Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Dansk Varmblod – dansk, men egentlig hvor dansk?

Dansk Varmblod har vind i sejlende i disse år, og har netop afholdt et brag af en hingstekåring, med et stort antal absolut topheste og masser af af både nationale og internationale besøgende, men hvor danske er Dansk Varmblods heste egentlig?

 

Dansk Varmblods kæmpe succes

Dansk Varmblod's hingstekåring 2018 blev en kæmpe succes med et hidtil udsat antal hingste fremstillet og kåret og rigtig mange besøgende. Den årlige hingstekåring i Dansk Varmblod er hvert år noget af et trækplaster og tiltrækker sig stor national og international opmærksomhed, og er med årene er blevet et af Europas største årlige hestebegivenheder.

 

Til eksempel var der i år til hingstekåringen mere end 60.000 besøgende i Herning, og alene til gallaaftenen lørdag var der mere end 7.000 billetkøbende tilskuere og 1.200 VIP'er. på denne baggrund må det erkendes at Dansk Varmblod tillige er verdensmestre i optimal markedsføring, for hvem andre formår at trække i 10.000 vis af potentielle kunder til et stort reklameshow for ens eget produkt, samtidig med at kunderne betaler i dyre domme for at få adgang til disse reklameshows? Det formår end ikke nogle af verdens største varemærker indenfor andre produkter, at leve op til.

 

Fremsynet avlsstrategi

Ingen tvivl om at man fra starten af forbundets tilblivelse har været enormt ambitiøse og seriøse i det danske avlsforbund, og har været rigtig dygtige til at læse tidens og aftagernes behov.

Den fremsynede avlsstrategi har været kraftigt medvirkende til Dansk Varmblods store succes.Det har gjort at Dansk Varmblod i dag er blandt de absolut førenede varmblodsavlsforbund og storproducent af sportsheste.

 

Verdensklasse - men hvor dansk?

Resultatet er at produktet - den danske varmblodshest - betragtes som absolut verdensklasse indenfor hestesporten, hvilket fremmedryttertesten og testrytter Patrik Kittel også tilkendegav ved dette års fremmedryttertest, ved flere gange at udtrykke stor begejstring over kvaliteten af de afprøvede ungheste i Herning (se her, her og her).

 

 

Åben for andet genmateriale

Dansk varmblod er imidlertid ikke en lukket stambog, hvilket betyder at der er åbent for anvendelse af stort set alt anden registreret varmblodsavl, givet visse betingelser. Så et naturligt spørgsmål at stille i lyset af forbundets store succes, hvor dansk er Dansk Varmblod egentlig, når vi betragter hestene?

 

Tager vi udgangspunkt i den seneste netop veloverståede og særdeles succesfuldt afviklede hingstekåring i Herning, kan vi få en ide om dette. Betragter man nemlig afstamningen på de heste der blev fremvist i Herning, får vi nemlig en ide om, hvilken avlsindflydelse der påvirker den danske varmblodshest mest, og får herved en indikation om, hvor dansk Dansk varmblod i dag egentlig er.

 

Præmiehingste

Starter vi ud med at se på de præmierede dressurhingste i Herning forholder det sig reelt således at hele 7 hingste blev udnævnt til præmiehingste i Herning, heraf var hele tre af dem både født og registreret i andre forbund end Dansk Varmblod, og 5 af de 7 var født i andre forbund. Tre af præmiehingstene er registreret i KWPN, og to er af hanoveransk afstamning.

 

Hingste godkendt til afprøvning

Nitten dressurbetonede 3-års hingste og en 4-års hingst blev godkendt og går videre til den obligatoriske 10-dages prøven for vurdering af deres karakter og ridelighed under rytter.

 

Den meget hypede hingst Jovian (e. Apache / Tango), der er en af de hingste der er registreret i KWPN, er den eneste 4-års hingst med præmiestatus der skal gå 20-dages afprøvning - foruden de 6 andre 3-års hingste - eftersom denne hingst endnu ikke har gennemført den danske hingsteafprøvning på linje med de øvrige danske 4-års hingste.

 

Af de i alt 19 til afprøvningen godkendte 3-års hingste er ikke mindre end ni hingste ejet af Helgstrand Dressage, mens Blue Hors er repræsenteret af tre hingste. Helgstrand Dressage står også for hovedparten af de hingste der ikke fra fødslen er registreret i Dansk varmblod (DWB), nemlig ialt 8 af de afprøvnings godkendte eller kårede hingste.

 

Præmiehingstene er følgende:

  • Schuberts Aston (DWB, e. Bøgegårdens Alphabeat / Solos Landtinus) - ejet af Schuberts & Bøgegården - avler: Sara Kliver
  • Hesselhøj Gnags (DWB, e Grand Galaxy Win / Tailormade Lancelot) - ejet af Cathrine Rasmussen - avler: Dorthe & Hans Jørgen Hoeck
  • Londoner (HANN, e. Londontime / Danone I) - ejet af Blue Hors - avler: Wilhelm Schwierking
  • So Unique (HANN, e.Sezuan / Donnerhall) - ejet af Helgstrand Dressage & Kleppenhus Invest - avler: Willem Klausing
  • Knock-Out (KWPN, e. Expression / Ferro) - ejet af Helgstrand Dressage - avler: S. M. C. Bloem
  • Kremlin MD (KWPN, e.Governor / Rousseau) - ejet af by Helgstrand Dressage - avler: M. Dinnissen
  • Jovian (KWPN, e. Apache/Tango) - ejet af Helgstrand Dressage & Kleppenhus Invest - avler: E. T. ten Bosch, Holland

 

De godkendte tre års hingste er:

  • Olympus (DWB, e. Don Olymbrio / Solos Landtinus) - ejet af Lisbeth B. Andersen & Ib Kirk - avler: Lisbeth B. Andersen
  • Zippo Eg (DWB, e. Farrell / Zack) - ejet af Blue Hors - avler: Stutteri Eg v/Bonde & Fugmann
  • For Sure (HANN, e. Finest / De Niro) - ejet af Helgstrand Dressage - avler: Günther Lindwehr
  • Straight Horse Sir Romance (DWB, e. For Romance / Jazz) - ejet af Helgstrand Dressage & Straight Horse - avler: Straight Horse & Eva Götzsche
  • Ferdades (OLD, e. Fürstenbal / Donnerhall) - ejet af Helgstrand Dressage - avler: Limbecker GmbH/Kandziora
  • Got It (DWB, e. Grand Galaxy Win / Don Schufro) - ejet af Helgstrand Dressage & Dressage Arvé - avler: Dressage Arvé v/Morten Thomsen
  • Highfive Fuglsang (DWB, e. Grand Galaxy Win / De Niro) - ejet af Ronja Dahlseng - avler: Anne Dorte Riis Meyland
  • Gørklintgårds Shaolin (DWB, e. Gørklintgårds Santos / Quaterback) - avler og ejer: Gørklintgård v/Jørgen Ravn
  • Suarez (HANN, e. Sezuan / Desperados) - ejet af Helgstrand Dressage - avler: Judith & Söenke Schmidt
  • Hvid's Emperor (DWB, e. Zack / Akinos) - ejet af Hvid Horses & Stutteri Hove - avler: Langkjærgaard I/S Hvid Horses
  • Zagori (DWB, e. Zack / Sir Donnerhall II) - ejet af Blue Hors - avler: Hans-Heinrich Brüning
  • Kadans (KWPN, e. Franklin / Jazz) - ejet af Helgstrand Dressage - avler: G.J. Rijper
  • Kick Pleasure (KWPN, e. Sezuan / Wynton) - ejet af Hestengen Dressage - avler: W.L. Plaizier

 

Dansk Varmblod ikke helt så dansk som man tror

Vi kan hermed konkludere, at de danske varmblodsheste, ikke er helt så gennemavlede 'danske', som man umiddelbart kunne forvente af navnet, men det er vel efterhånden ganske naturligt, da også mange hingste stilles til avlsgodkendelse og godkendes i diverse forbund.

 

Det er ikke usædvanligt at hingste er godkendte i 3,4,5, 6 eller flere avlsforbund, og derfor er det helt naturligt at der efterhånden opstår en høj grad af homogenitet på tværs af diverse varmblodsforbund, med mindre de forsøger at adskille sig på de regler de opstiller for deres avl.

 

Men hvor man givetvis kan udfordre hvorvidt Dansk Varmblod's produkt er unikt, så er der ingen tvivl om, at man er dygtige til at markedsføre sit produkt.

 

Men hånden på hjertet, helt dansk, kan vi ikke bryste os af at en Dansk Varmblod's hest er, men det er vel også lige meget, bare den har de kvaliteter kunderne efterspørger!

 

 

Billede

 


Tilføjet d. 18-03-2018 kl. 11:34 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
05-04-20 DV tager til genmæle overfor kritik
09-08-19 Hopperne dansede regnen væk i Brønderslev
30-04-19 Få WFFS-testet dit føl på følskuet
06-02-19 2018's DV indekstal på hingste og hopper er klar
08-06-18 Dansk Varmblod om WFFS
07-06-18 Avlers åbenhjertelige appel til Dansk Varmblod
26-05-18 Varmblods-avlsforbund opruster mod WFFS
25-05-18 KWPN kræver hingste testet for WFFS
13-04-18 Fem hingste godkendt ved efterkåringen
08-04-18 9 dressurhingste til DV efterkåring


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider