Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Føl overlever på mælk fra amme-ged

Et føl blev reddet af en usædvanlig plejemor. Det få dage gamle hingsteføl mistede sin mor, men en amme-ged kom til undsætning, og overtog straks opgaven som mælkeproducerende plejemor. Det spæde føl, stortrives nu med sin erstatningsmor

 

Frygten for at at miste føl eller hoppe

Hvad alle hesteejere frygter skete for Imelda og Jim Kingston fra Co Cork i Irland. Efter at have taget imod det længe ventede hingsteføl efter deres draught hoppe Carrigbawn Sunset den 17. april, mistede de hoppen lørdag den 20. april som følge af forgiftning fra en tilbageholdt efterbyrd.

Hoppen døde hermed da føllet var blot få dage gammelt, og gode råd var derfor dyre. Parret stod med et lille krævende og konstant diende føl, der nu ikke længere havde sin mor at trække på, som mælkebar.

 

Tilbud om ammehopper til moderløst føl mislykkedes

Avlerparret annoncerede efter en amme hoppe, og fik mange velmenende tilbud om ammehopper, men alle nåede at gå tørre for mælk før de kunne nå frem til føllet, og parret var ved at opgive forhåbningerne.

 

 

Amme-ged kommer til undsætning

Det var lige indtil parrets nabo, kom på tanken at hendes søster Niamh Creagh havde en 5 år gammel amme-ged, som hun havde vænnet føl med. Geden blev hentet samme dag og sat sammen med føllet. Føllet begyndte straks at die på geden - og er ikke stoppet siden, oplyser avlerparret.

 

"Jeg har før hørt om geder der lader sig die på af føl, men jeg har aldrig oplevet det selv. Man er villig til at prøve alt, når man er desperat, og da vi fik tilbudt amme-geden, besluttede vi at prøve det af." fortæller Jim. Men forsøget lykkedes altså.

 

Får vitamintilskud for at balencere næringen

Føllet får vitamintilskud for at balancere gedemælken til efter føllets behov, men det stortrives, og avlerne er overbeviste om at geden har redet føllets liv. Desuden er det så meget nemmere med en omsorgsfuld amme-ged, end alternativet hvor føllet skal have flaske med følerstatning mange gange i døgnet. Desuden er det ifølge avlernes vurdering også mere naturligt.

 

"Jeg håber jeg kan holde dem sammen I 6-8 uger, hvorefter jeg langsomt kan vænne føllet til et starterfoder. Føllet klarer sig rigtigt fint. De går sammen I en lille have, og føllet hopper og galoperer rundt omkring og er meget selvglad og trives", fortæller Jim til det britiske magasin Horse & Hound.

 

Geder - fantastiske amme-dyr for andre dyre-babyer

Niamh der er amme-gedens ejer, opdagede tidligere at geder er rigtig gode til at afvænne andre dyr, engang hun havde en anden ged, der blev indbildsk drægtig.

 

"Geden producerede mælk, så vi fik et lam til at dige hende, og indenfor et par dage fik vi et opkald fra en ven, der havde mistet deres amme-ged og som søgte en ny amme for hendes kid, og vi prøvede hende af. Senere fik jeg en opringning fra nogen der havde et lille rådyrkid, hvis mor havde mistet livet på vejen, så geden tog sig af både lammet, det andet kid og rådyrkiddet samtidig", fortæller Niamh

 

"Nu har jeg faktisk haft indtil flere geder der har afvænnet føl. Min søster fortalte mig, hvad der var sket, og vi aftalte at bringe geden til føllet og se hvad det kunne udvikle sig til. Mange tror ikke på at det kan lade sig gøre, men jeg har set det fungere mange gange før. Jeg har sågar haft en ged der gav mælk til to føl på en gang på hver side. Jeg tror det er en trygheds-ting. Hvis føllet er lille nok, så slutter det sig hurtigt til geden, og geder er fantastiske til at udføre jobbet", slutter Niamh om historien om det moderløse føl der endte lykkeligt

 

Kilde Horse & Hound

 

Billede

 

Et føl blev reddet af en usædvanlig plejemor. Det få dage gamle hingsteføl mistede sin mor, men enamme-ged kom til undsætning, og overtog straks opgaven som mælkeproducerende plejemor. Det spæde føl, stortrives nu med sin erstatningsmor


Tilføjet d. 30-04-2019 kl. 18:00 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Føl, Ged, Plejemor og Moderløs.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
10-09-20 Prisniveau i top på NIS-auktion
10-07-19 Føl savnes og frygtes stjålet
16-04-18 Mavesår uhørt udbredt ved fravænning
17-06-17 Føl forsøgt stjålet fra fold
13-04-17 Beretningen om et tvillingeføl: Væk herfra - alt for tidligt
11-04-17 Tegn på at folingen er nær
05-09-15 Przawalski føl født i fangeskab
12-08-15 Når mors mælk er giftig
03-08-15 Når mors mælk dræber
12-04-15 Smerte- og stressfrie folinger


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider