Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Så er den gal med høet igen

Heste testet positive i dopingkontrol på grund af inficeret hø er et problem. Selvom rytterne senere frikendes, så er det alligevel ensbetydende med omkostninger for de berørte. Man kan derfor ikke være forsigtig nok, ved valg af fodermidler til konkurrenceheste

 

Heste testet positive for inficeret hø

Trods skrappere forholdsregler hos flere hø producenter, er der igen heste der er testet positive i dopingkontrollen ved konkurrencer, hvor der peges på inficeret hø, som årsag til de positive tests. Selv om rytternes senere frikendes for doping som følge af tilsigtet brug af inficeret foder, er en dopinganklage ifølge FEI reglerne alligevel ensbetydende med store omkostninger for den enkelte. Man kan derfor ikke være forsigtig nok, når man vælger foderkilder til sine konkurrenceheste, både hjemme og når de er i byen.

 

FEI har netop fastslået at forurenet hø var årsagen til de to heste der blev testet positive efter deltagelse i konkurrencer ved et stævne i februar 2019 i Spanien.

 

 

Hesten For Fun, der blev redet af den finske rytter Volle Peltokoski og hesten Famorku, der blev redet af slovenske Gaj Riossa, var begge deltagere i den tostjernede CSI i Carmona, Spanien i februar 2019. Begge heste blev efterfølgende testet positive for forbudte stoffer i den efterfølgende dopingkontrol, hvor det forbudte stof Synephrine blev fundet i blodet på hestene.

 

Synephrine kan forekomme naturligt i foderkilder

Synephrine, er en stimulant der findes naturligt i planter i visse lande, og stoffet anvendes bl.a. som middel til vægttab hos mennesker, da stoffet undertrykker appetitfølelsen. Stoffet har tilsvarende den effekt at det kan øge blodtrykket og forøger tillige hjerterytmen.

 

Selvom stoffet er anført på FEI's dopingliste, er det bredt anerkendt at det findes som naturligt middel i naturen, og derfor kan forekomme i fødevarer. Som følge heraf tillader FEI ekstra fleksibilitet i udlægningen og fortolkningen af fra positive dopingtests for midler som dette.

 

Flere tilfælde af forurening med Synephine

Efter at have fundet tre positive tilfælde i den spanske turnering, kontaktede FEI stævnearrangøren for at indhente prøver på høet direkte. På daværende tidspunkt var der flere baller tilbage, der blev sendt til test i LGC Newmarket Road Laboratory i Cambridge. Den efterfølgende screening pegede på tilstedeværelsen af Synephrine i høet. På denne baggrund blev rytterne frikendt for doping af deres heste.

 

FEI beslutningen følger i alt 10 sager med positive tests for det samme middel i Syd Amerika tidligere på året, hvilket har afledt FEI til at udstede en advarsel til ryttere, og en opfordring til at man er ekstra påpasselig ved valg af foderleverandører.

 

Frikendt men frataget placeringer og præmiepenge

På baggrund af den konkrete episode i Spanien, har FEI derfor skønnet at de pågældende ryttere ikke var ansvarlige for tilstedeværelsen af det forbudte stof i hestene, og de vil derfor ikke blive sanktioneret af FEI. I den konkrete sag kom det til en aftale mellem rytterne og FEI, hvori ride forbundet officielt anerkendte, at de positive dopingtests var forårsaget af forurenet hø, der var blevet leveret af værterne ved det konkrete ridestævne.

 

Både Peltokokski og Riossa var i stand til at bevise at de have købt hø af stævvnearrangøren, af en bestemt type græs, der var en mulig kilde til forurening med synephrine.

 

I henhold til FEI's regelsæt måtte de frikendte ryttere imidlertid alligevel afgive deres opnåede resultater og præmiepenge fra det pågældende show, og desuden selv betale deres sagsomkostninger.

 

Kontamineret foder potentielt en dyr fornøjelse

Alene dette faktum, at FEI reglerne foreskriver at ryttere selv må bære omkostningerne for de efterfølgende analyser og sagsbehandling, samt bliver frataget deres resultater og præmiepenge, vil sikkert kunne afholde enhver rytter til at eksperimentere med usikre foderkilder til deres heste, da det ellers hurtigt kan blive en dyr forretning.

 

Det kan derfor ikke indskærpes nok, at man skal være overordentlig påpasselig med sit foder i forbindelse med konkurrencedeltagelse, og at det ofte vil kunne betale sig at medbringe også grovfoder hjemmefra, som man positivt ved der ikke er problemer med.

 

Billede

 

Heste er igen testet positive i dopingkontrol på grund af inficeret hø. Selvom ryttere senere frikendes, så er det alligevel ensbetydende med omkostninger for de berørte. Man kan derfor ikke være forsigtig nok, ved valg af fodermidler til konkurrenceheste (Arkivfoto)


Tilføjet d. 11-09-2019 kl. 16:41 af i kategorien Ridesport.
Tags: FEI, Doping og .
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
07-11-20 Carina Cassøe Krüth springer op ad verdensranglisten
25-09-20 FEI suspenderer UAE fra alle stævner
11-09-20 FEI bereder sig på et muligt EM 2021
04-04-20 FEI ændrer rangliste beregning grundet Corona
14-03-20 FEI henstiller til at internationale stævner aflyses
29-02-20 Nye danske FEI udnævnelser
23-01-20 FEI planlægger muligvis fordyrende karaktersystemer
22-01-20 VM springrytter suspenderet for doping
04-01-20 Martin Fuchs bedste på Longines ranglisten
20-12-19 Nyt system for ponymåling ved årskiftet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider