Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Fiber til dehydrerede heste i varmen

Dehydrerede heste performer dårligere end normalt, og fiberholdigt foder er med til at holde på væden, så hesten ikke så let bliver dehydreret. Giv derfor hesten adgang til masser af grovfoder - også når det er varmt

 

Betydning af grovfoder

De fleste hesteejere kender efterhånden til betydningen af at det er vigtigt at hesten får nok grovfoder i vinterperioderne for at holde på varmen, men nu er det også fremme, at grovfoder også er rigtig vigtigt i de sommerperioderne, hvor det er varmt. Fiberholdigt foder er nemlig medvirkende til at hesten bedre kan holde væskebalancen.

 

Særligt i år, hvor det er ekstra tørt og der er lidt småt med græs, er det paradoksalt nok i særdeleshed vigtigt at hestene får nok grovfoder at spise. Det kan oven i købet være nødvendigt at fodre på foldene, nu da græsset på foldene ikke rigtigt vokser, og kræsset hurtigt bliver slidt ned. Er der ikke græs eller grovfiber nok, så kan det heldivis også tilkøbes i anden form.

 

 

Fiber reducerer dehydrering

Ifølge forskning som Winergy Equilibrium Horse Feeds, udtaler ernæringseksepert Clare Barfoot, at blot et mindre væsketab på 2 % kan påvirke hestens præstationsevne i varmen. Hun udtaler "Vores forskning viser at en kost bestående af et højt fiberindhold, øger hestens evne til at holde på væske og øger dens generelle væske reservoir, som den efterfølgende kan trække på, til at effektivisere hydrering og præstation".

 

Ifølge Barfoot, viser forskningen at heste der har en fiberrig diæt er mindre dehydrerede efter træning end de heste der er på en mere fiberfattig kost. Dette skyldes ifølge forskerne, at fiber sikrer at der absorberes mere væske i stortarmen, som udgør en naturlig ekstra ressource af vand og elektrolytter.

 

Mister store mængder væske under træning

Stortarmen i en 500 kg hest kan indeholde imponerende 35-80 liter væske afhængig af vandkilden og tilstedeværelsen af elektrolytter under træning. Fiber udgør en kompleks matrix af indbyrdes forbundne fibre, der holder på og binder vandet og er til rådighed for at blive absorberet af kroppen for at understøtte en tilstrækkelig væskebalance.

 

Heste mister ligesom mennesker kontinuerlig væske gennem huden og åndedrætssystemet. Under træning og særligt i varmt vejr, kan de miste op til 15 liter væske i timen. Dertil kommer vitale salte og mineraler så som sodium, potassium, klorid og calcium. Elektrolytter er kritiske for an effektiv kropsfunktion og de salte og mineraler der mistes under hård og varm træning kan forårsage alvorlige tilstande hos heste så som nyreslag.

 

Foder baseret på forskning

Winergy Equilibrium er en britisk foderproducent, der producerer hestefoder alene ud fra videnskabelige undersøgelser.

 

Der findes indtil videre ingen danske forhandlere af produktserien, men andre fiberholdige produkter, som fiberpiller, roepiller og andet strukturfoder indeholder også store mængder gunstige fibre, der er gavnlige for svidige heste her i sommervarmen

 

Billede

 

Dehydrerede heste performer dårligere end normalt, og fiberholdigt foder er med til at holde på væden, så hesten ikke så let bliver dehydreret. Giv derfor hesten adgang til masser af grovfoder - også når det er varmt (Arkivfoto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 25-06-2019 kl. 15:18 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
12-07-19 Når græsset skal slås flere gange
27-06-19 Hestens særlige behov i varmen
25-07-19 Husk salt er vigtigt når det er varmt
10-07-18 Københavnerridt: Varme lange ridt
05-04-17 Fiber bedre end stivelse til præstationsheste
14-08-15 Spændende holdkonkurrence lover godt for den individuelle Reiningfinale
11-07-15 Hvor svært kan det være?
11-07-15 Falsterbo, en helt særlig oplevelse
07-07-15 Hvor godt tåler heste varmen?
05-07-15 Hvem tåler varmen bedst?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider