spørgsmål, når du nu bestiller dit hø og wrap for vinteren (Arkivfoto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 17-06-2020 kl. 10:18 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Græs og Hø Wrap.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
28-05-20 Nu skal græsset snart slås
03-06-20 Sådan får du prima hø og wrap
08-03-20 Snart er det højsæson for forfangenhed
12-07-19 Når græsset skal slås flere gange
26-06-19 Reguler hestens græsindtag på overdådige marker
25-11-18 Hvornår skal der lukkes af for græsset?
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
27-05-15 Kort foldtid betyder ikke mindre græs
09-06-14 Sådan får du godt hø og wrap
05-06-14 Snart skal græsset slås


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider