Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

KWPN kræver hingste testet for WFFS

Det hollandske varmblodsforbund KWPN ræver nu samtlige hingste i avlsforbundet testet for WFFS - Warmblood Fragile Foal Syndrom, som følge af at tre hollandsk kårede hingste er blevet identificeret som bærere af WFFS-genet

 

KWPN - første forbund ind i kampen mod WFFS

Det hollandske varmblodsforbund går nu, som det første officielle avlsforbund aktivt ind i kampen om at eliminere eller begrænse den på det seneste så omdiskuterede genetisk arvelige sygdom Warmblood Fragile Foal fra varmblodsavlen Syndrom også kaldet WFFS.

 

Den hollandske avlsledelse har proklameret at samtlige hingste under forbundets faner skal underlægges genetiske tests for WFFS.

 

Alle aktive hingste og unghingste under afprøvning skal testes

Foreløbigt er der foreløbet testet og identificeret tre hingste under forbundet, der er erklæret bærere af WFFS genet, der, og det er på baggrund heraf, at der nu er fremsat krav om, at samtlige hingste der er registreret i KWPN forbundet skal testes.

 

Avlsledelsen i KWPN kræver at all aktive godkendte hingste, der har registrerede afkom indenfor de seneste fem år skal testes. Det samme gælder alle aktive hingste der er ved at aflægge brugsprøver. Alle resultater skal indleveres til KWPN, som herefter vil offentliggøre resultaterne.

Indtil nu har det været op til de enkelte avlere og hingstestationer at beslutte hvorvidt de ville teste deres avlsdyr.

 

Hingstene kan testes via blodprøver eller hårprøver.

 

Ifølge udmeldingen fra KWPN forlyder det, at offentliggørelsen af testresultaterne på forbundets hjemmeside og i hingstestambogen, ikke umiddelbart vil påvirke hingstenes status i KWPN avlsprogrammet, og hingstene vil fortsat forblive godkendt og vil kunne bruges i avlen upåagtet deres status efter testen.

 

Man diskuterer for nuværende i avlsledelsen tillige hvorledes test for WFFS fremadrettet kan blive integreret I avlsprogrammet for hopper.

 

 

Vilje til at tage kontroversielle beslutninger

Det hollandske varmblodsforbund har tidligere vist vilje og evne til at tage kontroversielle og måske upopulære beslutninger, som middel til at få bekæmpet uheldige sundshedsmæssigt truende genetiske arveanlæg i avlspopulationen.

 

KWPN ønsker bl.a. som et af de få forbund ikke at der optræder hingste der er arveanlægsmæssigt er disponerede for OCD på forbundets hingsteliste, hvorfor alles hingstes OCD status registreres i forbundet.

 

Hvilke initiativer testen vil aflede - vides ikke

Det vides imidlertid endnu ikke hvilke handlinger forbundet vil udlede af de konklusioner der vil blive udledt af de tests der nu skal iværksættes af forbundets registrerede hingste. Denne vil formentlig ikke blive udmeldt før testresultatet foreligger. En mulighed er dog at KWPN vil vælge at eliminere evt, hingste der bliver identificeret som bærere af WFFS-genet fra avlen, alernativt lade det være op til hoppeejerne at beslutte.

 

Blue Hors de første i Danmark

I Danmark er det foreløbigt alene stutteri Blue Hors, er officielt er gået aktivt ind i problematikken, og har som et af de første varmblodshingstestationer i Europa testet samtlige sine 10 hingste, og offentliggjort resultatet. Det har konkret resulteret i, at tre yngre avlshingste i denne uge er blevet suspenderet fra avlen, men øjeblikkelig effekt (se her).

 

Foreløbigt er der ikke fremkommet tilsvarende udmeldinger fra andre danske avlsforbund så som Dansk Varmblod, selvom det må forventes at være et hot emne hos avlsledelserne i samtlige varmblodsforbund og på hingstestationerne rundt om i landet i disse dage.

 

Heste-nettet vil forsøge at følge op herpå i den kommende tid.

 

Redaktionen bringer om kort tid, en mere detaljeret artikel om hvad WFFS er og hvorfor det bør undgås, ligesom en konkret avlerberetning fra en avler der har oplevet WFFS på nært hold, kan læses her

 

Billede

 

Det hollandske varmblodsforbund kræver nu samtlige teste i avlsforbundet testet for WFFS - Warmblood Fragile Foal Syndrom, som følge af at tre hollandsk kårede hingste er blevet identificeret som bærere af WFFS-genet.


Tilføjet d. 25-05-2018 kl. 08:34 af i kategorien Avl.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
04-12-19 Agnete og Blue Hors heste på vej mod Wellington
27-11-19 Fortrun præmiehingst hos Oldenburgerne
13-11-19 Groom med 10-års jubilæum
10-11-19 Agnete skal ride Olymbrio
07-11-19 Zepter - en stjerne in spe
09-08-19 Hopperne dansede regnen væk i Brønderslev
22-07-19 Blue Hors fortsætter som vært for DRF stævner
28-06-19 Årets Blue Hors Championat skudt igang
19-06-19 Ny avlskonsulent hos Blue Hors
14-06-19 Stinna skal ride Blue Hors hest


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider