Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Elastik i tøjler - godt eller skidt?

Elastik-isætninger i tøjler anvendes generelt i troen på, at det formindsker rytterens tryk på tøjlerne og hermed hestens mund, men det er ikke nødvendigvis altid tilfældet, ligesom elatik- indsatser kan give andre utilsigtede effekter.

 

Giver elastik blidere indvirkning - eller?

Elastik er gennem årene anvendt i mange former for rideudstyr. Det anvendes bl.a. både i produktionen af gjorde og tøjler, ofte ud fra producenternes tese om, at det giver øget fleksibilitet og eftergivenhed og hermed blidere. Men har det reelt den tilsigtede funktion, eller er det bedre at benytte udstyr uden elastik? Det har et forskningsstudie søgt at belyse.

 

Elastik i tøjler

Tøjler med elastik indsat er designet med det formål at diffusere spændinger, undgå pres på hestens mund og at undgå langvarig træk på tøjlen. Men nu har forskere fundet frem til, at elastik i tøjler kan have den modsatte virkning i visse situationer under ridning.

 

Forsøg med tøjletryksmålere

I et forskningsforsøg blev tilrettelagt med det formål at bestemme virkningen af elastik i tøjler i forskellige faser i ridningen ved at undersøge det tøjlepres der udøves, ved normal ridning, ved transitioner fra skridt til parade og efterfølgende ved at frigøre presset i tøjlerne.

 

Tredive kvindelige ryttere gennemførte forsøget og red med henholdsvis almindelige gummitøjler eller gummitøjler med elastik. Presset på tøjlen blev målt med en tøjletryksmåler, og trykket blev målt på både højre og venstre hånd.

 

Markante forskelle på tøjletryk

Resultaterne fra målingerne demonstrerede markante forskelle i de 30 rytteres tøjletræk med de to typer af tøjler. Der var markant mindre træk på tøjlerne med elastik end de almindelige rigide tøjler i den almindelige kontakt med hesten, mens der blev udøvet et større pres med elastiktøjlerne i skridt til parade transitionerne. Tiden fra udøvelse af presset, til det genfandt sig på et normalt neutralt niveau med fuldstændig eftergivenhed fra rytteren, tog dog betydeligt længere tid at opnå og var mindre konsistent, med de elastiske tøjler end de rigide.

 

Effektiv kommunikation

Eftersom bæredygtig og etisk ridning baserer sig på effektiv overbringelse af budskaber og hestens modtagelse af klare signaler og eftergivenhed, bør tøjletræk og eftergivenhed anvendes omhyggeligt og konsistent i træning af heste. Ifølge forskerne viser dette studie, at selvom elastik i tøjlerne tilsyneladende medfører et reduceret tryk i tøjlerne i den almindelige ridning uden transitioner, kan det være medvirkende til at ændre rytterens generelle adfærd i forbindelse med udførelsen af overgange eller øvelser og kan derfor have den modsatte effekt end ønsket. Derudover kan elastiktøjler potentielt være medvirkende til i negativ retning, at påvirke rytterens evne til at foretage klar og præcis negativ forstærkning i træningen.

 

Indvirkning på hestens læring

Den begrænsede mulighed for hurtigt at kunne frigive pres på tøjlen, kan ifølge forskerne ligeledes påvirke hestens evne til at lære i trænings øjemed, hvilket kan forårsage stress og reduceret hestevelfærd.

 

Forskerne mener dog, at der er behov for yderligere forskning på området, for at nå til en nærmere forståelse af effekten af materialer i udstyr såsom elastik i tøjler. Måske et af de områder der kunne være interessante at undersøge, er forskelle i indvirkningen og brugen af tøjler i relation til rytterens kompetenceniveau.

 

Kilde: Studiet blev præsenteret på den 10. ISIS konference i Danmark i 2014 under titlen "Is elastic fantastic? The impact of elastic inserts on rein tension". Studiet var gennemført af Hayley Randle, PhD, Academic Lead: Quality and Research ved Duchy College og Hon. President af International Society for Equitation Science, foruden Alison Abbey Equitation Science programme manager fra Duchy College, UK.

 

Billede

 

Tøjler med elastikindsats

 


Tilføjet d. 17-06-2015 kl. 00:11 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
13-03-19 Overvægt en tikkende bombe for velfærden
19-05-18 New Zeeland vil også ændre næsebåndsreglen
26-03-18 Opvarmning til årets ISES konference
28-08-15 ISES fordømmer brugen af rollkur
06-06-16 Hvad er Equitation Science?
10-08-15 ISES konference om sportshestes velfærd
16-08-14 Hvor peger fremtiden hen for ridesporten?
12-08-14 Rid bedre og pas bedre på din hest!
11-08-14 Ponyer, judo, springheste og klassisk dressur
10-08-14 Er vore træningsmetoder tilpasset hestens læringsproces?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider