Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Mindet om tabet af 8 mio. heste

Over 8 millioner heste, æsler og mulddyr mistede livet under første verdenskrig, og af det fåtal der overlevede krigen, fik hovedeparten en krank skæbne. Viden herom er i dag begrænset, og der er fortsat et stort behov for at sikre velfærden hos arbejdende heste. Det sætter hjælpeorganisationen Brooke fokus på

 

Officiel kigsmindedag

Storbritannien har hvert år her i begyndelsen af november en officiel mærkedag, hvor landet mindes de faldne i diverse krige. Det er en tradition der opstod på baggrund af de store mennesketab der udgød sig bl.a. under slaget ved Sonne under 1. verdensdag, men dagen er senere blevet en officiel mindedag for de store mennesketab i alle krige. Der lægges kranse ud ved mindesmærker af bl.a. den kongelige familie, og hvor der afholdes taler og afvikles store optog bl.a. igennem Londons gader, med deltagelse af de mange krigsveteraner fra de forskellige krige. Tillige er der også indlagt en officiel 2 minutters officiel national stilhed, til ære for de faldne i 1. verdenskrig (august 1914 - november 1918) og de øvrige krige.

 

Men det bliver ofte glemt at det ikke kun var mennesker der bragte store ofrer i krigen, men at krige også fordrer store ofre af dyr, og særligt mistede næsten lige så mange heste, muldyr og æsler livet under 1. verdenskrig i krigens tjeneste.

 

Hestes store ofre i krig

Hvad der i hestekredse også bliver sat en vis fokus på, er det også er værd at mindes de mange faldne heste, som især involverede 1. verdenskrig. Krigen kostede næsten lige så mange hesteliv som menneskeliv. Mindst 8 mio. heste, æsler og muldyr mistede livet under krigens 4 år og 9 millioner mennesker mistede livet. Men ofte rapporteres tal op mod 11 millioner dyr, der blev sendt afsted i krigens navn under første verdenskrig. Et stykke spændende, men også særdeles skræmmende stykke historie.

 

Alene fra Storbritannien blev mere end 1 million heste, muldyr og æsler sendt i krig. Kun meget få heste, æsler og muldyr vendte hjem igen, som skitseret i Spielberg storfilmen "War Horse" (se her) som mange nok har set, ligesom det tilsvarende teaterstykke (se her) ligesom flere sikkert har hørt om den legandariske krigshest Warrior fra 1. verdenskrig (se her) Blot 62.000 af disse britiske dyr vendte tilbage igen efter krigen, og dette tal blev kun så højt, takket være en helt ekstraordinær indsats fra en enkelt opofrende kvinde Dorothee Brooke, der nu har en dyrevelfærdsorganisation opkaldt efter sig ved navn Brooke ( se artiklen om Monty Roberts som ambassadør for organisationens arbejde her).

 

Krigshestenes kranke skæbner

Mens man sørgede for de mange faldne, og fejrede de hjemvendte, var det mindre end halvdelen af befolkningen, der var klar over, at flertallet af de få heste der blev afgivet af befolkningen, beslaglagt eller købt af borgerne for at deltage i krigen, og som overlevede første verdenskrig, aldrig vendte til bage til hjemstavnen igen, men ofte led en krank skæbne. 75% af hestene i krigen døde ikke under beskydning, men de bukkede under på grund af de forhold de levede og arbejdede under. Mange døde af kulde og udmattelse eller luftvejs-sygdomme og efter gasangreb. Flertallet af de overlevende dyr, blev enten solgt, brugt som foder eller mad til de sultende befolkninger, eller efterladt til deres egen triste skæbne som tak for tro tjeneste.

 

Dorothy Brokes store hjælpe-indsats

Dorothy Broke var kvinden der senere fandt tusinder af Storbritanniens krigs heste, som omvandrende skeletter, hvor de arbejdede hårdt i Cairo's støvede gader. Hun skrev et brev til avisen Morning Post, der i dag hedder the Telegraph, hvor hun applerede om hjælp til hestene, og det britiske folk hjalp hende til at tilbagekøbe 5.000 heste, æsler og muldyr.

 

Efterfølgende i 1934 etablerede hun Old War Horse Memorial Hospital, et hestesygehus, som i dag er blevet til Brooke.

 

Hestenes skæbne under 1. verdenskrig var den direkte årsag til, at Dorothee Brooke gik i gang med at hjælpe hestene og siden grundlagde en verdensomspændende hjælpeorganisationen, der selv den dag i dag, hjælper arbejdende og nødlidende heste, æsker og muldyr overalt i verden.

Mens briterne fejrer de menneskelige krisveteraner ved store begivenheder landet rundt, er hædringen af de mange firbenede krigsdeltagere gået lidt i glemmebogen.

 

De glemte helte

I et nyligt britisk studie viser det sig, at kun 12% af den britiske befolkning er klar over, at mere end otte millioner heste døde på alle fronter under første Verdenskrig fra 1914 til 1918. Et ifølge Brooke organisationen skræmmende lavt antal, når nu nationen gør så meget ud at mindes de store menneskelige ofre i krigen hvert eneste år.


"Undersøgelsen viser os, at selvom mange var klar over, at der blev brugt heste i første verdenskrig, så er der kun meget lidt forståelse og viden om, hvad der egentlig skete med de overlevende heste efter krigen. De triste facts er samtidig, at mange dyr stadig arbejder under kummerlige forhold," fortæller Petra Ingram, der i dag er direktør Brooke Action for working horses and donkeys. Brooke organisationen forsøger nemlig selv den dag i dag, at hjælpe arbejdende heste overalt i verden, hvor der er brug for det, og organisationen yder en stor og uvurderlig indsats, især i tredjeverdenslande.

 

Direktøren for Brooke i dag konstaterer, at der kun er få mennesker i vores del af verden, der ved noget om, hvor meget værdi hestenes og andre dyrs arbejde betyder den dag i dag for menneskers overlevelse i U-lande. Organisationen har som konsekvens søsat en kampagne, 'Every horse remembered' til ære for de heste og døde under 1. verdenskrig, men som samtidig skal være med til at forbedre velfærden for flere arbejdsheste over hele verden.

 

Det er ikke uden særlig timing at organisationen gør opmærksomhed på hestenes store bidrag til krigen i disse dage.Særligt i den forgangne weekend - mindedes Storbritannien de mange faldne soldater, men hestene tillige helt uvurderlige indsats under krigen, fortjener tillige opmærksomhed, ligesom arbejdende heste tillige gør det, den dag i dag.

 

Der består derfor en vigtig opgave fortsat i, at værne om de arbejdende hestes velfærd, under de ofte barske vilkår de lever og arbejder under i især tredjeverdenslande, men hvor menneskers overlevelse også i dag er dybt afhængig af deres arbejdende dyr.

 

Læs mere om Brooke organisationen, ligesom du kan støtte kampagnen her

 

Billede

 

Brooke er en hestevelfærdsorganisation der siden afslutningen af 1. verdenskrig har ydet en fantastisk indsats for at hjælpe krigsheste og fortsat gør en ihærdig indsats for arbejdende heste i tredjeverdenslande. Organisationen har iværksat en kampagne i forbindelse med mindehøjtiden for krigsveteraner i Storbritannien, for at skabe opmærksomhed at der fortsat er et stort behov for at hjælpe heste i tredje verdenslande.

 


Tilføjet d. 14-11-2017 kl. 16:41 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
07-08-17 Game of Thrones stunt-heste tjener ind til velgørenhed
14-12-15 Hest starter flere stævner med åbent sår
23-11-15 'War Horse' - fra ukendt børnebog til ekstraordinær teatersucces
28-08-15 ISES fordømmer brugen af rollkur
30-03-15 Monty Roberts bliver Global Ambassadør
22-03-15 Ny lov mod fritgående heste
27-01-15 Lave priser truer hestevelfærden
23-11-14 Har rideskoleheste ringe vilkår?
13-10-14 Hyperflexion sat under lup
29-08-14 Mange mundlæsioner hos konkurrenceheste


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider