Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Reguler hestens græsindtag på overdådige marker

Hestens græsindtag kan det være nødvendigt at regulere på overdådige græsmarker, som vi oplever det i år. Mundkurve er en let og metode til at begrænse hestens græsindtag, og har vist sig at være yderst effektive

 

Græs i overflod

De fleste vil nok synes at græs i overflod på foldene er et luksusproblem i sommerperioden, hvor dagene er lange og hestene kan gå på fold hele dagen, eller sågar døgnet rundt, da manglen på græs oftest er problemet. Men i år har græsset fået optimale betingelser og det har fart på væksten.

 

For meget græs kan imidlertid betyde problemer med fede heste og forfangenhed, så det er vigtigt at holde øje med at hesten ikke får for meget af det frodige græs.

 

 

Mange men ofte besværlige metoder til begrænsning af hestens græsindtag

Der findes mange måder at regulere for græs i overflod. Det er blandt andet muligt at slå markerne af for græs og evt. i stedet presse det til vinteren, inden hestene lukkes ud på markerne. Det er også muligt at opsætte hegn og inddele i mindre folde, eller tage hestene ind og ud oftere, hvor du hermed bedre kan styre indtaget, eller lade græsmarkerne afgræsse eller sam-græsse med andre dyr, for at regulere mængderne.

 

Har du imidlertid ikke disse muligheder, og din hest går sammen med andre i flokke, så er du nød til at gribe til andre metoder.

 

Mundkurve er effektive

Anvendelsen af såkaldte mundkurve, der har til formål at begrænse hestes græsindtag, for at forhindre at de heste bliver for fede eller bliver forfangne af adgang til græs eller andet grovfoder, har vist sig at være effektive. Mundkurve er effektive til at reducere hestes græsindtag og uafhængig af hvilken type grovfoder den skal begrænse hestens indtag af. det kan redde hesten fra problemer, når græsset som i år mange steder er i overflod på foldene.

 

Reduktion på op til 30 %

Forskellige forskningsstuer har påvist mundkurve kan reducere hestenes daglige græsindtag med ca. 30 % i gennemsnit i forhold til når der ikke blev anvendt mundkurv, og denne andel var uafhængig af hvilken type græs hestene havde adgang til.

 

Det betyder at anvendelsen af mundkurve til reduktion af græsindtag hos heste, er effektive. både i forbindelse med indgræsning, eller såfremt man har heste, der har tendens til at blive for tykke på de eksisterende græsmarker eller forhøjet risiko for at blive forfangne.

 

Dette kan være en stor fordel, idet andre studier har påvist, at heste der er kort tid på fold, kan kompensere for dette, ved at øge deres indtag, mens de har adgang til græs. Mundkurve tilbyder således en måde at regulere dette 'overindtag' på.

 

Det er imidlertid givet, at der kan være forskel på græsindtaget alt efter hvilken type mundkurv der anvendes, da nogle typer er mere restriktive end andre, men her må du prøve dig frem.

 

God fornøjelse!

 

Billede

 

Hestens græsindtag, kan det være nødvendigt at regulere på overdådige græsmarker, som vi oplever det i år. Mundkurve er en let og metode til at begrænse hestens græsindtag, og har vist sig at være yderst effektive (Arkivfoto)


Tilføjet d. 26-06-2019 kl. 17:06 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Græs og Mundkurve.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
28-05-20 Nu skal græsset snart slås
03-06-20 Sådan får du prima hø og wrap
17-06-20 Stil krav til din hø og wrap leverandør!
08-03-20 Snart er det højsæson for forfangenhed
12-07-19 Når græsset skal slås flere gange
25-11-18 Hvornår skal der lukkes af for græsset?
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
27-05-15 Kort foldtid betyder ikke mindre græs
05-06-14 Snart skal græsset slås
05-10-13 Værn om græsset i vinterhalvåret!


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider