Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Virker fodertilskud mod mavesår?

Fodertilskud kan faktisk have deres berettigelse, og kan have en positiv effekt, når det handler om at behandle heste med tendens til mavesår. Det viser nyt forskningsstudie.

 

Vi køber tilskud, men virker de?

Hestemennesker bruger årligt i tusind vis af kroner på at give deres heste fodertilskud, men der er kun uenligt lidt videnskabelig dokumentation for at fodertilskud rent faktisk har den effekt de påstås at have. Men nu har et forskerhold dokumenteret at et konkret tilskudsprodukt kan have positiv effekt, når det drejer sig om at forebygge og modvirke tendenser til mavesårsdannelser hos heste.

 

Omeprazole versus fodertilskud

På konferencen for den amerikanske sammenslutning af dyrlæger ( the American Association of Equine Practitioners), der blev afholdt i december 2014, blev der præsenteret et studie der netop havde til formål at evaluere et bestemt produkts eventuelle positive effekter på mavesår hos heste, hvor behandlingen normalt står på produktet omeprazole, som er relativt bekosteligt at anvende. Samtidig er der en tendens til at hestefolk viser stigende interesse for at benytte fodertilskud i bestræbelserne på at behandle eller forebygge mavesår, men der eksisterer meget lidt dokumentation for at disse produkter rent faktisk virker.

 

Forsøget

Studiet blev gennemført af en PhD studerende fra University og Glasgow i Skotland.

Forskerteamet udførte forsøget med 67 heste, der var aktiv træning og løb, men som alle var diagnosticeret med mavesår i grad 1-4, på en skala op til 4. Ingen af hestene havde modtaget behandling for mavesår i minimum 28 dage forud for studiet, og hovedparten af hestene havde ikke været behandlet i adskillige måneder, eller blev tildelt nogen former for kommercielle tilskudsprodukter tilsigtet at virke på mavesår.

 

Forskerne delte hestene op I to behandlingsgrupper. Den første gruppe fik 4mg/kg dagligt af det traditionelle middel omeprazole, mens den anden gruppe fik et dagligt fodertilskud i henhold til instruktionerne. På dag 30, 60 og 90, blev hestene vurderet ud fra blindtest af specialister ved anvendelse af gastroskopi. Hestene blev fjernet fra det statistiske materiale, såfremt mere end en af specialisterne vurderede at videoen der blev optaget ikke kunne anvendes til diagnosticering.

Flere heste droppede ud af materialet af forskellige grunde bl.a. ejerskifte, som følge af sygdom eller operation. I alt 39 heste gennemførte hele testen. Forskeren understregede, at især fordi studiet blev sponseret af leverandøren af tilskudsproduktet, var man særlig opmærksom og præcis med det metodiske set-up af studiet.

 

Fodertilskud lader til at virke

Producenten har imidlertid været rimelig sikker på sit produkt, for konklusionen viste, at tilskudsproduktet, ikke var inferiørt i forhold til omeprazoe, baseret på en vurdering af antallet af heste som enten ved afslutningen af forsøget blev diagnosticeret som fri for mavesår eller som maksimalt havde en grad 1, efter de 90 dage.

 

Forskeren understregede, at fordi det er ulovligt at konkurrere med heste der får omeprazole i mange lande, var der mange af hestene som blev taget af behandlingen umiddelbart før løb og startet op igen med behandling efter løbene. Det er dog usikkert, hvilken effekt dette havde på forsøget. Desuden kan det at stoppe behandlingen pludseligt have haft en negativ effekt på hestene og måske forhøjet syreniveauerne i mavesækken hos disse heste. Det er derfor endnu for tidligt at drage faste konklusioner på baggrund af undersøgelsens resultater.

 

Langtidsvitkning skal undersøges

Forskeren peger imidlertid på, at der er behov for at analyse langtidseffekten af brug af omeprazole, ligesom det er meget tænkeligt at fodertilskud som det der konkret blev anvendt i forsøget kan have en gunstig langtidseffekt på mavesår hos heste, foruden at inddrage de miljømæssige faktorer.

 

Se første artikel i serien' kost og motions betydning for mavesår' her

Se anden artikel i serien 'Mavesår, hvad gør man ved dem?' her:

 

Billede

 


Tilføjet d. 06-05-2015 kl. 21:49 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
04-07-23 Giv dine heste de bedste forudsætninger
16-04-18 Mavesår uhørt udbredt ved fravænning
28-04-15 Mavesår - hvad gør man ved dem?
20-04-15 Kost og motions betydning for mavesår
19-10-13 At undgå kolik
02-01-13 Vinterfold uden adgang til grovfoder


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider