Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Træn dig selv som atlet

Blue Hors arbejder målrettet med unge rytteres opfattelse af sig selv som atleter, for at lægge grunden til optimering af rytternes ridemæssige færdigheder, og forhindre for tidlige skader til fordel for dem selv og hesten

 

Læg grunden - start med dig selv

Hos stutteri Blue Hors er der fokus på, at god ridning ikke alene handler om korrrekt træning af hesten og masser af erfaring i sadlen. Skal man som rytter realisere sit bedste potentiale, er det nødvendigt at betragte sig selv som en atlet, og at sikre at man træner sin krop til opgaven, herunder af få rettet egne skævheder og opstilling, således at man skaber de bedste forudsætninger for hestens arbejde, så man i det daglige arbejde bliver bedre 'til at møde hesten'.

Én af de ting som Blue Hors sætter fokus på med de unge ryttere, er at støtte deres udvikling og sørge for at de er klædt godt på til fremtiden. Et skridt i den retning, er at få få implementeret fysisktræning som en del af processen.

 

To af Blue Hors unge talenter, Anders Hoeck og Cecilie Dybro Jensen, er netop kommet ind i et træningsforløb med personlig træner på Blue Hors, Lasse Kristensen, og det er en rigtig god investering i deres fremtidige dressurkarriere.

 

 

Læs her, hvorfor det netop er så vigtigt, at vi betragter os selv som atleter der skal trænes - på lige fod med vore heste.

 

Funktionel træning til rytteren

I løbet af vores tid på hesteryg, har vi har alle sammen hørt at ni ud af ti fejl sidder på ryggen af hesten. Alligevel, kan det for mange være svært at forstå hvad de kan gøre for at rette op på fejlen. Vi som ryttere og vores evne til at indvirke - eller vores manglen på samme - kan være altafgørende for hvor godt man kan udføre en øvelse, eller hvor lige man kan ride hesten. Gennem undervisning fra kvalificerede undervisere, som er opmærksom på rytterens opstilling, kan man komme langt. Mange undervisere oplever dog ofte at de må sige det samme igen og igen, som: "hold hænderne stille" eller "ret dig op", uden at rytteren formår at indfri det. Forklaring bag dette kan findes i rytterens fysik. Med fokus på rytterens fysiologiske skævheder og svagheder, og hvor stor effekt det har på ens ridning, har Lasse Kristensen udviklet et helt særligt system til at understøtte underviseren og hjælpe rytteren til at kunne indvirke bedre.

 

Lasse tester Anders' smidighed

"Vi ved at når vi har ro på sædet, og sædet kan følge og absorbere hesten - så bliver der ro på hænderne" forklarer Lasse Kristensen.

 

Den viden kan være en helt ny hjælp til både rytteren og træneren, om hvor fokus skal ligge og hvad man skal gøre, for at optimere sig som rytter.

 

Tænk rytteren som athlet

Lasse Kristensen er uddannet Cand. Scient idræt med speciale i biomekanik. Men udover det har Lasse mange års erfaring som både rytter og voltigør. Han er især kendt for sit arbejde som voltigørtræner, hvor han igennem mange år har trænet flere nationale og internationale ryttere på topplan. Dette arbejde kombineret med hans faglige uddannelse samt erfaringer som rytter, gjorde at han opdagede at der indenfor ridesporten manglede mere fokus på rytter-specifik smidighed- og styrketræning."Jeg tænkte: hold op de kunne da godt blive endnu bedre! Vi mangler simpelthen at tænke rytteren som en atlet, i stedet for hele tiden at pege på hesten" forklarer Lasse og fortsætter: "Den relativt lille indsats man skal give ved siden af kontra alt den tid man sidder i sadlen, er givet godt ud, og understøtter naturligvis det arbejde man så laver i sadlen".

 

Øvelser på bold er med til at træne sædet

Når Lasse starter et forløb med en rytter, begynder han altid med grundigt at tjekke rytterens fysiologiske tilstand: er der nogle skævheder? Er der nogle stramheder? Hvilken side er den dominante? Når han så har et overblik over hvilken udfordringer rytteren har, planlægger han en specifik træning til den enkelte rytter, som skal gå ind og styrke de svagheder der påvirker ridningen.

 

Træningsforløbet er individuelt

Nogle ryttere har brug for rigtig meget smidighedstræning mens andre ryttere har brug for virkelig at fokuserer på at styrketræne deres svage side. Alt det kan Lasses testmetode afklare, og både Anders og Cecilie blev klogere på hvorfor de har de udfordringer som de har.

 

Selvom de begge to er unge, havde de vidt forskellige problemstillinger og kroppe og skulle derfor have forskellige fokus i deres respektive træningsforløb.

 

Cecilie viste sig at være utrolig smidig i kroppen, men havde faktisk en lille skævhed som hun aldrig havde opdaget. Anders derimod havde mere typisk rytterkrop og var mindre smidig og fleksibel. "Selvom Anders er skide dygtig, skal han have fokus på smidighed for at komme endnu længere" forklarer Lasse.

 

Pas på din krop og undgå skader

En anden vigtig pointe der er ved at lave rytter-specifik træning, og særligt ved de unge ryttere, er at det hjælper med at passe på deres kroppe. Ved at sidde skævt, slider man også kroppen uhensigtsmæssigt, som med tiden kan give problemer. Hvis man styrker kroppen, passer man også bedre på den. Ridning er en sport hvor man potentielt kan toppe sent, så det nytter ikke noget at blive slidt for tidligt.

 

Dette forløb har Blue Hors' ryttere også været igennem, og træning har medført færre skavanker hos dem, som fx at de ikke har hold i ryggen.

 

Mød hesten bedre

Men rent ride teknisk, har det også kunne belyse nogle områder som har optimeret rytterne. Fx fandt men gennem tests ud af at Daniels styrke og koordination er bedst efter 30-40 minutters opvarmning og fremefter. Dette kan han nu bruges både i hans daglige arbejde, men også til stævner, så han kan møde hesten bedst muligt. Lige netop dette er hele grundlaget bag, og er hele tiden spørgsmålet der gør Lasse nysgerrig: hvordan kan man møde hesten bedre og gøre processen nemmere for alle involveret.

 

Start et træningsforløb

For amatørryttere der ikke har samme muligheder som De heldige unge ryttere på Blue Hors, er der ofte kurser med ryttergymnastik man kan tilmelde sig rundt om i landet, der benytter sig af nogle af de samme øvelser, som de gør på Blue Hors. Dertil er der flere gode bøger om ryttergynmastik på markedet. Der er masser af gode grunde til at gå igang med træningen, til gavn for både dig selv og din hest. God fornøjelse!

 

Kilde: Blue Hors

 

Billede

 

Blue Hors arbejder målrettet med unge rytteres opfattelse af sig selv som atleter, for at lægge grunden til optimering af rytternes ridemæssige færdigheder, og forhindre for tidlige skader til fordel for dem selv og hesten. Her tester Lasse Anders' smidighed (Foto: Blue Hors)


Tilføjet d. 16-12-2019 kl. 10:00 af i kategorien Nyheder generelt.





Seneste relaterede nyheder
25-09-20 Championatsfinalerne er aflyst
29-08-20 Zacksmir bliver på Blue Hors
29-08-20 Friend præmieret i Vechta
29-05-20 Blue Hors på indkøb
25-05-20 Blue Hors Dalian lever ikke længere
15-05-20 Daniel stopper hos Blue Hors
15-05-20 Blue Hors indgår aftale med Jens Meyer
03-05-20 Ny rytter til Blue Hors
20-04-20 Bjarne Nielsen taler om den ideelle ridehest
29-03-20 Årets Blue Hors Avler 2020


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider