Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Pas på giftige træer og deres afgrøder i år

Der er betydeligt større risiko i år and sædvanligt for forgiftninger fra frø og spirer fra træsorter vi ikke normalt opfatter som en risiko for vore heste

 

Pas særligt på i år

Går dine heste på græsmarker, hvor der er træer, skal du i år være særlig opmærksom på hvilke træsorter der er tale om. Bliver der småt med græs i løbet af sæsonen, kan hestene nemlig begynde at fortære andet grønt, og det er der i år en særlig risiko forbundet med forskellige træsorter, da de ikke er egnede til hesteføde.

 

Naturen er forunderlig og forsøger altid at genoprette sig selv efter udfordrende situationer, så som tørke eller for meget vand. Efter år med mere ekstreme vejrforhold, bl.a. den tørke vi oplevede for et par år siden, og perioder med ekstremt vådt vejr, hvor biologien har haft udfordrende vilkår, så reagerer naturen ved at producere frø og nye skud i overflod for at sikre sig artens overlevelse. Det kan ses overalt hvor der står stæer, hvor de smider store mængder frø, og mange små træer pibler op af jorden.

 

I år ser vi eksempler på at træer som fx ahorn har smidt mange frø, og der kan tillige gemme sig mange etårige planter og småtræer på hestefoldende som ikke er velkomne.

Frøene fra ahorntræet er giftige for heste.

 

 

Ahorn frø og spirer er ikke hestemad

Frøene spredes via vinden, så selvom ahorntræet står et flere meter fra din fold, kan de små helikopterformede frø bevæge sig langt. Når hesten indtager blot en lille mængde ahornfrø, vil den hurtigt blive meget afkræftet og få symptomer der minder om kolik. De kan heller ikke tåle at spise ahornblade. I yderste konsekvens er det dødeligt for hesten, især hvis det drejer sig om rød ahorn, der er smuk men giftig for heste. Sørg derfor at rydde dem i god afstand fra hestefoldene, så du er rimeligt sikker på at de ikke finder vej til hestenes maver.

 

Hestekastanjer er ikke foder for heste

Hestekastanje eller uægte kastanje - altså ikke den hvor vi kan riste og spise kastanjerne, er et smukt træ når det blomstre, og senere på sæsonen smider det smukke træ ofte rigtig mange frugter i form af kastanjer, som fx børn indsamler og laver kastanjedyr af.

 

Til trods for navnet hestekastanjer, er disse absolut ikke foder for heste. Men på nedbidte græsfolde, kan heste alligevel godt finde på at spise kastanjer, hvis der ikke er andet at gnave i. Det er ikke hensigtsmæssigt. Hestekastanjer er absolut ikke hestemad - de er giftige for heste, og hesten får ved indtagelse af dem forgiftningssymptomer. Det kan vise sig som kolik lignede smerter, røde slimhinder, hypersensitivitet, muskelkramper og åndedrætsbesvær. Har du kastanjetræer på hestefolden, eller i umiddelbar nærhed heraf, går du således klogt i at invitere den lokale børnehave på indsamlings mission, og fjerne ale kastanjer der måtte være faldet indenfor foldgrænsen.


Modsat hvad navnet antyder, bør din hest IKKE indtage hestekastanjer. Hestekastanjen er giftig for hesten og symptomer på en forgiftning med denne kastanje viser sig som kolik, røde slimhinder, hypersensitivitet, muskelkramper og åndedrætsbesvær. Så hold hestekastanjerne væk fra din hest!

 

Agern
Som med hestekastanjerne, er de færreste heste der vil vælge at spise agern, hvis der ellers er foder nok tilgængelig på folden. Men ikke desto mindre bør du vide, at agern også kan forgifte din hest. Symptomerne viser sig ofte ved at hesten mister appetit, får kolik eller ondt i maven og eventuel blodig diarré. En forgiftning kan også komme til udtryk via forstoppelse. Men det er ikke kun agern der er giftige for hestene. Egestolper som hegnspæle er langtidsholdbare, men har du egestolper på en nedbidt fold og heste der bider i træ, kan dette alene også være med til at give din hest en pæn portion gift.

 

Vær derfor ekstra påpasselig i år, hvor der forventes mange frø, frugter, og hvor der er piblet mange små træspirer frem af jorden i nærheden af træer af ovennævnte typer. Giv dig tid til at undersøge, hvilke sorter der er tale om ,således at du ikke risikerer forgiftningskilder fra uventede sider. Husk det er ikke kun de klassiske gule blomster og planter på marken der kan være giftige, men også frø og spirer af de nævnte træsorter, er giftige og er ofte et overset problem.

 

Billede

 

Går dine heste på græsmarker, hvor der er træer, skal du i år være særlig opmærksom på hvilke træsorter der er tale om. Bliver der småt med græs i løbet af sæsonen, kan hestene nemlig begynde at fortære andet grønt, og det er der i år en særlig risiko forbundet med forskellige træsorter, da de ikke er egnede til hesteføde. Den røde ahorn er særlig giftig.(Arkivfoto)


Tilføjet d. 29-05-2020 kl. 15:17 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
29-05-20 Pas på de giftige planter
20-04-17 Temaaften: Giftige planter og ændringer i hesteloven
03-08-15 Når mors mælk dræber
13-06-15 Angelica Augustsson og Marlon Zanotelli er blevet gift
10-02-15 Hest klemt fast mellem to træer
26-12-13 Lars Petersen gifter sig
21-11-13 Dødsfald blandt heste skyldes agern
30-06-10 Giftige planter - Gifttyden
20-05-12 Giftige planter - Vårbrandbæger


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider