Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Dødsfald blandt heste skyldes agern

Et stort antal dødsfald i år blandt ponyer i New Forest i Storbritannien, får nu myndighederne til at advare samtlige hesteejere mod den dødelige gift, som for tiden findes på græsningsarealer, hvor der vokser eg.

 

Rekord mange dødsfald i New Forrest
Der er alene i indeværende efterår allerede rapporteret 31 dødsfald blandt græssende ponyer i New Forest området i Storbritannien, foruden 12 dødsfald blandt kvæg. Dette tal er næsten 7 gange højere end normen, hvor der typisk rapporteres om 6 dødsfald blandt græssende dyr. Netop i år har egetræerne produceret rigtig mange agern, hvilket er årsagen til de mange dødsfald.


Man er normalt opmærksom på denne risiko i New Forest området. Derfor slippes svin ud i området, der er med til at rense skovbunden for agern, som tilsyneladende ikke tager skade af at spise dem. Grundet det store antal agern i år, har man besluttet at forlænge perioden helt frem til midt i december, så svinene kan fjerne hovedparten af de giftige agern.


Giftig garvesyre
Den garvesyre der særligt findes i agern, men også i egeblade og grene, er giftige for heste og kan indtaget i større mængder forårsage gastroenteritis - en form for mavetarmkatar, blødning fra mavesækken og nyresvigt. Har en hest først indtaget så meget arvesyre, at den har fået forgiftningssymptomer, er det som oftest fatalt. Der findes ingen behandling mod forgiftning. Dyrlægerne kan alene prøve at få hasten til at spise foder der modvirker forgiftningssymptomerne, tilbyde salte og give de forgiftede heste flydende paraffin, i bestræbelserne på at få giften hurtigst muligt igennem fordøjelsessystemet, mens de supplerer med væske og elektrolytter.


Advarsler til hesteejere
De officielle myndigheder i Storbritannien advarer nu officielt hesteejere om at holde øje med deres heste og evt. om muligt afskære dem fra at græsse under egetræer, ved at skærme dem af, eller opfordre til at nedfaldne agern opsamles manuelt. Dyrlæger i Southampton området oplyser at de gennemsnitlig har aflivet 2-3 ponyer hver eneste uge, siden de første agern begyndte at falde af træerne. Storme og kraftige vindstød har endvidere medført at der er fladet stor mængder agern til jorden på kort tid, som har øget forgiftningsrisikoen for heste og kvæg.

 

Ringe trussel i Danmark
I Danmark rapporteres der ikke om mange dødsfald blandt heste som følge af indtag af agern, hvilket kan skyldes at egetræer på folde ikke er udbredte i Danmark. Det kan dog være et problem såfremt hestene går på nedgræssede folde og derfor kaster sig over de agern der falder ned, hvis der er egetræer på eller i umiddelbart nærhed af hvor hestene opholder sig. Hestene vil dog typisk kun gå efter agern og egeblade, hvis ikke der er føde nok på folden i forvejen. Står der egetræer der hvor du har din hest gående, er det alligevel en god ide, at tjekke forholdene en ekstra gang, for at sikre dig, at du ikke udsætter din hest for en forgiftningsrisiko.


Kilde: Horse & Hound

 

Billede


Tilføjet d. 21-11-2013 kl. 20:18 og sidst rettet den 21-11-2013 kl. 20:30 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
29-05-20 Pas på giftige træer og deres afgrøder i år
19-04-20 Græsningsråd til trivelige heste
16-04-20 Kort foldtid er ikke lig med mindre græs
05-01-20 Tre kendte ryttere er gået bort ved årsskiftet
25-12-19 Kvindelig rytters død fortsat et mysterium
30-07-19 Det britiske EM dressurlandshold er shortlistet
10-08-18 GB's bruttolandshold til WEG er sat
11-08-17 Overraskende udmelding fra det britiske rideforbund
11-09-16 Tunge ryttere - regler på vej
03-08-15 Når mors mælk dræber


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider