Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Husk salt på varme sommerdage

Høje temperaturer og høj luftfugtighed, stresser heste og mangel på bestemte næringsstoffer, kan forårsage unormal adfærd. Dette er der imidlertid råd for.

 

Større behov for salte på varme sommerdage

Høje temperaturer og høj luftfugtighed, som vi har oplevet det i denne sommer, sætter hestens system under pres, og der kan opstå mangler på bestemte næringsstoffer. Behovet for visse næringsstoffer kan stige 4-6 gange som følge af de vejrmæssige betingelser, og dækkes de ikke ind, kan det føre til unormal adfærd hos hesten. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, at opfører hesten ikke som den plejer. Udviser den nogen af ovenstående adfærdsændringer, er det sandsynligt at den har behov for ekstra tilskud af salte, for at hjælpe den igennem sommervarmen.

 

Mangler kan forårsage unormal adfærd

I sommerperioden med høje temperaturer og luftfugtighed, er mange heste på græs. Men et er vigtigt at sikre sig, at de har adgang til mineraler også i denne periode, og særligt salt. Får hesten utilstrækkelige mængder salt i kosten, kan den begynde at slikke eller tygge på ting der har salt på dem, eller den kan begynde at spise jord. Hestens vandindtag kan også falde, som samtidig gør hesten mere udsat overfor kolikanfald. I mere ekstreme tilfælde kan hesten stoppe helt med at spise, og kan risikere ukoordinerede muskelbevægelser.

 

Salt i blok eller løs vægt?

En nem måde at sikre dig at hesten indtager tilstrækkeligt med salt, er at give den adgang til en mineralblok eller en saltsten. Man skal dog være opmærksom på, at det kan være vanskeligt for en hest at slikke nok salt i sig fra en saltsten, til at den er dækket fuldt ind på de meget varme fugtige sommerdage. Forskning har vist, at heste typisk indtager mere salt hvis det gives i løs vægt i en mineralfoderanordning, end såfremt det gives i form af en saltsten, men det kan naturligvis være en udfordring at give mineraler i løs vægt, hvis hesten går på sommergræs i flok.

 

Foderprodukter - ikke nok salt

Fodre man hesten med et normalt heldækkende fuldfoderprodukt, kan der alligevel være behov for adgang til ekstra salt. Mange af de kommercielle produkter er tilsat salt i størrelsesordenen 0,5-1,0 %, men dette er ofte utilstrækkeligt på varme og fugtige sommerdage.

 

En saltsten er derfor bedre end ingenting, blot man er opmærksom på, at det som nævnt oftest ikke er så effektivt, som at tilføje salt til foderet på de ekstra krævende dage.

 

Billede

 

Himalays salt indeholder mange forskellige salte og mineraler, men det er ikke sikkert det er nok på varme sommerdage


Tilføjet d. 16-07-2015 kl. 17:58 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Sommer og Salt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
12-07-19 Når græsset skal slås flere gange
27-06-19 Hestens særlige behov i varmen
25-07-19 Husk salt er vigtigt når det er varmt
25-06-19 Fiber til dehydrerede heste i varmen
14-08-15 Spændende holdkonkurrence lover godt for den individuelle Reiningfinale
11-07-15 Hvor svært kan det være?
11-07-15 Falsterbo, en helt særlig oplevelse
07-07-15 Hvor godt tåler heste varmen?
29-11-14 Saltsten indeholder ikke bare salt
06-07-14 Flåter – og hvordan de undgås


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider