Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Smerte- og stressfrie folinger

Fødsler forbindes ofte med oplevelsen af stress og smerte, men ved hestefolinger holder dette ikke stik, viser ny forskning. Hestefolinger er i modsætning til, hvad man kunne forvente, præget af ro og afslapning.

 

Menneskefødsler forbindes først og fremmest primært med lykke over at blive forælder, men i øjeblikket lige forud og under en naturlig fødsel, er følelsen af stress og smerte temmelig sikkert den altdominerende følelse, for de fleste kvinder der har oplevet at give liv.

 

Folinger stressende?

Når man så betragter hesten, som det store dyr det er, der vejer ca. 8 gange mere end et menneske, og tænker på, at et nyfødt føl vejer mere end 20 gange så meget som et nyfødt barn, så er det let at slutte, at en hoppefoling må være langt mere stressende og smertepåvirket end en menneskefødsel, hvor man tillige ofte har smertestillende midler til sin rådighed.

 

Dette ville være en oplagt og logisk slutning, men også meget fejlagtig konklusion, såfremt man skal tro ny forskning der netop er gennemført af østrigske forskere og offentliggjort i the Scientific Journal Theriogenology.

 

Fuldstændig afslapping

Faktisk viser forskningsforsøget, gennemført af de østrigske forskere, at folinger reelt har den modsatte påvirkning på hopperne, end at forårsage stress og smerte. Forskerne har undersøgt 17 hopper under folinger, og er kommet frem til dette overraskende resultat. Men der er også forskel på, hvorledes menneskefødsler og hestefolinger foregår.

 

Hurtig fødsel

I modsætning til gennemsnittet af menneskefødsler, som oftest tager mange timer - i værste fald flere døgn - i bedste fald ganske få timer, så er hestefolinger meget hurtigt overstået. For heste tager den aktive del af folingen ofte kun mellem 10 og 20 minutter, dvs. fra veerne indtræffer og til føllet er født. Dette er meget hurtigere end hos både mennesker og hos andre store pattedyr som f.eks. køer.

 

Forsøget

Under forsøget observerede forskerne de 17 folinger nøje og fulgte alle forløbene med elektrokardiogrammer, både før, under og efter folingerne. Derudover tog de spyt- og blodprøver, hvor de analyserede de forskellige niveauer af stress-hormoner, så som cortisol og epinephrine.

 

Afslappede fødsler

Til stor overraskelse sker der lige det modsatte af en forventet stressreaktion, når en hoppe foler, på almindelig ukompliceret vis.

 

Hjertefrekvensen øges ikke hos hoppen, under folingen. Faktisk sker der næsten det modsatte. Hoppens hjerte springer enkelte af de normale rytmiske hjerteslag over, som følge af forsinket stimuli af hjertet. Hos mennesker derimod vil tilstanden kaldet AV blokering, ofte kræve medicinal intervention. Det er derimod en normal forekommen tilstand hos sunde heste, der ofte udviser AV blokeringer i hvile.

 

Ved fysisk aktivitet, så som hvis en hest rides, vil hjerterytmen blive regelmæssig og hjerteslagene vil øges i frekvens. Fundet af AV blokeringer under folinger, indikerer at hopper er stærkt påvirket af det såkaldte parasympatiske nervesystem under folingen, hvilket normalt kun forekommer under en tilstand af afslapning og hvile. Modsætningen hertil er det sympatiske nervesystem, som forbereder organismen, eller i dette tilfælde heste til en stressreaktion. Men det virker ikke som om det sympatiske nervesystem er aktiveret under folinger.

 

Niveauet af stresshormoner i blodet, forblev konstant lavt hos de folende hopper, og forskerne fandt heller ikke adrenalin forøgelser på noget tidspunkt i processen. På denne baggrund konkluderede forskerne, at hestefolinger foregår i ro og afslapning, og at situationen ikke forårsager stresslignende situationer som hos mennesker. Heste oplever derfor fødsler meget forskelligt fra, hvorledes heste oplever folinger, ligeså som efter føllet er født, hvor hoppen opnår yderligere niveauer afslapning, i modsætning til mennesker.

 

Nyttig viden

Ikke alene er forskernes resultater sikkert overraskende for de fleste, men ydermere kan forskningsresultaterne give os en bedre ide om, hvorledes vi skal forholde os under hestefolinger.

 

Dette vil vi forsøge at konkretisere i nogle specifikke forslag /råd til hoppe-ejere i en kommende artikel.

 

Billede

 

Afslappet trakehnerhoppe med sine nyfødte tvillingeføl (forsidefoto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 12-04-2015 kl. 10:31 af i kategorien Forskning.
Tags: Føl, Hoppe, Stress, Smerte og Foling.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
10-07-19 Føl savnes og frygtes stjålet
30-04-19 Føl overlever på mælk fra amme-ged
16-04-18 Mavesår uhørt udbredt ved fravænning
17-06-17 Føl forsøgt stjålet fra fold
13-04-17 Beretningen om et tvillingeføl: Væk herfra - alt for tidligt
06-03-17 Nu kan du se, om din hest har smerter
11-04-17 Tegn på at folingen er nær
18-02-17 Forskning i rytter-bryster!
05-09-15 Przawalski føl født i fangeskab
12-08-15 Når mors mælk er giftig


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider