Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Mavesår uhørt udbredt ved fravænning

En skræmmende andel føl har mavesårssymptomer fremgår det af et nyt forskningsprojekt, der har påvist at hele 98 % af de undersøgte føl i det gennemførte studie, havde mavesår i en periode indenfor to uger fra afvænning. På grund af problemets størrelse, undersøgte forskerteamet en ny screeningsmetode som forløber for den bekostelige gastroskopi

 

Mavesår alvorligt men ofte skjult problem hos føl

Mavesår er en udbredt og betydelig årsag til sygdom hos føl. Tidligere forskning viser at mavesår hos føl berører mellem 22 % og 57 % af alle føl. Selvom mavesår hyppigst ses hos ældre føl, er der også identificeret mavesår blandt føl så unge føl som blot 24 timer gamle.

 

Nogle føl ikke viser symptomer udadtil, mens andre kan virke syge, mangle appetit, producere ekstra savl, skære tænder og udvise kolik symptomer. Nogle mavesår kan der ligefrem gå hul på, og det kan være dødeligt for de unge heste.

 

Screening for mavesår forud for gastroskopi

Et forskerhold brugte en simpel blod sucrose test, for at teste om det kan være et brugbart værktøj som screeningsmetode til at identificere mavesår hos føl. I forsøget indgik dog kun et enkelt stutteri, hvor ialt 45 deltog i undrsøgelsen, der ikke på noget tidspunkt havde udvist nogle af ovenstående fysiske tegn på mavesårssymtomer.

 

I studiet fandt forskerne frem til en andel af mavesårsindikationer på hele 98 % af de 45 undersøgte føl fra samme stutteri, der ikke tidligere havde udvist fysiske tegn på mavesår. Hvert føl blev testet med både sucrose testen og gastroskopi to gange - syv dage før fravænning og 14 dage efter fravænning. Andelen af mavesårslæsioner var 21% forud fra fravænning men steg til 98% indenfor to uger fra fravænningstidspunktet, ifølge forskningsundersøgelsen.

 

 

Ikke erstatning for gastroskopi

Forskerne vidste på forhånd, at da blod sucrose niveauer ikke kun er indikatorer for mavesår, kan sucrose testen næppe erstatte gastroskopi, men forskernes tese for studiet gik på, at det kan være en nyttig test som screeningsmetode til at udpege føl, som måske efterfølgende bør gastroskopieres. En nem og ikke bekostelig screeningsmetode kan være fordelagtig til diagnostisering, særligt ud fra viden om, at mavesår hos føl er så hyppigs som i op til 57 % af alle føl, og da det potentielt kan være dødbringende. En enkel test kan derfor være særdeles nyttig som screening af felre eller grupper af føl fx på et stutteri.

 

Resultaterne og den efterfølgende analyse indikerede da også at en Blod sacrose permeabilitet's test, kan være brugbar til screening.

 

Blod sacrose permeabilitets test velegnet til screening

Testen viste sig ikke alene at være en god indikation for sandsynligheden for læsioner, men kunne tillige indikere om læsionerne sad i den øverste del af maven, den nedre del af maven, og vise, hvorvidt fundene var klinisk signifikante.

 

Hermed opfyldte test resultaterne samtlige de opstillede parametre for at metoden kan være anvendelig til screening for mavesår:

  • Den er økonomisk
  • Minimalt invasiv
  • Let at udføre
  • Relativ præcis
  • God sensitivitet (nøjagtighed)
  • Acceptabel for hesteejerne

Forskerne anser således metoden som særdeles velegnet til screening, især da mange føl med mavesår, slet ikke udviser kliniske tegn.

 

Hele studiet er publiceret her

 

Kilde: Diagnostic accuracy of blood sucrose as a screening test for equine gastric ulcer syndrome (EGUS) in weanling foals
Michael Hewetson, Monica Venner, Jan Volquardsen, Ben William Sykes, Gayle Davina Hallowell, Ingrid Vervuert, Geoffrey Theodore Fosgate and Riitta-Mari Tulamo. Acta Veterinaria Scandinavica 2018 60:24 doi.org/10.1186/s13028-018-0377-5

The study, published under a Creative Commons License,

 

Billede

 

Klinisk signifikante mavesår hos føl 14 dage efter fravænning (ses her ved den storte pil). Test med blod sucrose koncentrationer, betød at føl kunne korrekt diagnostiseres for mavesår ved brug af den anvendte test (Foto: Hewetson et al)


Tilføjet d. 16-04-2018 kl. 14:54 og sidst rettet den 16-04-2018 kl. 15:14 af i kategorien Nyheder generelt.
Tags: Føl, Mavesår og Screening.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
10-09-20 Prisniveau i top på NIS-auktion
10-07-19 Føl savnes og frygtes stjålet
30-04-19 Føl overlever på mælk fra amme-ged
17-06-17 Føl forsøgt stjålet fra fold
13-04-17 Beretningen om et tvillingeføl: Væk herfra - alt for tidligt
11-04-17 Tegn på at folingen er nær
05-09-15 Przawalski føl født i fangeskab
12-08-15 Når mors mælk er giftig
03-08-15 Når mors mælk dræber
06-05-15 Virker fodertilskud mod mavesår?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider