Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Advarsel: heste døde af giftig Ahorn

Ahorn er giftigt for heste og kan få fatale konsekvenser, hvis de spiser det. Netop nu meldes der om flere heste, som er døde efter at have spist de små spirende ahorn, og derfor advarer Dyrenes Beskyttelse alle hesteejere

 

Ahorn forgiftning medfører dødsfald

Ahorn er giftigt for heste og kan få fatale konsekvenser, hvis de spiser det. Netop nu meldes der om flere heste, som er døde efter at have spist spirende ahorn, og mange dyrlæger er derfor ude og advare hesteejere.

 

Udrykning til forgiftet hest i Nordsjælland

Tirsdag morgen tog Marie Thielsen og hendes døtre ud for at morgenfodre deres islænder Eyja, som gik i fold sammen med ni andre heste i Nordsjælland.

 

 

Alt var fint, hestene fik mad og de tog hjem for at begynde dagen. Men senere samme dag ved 17-tiden fik Marie Thielsen et voldsomt opkald. Hendes hest var alvorligt syg, og hun skulle komme straks.

 

Marie Thielsen skyndte sig ud til Eyja for at se, hvad der var galt. Da hun kom frem, rystede hesten, næsen løb, og den kunne ikke længere stå på sine ben - samtidig tissede den blodig urin.

 

En dyrlæge var allerede på stedet, da Marie Thielsen ankom, og hendes hest havde derfor allerede fået morfin. Desværre havde det ingen effekt, og det blev derfor besluttet, at hesten skulle køres på Universitetshospitalet for Store Husdyr i Taastrup.

 

Blev aflivet otte timer senere

Hoppen Eyja nåede kun at være på dyrehospitalet i et par timer, før hun måtte aflives. Og ikke nok med det; to andre heste fra samme fold måtte også aflives. Alle tre heste var blevet forgiftet af ahorn, som de havde spist, hvilket er livsfarligt for heste.

 

"Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser. Ahorntræer er giftige for heste, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at der ikke vokser ahorntræer i nærheden af folden," siger Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

 

Flere tilfælde af ahornforgiftning

Indtil videre er der set flere tilfælde af ahornforgiftning i år rundt omkring i landet. Marie Thielsens hest gik på fold ved Dyrehaven i Nordsjælland, men også flere andre steder i landet har dyrlægeklinikker advaret om flere tilfælde af forgiftning, oplyser Dyrenes Beskyttelse.

 

Hesteejere skal ikke være bange for at lukke deres heste ud på folden, men det er vigtigt, at de tilser folden regelmæssigt og grundigt. Dyrenes Beskyttelse anbefaler derfor på det kraftigste, at man som hesteejer er særligt opmærksom på sin fold, så man undgår de giftige ahorntræer.

- Hesteejere skal ikke være bange for at lukke deres heste ud på folden, men det er vigtigt, at de tilser folden regelmæssigt og grundigt. Hestene har godt af fri bevægelse på fold. Af andre planter, man skal være på udkig efter, findes også engbrandbæger og taks, som er meget giftige for heste. Man skal også være opmærksom på, at hvis hø eller wrap er slået på en mark med giftige planter, kan det stadig gøre heste syge selv i tørret tilstand", siger Yvonne Johansen.

 

Lumsk ahorn

Frøene fra ahorn spredes med vinden, så selv om ahorntræet står flere meter fra hestefolden, kan de små helikopterformede frø bevæge sig langt. Lige nu spirer ahorn og står rundt omkring som små træer på mellem 5 og 15 centimeters højde.

 

Når hesten indtager blot en lille mængde ahorn, vil den hurtigt blive meget afkræftet, få stive bevægelser og få symptomer, der minder om kolik.

 

Giftige planter for hesten

Udover ahorn er der også en række andre planter, som er giftige for heste. Husk derfor at tjekke folden jævnligt, så du trygt kan have din hest på græs i sommerhalvåret. Listen tæller:

 

  • Taks
  • Hestekastanje
  • Agern
  • Padderok
  • Engbrandbæger
  • Smørblomst

Læs mere om giftige planter her og her

 

Billede

 

Ahorn er giftigt for heste og kan få fatale konsekvenser, hvis de spiser det. Netop nu meldes der om flere heste, som er døde efter at have spist de små spirende ahorn, og derfor advarer Dyrenes Beskyttelse alle hesteejere (Arkivfoto: Tine Lessél


Tilføjet d. 29-05-2020 kl. 15:40 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
07-12-19 Dyrenes vagtcentral sikret midler for 2020
01-04-18 Er den gal igen hos John Byrialsen?
10-01-14 Rollkur forbudt ved lov
31-03-13 Vil du hjælpe dyr i nød? (Aprilsnar)
19-03-13 Antallet af henvendelser til Dyrenes Beskyttelse eksploderer
17-09-12 Vanrøgt eller bare rygter - døm selv
17-08-11 Danmark får døgnåben vagtcentral for dyr i nød
30-06-11 Hjælp med at finde Årets Dyreven 2011
22-11-10 Årets Dyreven 2010 fundet
13-09-10 Hestemassør kandidat til Årets Dyreven 2010


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider