Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hvornår skal der lukkes af for græsset?

I år, hvor græsset har været meget sparsomt og grovfoderet er blevet dyrt, og der først er kommet vækst de seneste måneder, kan det være fristene at lade hestene gå lidt længere på græsfoldene. Det kan dog være problematisk, hvis ikke du skal risikere at stå uden græs til foråret

 

Væksten er kommet sent

Sommeren har været varm og tør og svedet græsset af, og væksten er først kommet i det sene efterår. Det frister mange til at lade deres heste afgræsse græsfoldende langt længere ud på efteråret og vinteren end vanligt. Men hvis du vil have frodigt græs til foråret, er det en meget dårlig ide.

 

I år, hvor græsset har været meget sparsomt og grovfoderet er blevet dyrt, har vi kunne glædes over et relativt mildt efterår, hvor græsset er kommet lidt i vækst, så hestene trods alt har fået lidt græs, her sidst på sæsonen, og det kan være fristene at lade hestee gå lidt længere på græsfoldene end ellers. Men som temperaturene falder stopper væksten, og bliver det samtidigt vådt, kan der nå at ske stor skade på græsmarkerne, så man igen til næste år står med en udfordring med dårligt udbytte. Du skal derfor nøje overveje hvornår hestene tages væk fra grasmarkerne, hvis ikke du skal risikere at stå uden græs til foråret.

 

 

Skal du tage hensyn til dit græs til foråret, og vil du gerne vil sikre dig at græsset får en god start, så skal du tænke på det allerede nu.

 

Dårlig økonomi

Naturligvis spares der lidt på foderbudgettet i efterårs- og vintermånederne, hvis hestene kan gå lidt længere tid ude, men det kan hurtigt ende med alligevel, at blive en dyr fornøjelse. Græssets genvækst til foråret, får sværere betingelser og der går længere tid før det rigtigt kommer i gang med at vækste, hvis det har været befærdet hele efteråret. Er græsset først rigtig medtaget, kan du risikere at det er så ødelagt, at foldarealerne skal omlægges til foråret. Det er en dyr fornøjelse, og der går lang tid efter omlægningen af græsmarkerne - faktisk helt op til et år, førend rodnettet på det nye græs er så stærkt, at det igen kan tåle hestes færden på arealerne, uden at blive ødelagt.

 

Tilbyd hestene alternativer

Det kan virke synd, at hestene ikke må komme ud og få en tot græs, men det er det eneste fornuftige at spærre foldene af, hvis du skal sikre dig mod at stå med et alvorigt problem til foråret, hvor græsset gern skal være frodigt og grønt.

 

Hvis der kommer en længere periode med frost og sne, kan du sagtes lade hestene komme ud på et større areal, for de gør mindre skade når jorden er hår og tilfrosset. Men år det igen bliver tøvejr, så må de væk fra græsarealerne igen og ind og gå på en mindre jordfold eller en græsfold, der er blevet så opkørt, at den ikke står til at redde og som alligevel skal omlægges til foråret.

 

Som beskæftigelse, kan der lægges noget hø og halm ind på jordfolden, hver dag når hestene kommer på fold, så de har noget at tage sig til. Dertil kan det være nødvendigt at lægge plastriste eller stabilgrus på arealet, hvis det bliver for mudret til at hestene kan bevare rene og tørre ben.

 

Billede

 

I år, hvor græsset har været meget sparsomt og grovfoderet er blevet dyrt, og der først er kommet vækst de seneste måneder, kan det være fristene at lade hestene gå lidt længere på græsfoldene. Det kan dog være problematisk, hvis ikke du skal risikere at stå uden græs til foråret, men hellere som her vil have flotte frodige græsmarker (Arkivtoto)


Tilføjet d. 25-11-2018 kl. 21:37 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Græs og Marker.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
28-05-20 Nu skal græsset snart slås
03-06-20 Sådan får du prima hø og wrap
17-06-20 Stil krav til din hø og wrap leverandør!
08-03-20 Snart er det højsæson for forfangenhed
12-07-19 Når græsset skal slås flere gange
26-06-19 Reguler hestens græsindtag på overdådige marker
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
27-05-15 Kort foldtid betyder ikke mindre græs
05-06-14 Snart skal græsset slås
05-10-13 Værn om græsset i vinterhalvåret!


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider