Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Fedme-epidemi blandt heste

Storbritannien oplever nu så store antal overvægtige heste med sundhedsproblemer, at der er tale om en reel fedme-epidemi. British Equine Veterinary Association (BEVA) er nu også gået ind i debatten, og opfordrer britiske hesteejere til at slanke deres heste

 

Overfører vores livsstil til vore dyr

Som bekendt har vi det med at overføre vores livstil og heraf også livstilsproblemer til vore dyr. torbritannien er et godt eksempel herpå. Storbritannien har ikke alene Europas mest overvægtige og heraf mest fedme sundhedstruede befolkning, og denne livsstil afspejler sig desværre også i landets hestebestand, blandt en række segmenter.

 

Flere studier viser nu, at over halvdelen af nogle populationer af heste i Storbritannien er overvægtige eller fede. Det har ikke skortet på advarsler fra veterinærer (se bl.a. en tidligere artikel her) og andre videnspersoner. Alligevel er den kedelige udvikling blot fortsat, og er nu så kritisk, at der inden for visse hestesegmenter nu nærmest er tale om en epidemi.

 

 

Problemets omfang er nu så stort at det ikke længere kan sidde de større organisationer overhørig. Den internationale forskningssammenslutning for sports hestes velfærd ISES, har også fået øjnene op for problemet og der ses nu flere studier om problemets omfang og implikationer.

 

British Equine Veterinary Association (BEVA) tager nu konsekvensen og opfordrer alle britiske hesteejere til at hjælpe deres heste med at komme af med overflødige kilo, så hestene ikke kommer til at få vægtrelaterede problemer med helbredet, når det snart bliver forår.

 

Overfodring, for lidt motion, og overpyldring
En del af grunden til, at mange heste og ponyer bliver overvægtige skal findes i deres omgivelser, som byder på lettere adgang til foder, hø, stalde og dækkener. Alt sammen er faktorer, der hurtigt kan føre til, at en pony eller hest tager for mange overflødige og farlige kilo på.

 

Overvægtige heste vil blandt andet øge risikoen signifikant for at udvikle forfangenhed og den øgede vægt kan lægge et skadeligt pres på leddene. Dertil kommer, at hvis en pony er overvægtig, vil dens evne til at være aktiv både hjemme og på stævnebaner blive markant nedsat.

 

Overvægt blandt heste og ponyer er ikke et nyt problem, men problemet synes at trage om sig og tilstanden blive mere normaliseret. Det er blandt andet ikke kun indfødte heste- og ponyracer, der rammes af fedme, men også show- og stævneheste, fordi kulturen lægger op til, at en hest med sul på sidebenene er pæn at se på.

 

"Heste bliver ikke kun overfordret, pylret om med dækkener og undermotioneret. Opfattelsen af, hvordan en hest med en sund vægt ser ud, er blevet forvrænget, så overvægt er blevet normen", udtaler David Rendle, BEVAs Sundheds og Medicinske komite i en nyhed fra BEVA.

 

Overvægt koster velfærd og penge

Selvom Storbritannien generelt har mildere klima end Danmark, så er der fx en udbredt tendens blandt hesteejere, til at pakke deres heste mere ind i tykke dækkener om vinteren. Dette er ikke befordrende for hestenes helbred, især hvis de ikke bevæger sig meget og også bliver fodret for godt og pylret for meget om. Det koster både på hestens velfærdskonto og påejerens økonomikonto.

 

Ses bort fra at hestens velfærd og sundhed kompromitteres og forringes, bliver det på alle måder også dyrere at holde hest. Overfordring og overpyldring koster mere og forringet helbred og velfærd, koster flere dyrlægeregninger. Alt i alt en rigtig dårlig taktik.

 

Fejlopfattelse af idealmål

Nyere undersøgelser af mere end 500 hesteejere viser, at ejerne har en dårlig evne til at vurdere, hvilke dyr der er overvægtige. Dertil kommer, at mange af hesteejerne har en opfattelse af at idealvægten for en hest, der fremvises ved visse typer af shows, ligger signifikant højere end for andre ridediscipliner. En tendens der tillige er blevet omtalt af Heste-nettet tidligere, og som bl.a. også er blevet befordret af, at også dommerne har belønnet fremvisning af heste og ponyer, hvis huldscore ligger over de 4-5- stykker.

 

Barsk slankekur - kan blive nødvendig
Dyrlæge Joe Mackinder, Rainbow Equine Hospital, beretter om et konkret tilfælde, hvor en 17-årig Welsh Cob-hoppe udviklede forfangenhed i marts måned i en sådan grad, at aflivning kom på tale. Som en sidste udvej, blev hoppen sat på en streng diæt ikke sukkerholdig diæt, og blev samtidig medicineret for at øge vægttabet.

 

Hoppen blev tillige klippet, og fik kun et tyndt dækken på, for at brænde flere kalorier af. Ejerne overholdte hoppens kostplan, en i sensommeren var hoppen tilbage i normalt arbejde, havde tabt meget i vægt, havde langt mere energi og fungerede i det hele taget bedre end før vægttabet.

 

Det siger sig selv, at en sådan fremgangsmåde, kan være nødvendig ved livstrusler, men naturligvis er både barsk og hård for hesten, og det naturligvis er langt bedre at sikre, at den holdes ved optimal huld-score og motion, frem for at skulle gennemgå en så skrap en kur.

 

Forebyg fedme nu
Formanden for BEVAs Etik og Velfærdskomité, Lucy Grieve, mener, at der synes at være flere stigma knyttet til at have en fit hest eller en hest, som måske er til tynde side, end der er, ved at have en overvægtig hest, selvom hesten, som er til den tynde side, højst sandsynligt er sundere end dens overvægtige staldkammerat.

 

Igen er det meget sandsynligt at vi mennesker kobler vores opfattelse af idealmålet, til vores egne overbevisninger og levevis, forstået således, at overvægt blandt mennesker, efterhånden er blevet det hyppigst forekomne, og hermed efterhånden bliver normaliseret,

 

Følgende opfordring kommer fra BEVAs Etik og Velfærdskomité's formand:
"Jeg kan ikke understrege nok, at forebyggelse er bedre end helbredelse. At undgå vægtøgning er notorisk nemmere end at forsøge at påvirke et vægttab. Så derfor er det meget vigtigt at holde øje med, om din hest er begyndt at tage på i vægt. Dyrlæger og hesteejere skal arbejde sammen og løbende holde øje med, hvordan hestens vægt udvikler sig. At tage skridtene til at støtte din hest eller ponys vægttab nu, så den får en sund kropsvægt, er vigtigt for at reducere de øgede risici, der kommer, når det bliver forår," slutter Lucy Grieve

 

Heste-nettet har tidligere bragt en del artikler om problemerne relateret til fedme hos heste.. Se fx artiklen her om hvorledes fedme kan føre til EMS, artiklen her, og artiklen med slanketips her. desuden er der bragt flere artikler om konsekvenser af rytteres overvægt på hesten bl.a. i artiklen her.

 

Alternativt kan artikelsøgningsfunktionen på nyhedssiden benyttes.

 

Billede

 

Storbritannien oplever nu så store antal overvægtige heste med sundhedsproblemer, at der er tale om en reel fedme-epidemi. British Equine Veterinary Association (BEVA) er nu er gået ind i debatten, og opfordrer hesteejere til at slanke deres heste (Arkivfoto)


Tilføjet d. 14-02-2019 kl. 09:26 og sidst rettet den 14-02-2019 kl. 10:15 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Fedme, UK og Epidemi.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
13-03-19 Overvægt en tikkende bombe for velfærden
02-08-18 Kværke-bakterie - ekstrem sejlivet!
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
22-12-16 Advarsel: Sverige ramt af EVH-1
10-12-16 Færre penge til UK dressur
14-11-14 Fedme epidemi blandt heste?
17-09-14 Advarsel mod overvægtige heste
01-09-11 EMS og fedme - er din hest for fed?
05-09-11 EMS, en livsstilssygdom hos heste


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider