Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Træning

 En stemme fra fortiden
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 11:10

Hej!


Jeg skriver dette indlæg i undren - og håber på at få en god forklaring:

Jeg har redet i mange år - startede i 1973 tror jeg - og var aktiv indtil 1992, hvor jeg blev gravid. Så snusede jeg lidt til sporten igen fra 2004 - 2005, og nu er jeg tilbage i sadlen - på egen hest - med alt, hvad dertil hører af glæder og trængt økonomi :)


Dengang - i de gode gamle dage - var en hestemule bag lod absolut NO GO! Jeg mindes en kritik fra min debut i LA2 (som dengang blev redet med kandar), hvor jeg nok fik noget i retning af 35 %! - og hvor dommerkommentarerne var i denne stil: Fin volte - men din hest dykker. Karakter 3. God øgning og takt - men bag lod 4.Og det var fair nok - hesten gik bag biddet - og var derfor slet ikke klar til niveauet. Det samme gjorde sig selvfølgeligt gældende i ungheste klasser. Bag lod var en stor rytterfejl.


Det skal lige siges, at bag lod absolut heller ikke falder i min nuværende undervisers smag.


MEN så kommer spørgsmålet:

Når jeg foretager min yndlingsoverspringshandling - nemlig at sidde og læse annoncer for salgsheste på heste-nettet, falder det mig i øjenen - og for brystet - hvor mange der præsenterer deres vidundere med rytter på, hvor næsen ofte er - endda temlig meget - bag lod? Også ungheste, der koster en formue - og heste, der er professionelt redet?!


I mine - sikkert stokkonservative øjne - er det jo ligeså dårlig reklame, som at vise en video, hvor hesten er stokhalt...


Jeg kan så forstå, at der er opstået en sekt, der dyrker at krølle hesten sammen som en del af træningen - men med henblik på at rette hesten ud igen, så den sætter sig og søger frem. Eller hvad?


Hvordan dømmes der nu? - (har endnu ikke været til noget distriktstævne i min genoptagne karriere). Vil man kunne få over 40 % på en hest, der er bag biddet?


Så har du en forklaring, der kan bringe mig "up to date", vil jeg enormt gerne høre den...


Mange venlige og nysgerrige hilsner

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 11:24

Uden at jeg gør det helt store i at rejse land og rige rundt for at være tilskuer ved dressurstævner er mit bud, at årsagen til de mange heste i salgsannoncerne, som rides bag lod hænger sammen med at det også er det, der i et vist omfang præmieres på dressurbanerne. Der er i hvert fald en del heste, som konsekvent går baglod (nogle let, andre voldsomt) når man ser dressurstævner på forskellige niveauer. Og disse heste bliver ikke sådan konsekvent dømt ned på grund af det. Nogle gange kan en skeptiker som mig godt tænke at det faktisk forholder sig omvendt. Det er selvfølgelig bare min erfaring og kan ikke generaliseres.


Men man må gå ud fra at folk sætter de billeder i salgsannoncerne på, de synes er gode og repræsenterer hestens bedste side. Går hesten bag lod på alle billeder, er det nok fordi man rider den sådan til daglig og synes den går godt, når den gør det.


Jeg er personligt ikke tilhænger af at ride hestene bag lod hvad end det er som et led i træningen eller som et mål for træningen.0
0
Svar på denne tråd
 
 Bag lod
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 11:30

Min mening er, at hestene idag er meget bedre og meget mere smidige end det hestemateriale, som man tidligere har haft. Prøv bare at sammenligne dine hjemmefotos af tidligere heste med de nuværende, så vil du tydeligt kunne se forskel....


Det sætter større krav til rytternes færdigheder, da rytterfejl meget nemmere kan ses end de kunne på et dårligere hestemateriale.


Så jeg tror ikke det er en egentlig trend som sådan, men bare et udtryk for at vi rider bedre heste end vi egentlig burde.


Derudover er det at hesten går bag lod ikke noget slemt i min verden - ikke at jeg stræber efter det, men en hest kan i perioder godt gå bag lod som udtryk for manglende styrke eller træthed. Dette rettes dog typisk jo længere tid hesten rides korrekt. Og så kan nogen heste jo bare være bygget, så de har nemmere tendens til at gå bag lod, men igen det kan i de fleste tilfælde trænes væk og er ikke noget man skal gå i panik over....


Jeg vil hellere ride en hest, som går en anelse bag lod, men ellers er smidig, velgående og arbejder korrekt, end jeg vil ride et stift apparat, som godt nok går korrekt med næsen. Men hver sin smag og hver sine metoder:-)


Sprenger Bow Balance stigbøjler str. 12 cm. købes

0
0
Svar på denne tråd
 
 jeg tænker omvendt
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 11:36

Jeg tænker faktisk omvendt, at nutidens heste er langt langt nemmere at ride i kraft af avlsmål for dressurheste, springheste m.m., mens det var langt sværere før hen på et hestemateriale som var langt dårligere.

0
0
Svar på denne tråd
 
 bag lod
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 12:14

nu har jeg selv startet desssur stævner på LC-LA, og også unghestechampionater, og alle stederne har jeg set heste redet kraftigt bag lod.. og det er ikke kun her det sker.. til internationale og nationale events har jeg siddet til en clinics med flere kendte dressurryttere det ligefrem har reklameret for at ride hestene bag lod.


jeg har måttet se mig slået ud i konkurencer, og tabt til ryttere der til over 70% red deres heste bag lod igennem hele programmet, og de vandt.. men der på min kritik til oftest 52 - 60% mange steder står " for åben fortil" eller " for høj i nakken"


det er min opfattelse at snart mere end 50% af dommerne belønner ryttere der rider hesten bag lod med gode karakterer, men at dette tal dog jo højere man kommer op i klasserne bliver meget mindre.


men men men, dette her med roolkur, det brude der være en slags politi der på opvarmningsbanerne håndhævede som forbudt.. man må da heller ikke ride med glidetøjle på opvarmningsbanerne.. og kraftigt bag lod er ikke et hak bedre.. og dermed ikke sagt nakken altid skal være højest, men der er forskel på at ride den dyb i opvarmningen, og at ride den bag lod. almindeligt dyb betyder i mit hoved bare at hesten rundes og halsen sænkes så ryggen kommer op, jeg ser heller intet forkert i at tage igennem så hesten kommer lidt bag lob i et par volter, men dette skal aldrig blive en permanent holdning.


så dig og mig som ridder efter de gamle bøger, med nakken højest, og med hestens hoved i lod eller let foran lod, som der stadig står øverst på kritikkerne at man skal, må trist nok se os henvist til de pladser der oftest er uden for placeringsrækken. håber dette snart ændrer sig


og. undskyld det blev lidt langt. :)


0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 12:20

Hvis hestene idag er bedre, burde det vel være nemmere at ride dem korrekt?


Naturligvis kan en hest komme til at gå bag lod som følge af træthed (hvorefter man naturligvis bør reagere ved stoppe træningen eller træningen af den pågældende øvelse så man ikke overtræner), som følge af tab af bæring / manglende styrke til at bære sig selv korrekt i længere passager af gangen og som følge af rytter fejl. Alle disse ting sker og selvom det ikke er det man ønsker, er det acceptabelt, netop fordi det jo ikke er noget man ønsker, men blot noget som ind imellem sker når rytteren laver fejl eller hesten bliver træt.


Der hvor problemet opstår er, når man tager til stævner og rider hele programmer konsekvent med næsen på hesten bag lod og til med præmieres med gode procenter for det. Når man synes at hesten går godt, når den reelt set går baglod 90 % af tiden. Når det er det man tilstræber og synes at hestens bedste momenter er dem, hvor den går tydeligt bag lod.

For ridning bag lod (og her taler jeg ikke om når hesten ved en fejl dykker et skridt eller to) forhindrer korrekt brug af ryg og bagpart. Man opnår ikke korrekt samling, hvis hesten konsekvent rides bag lod (der er utallige diskussioner omkring dette her på HN).


Nej næsens placering er ikke det eneste god ridning skal bedømmes på - en hest kan også sagtens gå med næsen foran lod og stadig bruge sig selv forkert og i øvrigt blive redet uhensigtsmæssigt. Men bag lod er (også i følge fordringerne i dressuren) en væsentligt fejl som burde blive bedømt som sådan.


0
0
Svar på denne tråd
 
 Er der en dressurdommer til stede?
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 12:37

Der er vel ikke tilfældigvis en dommer blandt heste-nettets debatører?

Det kunne være sjovt at få en melding fra en, der sidder i dommerhuset og giver karaktererne: Hvad er idealet?


Jeg har i øvrigt på opfordring af Lisbeth været i mine gamle foto albums - og jeg ser faktisk ikke ringere hestemateriale i det, end det jeg ser i dag. Men det er selvfølgeligt heller ikke nogen objektiv vurdering. Jeg ser heste - og ponyer - med en god anatomi, god holdning og et vågent glimt i øjnene. Jeg tror en af forskellene er, at der dengang nok var mere masse - og knapt så storslåede gangarter. Og så var en hest på 168 cm en STOR hest. Jeg synes selvfølgelig, at en hest med en stor gang er skøn at skue, men spekulerer på, hvor stor en fordel, det rent faktisk er: Det må være belastende for led og muskler, når der skal svinges og flyves så meget? Men her er jeg langt ude over mit kompetence område. (Jeg vil lægge nogle billeder ind på min præsentation i den nærmeste fremtid, hvis nogle skulle være nysgerrige).


Hvis Birk har ret i sit indlæg, skal jeg så til at ændre ridestil - eller overveje at spare pengene til stævnestarter, og alt hvad der følger med?

0
0
Svar på denne tråd
 
 bla bla bla
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 12:37

Bag lod med knæk i 2. og 3. halshvirvl er jo blevet det nye skønshedsideal - gør hestene ikke det, ser de forkerte ud i manges øjne i dag.


Min gl. pony så således ud i 80'erne:
Og der har kommentarer f.eks. herinde da også været, at han ikke var tilstrækkelig eftergiven :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lidt billeder
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 12:55

Her er nogle af mine billeder fra fortiden: 1990,(dengang da solen altid skinnede). Det viser i mine øjne en fremadgående, fin og glad hest. Han er 5 år og gik en god LA (senere blev han A-hest i dressur - men med en anden og bedre pilot).

Billede
Billede
Billede


Og nogle sådan skulle det se ud dengang, hvis altså ikke hukommelsen spiller mig et puds

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dumdidej......
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:02

Kan godt følge lisbeth(figorina) i at hestematerialet måske til dels er blevet bedre i form af bedre eksteriør, lange smidige halse, god ganachefrihed m.m. - og drefor meget nemmere rides bag lod, hvis piloten ikke er meget dygtig.


Fx ville det efter min mening være noget nær fysisk umuligt at ride den smukke hvide pony der vises længere oppe bag lod, da dens hoved/hals forening ville gøre det megete svært - dog kan alt lade sig gøre hvis man bruger tilstrækkelig vold


Den smukke brune vallak som vises - som jo også må formodes at være en af de absolut bedre eksteriørmæssige i årgangen, med den kariere den får, virker heller ikke til at være nem at ride bag lod pga ganachen.


Jeg kan vise et billed af min 2 års, som nok er sådan en som kunne nemt dykke bag lod, for der er en lang nakke og en hel del ganachefrihed at gøre godt med hos ham:


Her er så min anden unghest som 2 års - og her er der en anden forening mellem hals og nakke, og formentlig en hest som ikke af sig selv putter sig bag lod.


Kombiner det så med, at den brune DV'er har et temperament, som gør at der ikke skal laves mange fejl på ham - hvorimod den sorte oldenborgblanding er så god som dagen er lang, og skulle jeg komme til at hænge en smule i tøjlen en dag pga mine manglende evner, så er han typen som "tilgiver", hvorimod den brune lærer første gang der sker noget, så går han bag lod og finder ud af, at han kan aflaste sig derinde, så er formentlig meget svære at ride korrekt, end den sorte.


Men der er uden tvivl noget rigtig i, at man tilbage i 80'erne ikke så hestene bag lod på samme måde som man ser det i dag. Jeg tror det hænger sammen med, at mange flere forsøger sig ud i dressur, hvor tilbage i 80'erne, da red de fleste noget jagt, spring, hyggeskovtur, mens dressurridning var for "eliten". Kombiner det med heste som via avlen måske nemmere kan smutte bag lod + mindre gode piloter, og så får du nemt bag lod ridning.


Der er også mere aksept af, at det ikke gør så meget at hesten momentvis dykker bag lod, og nok også hellere bag lod end ikke til biddet.

Jeg skal da selv arbejde med mig selv når jeg rider, fordi jeg ofte føler at hesten går for åben og/eller slipper fortil, når den reelt set går foran lod og er rejst - jeg har det af en aller anden grund mest behageligt med at få den lagt ned og frem foran lod ? ( har vist redet lidt for meget unghesteridning her på det sidste )


Og så er der altså forskel på steder - jeg ahr lige haft hesten stående på rideskole, og ahhhmmmmmm det var jo ikke altid lige den form for ridning jeg ville praktiserer som jeg så der.

Men når folk ønsker at ride dressur, men ikke synes undervisning at kompetente undervisere må koste mere end 75 kr, ja så bliver undervisningen/ridningen ofte derefter.


MVh charlotte0
0
Svar på denne tråd
 
 argument holder ikke
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:07

Fx ville det efter min mening være noget nær fysisk umuligt at ride den smukke hvide pony der vises længere oppe bag lod,


Morgan: Argumentet holder ikke, når du ser på, hvordan f.eks. fjordheste rides i dag (jeg antager du mener korte, tykke halse).


Han så i øvrigt således ud - som 30 årig vel og mærket:En fjordhest anno 2010:De rides i dag meget, meget ofte således og kan ganske glimerende gå bag lod:


0
0
Svar på denne tråd
 
 og sådan her
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:11


0
0
Svar på denne tråd
 
 rettelse
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:15

Rettelse:


Morgan: Argumentet holder ikke, når du ser på, hvordan f.eks. fjordheste rides i dag (jeg antager du mener korte, tykke halse for det havde min connemara, omend ikke så kort som fjordhestenes er. Men tyk og VIDUNDERLIG var den :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Fjordheste bag lod.
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:17


Tag et kig på hestegalleri.dk og kig på diverse fjordheste - voldsomt mange af dem er bag lod til trods for kæmpe hals.

Om det så er vold der skulle til i starten og det nu er indlært eller hvordan det er gået til, det aner jeg ikke.

Selv har jeg part på 1 stk fjordhest og hun nægter på nogen som helst måde at få næsen særligt tæt på lod. Så af en eller anden grund har jeg den forestilling at fjordheste bag lod er redet der ind med hård hånd hvor generalisernde det så er.

Det burde jo være ubehageligt for dem når de har en så tyk hals.


We begin to live, the day we become
silent about things that matter.

0
0
Svar på denne tråd
 
 ganaschefrihed
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:19

Og hvis I taler ganaschefrihed - så havde min nok også mere af den end f.eks. fjordheste har det. Derfor sammenligningen med fjordheste :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 hhhhhhhhhhhhh
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:29

Så altså nu længere hals hesten har nu nemmere har den ved at komme bag lod ? Altså - enig i at den har nemmere ved at gå derinde, men det betyder ikke at den behøver/ikke kan lade være med at gå derinde ;)


Jeg har selv en meget dårlig bygget hest til dressur - en hest med en meget kort krop, bananformet, høj bagtil, en meeeeeeeeget lang hals som har voldet mig super mange problemer. Men med tid og styrke - så kommer det os og med tålmodighed i at hesten skal rides frem og ned foran lod og ikke hives ind/pilles i bag lod. Hvis man lader dem få styrken, kommer de os mere op i nakken i takt med de sætter sig bagtil uden nogensinde at komme bag lod (medmindre det netop er rytterfejl og jeg ikke får givet efter hurtigt nok fx)


Et billede af min hest med laang hals:

(og nej vi ikke perfekte, men det handler vel om at opbygge hesten roligt - og netop undgå hesten falder bag lod ved at give den frihed indtil den er stærkere og stærkere)


"Det er kun de dygtige ryttere der bør bruge hjælpetøjler. - Problemet er bare at de dygtige ryttere jo ikke behøver dem.. " ?

McLean

0
0
Svar på denne tråd
 
 dddddddddddd
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:30

God samligning omkring Fjordheste (y)


Forresten Søs, den hvide hest er sku da MEGA LÆKKER :-@


"Det er kun de dygtige ryttere der bør bruge hjælpetøjler. - Problemet er bare at de dygtige ryttere jo ikke behøver dem.. " ?

McLean

0
0
Svar på denne tråd
 
 jeg har hans datter
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:41

Jaaaa han var smuk og FANTASTISK - den sødeste, lille hingestebasse man kunne forstille sig, så artig og reel som nogen hingst kunne være ALDRIG har jeg haft problemer med ham selvom der var hopper både på stævnepladsen og i transporten og ture rundt om i DK til stævner tog han med knusende ro. han var virkelig værd at avle på, men har ikke særlig mange afkom, desværre. Men han har da lavet en landsholdsmilitarypony. synd ikke flere havde øjne for ham :-) men det havde jeg :-)

Jeg har en datter efter ham - nåede det lige, inden han døde som 31 årig :-)


Hun fylder 3 år i år og billedet fra januar i år med masser af vinterpels:


0
0
Svar på denne tråd
 
 Dumdidej.....
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:47

Som jeg skriver så kan man jo alt hvad man vil, men det kræver efter min mening faktisk et stykke (hårdt) arbejde at få mokket en hest med kort, kraftig hals ind bag lod - men jeg har også set en del fjordhest på rideskolen og ja det kan lade sig gøre.


Men din - i øverigt ekseptionelt velholdte 30 årig - har også udfra hvad jeg ser en meget kort nakke, som gør det endnu mere vanskeligt om ikke fysisk umuligt at ride den bag lod.


Det jeg mener med det, er bare, at nogle heste nemmere vil ende der inde bag lod, når de kombineres med os almindelige dødelige ryttere Og med andre heste - fx friserene - som jo oftest af eksteriør "står op i nakken" og let foran lod, ja den type er nemmere at ride "korrekt" foran lod, selvom ryggen af den grund nødvendigvis ikke beøver at være med - de er så til gengæld svære at ligge ned og frem for at styrke ryggen.


Hver type hest forærer os ryttere nogle muligheder både indenfor styrker og svagheder, og så må man jo arbejde ud fra det. Og der er det min påstand, at både udfra eksteriør og temperament og ryttermaterialet var det "nemmere" i "gamle dage" at ride hestene korrekt foran lod.


Jeg glæder mig meget til at tilride og ride på mine to forskellige ungheste, da de giver mig to forskellige typer heste at arbejde med - og om end den ene på papiret er den "rigtige" dressurhest, kan det jo udemærket være, at den anden af temperament og eksteriør vil give mig en nemmere og bedre ridetur ?


MVh charlotte
0
0
Svar på denne tråd
 
 hhhhhhhh
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 15:48

Super smuk ser hun ud. Hun bliver vel os krid hvid med alderen så :)


Ja, han er altså bare lækker - synd du ikke fik lavet flere afkom efter ham :( Sikke en man han havde.


"Det er kun de dygtige ryttere der bør bruge hjælpetøjler. - Problemet er bare at de dygtige ryttere jo ikke behøver dem.. " ?

McLean

0
0
Svar på denne tråd
 
 At hænge fast i fortiden..
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 16:09

Det er måske rigtigt nok, at heste-halsene er blevet længere - og derfor lettere "knækker sammen". Er det et ideal, der bevidst er arbejdet frem i mod? Og er det en fordel?

Mine brune vallak VAR meget smuk - men ikke excepionel i sin årgang. Han var en 87,5 % oldenborger efter Aleksander - og lige på det tidspunkt var der rigtig mange af den type efter ham + en masse lidt slankere, fuksrøde dressurfænomener efter Aleksander på DV-hopper.


I øvrigt husker jeg ikke dressur som en elite-sport. Det var jo i Marzog-æraen; - og Anne-Grethes og Marzogs meriter trak mange mere eller egnede ekvipager ind i sandkasserne.


Som det nok fremgår af det, jeg tidligere har skrevet, har jeg ikke været så meget ude her i min ridekarrieres 3.fase. Så meget af det, jeg har set og undrer mig over, er fænomener, jeg er faldet over her på nettet. Og det er jo ikke sikkert at det er særligt repræsentativt.


En anden ting jeg har lagt mærke til er ryttere, med endog MEGET aktive hænder - i en grad, hvor hesten nærmest svinger hovedet frem og tilbage. Det har jeg selvfølgelig også set tilbage i min dunkle fortid - men det blev betragtet som en MEGET dårlig ryttervane - og igen: Jeg ser det i salgsvideoer på rigtigt fine heste?


OG så lige for en god ordens skyld: Der er også mange ting, der har ændret sig til det bedre i forhold til, hvordan jeg husker, det foregik dengang i 70'erne og 80'erne. Blandt andet synes jeg, de fleste ryttere virker meget mere reflekterede end det var tilfældet dengang. Der er mere empati og mindre pisk - og nok også en bedre pædagogik hos underviserne.For slet ikke at tale om loven om at hestene skal have plads at røre sig på i stalden :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 spam spam
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 16:15

Jeg skal lige sige, at det desværre ikke er min fortjeneste, at han lignede en mio som 30 års :-) Jeg blev deværre nødt til at sælge ham, da jeg var i starten af 20'erne, og han har vel været en 11-13 år, men han blev solgt til opdrætterens veninde og kom derfra tilbage til opdræætteren, hvorfra han blev købt til mig i sin tid. Han var en højt elsket hest hele sit liv - det er rigtig dejligt at tænke tilbage på :-)


ja - Donna bliver også helt hvid med alderen - hun er født dunfarvet, hvilket han også var, så blev hun mørkt og så skimler hun.


Ja - han sådan her så han ud et par år før jeg fik ham og jeg rev hele hans man af, så kan ku' ligne en dressurhest :-) her kan man også se hvor mørk han var som ung.
0
0
Svar på denne tråd
 
 Hvid pony
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 16:22

Søs, hvad hed din fine hingst?

0
0
Svar på denne tråd
 
 Altså....
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 17:13

Jeg må også lige ind i igen med, at hvor var han dog smuk - både som gammel og som yngre


Og så lige med dressurbollerne i "gamle dage" - generelt var der en del ride-oldenborger, som jeg husker var helt fantastiske ridehest. Og dansk varmblod - eller hed det ikke Dansk letter hesterace elller sådan noget lignende den gang - var jo med udpræget meget oldenborgblod i sig i starten.

Det er jo først nu til dags, at DV ikke godtager andet end de mere ædle oldenborghopper til deres kåringer - en god gammeldags lavbenet model har jo ikke en chance i DV.


Aleksander-blodet er jo noget af det mere ridelige, som jeg husker det Og jeg havde den gang og nu en stor svaghed for olleboller - også derfor jeg formoder at min lille lavbenede kraftige jordfræser, nok skal vise sig at være en god dressurtype, især i kraft af hans fantastiske temperament


Saveri fra side til side ses en del - og ja jeg må sige, at det er fra sted til sted man ser sådanne ting.


Jeg har i mange år kommet på dressursteder, hvor hjælpetøjler ikke var noget man så, og saveri ej heller.

Og jeg har aldrig syntes at det stod dårligt til med den danske ridning, fordi jeg reelt set kun har set heste som måske lige har dukket bag lod momentvis, ingen hjælpetøjler og ingen saveri.

Men jeg har så altid stået på udvalgte dressursteder, og jeg er gået langt uden om springstalde og rideskoler.


Nu har jeg så første gang stået opstaldet på den lokale rideskole, fordi mit udvalgte sted var optaget.

Og forleden dag "lykkedes det" rent faktisk for første gang, at jeg blev så vred på en rytters dårlige ridning og afstraffelse af en unghest, at jeg skældte ud på en rytter i ridehallen - hvilket resulterede i en tudende teenager !

Men igen så bliver hun jo ikke bedre, end den undervisning hun får, og den disiplin hun har lært hjemmefra, eller mangel på samme, i at lærer at ride en hest i stedet for at straffe den.


Og jeg tror rent faktisk ikke denne rideskole er så speciel "slem", men løsningerne med en masse børn og unge bliver tit en chambon, en "hiv til kommando" osv - fordi det er det nemmeste og hurtigste ! Og det er vel der problemet er - det skal være hurtig og nemt.


MVh charlotte0
0
Svar på denne tråd
 
 Charlotte
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 17:28

Så vidt jeg kan se, har din "lavbenede" oldenborger da alle forudsætninger for at blive en god dressurhest: En god skulder, kraftig hals og en ikke alt for lang krop. MEN jeg er også inkarneret oldenborg fan. OG har selvfølgeligt købt en oldenborger her i 3. runde!


Venlig hilsen

Eva


0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 18:00

Dengang - i de gode gamle dage - var en hestemule bag lod absolut NO GO!

Ja og i de endnu ældre dage kunne man vinde OL guld og sølv, ved at ride som på videoen her.

Det kan da godt være hestene ikke går bag lod men de går af H. til (måske med undtagelse af Jubilee)

Stresser, stiver sig og viser masser af konfliktadfærd.

Så vil jeg godt nok hellere være en af nutidens "bag lod heste"


horsesanddressage.multiply.com/ video/item/10/Lis_Hartel


Jeg begyndte at følge med i dressuren først i 70erne og gud bedre det, hvis man skulle tilbage til den standart jeg oplevede der var til distriktsstævnerne dengang.


Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Oh dear...
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 18:17

Nej - puha, det ser godt nok noget anspændt ud. Men som jeg husker perioden 75 -90 - var idealet nok mere i denne retning:

www.youtube.com/ watch?v=NKW4u21ekI4&feature=related


Men jeg kan godt se pointen i at ting nødvendigvis må udvikle sig - og jeg er sikker på meget er udviklet til det bedre :)


Jeg eftersøgte oprindeligt en forklaring på fænomenet, at så mange går bag lod. Og jeg tror faktisk, jeg køber den med at halsen er blevet længere - og dermed er det nemmere for hesten at klappe sammen.


Jeg mangler stadig at finde ud af om det så anses for en fejl - eller om idealet også har rykket sig?


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 18:21

Til spørgsmålet om hvorvidt halstykkelse, længde og manglende ganaschefrihed gør det sværere at ride bag lod, er min erfaring at sådan forholder det sig slet ikke!

Jeg har altid haft en forkærlighed for de mere kompakte heste med kraftig hals, udpræget hingstelook (og også ofte lige lidt nok ganaschefrihed) osv. og jeg startede min "seriøse" ridekarriere på en fjordhest. Min erafring er, at det er væsentligt sværere at få denne type heste til at strække sig ordentligt frem i halsen, da de netop pga. deres bygning gerne vil gå mere højt og snævert fortil.


Jeg har selv en meget baroktudseende, sent kastreret vallak - sådan cirka samme type og bygning som den "gammeldags" PRE. Det har taget rigtig lang tid at lære ham at søge ordentligt frem med næse og hals da det for ham lå meget mere naturligt at gå højt i halsen og med næsen for langt inde bag lod.


Så nej - en lang, slank hals med god ganaschefrihed gør det i min verden ikke lettere at ride hesten bag lod - det gør det til gengæld lettere at få den lært at strække sig fremad i stedet for.


0
0
Svar på denne tråd
 
 Flere heste fra 80-erne
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 18:48

Her er lidt flere heste-typer fra 80-erne. De var ikke tunge typer alle sammen.


Fleur 1981. DV med kvart fuldblod.Quickly 1983. DV med 3/4 fuldblod efter Deadly Nightshade xx.


Max 1988. DV med 1/2 fuldblod efter Flott xx.


Max var 172 cm og havde samme gjordmål som Fleur på 160 cm, så han var mest ben og ikke så meget krop.


Jeg har gennem nogle år givet en hånd som skriver for dommere ved nogle stævner i en af mine gamle rideklubber, men jeg har sagt fra, fordi jeg ikke ønsker at understøtte et system, som giver næsten 70 % til en equipage, som rider bag lod i hele programmet. Der blev kun kommenteret på det i skridt, hvor næseryggen røg helt ind til 45 grader bag lod.


Det er min oplevelse at idealerne simpelthen har ændret sig.


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 hurtigt svar
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 19:01

Eva: han hed Hesteklewa Wild Donovan :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 sådan en havde jeg også :-)
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 19:08

He he he - jeg havde også en Aleksander :-) Bag lod og med forkert knæk - jeg havde RIGTIG RIGTIG svært ved at gå fra pony til hest - og jeg red jo også Donovan ved siden af til stævner med Atleth, som han hed, efter jeg var blevet for gammel til at starte pony.


0
0
Svar på denne tråd
 
 fine fine fine
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 19:17

NinaST - fine billeder, især det sidste galopbilledet synes jeg er fantastisk :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 fejlridning
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 19:41

Jeg tror desværre det skyldes uvidenhed og er et spørgsmål om at rytteren simpelthen ikke ved bedre.. Jeg må da indrømme at jeg selv har redet sådan.


Da jeg startede med at ride min fantastiske hest, havde jeg en hård hånd, fordi jeg var bange for at hun rendte fra mig, jeg har alle dage fået gode procenter til stævner og også vundet en del klasser, i dag når jeg kigger videoerne kan jeg slet ikke se hvorfor..


Har efter længere tids skades pause, startet fuldstændig forfra, og med resultatet, en skøn ridehest som elsker og arbejde og som er stabil fortil. og ALDRIG under lod, simpelthen fordi jeg ikke koncentrere mig om hovedet men om at ride bagfra.


tror det er her det går galt for mange. De vil have resultater hurtigt og glemmer "motoren" og de super vigtige halvparader..


Ser lige om jeg kan ligge førr og efterbilleder ind. :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 billeder
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 19:58

Chanel for ca. 3 år siden:


Nyere billede, bedre holdning:


Så får i da også lige et, fra en omgang undervisning anden dag jeg rider hende:


0
0
Svar på denne tråd
 
 Hmmmmm
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 20:24

Jeg tror ærlig talt, at jeg ville blive noget muggen, hvis jeg stillede op i en dressurklasse med en hest, der gik til biddet - og så skulle se mig slået af en hest, der var konstant bag lod. Jeg mener ihvertfald at det burde kommunikeres ud, hvis idealerne - og dermed reglerne har ændret sig - så man ved, hvad man rider efter..

Man kunne selvfølgelig også udskrive klasser med tilføjelsen "foran lod" eller "bagved lod". Altså LA4 (ideal:bag lod).Nok lidt langt ude?


MEN jeg må nok hellere se at komme ud og lave lidt "field research" til nogle stævner, så jeg selv kan bedømme, om der reelt er et problem - inden jeg sidder her og hidser mig op.


Det har været rigtigt fint og sjovt at se alle de gamle billeder - og til Netto: yndig hest du har - og helt klart yndigst på det miderste billede :O)Jeg tror i øvrigt, du har helt ret i, at der er mange, der koncentrerer sig alt for meget om at placere hovedet i stedet for bagparten.


Venlig hilsen

Eva


0
0
Svar på denne tråd
 
 Donovan søn...
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 20:33

Sidder lige her og læser tilfældigt med i denne tråd - og minsandten om ikke Donovan dukker op! Den var far til min superpony,den før omtalte landsholdsmilitarypony... Hvor sejt! Vi var til DM, NM og EM i ´96 og den hed Chagal, total nostalgi ; )

Derudover synes jeg det er en spændende debat. En af de største forskelle jeg synes der er i dressurverdenen nu i forhold til for 20 år siden er rytternes stålfaste tro på egne evner. I "gamle dage" synes jeg rytterne var mere realistiske, men det er bare en fornemmelse - ikke nødvendigvis rigtigt.

0
0
Svar på denne tråd
 
 fantastisk
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 21:04

EEEEJ hvor er det bare sjovt, Maiken :-) FANTASTISK at du lige faldt over tråden :-) Dem jeg talte med vidste ikke så meget om landsholdsmilitaryponyen og jeg var vildt nysgerri.


Det er også sjovt - jeg synes HVER gang jeg har skrevet om Donovan på nettet, så myldrer det frem med interessante, spændende historier og mennesker der har krydset hans vej på den ene eller anden måde :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 flot forandring
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 21:07

Netto - det må man nok sige er noget af en forandring :-) (Y) (Y) (Y)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 21:15

Birk ?Mr Kærsholm? & Eva P & Netto:


Dejligt at se nye ansigter i disse debatter


Jeg tror der er mange forskellige grunde til, at der rides bag lod. Nogle gør det af uvidenhed, nogle gør det af frygt for at miste kontrollen, nogle gør det fordi det er det nemmeste, nogle gør det fordi man hurtigere opnår et mere "prof" look og nogle bruger det som tvivlsom træningsmetode.


Min egen, yderst begrænsede, erfaring med baglod ridning, faldt mig helt naturligt da jeg i en kort periode red fremmede heste. Nybegynder som jeg var/er, lærte jeg hurtigt, på helt egen hånd, at ved at lirke-pille-nulre hesten ned og ind med biddet, fik jeg lavere tempo, bedre kontrol og hesten blev lettere at sidde på. Det var en fin fornemmelse ikke længere at ligne et fjols på hesteryg og i 2 måneder levede jeg lykkeligt i illusionen om at jeg nu kunne ride Ahhh those were the days!


Anyways, pointen er, at det nok ikke er fordi moderne heste har nemmere ved at gå bag lod, men fordi moderne ryttere har nemmere ved det. Det er ikke hestene der er problemet, men dødvægten på ryggen af dem. Derfor går baglod som en rød tråd, fra lilleputholdet på den lokale rideskole og helt op til GP-klasserne og OL!


Da Edward Gal og Totillas blev belønnet med hele 92.300% gik krikken baglod i minimum 1/4 af programmet og var trukket halvejs ind til bringen i begge parader. Det kan næppe undskyldes med at hesten blot mangler lidt styrke, eller rytteren er igang med at lære. Tilgengæld kunne det have været rart hvis dommeren havde husket sin førehund den dag...Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 92 % = en hel del!
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 21:33

Over 92 %? Det er godtnok imponerende!

Jeg kan huske, jeg engang (dengang i fortiden altså)var placeret i dommertårnet under noget ridebanespringning. I en pause kom vi til at diskutere forskellen på dressur og spring. Dommeren fortalte, at hans datter egentligt var dressur rytter, men det var blevet for dyrt i hundekiks. Det spekulerede jeg en del over - inden det gik op for mig, hvad han mente ;)

Og det er selvfølgelig, det der er problemet i denne her sport: Den er og må være subjektiv - OG dommeren er også nødt til at give point for den øvelse, der fandt sted - mens hun var ved at pille en flue ud af øjet - og derfor ikke helt fik set,hvad der foregik.


Det giver så den udtalte fordel, at når man ikke får de point, man har sat næsen op efter kan man sagtens give dommeren og hendes førerhund skylden. Det er straks sværere i springning. Eller fodbold. Eller tennis. Eller skak.


Men pyt med det.Dressur er en fascinerende sport - og rosetter bliver alligevel altid væk.


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 godt sagt
Forfatter: 
Dato:  16-02-2011 21:40

Men pyt med det.Dressur er en fascinerende sport - og rosetter bliver alligevel altid væk.


He he he he (Y) (Y) (Y) - jeg er så enig :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Nej, hvor er
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 02:10

det fedt :-(


Jeg siger ligesom Moekkvi, at det er dejligt med nye stemmer i debatten (y) :-)


Jeg begyndte at ride dressur i 1973 - og det er rigtigt, at dengang og indtil, jeg stoppede i 77-78, var bag lod med vilje helt utænkeligt...


Vi havde (min søster havde :-P - med mig som part) en fin hest, der blev rigtig dygtig og startede middelsvær i både spring og dressur og kunne lave 2'ere mv. :-)


Han så sådan udsom ung:At man nu om stunder præmierer ekvipager bag lod, tror jeg hænger sammen med pointsystemet - og ikke, at det er nemmere at ride bag lod eller hestene er bedre eller dårligere ;-)


Men måden dommerne skal afgive points på hænger så meget sammen med, hvad de tror andre ville give for en tilsvarende øvelse - så de ofte næsten helt glemmer at se efter om takten er ren, hesten løsgjort, foran lod osv. :-(


Så der er efterhånden opstået en kultur, hvor man synes, at heste foran lod går lidt ovenud, ikke ser samlede ud, ikke ser så smukke ud osv. :-(


Jeg har nemlig også lagt mærke til salgsannoncerne - det er ganske påfaldende, at stort set alle redne (dressur-)heste vises bag lod............


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Forkert fokus
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 09:56

Jeg synes generelt at fokus er forkert, når man kigger på en dressurhest. Rigtig, rigtig mange fokuserer på hestens "holdning", dens "eftergivenhed" og om den "går til biddet". Er det ikke det, vi som amatør-ryttere kan måle på, og vurdere om vores hest går korrekt? Det er i hvert fald nemt for enhver at se om hesten går med en bue på halsen og om næseryggen er i lod, foran lod eller bagved lod. I virkeligheden skal det hele komme BAGFRA, fra en indundergriben og en bagbensaktivitet. Men det er jo svært at "måle" for amatørryttere, hvor meget aktivitet der er i hestens bagben. Derfor ryger fokus vel mere over på fronten, for det er lettere at snakke om.

Min træner er berideruddannet for 30 år siden, han er fra dengang hvor "bag lod" stadig var strengt forbudt. Jeg kan ikke forestille mig, at han nogensinde vil acceptere at en af os rider vores hest bag lod - for hvad i alverden skulle formålet med det dog være? Hans primære fokus er på bagbenene, så skal fronten nok følge med når hesten er klar til det. Han taler ofte om at vi ikke skal ride vores heste i en "falsk grand prix-hest holdning", med det mener han en holdning hvor man bare har hevet hestens hoved op i noget, der skulle ligne en samlet holdning.... Det kan godt være, at det tager længere tid at ride holdningen ind bagfra, til gengæld så bliver det altså gjort på den rigtige måde, og så er jeg ret sikker på, at min hest den holder længere end en LDR- (low, deep and round - altså dem som krøller hestens hals så meget sammen, at hovedet skal være på højde med knæet på forbenene...) eller en støvsugerhest (dem hvor der næsten skal være sand på mulen). Jeg kan slet ikke se formålet med at ride på den måde, omend jeg så rigeligt har hørt alle de "gode" argumenter herfor. Jeg har det modsatte tilfælde i det ridehus, hvor jeg rider; der sidder de med hænderne i skulderhøjde og hiver hestens hoved opaf, det skulle have til formål at hesten får ryggen med..... Ja jeg holder mig nu til god gammeldags dressur, det ved man hvad er, og det kan man ride uden at man behøver at være medlem af en cult, uden en træner som dikterer hvilket sadelmærke og hvilket bid man skal ride med, og uden at man kan være bange for om det måske alligevel ikke lige var så god en idé at hive hestens hoved ud i tvungne yderpositioner. Jeg tager hatten af for ønsket om at gøre det bedst muligt for sin hest, men undrer mig over hvor man mon har tabt sin fornuft og logiske sans i mellemtiden.


... sagde Randi


"Kun småskårne mennesker har orden i tingene, genier kontrollerer kaos"

0
0
Svar på denne tråd
 
 enig men
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 10:03

jeg er enig i at fokus bør være bagben, men der er så bare sket det, at godt arbejdende bagben i dag er bagben, der når op og rører hesten under maven, og så er det uvigtigt at de lander og bærer langt bag hesten.


Og jeg har hørt et hav af mennesker sige, at Totilas under EG arbejder godt med sin bagben - og jeg synes de hang hjemme i stalden.


Så det er ENDNU et punkt hvor der er stor uenighed.


0
0
Svar på denne tråd
 
 billede
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 11:11

Søs ?Meggi?:


Højere oppe i denne tråd indsætter du billeder af to fjordheste.

Har du fået lov at bruge disse billeder, og hvor har du fundet billede nr. 2?


Det ene billede er tilfældigvis af min veninde fra da hun red DM for handicappede på Broholm på sin fjordhest, og jeg er sikker på at hun gerne lige ville spørges inden du bruger et billede af hende i en debat.


Med venlig hilsen

Sanne

&

Skærgårdens Blue Boy

...............................


** Boks til pony/lille hest udlejes i god stald 6 km fra næstved.

Se præsentation **

0
0
Svar på denne tråd
 
 ingen ulovlighed
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 11:28

Jeg har bare linket til tilfældigt udvalgte billeder der ligger på nettet, og det er fuldt ud lovligt :-) Kun portrætbilleder skal man have samtykke til linke til :-)
0
0
Svar på denne tråd
 
 Ja men
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 11:47

Søs ?Meggi?: Jeg er enig i, at flagrende bagben ikke nødvendigvis er det samme som indundergribende bagben. Men netop denne forskel er vel også en del af udviklingen i den forkerte retning, hvor netop bag lod bliver "tilladt". I mine øjne er en stabilt gående dressurhest, som er samlet bagfra og får et løft fortil, meget mere "rigtig" at se på, en sådan en som Totillas. Den hest er nærmest et kapitel for sig, og jeg mener at den nærmere hører hjemme i et cirkus end på internationale dressurbaner. Den måde den bevæger sig på, er ikke ønsket fra den oprindelige gamle dressur. Men dommerne har jo så sørget for, at man skal ændre den holdning, med de karakterer de belønner hesten med. Men nu skal dette ikke være en Totillas-diskussion, den hest er et kapitel for sig og hører ikke til i en generel debat :)


... sagde Randi


"Kun småskårne mennesker har orden i tingene, genier kontrollerer kaos"

0
0
Svar på denne tråd
 
 Debat???
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 12:22

Min mening med at hive Totillas ind i debatten, var egentlig kun for at illustrere, at baglod ikke udelukkende er et problem for urutinerede ryttere på alt for gode heste med meget ganachefrihed.


Det er et generelt problem overalt i ridesporten og bliver set i gennem fingre med, ignoreret og accepteret hele vejen op til verdens bedste ryttere og heste.


92.300% må siges at være en pæn høj score, og det for et program hvor hesten IKKE kan lave en korrekt parade og IKKE kan holde næsen foran lod. Så problemet er meget større og meget mere indviklet end det normalt bliver antydet.


Det er nok bedst at holde Totillas ude af debatten, da krikken har en tendens til at ødelægge tonen i indlæggene...
Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Fortid, nutid, fremtid
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 12:28

Allerførst vil jeg lige sige synes jeg, det er en fornøjelse at se billederne fra tidligere tider, hvor hestene fik lov at gå i en naturlig holdning let foran lod og med en naturlig opadgående bevægelse. Og selvfølgelig også billeder af heste i dag, der rides sådan. Lad os endelig se nogle flere ryttere ride på den måde i dag..!! :) Og især lad os endelig se nogle flere dommere belønne dette!!


Det er jo rimeligt nemt at forstå gennem denne debat og andre lignende, at de fleste af os er helt enige i, hvordan vi mener en god dressur hest skal rides uanset hvilket niveau/alder den er i; altid næseryggen let foran lod med halsen placeret i den højde, der passer til hestens samlingsgrad og styrke.


Hvorfor er det så vi ikke ser denne ridning praktiseret og især belønnet flere steder?? Når det nu er forskrifterne?? Jeg kunne godt tænke mig, at flere af disse debatter ikke bare foregår herinde, hvor de fleste jo er enige.. Alle vores tanker og ideer burde jo eksponeres ud til de folk, der rent faktisk sidder med "magten" til at ændre den retning, som jeg mener dressuren er på vej af.. Disse folk kunne både være dressurdommere, DRF's medarbejdere der bestemmer retningslinierne, toprytterene, der skal være vores forbilleder og også avlsforbundene idet det er dem der sætter avlsmålene for kommende generationers dressurheste.


Jeg har desværre ikke umiddelbart de store ideer omkring, hvordan dette kunne gøres. Det eneste er måske læserbreve til eksempelvis Ridehesten eller lignende, men jeg synes helt klart, vi burde stille spørgsmålene videre. Det kunne være lidt sjovt at høre "de højere magter's" mening om sagen. :)


Kom med jeres besyv om, hvad vi kan gøre..


Med venlig hilsen


Gitte

0
0
Svar på denne tråd
 
 Sjovt nok...
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 12:39

Den tanke har jeg også fået. Jeg har faktisk tænkt på at sende en mail til Hanne Valentin, da hun jo dømmer internationalt og har været med i mange år. Bare for at høre hvad hun tænker om det....?

Har dog ikke sendt noget afsted endnu, - og det ville jo være at foretrække, hvis det blev debateret mere offentligt, så der kunne komme lidt mere opmærksomhed omkring fænomenet. Det ville jo være positivt, hvis flere heste fik gavn af debatten.


Måske kunne man bare sende en link til denne tråd til Ridehesten?


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 vil bare lige sige
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 12:50

Jeg vil bare lige give (Y) (Y) til debatten som jeg synes er den bedste og hyggeligste, jeg længe har deltaget i herinde :-)


Og noget forsinket VELKOMMEN til nye debatører - det er rigtig dejligt :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 helt enig
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 12:58

Til Randi


Kunne ikke være mere enig, men gid nogle flere ville nøjes med bare at ride til lod og IKKE under, så ville det ikke have været så svært for mig, at finde ny hest sidste år, flere at de heste min underviser blev præsenteret for, ville han ikke engang bruge tid på at sætte sig op på, så jeg endte med en der var god i hovedet, og så må jeg bruge det ½ til hele år det tager at omskole hesten, til det jeg syntes er korrekt ridning.

Men hvad........ både min underviser og jeg er jo nok bare nogle gamle id...., vi har jo kun beskæftiget os med heste i 30 og 50 år.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Eva P....
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 13:56

..."Jeg kan så forstå, at der er opstået en sekt, der dyrker at krølle hesten sammen som en del af træningen - men med henblik på at rette hesten ud igen, så den sætter sig og søger frem. Eller hvad?"...


..."Så har du en forklaring, der kan bringe mig "up to date", vil jeg enormt gerne høre den"...


Med fare for at ødelægge den gode stemning, så synes jeg, det er enormt pinligt, at nogle folk her i tråden forklare bag lod med at heste i dag er bygget anderledes end tidligere - fakta er at rider du bag lod (LDR/hyperfleksion/rollkur), så har du en større chance for at være med i toppen...og det er en ganske bevidst handling fra rytternes side.---


Hvordan forklare man disse piger, at det de laver ikke er ok, når rideforbundet siger god for det? - og som jeg har læst et andet sted, så har underviserens ryttere stor succes på konkurrencebanerne

www.heste-nettet.dk/forum/14/992233/ 990070/


Hvordan kan man gemme sig bag forklaringer om hestens bygning i dag, når toprytteren benytter sådanne metoder?

^ ...og, ups der smuttede de begge to lige bag lod, fordi de har så god ganachefrihed og lange smidige halse ...


---


Eva P, her er nogle link der viser, at det blot er os uerfarne norbaggeryttere, der er helt galt på, den når vi stiller spørgsmålstegn ved dressurtræningen i dag...


Hvis du vil ofre 50,- kr. kan du se de reportage www.epona.tv har lavet i forbindelse med en LDR clinic i Herning sidste år - det er meget lærerigt.


epona.tv/dk/nyheder/vis/browse/11/ artikel/eponatv-mener-maskefald-paa- messen/ ?tx_ttnews[backPid]=27...ab8d631be1Her har Jens Trabjerg udtalt sig om Eponas indgangsvinkel


www.hest-online.dk/blog/ vis.asp?vis=traad&id=5...linfo=Jens+ Trabjergs+blog-Hvor+er+det+synd+og+ %E6rgerligt+%2D+del+1..."I konkurrencer har det altid, og er fortsat sådan, at hvis hesten er bag lod så trækkes der i karakteren. Det er der intet nyt i"...


Alligevel kan man altså få over 90% for det her


De venligste hilsner Louise


*****


0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567891111110
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 14:15

Før der går hønsegård i den så vil jeg anbefale at i ser og hører efter hvad der bliver sagt på disse Clinics med Anky, hvor hun prøver at forklare hvorfor hun træner som hun gør.

www.youtube.com/ watch?v=N5vkFc9piX0&feature=channel


www.youtube.com/ watch?v=rtASmj2vmGs&feature=channel


www.youtube.com/ watch?v=_sPeNvKEl4Y&feature=channel


Hilsen Karen

som herefter nok skal lade jer "drømme" i fred.


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Roselina ♣C♣
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 14:32

Roselina ?C? : du må jo forstå at de billeder, du viser, blot er uheldige momenter, og det er naturligvis ikke et mål i sig selv at krølle hesten mest muligt sammen. Hvilket naturligvis understøttes af, at en glidetøjle er absolut nødvendig, når man rider LDR. Men principelt er den unødvendig, for hesten elsker jo at gå i en LDR holdning (omend en undersøgelse har vist, at det kan give skader på hestens luftrør). Giver det mening? Nej vel? Husk at rollkur kun er en myte, som tyskerne har opfundet for at vippe hollænderne af pinden, og ham med hesten med den blå tunge, som vi vel alle husker fra world cup i odense, han rider smukt udført LDR. Jeg har det skam sort på hvidt i en mail fra LDR's største fortaler, så ingen tvivl skal herske om at det er sandt - hvis ikke vi kan forstå det, er det jo bare fordi LDR-fortaleren er ligesom van gogh; misforstået i sin egen tid................

Ej undskyld, men jeg kunne simpelthen ikke dy mig! Hvis nogen skulle være i tvivl, så har jeg spildt en hel aften af mit liv i selskab med Pia Munck, propaganda og glidetøjler.......


Anyways, nu til lidt af det mere seriøse, omend ikke mindre trist. Jeg synes det er SKRÆMMENDE hvad man ser på de første to billeder, som Roselina ?C? har indsat; man ser et helt klart eksempel på toilet-ridning; træk og slip, omend man ikke ser, om rytteren rent faktisk slipper... Men prøv at se hvordan rytteren kæmper fysisk med hesten ude foran - hvor mange af jer ville udsætte jeres heste for sådan et fysisk træk i munden? Nej vel? Hvis det er det, der skal til, for at man kan blive proff, så foretrækker jeg klart at være meget, meget amatør-agtig rytter...


Det sjove, som jeg tænker på om LDR/bag lod osv., det er, hvad nu hvis rytteren red efter mere "almindelige" metoder? Ville hesten så ikke have opnået samme resultater?

Jeg tror, at uanset hvilken vej man vælger, så når man rigtig rigtig langt, hvis bare man undervejs får hjælp af nogen, som har et mål med det, de beder folk om. Jeg tror den bedste vej til succes, er at have en erfaren træner på sidelinjen. Om man så kalder det støvsugerridning, klassisk dressur, LDR eller hvad man ellers kan finde på, det kan - principelt - være ligegyldigt, hvis man i sidste ende når sine mål. Så er det mere et spørgsmål om, hvor meget ubehag man hver især ønsker at udsætte sin hest for undervejs.


Det interessante kunne jo være at tage en rigtig dygtig rytter og hest, og så bede vedkommende om at ride efter f.eks. LDR principperne. Hvis rytteren så kan vidne om en meget bedre og gladere hest, så tager jeg hatten af. Men indtil da tror jeg mere det er et spørgsmål om at få noget træning og blive holdt til ilden. Det forstår LDR-folket da at gennemføre.... sagde Randi


"Kun småskårne mennesker har orden i tingene, genier kontrollerer kaos"

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tjah....
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 16:12

Første gang jeg stødte på fænomenet LDR/Rollkur var jeg en tur på youtube - og så Anky demonstrere en ældre hest blive krøllet sammen OG rettet ud igen. Umiddelbart har jeg svært ved at forstå, hvad det skal gøre godt for, men har heller ikke forfulgt det nærmere. Det, jeg bed mærke i, var, at hun rettede den ud igen - og metoden var ment som gymnastik - altså et middel og ikke et mål. Men når jeg så ser de der billeder på markedspladsen er der rigtigt mange, der har glemt at rette ud igen. Anky nævnte i øvrigt også, at det var meget vigtigt, at man var en meget erfaren rytter - og at man havde helt styr på, hvad man gjorde. Det er der så måske nogen, der ikke er i et helt så høj en grad.


Der er flere i denne tråd, der har nævnt, at de hellere vil have en hest bag lod, end en der stiver sig og slår fra. Det har jeg svært ved at forstå, da det i hvert i flg. mine egne erfaringer er væsentligt nemmere at få en stivnakket hest til at søge ned, end en baglænsredet hest til at søge frem. Eller hvad?


Jens Trabjerg siger så: ..."I konkurrencer har det altid, og er fortsat sådan, at hvis hesten er bag lod så trækkes der i karakteren. Det er der intet nyt i"..


Hvis det er rigtigt, er jeg da noget mere rolig. Jeg behøver jo heldigvis ikke købe en hest af en, der har andre idealer end mine oldnordiske. Og denne diskussion har da ihvertfald givet mig et billede af, at der er flere, der er på gammeldags ridning :)


Venlig hilsen

Eva0
0
Svar på denne tråd
 
 ja til gammeldags :)
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 17:09


lige et billede af min hest.. der til daglig går med den "gamle" holdning.. og ja han er ikke en af dem der af sig selv falder bag lod, og han har også en kort nakke..

men han kan tages derned, hvilket dog kræver at man tager hårdere og lirker - noget jeg kun gør kort hvis han løber helt fra mig, og det selvf i sammenhæng med halve parader..


til det med fjordhestene, så har jeg også redet sådanne, og jeg vil give dem ret der siger der skal hårdt arbejde til får at få dem derind. det skal der i de fleste tilfælde. enten det eller de falder derned når de bliver tilstrækkeligt trætte.


der er på mange måder mere urimelighed til i dressur frem for spring.. jeg kender en der var skriver for en dommer der tydeligt gav ekstra point til mindre god ekvipagen fordi hun kendte rytteren.

og jeg har selv siddet til ponylandsstævne som kritikregner og set de ultrastabile men også lidt bag lod ponyer få gode point.


men jeg synes især det er noget der har taget til i løbet af de sidste 4-5 år. for dengang jeg red pony oplevede jeg det slet ikke i samme grad, og heller ikke i starten, efter overgangen til hest. så jeg synes faktisk det er noget der er kommet lidt pludseligt, som sådan en slags trendbølge.

og som en anden en siger så tror jeg også dommerne ser foran lod som manglende samling og fremafsøgning.

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 18:27

Hans Petet Minderhoud rider ikke normalt som på Louises billede.

Han er faktisk en meget dygtig rytter. På nr 2 billede ses han på 8 årige whisper, som han vandt det Hollandske championat med i 2003
Hans Peter Minderhoud and Whisper at the 2003 Dutch Championships
Photo © Dirk Caremans
Eurodressage F.O.C.U.S.

It was great news for the Australian


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift..
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 23:49

Alletiders tråd... For en gang skyld i rigtig god tone ingen mudderkast osv.. Dejligt. Og en masse nye debatøre det er da også bare skønt. Fortsæt endelig. Synes det er lidt spændende.


Jeg er én af dem der har redet som ung, hvor det bare gik over stok og sten og holdningen på hesten, var ikke noget vi koncentrede os om.

Da jeg så for ca. 8 år siden først får part på en hest, for dernæst at købe min egen, ja så er der lige pludselig focus på hvor hestens hoved skal placeres. Og må da sige det er jo en jungel at finde rundt i alle de underviser, og man starter jo op et sted med en underviser. Det kan så vise sig at være et rigtig forkert valg af underviser, men fordi man måske som jeg sådan set starter lidt som amatør rytter, ja så ved man jo ikke bedre og synes jo det er alletiders undervisning. Man kommer ud til stævner og rider sin hest let foran lod, og får af vide i ens kritik, at den ikke er eftergivende, selvom der står i de lette dressurklasser, at den skal gå med næseryggen foran lod.

Og så er det så det går helt galt, for så begynder man at focusere endnu mere på hestens hoved og skifter måske rundt i forskellige underviser, der på hver deres måde har en idé om hvordan hovedet kommer ind på plads....

Så som nogen af jer skriver, så er det jo tit ude til stævner det går galt, for selvom man synes sin hest er foran lod og pænt eftergiven, ja så bliver dette jo ikke belønnet. Og i takt med at dommerene dømmer på denne måde, så bliver undervisningen også derefter.

Kan fortælle en lille historie... Havde for et par år siden min datters veninde oppe og ride min hoppe, hun gik til ridning på en rideskole, hun rider lidt rundt på min hoppe. (Skal lige siges at min hoppe ikke bare går i holdning når man sætter sig på hende, hun er en hest der skal rides i holdning for ben og sæde) Veninden spørger efter et lille stykke tid, hvordan hun dog får den til at "gå til biddet", jeg spørger hende om hun ikke fik undervisning på en rideskole, og ville da gerne have hendes version af hvordan hun fik det lært på rideskolen. Hun viser mig det ved at trække fra side til side i tøjlerne, altså save den ned på plads, hun blev med det samme bedt om at holde op, for jeg ville ikke have ødelagt min hest i munden. Sagde efterfølgende til hende at dette ikke var vejen frem, men et spørgsmål om at ride den for ben og sæde. . .


Nå det bliver lidt langt, men der hvor jeg vil hen med dette, er at der er alt for meget focus på hestens hoved og det afspejler sig indimellem i den undervisning man tilbydes rundt omkring. Kunne man så bare få det vendt til, at man flyttede focus fra hestens hals, til den del af kroppen hvor man kan se om den bruger sig korrekt...

Jeg er ikke selv god til at se dette. Er der nogen der vil være søde at fortælle mig helt nøjagtig hvor jeg skal se om hesten bruger sig rigtigt?? Gerne skære det ud i pap.

Har læst denne artikel, men kan ikke helt se mig ud af hvad der menes med banan formen og mener I dette er korrekt??

www.ridemagasinet.dk/hesteliv-2011/ 2829-laer-hesten-at-bruge-krop-og- hals-korrekt


Korrekt ridning, hvad er det??

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift...
Forfatter: 
Dato:  17-02-2011 23:55

Glemt lige at spørge om en ting mere.


Det billed som Birk ?Mr Kærsholm? har lagt ind, skriver hun den går i den "gamle" holdning, nu spørger jeg af uvidenhed, men er den med henover ryggen??

Og hvordan ser I om den går korrekt??

Kan huske jeg læste en tråd herinde på et tidspunkt, hvor der stod at man kunne se det på bagbenen, at bagbenet ikke måtte komme for langt tilbage.. Skal lige se om jeg kan finde tråden.


Korrekt ridning, hvad er det??

0
0
Svar på denne tråd
 
 Minderhoud
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 00:45

Jeg er ked af det, men jeg bliver nødt til at påpege, at Minderhouds Whisper viser en stor taktfejl. Højre bagben har stort set sluppet, mens venstre forben stadig er massivt i jorden


Rimeligt velunderbygget dokumentation påviser, at den slags taktfejl opstår gennem bag-lod ridning.


Bortset fra det, er det en meget smuk hest, og rytteren sidder flot på den


Mange hilsner fra Misser


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov.

Skriv en PB, hvis du er interesseret.

0
0
Svar på denne tråd
 
 nææææh
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 01:09

hvor spændende...Har du "rimeligt velunderbygget dokumentation" for at det KUN opstår af bag-lod ridning, eller kan det opstå på andre måder?..


Kom gerne med et link til kilden..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 01:22

Jeg har et news flash...


Klimke opfandt bag-lodridningen..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 hahahaha
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 01:43

Han har videregivet den dystre hemmelighed til Stückelberger..At glemme bagbenene i stalden...


Det kunne man allerede i 1936...


Jeg er alvorligt bekymret for, at det faktisk altid har været svært at ride uanset, hvad ende af ens hest, man lige tabte..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Taktfejls-
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 01:48

gangarter kan opstå på flere måder (det er nok derfor at takt står aller øverst på træningsskalaen :-P ) - men de kan næsten ikke undgå at opstå som følge af bag-lod-ridning.....


Jeg har i hvertfald endnu ikke set en helt takt-rengående hest trænet på denne moderne måde ;-)


I gamle dage var takturenhed en typisk fejl i skridt - nu er det en typisk fejl i alle gangarter....


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hans Peter Minderhoud
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 08:45

Har jeg altid synes var en gyselig rytter. Jeg bemærkede ham første gang til WEG 2006 og var chokeret, fordi hans hest så så generet ud.OL 2008


Passage på et ben :-)


Nimbus - den hest fra 1936 går passage hvilket der er en del afskub i. Den ser helt ud som den skal og har ikke tabe sine bagben i stalden.

0
0
Svar på denne tråd
 
 jeg ved dog ikke hvorfor
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 08:48

Hvorfor en passage ser sådan ud, har altid undret mig, og jeg aner ikek hvorfor den dag i dag.

0
0
Svar på denne tråd
 
 sandhed med modifikationer
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 09:00

At han ikke normalt skulle ride således, beviser et hav af billeder ikke er sandt, når googler hans navn:0
0
Svar på denne tråd
 
 i øvrigt også
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 09:05

Hvis man stadig skulle mene at billede bare er dårlige momenter, kan man kigge på denne opvarmningsvideo fra 2010 - Minderhoud kan ses lige fra starten af.


www.youtube.com/watch?v=7DZ-yRhV04w

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 09:26

Misser og NinA

Jeg er ked af det, men jeg bliver nødt til at påpege, at Minderhouds Whisper viser en stor taktfejl. Højre bagben har stort set sluppet, mens venstre forben stadig er massivt i jorden

Rimeligt velunderbygget dokumentation påviser, at den slags taktfejl opstår gennem bag-lod ridning.


Mener i virkelig at det er så simpelt at man udelukkede ved at se et billede af en rytter der rider bag lod, kan give bag lod ridningen skylden for taktfejlen ?

Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Taktfejl...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 09:29

Nimbus:

Har du "rimeligt velunderbygget dokumentation" for at det KUN opstår af bag-lod ridning, eller kan det opstå på andre måder?..


Nu har NinA ovenfor skrevet, at taktfejl naturligvis også kan opstå af andet end bag-lod-ridning, så det vil jeg ikke uddybe yderligere her og nu. Dokumentationen stammer fra Heuschmann og hans aldeles fremragende og illustrerende video hvor det ses helt tydeligt, hvad der sker i resten af kroppen, når hovedet kommer bag lod.


Jeg var faktisk, som jeg skrev, ked af at trække den gamle "taktfejlskritik" frem, da vi har diskuteret den en million gange - men nu hvor der alligevel er gået "hønsegård" i den, som Karen skriver - og hvor "rævene" også er kommet på banen, kunne jeg tilføje - kan vi lige så godt forsøge at komme rundt omkring tingene én gang til - ikke mindst til ære for de nye debattører i tråden


Mange hilsner fra Misser


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov.

Skriv en PB, hvis du er interesseret.

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 10:13

Og ikke mindst til ære for de nye debattører i tråden, synes jeg man bør gøre opmærksom på at der er visse "gamle" debatører her på HN, der har som "hobby" at lave grimme momenter fra film, om til billeder som så benyttes til at skabe lige præcis det billede af folk, som passer ind i ens kram.

Her ses H.P. Minderhoud på Florencio, jeg synes han gør det godt

www.youtube.com/watch?v=3RJf-btZD38


Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Forskel...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 10:21

Man kan vel ikke helt sammenligne de to youtube videoer der er linket til, det ene er fra opvarmning, og det andet er når han rider program, og det er jo to helt forskellige ting.... når man rider sådan, i alle fald....


Marit

0
0
Svar på denne tråd
 
 Fortid, nutid, fremtid
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 10:31

Er der ikke flere der har ideer til, hvordan vi kan få denne aldeles lærerige og tankevækkende debat ud til en bredere skare og især ud til dem, der sætter standarderne for hvad god dressurridning er???


Ikke for at være pessimist. Men så længe vi diskuterer herinde i et "lukket" forum, er vi jo ikke med til at forsøge at ændre på tingenes standarder. Herinde er vi jo stort set enige i, hvad vi synes er god ridning.


Jeg sidder og overvejer at lave et læserbrev til "Ridehesten" og vil i den forbindelse høre om nogen vil stille et par billeder til rådighed af enten jer selv eller andre ekvipager (som vi må bruge som eksempel), der viser, hvad vi forstår som god dressurridning. Gerne også nogle, der viser dressurens vanskeligere øvelser, hvor en tydelig opadbakkebevægelse og indundergribenhed er det vigtigste for øvelsens korrekte udførelse.


I det hele taget vil jeg i forbindelse med et eventuelt læserbrev gerne have lov til at referere til alle os herinde som en samlet enhed, idet vi jo er mange (hvad denne debat jo viser tydeligt), der undrer sig over den retning dressuren er på vej i.


Kom frisk alle sammen og lad os fortælle verden vores mening. :)


Med venlig hilsen

Gitte

0
0
Svar på denne tråd
 
 Herinde
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 11:16

Gitte:

Ikke for at være pessimist. Men så længe vi diskuterer herinde i et "lukket" forum, er vi jo ikke med til at forsøge at ændre på tingenes standarder. Herinde er vi jo stort set enige i, hvad vi synes er god ridning.


Vi er da overhovedet ikke enige herinde - prøv at gå ind på Opslag og billeder - eller kig på salgsannoncerne - der er rigtig mange heste bag lod og med taktfejl


Men jeg synes alligevel, at dit initiativ er rigtig godt - det kan jeg kun støtte.


Mange hilsner fra Misser


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov.

Skriv en PB, hvis du er interesseret.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Debat???
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 11:29

Horsemagic:


Dette er ikke et lukket forum og debatten når da ud til flere, end blot den håndfuld debatører der giver sin mening til kende her i tråden. Med 73 indlæg er tråden blevet åbnet over 1800 gange, så med mindre nogle af de ældre skribenter har parkinsons i højre pegefinger, så bliver der flittigt læst med på sidelinjen!


At der opstår taktfejl hos heste i dressurens ypperste klasser er der vel intet nyt i. Ridning har alle dage været svært og det er nok ikke blevet nemmere fra 30´erne til nu.


Problemet for mig er, at taktfejl og baglod ridning (som virkelig ser ud til at have en sammenhæng) ikke længere kan kaldes isolerede fejl grundet øvelsers sværhedsgrad eller udefrakommende faktorer, men en decideret tendens på tværs af alle klasser. En tendens som er fuldt ud accepteret i ridesporten.


En stor del af skylden ligger, efter min mening, ved den showprægede mentalitet der har udviklet sig i den vestlige kultur, gennem de sidste 30 år. Det der ikke er imponerende og har tilstrækkelig WOW effekt, er bare ikke godt nok. Med moderne briller på, mangler en afslappet, taktren og harmonisk dressurhest ikke fremdrift, men action...


Endnu en del af skylden ligger i en anden del af den moderne mentalitet. Nemlig det alt alt alt for udbredte JEGKANGODT-syndrom, der er kraftigt ansporet af vores konkurrencegen. Ingen vil acceptere at være den dårligste og folk, specielt unge mennesker, har meget svært ved at acceptere den rolle som begynder man unægteligt må affinde sig med under en læringsproces. Min erfaring er, at det for langt størstedelen af rytteres vedkommende, drejer sig om, hurtigst muligt og med alle midler til rådighed, at komme op på et niveau hvor det LIGNER noget.


Et andet aspekt af den mentalitet er tendensen til at forkaste tidligere tiders visdom, fordi man selv synes man ved bedre. Et eksempel er træningsskalaen. Et produkt af flere hundrede års eraringer samlet i en enkel skala, med punktvis opdeling af dressurens byggesten, i den rigtige rækkefølge. Langt de fleste amatør dressurryttere hverken kender eller har hørt om skalaen. På højere niveau er den nok kendt, men bliver ikke fulgt. Enten fordi den bliver anset som forældet (men ikke afløst af noget bedre) eller fordi ingen kan huske, eller interesserer sig for, rækkefølgen.


Jeg synes det er sørgeligt at hundreder af års praktisk erfaring er blevet afløst af et moderne, usystematisk kaos, hvor alle prøver at finde deres egen (gen)vej til målet.


Det afspejler desværre perfekt, den vestlige kulturs udvikling, hvor kvalitet og fordybelse er fortrængt til fordel for plastic, fastfood og X-factor, og indre værdier og harmoni, er tilsidesat til fordel for prestige og anerkendelse...


Dressur idag har, for mange ryttere, ingen betydning, uden anerkendende bifald fra tilskuere, eller rosetter som bevis på at man er bedre end andre!!!Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Herinde
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 11:32

"Misser", det er rigtigt, at der desværre på mange af salgsannoncerne herinde er billeder af heste, der vises bag lod. Dette synes jeg egentlig også er både sørgeligt og tankevækkende, når nu så mange i denne tråd rent faktisk tager stor afstand fra denne ridemåde. Enten må det være fordi, de ryttere med salgsannoncerne ikke deltager i debatten, eller også må det være fordi, alle os der at tilstræber foran lod ridning, momentvis ikke lykkes i dette foretagende lige netop i de øjeblikke, hvor salgsbillederne bliver taget. ;)


Uanset hvad, så synes jeg det er rart at høre den store interesse, der er for at ride hestene så optimalt som muligt med en god inderundergribenhed og en let foran lod position. Jo flere vi er, der forsøger dette, jo større er også håbet om, at vi kan ændre holdningen hos dem, der accepterer bag lod ridning. Men det kræver vi står sammen også uden for dette forum. :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 med over ryggen
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 11:39

jeg mærker om min hest er med over ryggen, når den ikke er så kan jeg ganske enkelt ikke sidde ned på den..

det er nok sværere at se det fra jorden, og der er jo også stor forskel fra hest til hest..

hvis min hest ikke bruger ryggen ordentligt så bliver den let ustabil, og bagbenene kommer ikke med ind under. jeg spurgte min træner om hvordan man kunne se det med bagbenene, og på min hest ville baghoven kun lige komme få cm over jorden hvis bagparten ikke var med (doven af natur ) men hvis den blev drevet frem og aktiveret med sæde, lette chenkler og små motiverende tab af pisken så kom baghovene nemt 10 cm over jorden, haseaktionen blev bedre, og det blev nemmere at sidde ned i traven.

på mit billede længere oppe vil jeg mene at den er den nogenlunde med, men nej ikke 100%.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 11:43

Misser:


Det undrer mig til stadighed at de sidste års fokus på korrekt træning og holdning, ikke ser ud til at have nogen større effekt. Langt de fleste fremviste heste, både på markedspladsen og i billedtråde som du selv nævner, bliver redet bag lod i større eller mindre grad. Man skulle tro at flere ryttere ville være mere kritiske med deres ridning og måske skue indad, istedet for blot at afslutte deres indlæg med "nu får jeg nok høvl" eller "kritik af ridningen frabedes"...


Der må være myriader af ryttere her på HN, der har en mening om baglod og/eller moderne dressur, og det ville være fantastisk hvis de ville give den mening til kende så debatterne kunne blive mere nuancerede. Alle har jo lige stor ret til en mening, sålænge der kan argumenteres for den, men det er måske lige præcis argumenterne der er problemet...

Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Debat og mentalitet
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 11:53

Moekkvi, det kan godt være dette ikke er en så "lukket" debat som jeg udtrykker det. Jeg mener bare, vi når måske ud til en masse, der har sammen eller næsten sammen holdning som os andre herinde, men når vi ud til dem, der rent faktisk kan ændre på den retning som dressuren er på vej af. Her tænker jeg på især proffesionelle dressurryttere, dressurdommere, DRF's folk osv. som sidder med "magten". De giver jo ikke deres mening til kende her, og den er jeg da i hvert fald meget interesseret i at høre.


Ellers er jeg ganske enig med dig i, at der er kommet en alt for stor tendens til, at alting skal være showpræget og actionfyldt, ellers er det for kedeligt. Det er en stor synd og skam, for især indenfor dressuren forsvinder det grundlæggende og kvalitetsbevidste. Men det er jo nok desværre en helt generel holdning, at vi vil underholdes, overraskes og forundres uanset, hvad vi så skal se eller foretage os. Vi er blevet alt for forvente.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Mange kan ikke se den inaktive bagpart
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 12:39

Når idealer ændres, så mister mange evnen til at se det, som efter de tidligere idealer ville have været grove fejl.


Jeg antager at Karen satte dette billede ind som et godt eksempel:Når jeg ser på et sådant billede, ser jeg en hest, der slet ikke hænger sammen på midten. Jeg får fantasier om, at snart vil dressuren udvikle sig, så der bliver givet ekstra point for øvelser, hvor bagbenene ikke rører jorden i et skridt eller to. Og efterhånden vil avlen gå i retning af heste, hvor bagparten kun er et lille rudimentært vedhæng, som ikke længere har nogen funktion.


Men det er selvfølgelig ikke de associationer Karen får, så ville hun ikke have valgt dette billede, som det gode eksempel.


Og der er rigtig mange, som ikke ser den hængende bagpart og taktfejlene. Dansk Rideforbunds "Fordringer i Dressur - Bedømmelsesgrundlag og træningsskala" er desværre endnu et godt eksempel. Der er selvfølgelig ikke nogen, der bevidst har valgt foto, som viser noget andet end teksten - det er simpelthen et spørgsmål om, at øjnene ikke længere ser fejlene. I mine øjne svarer det til, at læse en udmærket tekst om, hvor sundt det er at spise frugt og så illustrere teksten med et foto at frugt-vingummier.


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 debat i andre
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 12:43

medier end her på H.N omkring hvad der er god dressur og hvorfor er en rigtig god ide, hvis ellers debatten kan forgå i bred forstand med input fra andre end yderfløjene, og hvor alle har lige meget ret til at blive hørt, og anderkendt for deres erfaring og holdninger.

Spændene indlæg fra moekkivi, som jeg langt hen af vejen godt kan følge, bort set fra, at jeg nok ikke er helt så pesimistisk i forhold til håbet for den "gode dressurs" bevarelse og flertallets motivasion og evner ud i god ridning eller manglen på samme.

Den generalle samfunds tendens, med fokus på den hurtige gevinst og manglende fokus på fordybelsen, er nok svær at komme uden om, også for dressursporten og dens aktører, amatøre som profesionelle, men så må vi bare gøres os mere umage med at holde fast i os selv, og ikke selv lade os rive med i tendenserne, det være sig omtalte tendens eller tendensen til selv at ville forplumre debatten med radikale og rabiate holdninger og udtalelser om dem, som ikke lige mener det samme, som det der er moderen lige nu at mene.

Desværre er det, i hvertilfæde efter min erfaring, nogen gange sådan, både her inde og feks i dokumentar programmer i TV, at debatten i sig selv, janteloven og forsøget på at få "ret", og sensationslysten er selve målet og derfor bliver ret styrende og fylder alt for meget, fremfor at stile i mod, at en diskusion kan blive et kvalificeret forsøg på, at blive klogere og forstå det som modparten forstå, for på den måde at opnå en nuanceret og gennetænkt forståelse, for en eller anden problemstilling.


Tendensen til at polarisere en debat, ses også her inde feks bider jeg mærke i henvisningen til DM i år, højere oppe i tråden, jeg var der også som tilskuer, og jeg så også heste der blev redet for meget bag lod og andre former for mindre god ridning, men i min optik, var der også masser af pæn ridning, som jeg blev inspireret af at se på, kan det mon afhænger af hvilke "briller" man har på?


jeg er ikke tilhænger af tendensen til at krølle hestene sammen, ej heller mener jeg at man skal ride remonte holdning for ever.

Samtidig tænker jeg altså heller ikke, at det kun at krølle hesten sammen, er det alle stævne ryttere gør idag, lige som jeg bliver lidt forundret over at LDR begrebet bliver forstået som et misforstået forsøg på at dækker over rullkur, som nogen påstår det er


men er det ikke bare et mere moderne udtryk for at ride hesten "frem og ned" for at løsgøre og få ryggen med, det kan ingen vel have noget i mod at man gør eller hvad?En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 bla bla bla
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 13:23

Jeg syens det var et RIGTIG godt indlæg fra Moekkvi - det lange, som jeg også er meget enig i. Også selvom jeg er til underholdning og x-factor - jeg ÆÆÆÆÆLSKER x-factor - men HADER vild med dans Men jeg kan også godt lide at fordybe mig, selvom det rent faktisk ikke er min stærke siden - men de ting jeg interesserer mig for, tvinger mig til fordybelse - hvor jeg ellers har nemmeste ved at være generalist :-)


Jeg synes dog der er sket MEGET herinde på HN siden jeg startede herinde i 2005. RIGTIG RIGTIG meget - der er kommet en bevidsthed hos mange om at bag lod nok ikke er det smarteste - og det smitter i øvrigt også at på Hestegalleriet :-)


Gitte - jeg syens også det er et SUPER godt initiativ, jeg er bare skrækkelig bange for at det ike hjælpe noget. Rideverdenen er ikke meget for at indse egne fejl og mangler og det kan gå meget hårdt ud over dem, som peger på dem især i offentligheden. Der er RIGTIG mange penge på spil og meget overklasse, som ikke sådan lige vil rette ind efter pøblen.

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 13:27

Ninast.

Jeg antager at Karen satte dette billede ind som et godt eksempel:Når jeg ser på et sådant billede, ser jeg en hest, der slet ikke hænger sammen på midten. Jeg får fantasier om, at snart vil dressuren udvikle sig, så der bliver givet ekstra point for øvelser, hvor bagbenene ikke rører jorden i et skridt eller to. Og efterhånden vil avlen gå i retning af heste, hvor bagparten kun er et lille rudimentært vedhæng, som ikke længere har nogen funktion.


Jeg er godt klar over at folk ikke har den store tiltro til mine evner til at bedømme om dressur er udført korrekt, men Ninast den taktfejl er da så tydelig at selv en blind kan se den

og du tager fejl, den eneste grund til jeg satte billedet ind her, var at jeg viste hesten på et billede i en tråd på opslag og billeder "lær hesten at bruge ....", her blot med en anden rytter på ryggen og da hed den Weltstar. Rytteren på dette billede er nyt medlem af Xenophon, hun er kommet ind i stedet for Heuschmann. Så vidt jeg kan se har hesten nogenlunde samme hoved/halsholdning på de to billeder, dog er Susanne Meisner taget i et mere heldigt moment end H.P: Minderhoud men tro mig hun laver også taktfejl lige såvel som alle andre gør det.

Annyway, dette billede afstedkom ikke den store reaktion, det var lige før man havde indtryk af at flere synes det var nogenlunde acceptabel ridning.

Her i denne tråd, hvor man er enig om at samtlige moderne dressurryttere ikke har begreb skabt om at ride korrekt og hestevenligt, sker der lige præcis det som Nimbus påpeger i "Lær hesten at.....". Hun skriver at havde det været Pia Munck der havde sat billedet ind så var reaktionen sansynligvis helt anderledes. Her er der blot tale om at det er en rytter der er kendt for at ride rollkur, og så kan det nok være han skal have det glatte lag !!!!!!!

Det bekræftiger mig blot i hvad jeg altid har ment, at fordomme og forudindtagethed er en væsentlig faktor, i forhold til hvordan man bedømmer dressur.

Karen

Susanne Miesner on Weltstar
Australian Dressage News

2000 Bundeschampionate Reserve Champion and licensed breeding stallion Weltstar has been sold to Australia. The 7-year old black stallion by Weltmeyer out of St. Pr. St Feine Dame (by Feiner Stern x @!#$ Bube II) has been purchased by Dr. Kerry Mack, who also owns Mayfield Pzazz, a Dutch warmblood stallion by Jazz she competed at the 2003 World Championships for Young Dressage Horses. Weltstar was also known in The Netherlands as "Whisper" and was competed there by Hans Peter Minderhoud.

The black Hanoverian stallion Weltstar was born in 1996 and made a rapid career as breeding and sport horse. At the 2000 Bundeschampionate, the dropdead gorgeous Weltstar was ridden Susanne Miesner.


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 13:31

One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur???
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 14:04

Et andet problem i brede rytterkredse, er den fejlopfattelse at I lod er det ypperste ideal og foran lod blot er en fase på vej mod målet. Jeg synes det er overdrevet så fokuseret folk er på at få næseryggen i lod og faren for at ende bag lod, når man forcerer hestens uddannelse, er meget stor. Endnu et udtryk for, at det er det synsmæssige indtryk der vejer tungest i folks bevidsthed.


Det samme er ideen om, at en god dressurhest skal udvise en vis portion tænding og gnist. Fuldstændigt malplaceret i en sport der bygger på harmoni og løsgjorthed, men uvurderligt i et cirkusshow der skal betage et betalende publikum der vil ha´ noget for deres penge!


Yderligere er det efterhånden også svært, at finde ud af helt præcist hvad der er korrekt. Jeg har selv haft store problemer med at navigere rundt i alle de begreber, der nok engang i tidernes morgen havde en reel betydning og berretigelse, men nu blot virker som ubevidste undskyldninger for fejl i grundridningen.


Hvis man f.eks. påpeger at en GP hest til stævne gå bag lod og ikke er samlet i piaffe, får man oftest kommentaren at den blot mangler lidt styrke og der selvfølgelig arbejdes på at få den foran lod, og alle omkringstående nikker samtykkende.


Om disse debatter har nogen egentlig effekt ved jeg ikke. Jeg håber på det. Derfor kunne det være interessant at høre fra dem der blot læser med. I den tråd om glidetøjler der kørte herinde for nyligt, var størstedelen af debatørerne imod brugen af tvangsmidler, nogle stykker havde brugt glidetøjle til at løse konkrete problemer med godt resultat og nogle få havde ikke. Men på sidelinjen sad der sikkert nogle hundrede ryttere og tænkte: Sikke en flok hellige bedrevidende skovtursryttere. ´Jeg bruger glidetøjle dagligt til at bukke nakken på min hest og jeg kender den nok selv bedst, basta! Andreas H bruger også glidetøjle til at bukke nakken og han er en af de bedste ryttere i Danmark´!


Har argumenter nogen effekt på disse ryttere?

Jeg selv har lært utroligt meget gennem debatterne og er blevet meget mere bevidst om min træning pga dem. Men har andre?


Det er helt sikkert et udslag af vores moderne kultur, at mig-mig-mig-mentaliteten er så fremherskende, men det er ekstra sørgeligt i en sportsgren hvis erklærede mål er, at et samarbejde mellem 2 væsener skal smelte sammen i en symbiose...Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Debat og dobbeltmoral
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 14:04

til dig Karen for at påpege tendenser til dobbeltmoral.

Og til både dig og Nimbus for at blive ved med at sætte spørgsmålstegn ved det, mange af os siger.


Der er ikke noget, der udvikler sig uden kvalificeret modspil - og som det snart er ved at blive min kæphest at fremføre, vil jeg endnu engang glæde mig over en tråd med nuancerede synspunkter og ærlige forsøg på at forstå baggrunden for tidens tendenser i både den ene og den anden retning.


Så når jeg nu er i gang med at rose, vil jeg også rose dig for et MEGET fint indlæg Moekkvi


Eliten har altid været utilgængelig for menigmand, men internettet har gjort en stor forskel - se også bare i disse dage, hvor gamle magtstrukturer falder på stribe, fordi menigmand kan tale sammen på facebook og twitter.


Jeg er - som altid - forsigtigt optimistisk


Mange hilsner fra Misser


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov.

Skriv en PB, hvis du er interesseret.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur???
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 14:17

Karen (Zafera):Istedet for at bære brænde til bålet og puste til ilden, kunne det være interessant at høre din mening om problemstillingerne.


At nogen er medlem af noget og laver taktfejl som visse andre, er jo ikke et argument for noget som helst. Heller ikke selvom Nimbus herself har skrevet et eller andet i en anden tråd, et andet sted på HN.Jeg ved du har en masse på hjerte - kom nu med det!Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 14:23

og skal H.P. Minderhoud have skyld for at Whisper går som han går med sin nuværende rytter, Jody Hardstone som ellers kalder sig klassisk rytter. Her er det godt nok lykkedes hende at få et billede hvor han går foran lod men med taktfejl, men prøv at se på you tube videoen, hvordan han går i det virkelige liv.


www.youtube.com/watch?v=YcBSD4MWjrsDen hest har været kasteboldt mellem mange forskellige ryttere, nogen dygtigere end andre så at det skulle være bag lod og rollkur ridning fra H.P. Minderhouds side der er skyld i det, det er vist ret usansynligt.


Karen

One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Ih altså...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 14:28

Nu ved jeg godt, at jeg selv lagde ud med at kommentere salgsbilleder på markedspladsen - i min undring over hestenes holdning - OG at folk åbentbart synes, det er smukt, siden de sætter dem ind som god reklame for deres heste.


Men jeg er egentligt ikke så vild med at sidde og analysere billeder af mere eller mindre kendte ryttere og diskutere deres taktfejl. Og jeg er helt med på, at man sagtens ville kunne knipse et billede af mig i et mindre heldigt moment.


Dog vil jeg påstå at jeg ALDRIG rykker min hest i munden. ALDRIG saver i den. Og KUN brug min pisk og schenkler ansporende - og ikke afstraffende. Min motivation for at ride er nemlig selve samarbejdet - og ikke mindst det at motivere en hest til gøre noget, der egentligt er ret unaturligt - med størst mulig glæde, gejst og selvtillid. Jeg bliver nok aldrig hverken verdensmester eller distriktsmester, - but never mind.


Og hvad vil jeg så sige med det (spørger jeg mig selv om?): Jo, jeg synes debatten er vigtig - og naturligvis mest givtig, hvis der er fortalere og argumenter fra begge sider. Er der nogen herinde, der ville svare ja til spørgsmålet om at en hest, der går bag lod er billet på en velredet hest? Og ikke mindst: Er der nogen derude i den virkelige verden, - det være sig dommere, topryttere og amatører, der synes at et billede af en hest redet bag lod er et eksempel på en god og attråværdig holdning?


Jeg støtter helt og aldeles forslaget om en mere "offentlig" diskussion, (selvom jeg da er noget benovet over den diskussionslyst, der her er blevet lagt for dagen). Jeg tænker også om det kunne være relevant at lægge ud på HN-s meningsmåling à la: Hvad siger et billede dig, der viser en hest hest, der bliver redet bag lod?

A. En velredet, smidig og eftergivende hest.

B. En fejlredet hest.

C. Ingenting.


Måske efterfulgt af den her:

Hvorfor rider du?

A. For motionens skyld.

B. Fordi jeg holder af heste og samværet med dem.

C. For at vinde.

D. For at få afløb for mine aggressioner.


Var det en idé?


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 14:33

Her Whisper under Brett Parbery


www.youtube.com/ watch?v=3zvTMOEnZo4&fe...r_embedded


Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Diskussion af ridning - ikke ryttere
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 15:01

Nu er vi jo mange debattører herinde med forskellige holdninger. Jeg er en af dem, som finder det interessant at diskutere ridning og er ret ligegyldig overfor, hvem der sidder på hestene eller, hvem hestene er.


Jeg vil til gengæld finde det rigtig spændende at høre, hvad I andre ser på billederne, og lægger selv ud:


1) Har jeg kommenteret tidligere: Jeg ser en hest, som ikke hænger sammen på midten, stiver ryggen og taber begparten. Desuden ser jeg en hest, som er en smule forholdt fortil og går let bag lod. Og en rytter i stolesæde, hvad jeg synes man ofte kan se på heste, som stiver sig i ryggen.


2) Her ser jeg en hest, som har ryggen og bagparten ret godt med. Jeg ser også en hest, der ikke rigtig kan bære hals og hoved selv, den rides bag lod og med forkert knæk i halsen, men er trods alt mindre forholdt end hesten på foto 1. Rytteren hænger forover og jeg har svært ved at forestille mig, at hun har et effektivt sæde. Dertil kommer at fotoet er tippet ret mange grader, så baglod og rytterens falden på maven er i virkeligheden værre end det ser ud.


3) Her ser jeg en hest, der er godt fremme og næsten ikke forholdt fortil. Den bruger sig pænt og ser ud til at hænge nogenlunde sammen for og bag. Der er en antydning af en taktfejl, som ville have været tydeligere, hvis billedet var taget i et tidligere moment. Rytteren sidder pænt og der skulle nok kun gå få centimeter frem med hånden for at få hesten helt rullet ud i halsen.


Det sidste billede er interessant i forhold til, at det viser et moment, hvor taktfejlen ikke er så tydelig. Hvis der var flere, som så taktfejl som en væsentlig fejl, så ville der også være flere som valgte at vise de foto frem, som viser hestene i momenter, hvor taktfejlene ikke er så tydelige.


Jeg tror at højt løftede forben er blevet så vigtige for rigtig mange, at de vælger de foto, hvor forbenene stritter mest, og ser stort på, hvor bagbenene befinder sig. Igen et tegn på at idealerne har flyttet sig.


Hvad ser I på disse tre foto?


PS: Jeg beklager, Karen, at jeg ikke kunne regne ud, at du havde sat billedet ind med tanke på debatten i en anden tråd.


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 jeg er forvirret
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 15:19

hvordan kan denne forklaring:


Hans Petet Minderhoud rider ikke normalt som på Louises billede. Han er faktisk en meget dygtig rytter. På nr 2 billede ses han på 8 årige whisper, som han vandt det Hollandske championat med i 2003Blive til denne forklaring:

den eneste grund til jeg satte billedet ind her, var at jeg viste hesten på et billede i en tråd på opslag og billeder "lær hesten at bruge ....", her blot med en anden rytter på ryggen og da hed den Weltstar. Rytteren på dette billede er nyt medlem af Xenophon, hun er kommet ind i stedet for Heuschmann. Så vidt jeg kan se har hesten nogenlunde samme hoved/halsholdning på de to billeder, dog er Susanne Meisner taget i et mere heldigt moment end H.P: Minderhoud men tro mig hun laver også taktfejl lige såvel som alle andre gør det.

Annyway, dette billede afstedkom ikke den store reaktion, det var lige før man havde indtryk af at flere synes det var nogenlunde acceptabel ridning.0
0
Svar på denne tråd
 
 lange vs korte halse
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 15:42

ja nu vover jeg pelsen og smider billeder på af mig selv.. uh ha!


jeg rider pt to meget forskelligt byggede heste. en med en kort kraftig hals og en med en lang spinkel hals. den lang halsede hest er "rigtig" dressurafstamning, og har de spektatulære bevægelser der efterlyses på dressurheste nu. han har altid selv røven med sig, og er bare bygget så han ikke stikker hovedet i vejret. den korthalsede er en lille kompakt dame uden et eneste papir der meget gerne jumper derudaf hvis der ikke kræves andet. hun har ikke det der ligner løft og svæv i traven af sig selv, og hvis jeg ikke laver noget så hænger ryggen hen ad jorden. det er MEGET forskelligt at ride de to.


på den store er jeg nødt til at være ekstremt følsom og sidde heeeeelt stille for at forhindre at han dykker bag lod for mig. det er blevet bedre med træning, men nøj det er godt nok alt for let at få ham til at "smutte derind". især hvis jeg laver fejl! jeg tror det bare ligger mere anatomisk til ham at putte hovedet derind hvis vi ikke er helt enige om hvad der skal ske.


her et billede uden alt for mange taktfejl og med næsen forholdsvist fornuftigt:


men hvis jeg laver den mindste fejl, eller hesten bliver træt så ser det altså meget hurtigt sådan her ud:


og nej, det er overhovedet ikke idealet for mig.


den anden derimod har tidligere været redet for ret hård hånd, og det forsøger jeg stadig at rette. men groft sagt, så kan jeg faktisk hive og save uden at den nogensinde kravler ind bag lod. den har ikke den store frihed i ganachen, så den vil naturligvis ikke gemme hovedet derinde. så kan den jo ikke trække vejret! til gengæld så er jeg nødt til at sidde stille med hænderne pga den tidligere ridning, for den mindste uro, og så kører hovedet fra side til side.


se venligst bort fra min lettere kiksede opstilling ;)


hvad jeg ville med dette var faktisk kun at belyse forskellen ved de to slags halse. og jeg må indrømme at det faktisk er nemmere at "ride godt" på den store. jeg skal lave meget mindre for at få ham til at gå korrekt. den lille skal derimod have enormt meget hjælp. men begge heste kræver ro i tøjlerne. det ER jo ikke derfra den gode ridning kommer. hvertfald ikke i min bog. :D


og så synes jeg stadig at det er forkert at "bag lod ridning" belønnes til stævner. hvis det trækker ned i øvelserne, mens noget andet eksempelvis trækker op forstår jeg det meget bedre. men det med at der ikke er fradrag i en øvelse pga forkert placering af næsen (læs bag lod) ... det burde altså ikke ske.


"Why don't you ask the little people who live in your potatoes?"


0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 16:34

Ninast.

Hvad ser I på disse tre foto?


Jeg vil meget hellere høre hvad du og andre mener om Jody Hardstones ridning på videoen, for billeder viser ikke andet end et moment i en større sammenhæng. Det kan være der er en der står og vifter med en paraply så hesten "kigger" og derved får næsen frem. Jeg synes ikke at videoen afspejler en rytter der rider som hun foregiver at gøre på billedet. Derfor frem med videoerne folkens, så kan vi debattere facts i stedet for formodninger og fordomme.


www.youtube.com/watch?v=YcBSD4MWjrs

Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lege med?
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 18:12

Ok, Karen, selv om du ikke vil fortælle, hvad du ser på de tre foto, så vil jeg godt lege med og fortælle, hvad jeg ser på videoen - hvis du selv lægger ud, som jeg har gjort det med billederne!


Hvad ser du på videoen?


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 Læserbrev
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 18:40

Til Gitte:


Jeg bifalder fuldt ud din idé med et læserbrev - og jeg synes, det er rigtigt at illustrere det med billeder, som "modellerne" har godkendt.

Måske kunne indfaldsvinklen være et spørgsmål om, hvorvidt det er aktuelt at ændre "idealet"/ fordringerne officielt, hvis disse har ændret sig i praksis. Så vi i det mindste ved, hvad vi bliver bedømt efter, når vi rider ind på banen.


Til Nina St.:


Jeg ser det samme som dig!


Til Lea L:


Ja, verden er ikke sort/hvid - og hvem af os kan påstå at alt altid er perfekt? Godt med nogle billeder fra den selvoplevede virkelig - og en historie, der kan nuancere temaet


Til øvrige:


Jeg er ved at blive helt blæst i skallen af at følge med i billede/ videokrigen. Og - kald mig bare "gammeldags", men jeg synes, det er ufedt at hænge andre ryttere ud som dårlige eksempler. Jeg har derfor et nyt forslag/ en opfordring:


Kunne I ikke lægge links ud til videoer af jeres "favorit-ridt". Som i "sådan skal den ged barberes!"

Jeg lægger ud med Nicole Uphoff på Rembrandt www.youtube.com/ watch?v=RWCv5BxwaCU&feature=related fordi han ser let og glad ud.


Og så selvfølgelig Marzog - fordi han vitterligt ser ud til at ææææææælske Anne Grethe www.youtube.com/ watch?v=NKW4u21ekI4&feature=related

(og fordi det er ren nostalgi med et filmet tv und alles:)


Hvad er din favorit - og hvorfor?


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 HOVSA!
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 18:53

Kom lige til at læse kommentarerne under Rembrandt videoen. HN er åbentbart ikke det eneste sted, hvor emnet diskuteres. Ret heftigt endda!


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 ghfdhggh
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:01

Eva, en kort søgning og du vil finde tons af tråde med de samme debbatører som her. De ender aaaltid i en eller anden billed krig.... de sammenligner fri trav med passage billeder og diskuterer hvem det er ok at lægge billeder ind af..

Den med læg dit yndlings ridt ind og lad os snakke om det er også prøvet til hudløshed...Ender i det samme..

når det så er sagt er jeg meget glad for der er nogen der bliver ved med at oppunere imod toppen eller flertallet om du vil... Fordi jeg er hel enig med dine første indlæg... Hvad fanden er der sket med dressur sporten?


Og damn han var fin din store brune. Sådan ser en rigtig hest ud... ik de giraf tingester man ser nu....Mvh Michelle


Man skal ikke kaste med viskelæder hvis man selv er en tegningLYKKESMINDES FLINT

KLOSTERMARKENS PAX

www.houseofcharisma.com

Home of Masterback flex saddles

Wwww.fjordhest.dk


0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:29

Uhhhhh....Den små Nicole..


www.youtube.com/watch?v=UQpdVZ55UEo


Problemet i netkrigen er, at nu kan vi alle følge med på "sidelinien", som her fra opvarmningen i 95, hvor Rembrandt udover at være redet til bringen i opvarmningen, lige får et par seje træk, for at blive nede..


Derudover arbejder hun nydeligt, følsomt, varieret med kæmpe overblik, og en vindunderligt arbejdende hest.

Hesten har været på toppen siden 88, hvilket vil sige at den har gået på det niveau i 7 år, og følgelig ikke er synderligt slidt af LDRen. Der er ikke taktfejl, udover det sædvanlige, holdningen, når hun rider "normalt" er svær at pege fingre af, og hesten er ikke stresset eller utilpas at se på.


Men vi har altså de 2 kajetræk, og opvarmningen til bringen at forholde os til, og deraf er hun ekskluderet af "det gode selskab".


Selv er jeg nået til, at kan folk RIDE, så er jeg faktisk flintrende ligeglad med, hvor de placerer hovedet på hesten, ridning er et hele og en hårfin balancegang, som ikke kan vurderes af et par selvlærte wannabe -Blachmanner på et tøseforum.


Grunden til at jeg rider dressur, og interesserer mig så brændende for dette, er netop at det er så @!#$ svært, som ungerne ville have sagt.


At uddanne en basishest, med let tøjlekontakt, der kan gå afspændt rundt i 3 gangarter, og befinde sig godt i sin hverdag, er basis, ikke et ophøjet mål. Når man så går igang med at ville uddanne sig selv, og hesten, til lidt mere, så er der så mange faldgruber og vanskeligheder at tage fat på, at der faktisk ER skrevet tykke bøger om det.


Så er folk forskellige, nogle ville man godt lade passe sine børn, andre ikke betro en guldfisk. Men de kan alle erhverve sig en hest.


Det der er den største forskel, som jeg ser det, er at der er et totalt fravær af ældre erfarne ryttere på de større ridesteder, og det er blevet noget mere populært at svine folk til anonymt på f.eks HN, end, som Morgan, at gå direkte til folk, og øse lidt ud af sin store viden.


Se blot det utal af tråde, der konstant popper op, vedrørende alt fra almindelig basishåndtering, til om sadlen passer. Spørgsmål man for 25 år siden, blot havde fået afklaret ved at spørge en af dem, der havde mange års erfaring.


Alle VED alt, men der er ikke mange, der har nogen særligt stor praktisk, kropslig erfaring koblet på, eller har spildt mange tanker på at prøve at FORSTÅ noget, der ligger udover deres egen snævre veldefinerede opfattelse af, hvad "korrekt" ridning er.


Dressurdommerne er alle som en, nogle blinde nikkedukker, men man ser så bort fra det faktum, at de kun kan dømme dem, der kommer på banen. Desværre så er alle de virkeligt "dygtige" ryttere alt for travlt beskæftiget med at udvikle nye måder at fortolke god gammeldags-kadaverdisciplins- opslidende øvelsesridning på, det skal nemlig helst passe til deres nuværende tro, og endelig ikke slide på piloten, der jo VED alt om hestevelfærd, til at lette bagdelen og komme ud og vise, hvad de egentligt kan. Underligt nok, for de gange jeg har set en velreden hest, passende til uddannelsesniveauet for klassen, så har den sgu fået point, uagtet at den endda var foran lod.

Hvis dommeren skal vælge mellem en, til tider baglod, men ellers velreden lydig tilpas hest, og en stivnakket hest, der er foran lod, og tydelig i modstand til biddet, så er det ikke rocket science at baglodden vinder.


Put your money, where your mouth is, og læs krikken...


Kan man vitterligt ikke ride, så anbefaler jeg at uddanne sig til dressurdommer, kravet om egenpræstation burde jo være nemt for enhver, det tager jo blot 14 dage med en pisk og en glidetøjle, så vinder man enhver LA klasse, har jeg forstået..


Jeg er fuldstændigt skudt i Gal, og hans ridning. Alene det at frembringe en dressurhest ud af en uridelig, højeksplosiv, absurd bygget hacneyhest som Totillas er mindblowing.

At den så yderligere befinder sig godt, kan stå stille og har et mentalt overskud af den anden verden...Jamen..


Jeg vælger jo helt selv, hvilke dele jeg vil "kopiere", det korrekte sæde, den fine indvirkning, den fantastiske kommunikation, det er jo basispunktet, når jeg nogensinde til det, så må jeg jo vudere om jeg vil lægge den til bringen i momenter, jeg behøver vel ikke at starte der..


Måske vi skulle sætte vore "Denne-eller-denne" debatter i bero, og i stedet bevilge os selv et års ridetid, sådan helt IRL, og så vende tilbage med nogle erfaringer..


Tanker og meninger er som bekendt toldfri på HN..


P.S Whisper er da så utaktet i bag i passage og trav, at jeg ville tilkalde en kiropraktor..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:37

NinaSt. Jeg skal nok kommentere videoen på et tidspunkt, har desværre ikke tid lige nu!


Kom lige til at læse kommentarerne under Rembrandt videoen. HN er åbentbart ikke det eneste sted, hvor emnet diskuteres. Ret heftigt endda!


Eva P.


Jeg lægger ud med Nicole Uphoff på Rembrandt www.youtube.com/ watch?v=RWCv5BxwaCU&feature=related fordi han ser let og glad ud.


Nicole Uphoff var en af de første til at ride rollkur

Det kan ses på et filmklip som jeg desværre ikke kan finde lige nu, følger senere.


I dressurmæssig sammenhæng er ordet "opfundet" af Heinz Meyer. Heinz Meyer havde i en periode en artikelserie i det tyske hestemagasin St. Georg med titlen "Ridelære". I november 1992 havde han en artikel i bladet med titlen "Roll-kur" og et stort billede af Nicole Uphoff, hvor hun rider Rembrandt så dybt, at den næsten bider sig i bringen. Nicole Uphoff var på det tidspunkt dobbelt olympisk vinder, så artiklen vakte en del furore. Heinz Meyer var absolut modstander af Roll-kur og kaldte det en fejludvikling. Det var første gang, at udtrykket blev brugt på denne måde - ligheden med mavekuren lå i, at hestens hals blev rullet ned - og trukket fra side til side. Uphoff var dog ikke den første tysker i nyere tid, der red sine heste dybt. Flere springryttere, som fx den meget populære Alwin Schockemöhle (Pauls storebror), red også deres heste meget dybt.

Sjovt nok er det i dag de tyske ryttere, der udtrykker størst modstand mod Rollkur, især som praktiseret af de meget succesrige hollandske ryttere (er det mon rønnebærrene, der er sure?).


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Klimke..
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:43

Hvad med denne:


www.youtube.com/ watch?v=tKbqokuTzh8&feature=related


Det er Reiner Klimke og Alerich i OL 1984. Så vidt jeg ved er dette gjort helt uden Rollkur/LDR/hyperflexion, og han er en af de jeg gerne vil have med i "the Grand Masters", hvis man kan lave noget sådant... ;-)


Men selv om dette er gjort helt "traditionelt", så går den til tider noget bag lod i piaffe (efter det jeg kan se), så hvis man virkelig vil lave et øjebliksbillede og finde fejl, så kan man jo tage et billede under piaffen, og vupti, så er han en af "de grimme" også.... (bare for at pointere at et billede kan til tider være "farlig")


Og det er jo lidt sjovt at se en kommentar under Nicole Uphoff videoen at dette er gjort uden Rollkur etc - hun var vel den som "opfandt" Rollkur for at kunne ride sin hest som var ganske svær og temperamentsful for hende.... (hvis jeg husker rigtig)Marit

0
0
Svar på denne tråd
 
 Marzog
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:45

Hej


Så lige klippet med Marzog som Michelle har lagt ind og ja hvor bliver man rørt af at se en dressurhest med så megen udstråling og ørene fremme hele tiden, nej hvor var det en skøn tid, han udviste en glæde ved at være ridehest, ja jeg ved godt at idag kunne de ikke være med men man må jo gerne glædes over dengang de var verdens bedste og man ikke kunne lade være med at smile når man så på Marzog og hans smukke ansigt.


Merete Bertelsen

www.lucard.dk

0
0
Svar på denne tråd
 
 xxxxxxxxxxxxxxx
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:52


Klimke red nu LDR, det findes der et stk video af her, dog på en anden hest:

www.youtube.com/watch?v=pzG- 0TyTuMs&feature=related


Isabell Werth der blev fanget i en god omgang hyperflexion eller hvad hun havde gang i på video, som senere på mystisk vis forsvandt kan også findes på samme opvarmnigsbane her:

www.youtube.com/ watch?v=emstGni7Rmg&feature=related

www.youtube.com/ watch?v=eIgMvhnwG9s&feature=related


We begin to live, the day we become
silent about things that matter.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Nå dada
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:53

Der kan man jo bare se


Hvis dem, der bruger det system - kan rette deres heste ud igen - og få dem til at gå som Rembrandt, så må de da ihvertfald have styr på, hvad de har med at gøre...Eller hvad?


Men Rembrandt gik jo forbilledligt på banen (synes JEG) - og den sammenfoldede hest har vist ikke været et mål for Nicole - men et middel!


Så nu gentager jeg mit første spørgsmål: Når folk bruger billeder af deres salgsheste, hvor de er mere eller mindre krøllet sammen, tyder det så på, at de mener, at den sammenkrøllede hest er målet?


Nu følger jeg Nimbus' råd og drager ud IRL - (på den rideskole, hvor jeg har min hest, er der desværre ikke nogen jeg kan omvende, da ALLE har foran lod som ideal).


Jeg har nemlig en hest, der skal nulres bag ørerne.


Tak for en sjov og interessant diskussion.


Jeg vender tilbage næste gang, jeg har nogle dumme spørgsmål


Venlige hilsner

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 meget ældre - og fransk
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 19:56

Går MEGET, MEGET længere tilbage:


Criticisms Of Baucher

His method of severe bending of the horse's neck towards his chest and torso has also has had great criticism, many people believing that it is exceptionally harsh and uncomfortable for the animal. It is still employed today, however, with the methods of rollkur showing great similarities.


His harsh methods were frowned upon by the masters, especially his use of

force to combat resistance in the horse. This included his great use of spurs on the flanks of the horse, to which Aubert remarked that a horse ridden by Baucher was simply an 'ambulatory cadaver.' Additionally, the paces of the horse were not regular.


Louis Seeger had a chance to ride Baucher's horses and watch him work. His impression of the horses was poor, saying that they lacked energy and impulsion with the hindlegs dragging out behind them, especially at the trot, and the hindlegs were stiff. They were difficult to sit, dead to the leg, moved flat, and travelled on the forehand. Unsurprisingly, they could not take up even contact with the reins, and had great difficulty bending the joints of their hind legs, swishing their tail in displeasure when asked. They were also very stiff at the canter, including during the one-tempi flying changes, and could not collect, having a canter more hopping than a jumping motion. The piaffe was very incorrect, with stiff hind legs and the horses stepping sideways or backwards, the forelegs having little action since the horse was on the forehand, and the hind legs having most the action. The passage was stiff, instead of elastic and springy, and Baucher had to use a great deal of leg, spur, and whip to keep the horse going contrary to the correct way, where the rider appears to be doing nothing at all. The horses would throw themselves around in the pirouette, instead of easily turning around.


Kritikken er ord for andet præcis den som samme i dag af baglod/roll kur/ldr-redne heste. Men vi er bare ekkoer af fortiden :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Bag lod til foran lod?
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 20:23

Klimike ser ud til at udemærket kunne få hestens næse fra bag lod, til foran lod.

Det ser jo pære let ud!


Men jeg har desværre bare ikke set det fra andre end ham. Heller ikke selvom jeg har fulgt hesten i 2-3år, så er der ingen foandring - jo måske får hesten et større hul foran skuldren ( så kaldt øksehug ) og hestens muskel der følger det øverste af halsen ( splenius? ) er kun blevet større.

Men foran lod eller tærre på i lod, nej.


Jeg begår mig meget på HG og her er bag lod debatten ikke nået helt der ned. Men dette har nok noget og gøre med alders gruppen. Der er jo mange teenagere og disse mener at hvad deres underviser gør er det rigtige. De er meget autoritetstro over for dem og stiller ikke nær så mange spørgsmål som jeg vil mene en voksen gør.

Der ligger også mange videoer af heste der før gik og var lidt foran lod men nu til bag lod - overskriften hedder typisk " Se forandringen! " og under til videoen står der " se hvor langt vi er nået! "


Spørger man ind til hvorfor de rider som de gør får man svaret at hesten enten ikke er stærk nok, underviseren ved bedst og man kender ikke hesten, at bag lod ikke er noget forkert osv.


Jeg har haft smidt links til undersøgelser og andet herinde fra HN men der er ikke rigtigt nogen reaktion, kun fra dem som selv er lidt nysgerrige om det og det er altid de samme.


Hele foran lod debatten mangler at nå ud til de yngre - også alene bare ting om hestens hjerne og anatomi. Det er ikke noget de høre om, med mindre deres underviser pipper om det.

Det er der sjældent nogen der gør og det er der jeg tror det går galt.


We begin to live, the day we become
silent about things that matter.

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 21:11

Her er videoen af Nicole Uphoff og Rembrandt


www.youtube.com/watch?v=UQpdVZ55UEo


Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 Klimke...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 21:20

Det var da ikke meget LDR i den video af Klimke og Biotop, eller er det jeg som helt har misforstået? Jeg ser en hest som i opvarmningen er lagt ned på traditionelt vis, og rides med rimelig løs tøjle (selv om den i enkelte momenter er lidt bag lod), inden den tages op og arbejdes i normal form. Det er sådan jeg har lært at den "normale" ridningen skal gøres.


Jeg var til en clinic med Reiner Klimke i 1997, og da var det absolut ikke snak om at hesten skulle gå bag lod etc, der var det de helt traditionelle metoder som blev brugt.


Marit

0
0
Svar på denne tråd
 
 hørt hørt
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 22:06

Nimbus 1 du får lige en stur 5 tal af meg for det sidste indlæg, og til Eva: god fornøjelse i IRl med ørenullringen på krikken

ser frem til dit næste "dumme" spørgsmål, for jeg syns nemlig at jeg bliver lidt klogere både på mennesker, sund debat og på ridningens svære kunst (kun i teorien forstås)hver gang der er en livlig debat blandt de pasionerede HN'er, så også afsted med mig, ud i verden og forholde mig til foran, i og bagved lod i min egen og mine nærmste ridefællers ridning.

Afslutningsvis vil jeg fortælle at jeg blev filmet til undervisning i tirsdags, syns egentlig krikken arbejde fint, men da jeg efterfølgende så videoen, forsøgte jeg at tænkte på hvad kommentare jeg ville få her inde, sagt på en anden måde, forsøgte jeg at se på min egen ridning med nye briller uafghængi af hvordan jeg havde følt det da jeg red og lad mig sige det på denne måde, jeg har et par spørgsmål til berideren på næste tirsdag ud i boldgaden, forskellen på næsens placering på min ældre oldenbasse, før, under og efter en øvelse,fordi jeg bemærkede at min underviser stort set ikke kommetere når krikken, som jeg nu, med mine nye "lånte" HN'er øjne så min video, ind imellem lægger oldenbasse sig da lidt langt ind med næsen, gør den ikke? tænkte jeg sku'

vi har i øvrigt aldrig fået bemærkningen,"bag lod" i vores kritikker, men der i mod har vi fået nogen "rigeligt dyb" ind i mellem. Så der findes altså dommere der bemærker noget om hovedets placering.


En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 22:47

NinaSt.

Vedr. videoen af Jody og Whisper, så er jeg ikke sønderlig imponeret. Jeg aner ikke hvordan han er at ride, jeg kan se at der er andre af hans mange ryttere der har haft problemer med piaffen. Jeg kan ikke finde noget video hvor Jody rider på andre heste men skal jeg bedømme hende på præcis dette ridt så synes jeg det ser ud til at hun har store problemer med at holde ham fremme til hånden. Han "tænker ikke fremad". Det ser ud til at hun har svært ved at komme ned at sidde og bruge sædet og hun får ikke fat omkring ham, specielt i trav. Derfor er han ikke med over ryggen og han får heller ikke bagbenene med. Det er jo en flink hest og hun scorer sikkert nogle rimelige point i gallop programmet fordi han er så øvelsesstærk.


Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 hov må nok skynde mig
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 23:06

at sige, at vi efter min bedste overbevisning hverken rider rullkur eller hyberflexion på omtalte video eller på andre tidspunkter for den sags skyld, men ind i mellem vil nogen sikkert mene at vi tilnærmelsesvis rider noget i retningen af LDR, hvis det da stadig bare betyder low,dep and round. Og krikken smutter da vist også ind bag lod nogen gange. Men på bundlinien syns jeg stadig at vi gør hvad vi kan for at helheden er i orden.

Min pointe var egentlig at påpege, at vi vist alle ind i mellem, kan man blive lidt "fartblinde" på egen fortræffeligheder eller mangel på samme og derfor kan god debat altid nytte noget hvis den da føre til at man "rykker sig" om end kun en smule.

jeg vil ihvertilfælde som sagt starte en dialog ude IRL, ikke fordi jeg pludselig har "set lyset", men fordi en sund undren er opstået, og det kan jo kun føre til at min horisont blir udvidet, uafhængi af hvad berideren i øvrigt svare, jævnfør mine planlagte spørgsmål om hun mener at fordringerne i dressur, nu også er det vi så ret faktisk udøver og arbejder hen i mod, i vores træning.

jeg tror og håber at det er det jeg gør, men er blevet opmærksom på at der nok altid er plads til forbedringer, hvis man tør se sig selv med andres øjen for en stund.


En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  18-02-2011 23:50

Ja, som Baucher nemlig fandt ud af, så er det forbandet svært at ride bag-lod med vilje, medmindre man er ekstremt dygtig til at vægte og time sin fremrespons, så er det umuligt at få næsen frem igen..


Blå Brava, det jeg tænker vedrørende baglod, er egentligt udledt af "omvendt-tænkning".


Hvis hesten er reelt til biddet med et berømte sug, så er det bagbenenes energi du kan mærke. Som Rollkur-forskerne siger, så skal halsen være hvælvet og næsen lidt foran lod, det er den elastiske eftergivende nakke, der følger af den rigtige energi fra bag, der aktiverer hele overlinien, og tillader hesten at sætte bagbenene svingende ind under hestens krop.


Hvad skal den så gøre, når man laver ged i den?. Der skal jo ikke megen spænding, eller pilotfejl, eller fejltakt ved øvelser, før bagbenene "smutter", man mærker en svag tab i suget i den pågældende side, hesten er ikke mere ligeligt til biddet. Tager man blot tilbage med tøjlen, uden at sende bagbenet et signal først for at genvinde den manglende bevægelse, så vil hesten oftest blive "oppe", men undrage sig kontakten på anden vis, lægge hovedet lidt på skrå, eller, hvis det er det nemmeste, spænde via underhalsen, så det er underlinien, der overtager det krav til bevægelsen, der er stillet. Tit vil bagbenene kunne arbejde, selvom det er underlinien, der har taget over. Den kan så også undvige kontakten helt, ved at dykke hovedet, det afkorter øjeblikkeligt bagbenenes skridtlængde en anelse, og gør det nemmere at løse det "pladsproblem" der opstår, når en stortgående hest skal have hele rytter/vægt/øvelses-problematikken til at gå op.


Hvis hesten, når den er underlagt vore hjælpere og til biddet, har stillet hele sit bevægeapperat til rådighed for os, så har vi, udover os selv, 600 kilo og 4 ben mere at holde styr på. Derfor er det svære fra første færd at være opmærksom på, hvornår den ikke længere betror os dette fuldt ud. Hvis vi svigter den alt for mange gange, ved ikke at hjælpe den i vendinger, ved ikke at være tydelige og forståelige nok, så vil den aktivere det system der bedst tjener til at opretholde dens balance, og vælge det tempo, der bedst tjener dens formål.


Derfor er det så hårfin en balance at opretholde den "korrekte" hovedstilling, den kan jo kun opnås via at alt spiller. Men det er lidt nemmere at rette, hvis man træner efter, at have et sæt signaler, der kan afbalancere hesten og give den muligheden for at komme tilbage til biddet..


Eller, det er jo ikke særlig interessant når det hele kører, det er når et af hjulene hopper af, at man lærer noget, både hest og rytter..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 nimbus....
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 02:27

lige præcis dette, du beskriver ovenfor, er grunden til at takt er nr. 1 på træningsskalaen. Hvis hesten er rentaktet i sine gangarter og kan spore lige, er der ikke noget pladsproblem, især ikke, hvis den også er løsgjort - og man ikke jager med den ;-)


Derfor gælder det netop om at søge at opnå disse ting i rimelig grad, inden man begynder at forstyrre hestens balance ved at ride med kontakt - og helt undgå at lave ting med den, som at bukke dens nakke i en unaturlig stilling og dermed fratage den halsens funktion som balancestang.


Baucher blev heldigvis klogere. Det er ikke ligegyldigt, hvor hestens hoved og hals befinder sig - især ikke, hvis det er anbragt bag lod vha. rytterens hænder, tøjlerne og biddet i hestens mund - eller højt oppe i luften pga en usmidig rytter, der tror at man skal sidde med et fast sæde, også på en ømrygget hest :-(:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Kommentar
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 10:29

Det jeg ser i videoen af Whisper: Jeg ser en hest, der ser ud til ikke at kunne bære sin egen hals og hoved (eller ikke har fået lov til det?) i trav og skridt. I galoppen er det klart bedre. Jeg ser en skridt, der er meget pasagtig. Jeg ser en usmidig trav og en hest, som ikke er helt rengående bagtil i passage og piaff. Galop er generelt mere smidig og betydelig bedre end traven. Jeg ser flere gode øvelser i galop.


Jeg ser også en hest, der stort set har forstået opgaven og de krav, der bliver stillet til den på banen. Bortset fra i passage og piaff viser den ikke halepisken eller andre markante tegn på ubehag. Og uanset, hvad jeg synes om måden at ride på, så er det i min optik positivt at se, at hesten stort set trives med de krav, der stilles til den.


Jeg har så ikke noget behov for at lede efter andre videoer af rytter eller hest, fordi mit formål ikke er at "stille mig til dommer over equipagen", men alene at udtrykke hvad jeg ser i den aktuelle video. Og så vil jeg gerne have mit eget synspunkt udfordret af at høre, hvad andre ser - er det nogenlunde det samme eller noget helt andet?


Jeg har heller ikke nogen problemer med at udtale mig om og læse andres vurderinger af billeder - man skal bare gøre sig klart at det alene er lige netop det billede, man kan udtale sig om, og ikke resten af det, som epuipagen præsterer.


En kvik fotograf kunne faktisk have taget et foto af mig, der hev biddet halvejs gennem munden på min fire-årige hest i efteråret. Hvis nogen så skulle finde på at kommentere, at det var for dårlig ridning og helt urimeligt overfor hesten - så kan jeg kun give dem helt ret, jeg vil på ingen måde forsvare en sådan ridning. At jeg så ved, hvad der skete, og hvad jeg har gjort for at undgå, at det sker igen, det er en anden sag, og ændrer ikke på, at det der kunne ses på billedet var for dårligt.


Nogen vil måske også konkludere at jeg altid rider min hest ved at flå den i munden. Det vil være at overfortolke et enkeltstådende billede. Men hvis fotografen havde kunnet fange flere foto af samme kaliber, så ville der være basis for at antagelsen.


Så jeg er stadig interesseret i at høre, om nogen ser noget andet, end jeg selv gør, på de tre foto, jeg har samlet i et tidligere indlæg. Eller hvis andre vil fortælle, hvad de ser på andre foto, som for min skyld ikke behøver at være af navngivne equipager.


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 12:16

Ja, ja NinA, i den ideele verden kan man ride uden kontakt, derigennem håbe på at hesten selv inkoorperer den helt rene takt i bevægelse, for derefter at fange den kontakt hesten tilbyder via dette, og så starte på alle øvelser, uden ngensinde at misse et trin...Vi glæder os stadig til at se video og billeder af dette.


I den verden jeg, og nok også Blå Brava, befinder os i, der rider vi med kontakt, skønt vi tit laver ged i hesten ved det. Havde vi nu et sæde og en indføling og en kropskontrol som en toprytter, så var vores mængde af ged ikke så stor, men vi er almindelige dødelige, der har behov for at øve os. Det er så mere givende at øve sig på hesten, end bag skærmen, og lytter man til sin hest, får man sjældent lavet mere ged i den, end man kan filtre ud, og lærer en masse i processen...


Altså, jeg ser ikke så stort et problem i, at en gennemsnitsrytter ryger baglod, hvordan skal den ellers fortælle os, at nu har den lige selv set sig nødsaget til at overtage sit bevægeapperat, da vi på en eller anden tumpet facon, igen, igen, ikke har forvaltet det ansvarligt.


Ergo har jeg stor respekt for den irriterende forkælede snottøs, der starter hveranden weekend, skønt hendes, altid klædt i moderigtigt udstyr, dyrt indkøbte barbiehest til tider går noget "dybt", så udvikler den sig, og hun med, og den dag hun i en mere moden alder begynder at tænke lidt mere over tingene, så har hun et udgangspunkt, der er til at bruge til noget, fordi hun har lært at håndtere signalerne kropsligt og mentalt. Så kan det være hun aldrig får de sidste finesser med, og altid vil være en behjertet amatør, men det er vist en titel de fleste af os fint kan leve med.


Ridning i dressurøjemed er den sværeste sportsgren os almindelige amatører kan kaste os over, medmindre vi prøver at blive balletdansere som 40årige, og følgelig kommer vi til at slide et stort antal heste op, uden at vi bliver ret mange procent bedre. Vi rider for de få øjeblikke, hvor vi føler at noget lykkes, så må man acceptere at 80% af tiden er det ikke så vellykket, og have til hensigt at gøre den procentdel mindre...


Men vi skal have lov at øve os, og det i en ramme og en retning, vi selv føler er rigtig for os, og ikke "slås oven i hovedet" med beskyldninger og generaliseringer, udledt af underlig "jeg ved bedst" kultur, der efterhånden er fremherskende..

Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hej Nimbus
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 12:50

Jeg havde egentligt besluttet at trække mig fra denne debat, da jeg synes, det hele var begyndt at gå lidt i ring. Men nu bliver jeg alligevel så nysgerrig, at jeg ikke kan lade være at spørge Nimbus:


Skal dit indlæg forståes sådan, at det er lige meget, hvad idealet er - fra "officielt hold", fordi vi som enkelt personer alligevel praktiserer, hvad vi nu kan finde ud af?


Jeg er ikke ude på at slå nogen i hovedet med de rigtige meninger. Men jeg hvis jeg nu f.eks. beslutter mig for at prøve mig og min hest af i en LA1 eller lignende til et distriktstævne - og til dette formål investerer i en rytter-licens, stævne-dress og hvide handsker, transport til stævnepladsen og en god solbeskinnet week-end, jeg kunne have brugt ligeså fornuftigt andet sted, så er det vigtigt for mig at have en idé om, hvad reglerne er. Altså: Hvad bliver jeg bedømt på? Hvad er idealet?


Jeg kan godt regne ud af, at hvis min hest stiver sig, kaster med hovedet, er ulydig og tvær - vil den sandsynligvis/ forhåbentligt blive slået af en hest, der er lydig og samarbejdsvillig - selvom den dykker bag lod i enkelte øvelser. No problem.


Jeg startede denne tråd, fordi det undrer mig, at salgsbilleder af heste i så høj grad viser hesten redet bag lod. Så tænker jeg:

Har idealet rykket sig?

Har konkluderet ud fra svarene, at det er der en del, der mener, at det har.

Har det rykket sig officielt?

Nej - reglerne er ikke skrevet om i nyere tid, hvis Jens Trabjerg er citeret korrekt.

Hvad dømmes der ud fra?

Her er jeg ikke blevet så meget klogere. Nogle synes at mene, at en del dommere har ladet sig påvirke af, at idealet generelt har ændret sig - så bag lod er knapt så meget en dødssynd, som jeg - og flere herinde - kan huske, at det var engang.


Jeg tager ikke ud og starter stævner for at vinde (det gjorde jeg engang), og jeg vil nok egentligt være (næsten) ligeså træt af få mange point for et dårligt ridt som at få for få for et godt. Jeg rider for at få 3. mands øjne på min hest; hvor er vi nu? Hvor er vi gode? Og hvor er vi knapt så gode?

DERFOR er spørgsmålet: Hvad er et godt ridt på dressurbanen? Hvad vil dommeren gerne se? Har det ændret sig? Og hvis ja: Hvorfor?


(Og så skal det tilføjes, at jeg er klar over at det er umuligt at få alle dommere til at dømme fuldstændigt ens, da de (kun) er mennesker med hver deres præferencer, som nødvendigvis må spille ind. Men forhåbentligt er deres ideal, det samme - ellers er dressur som konkurrencesport, jo helt og aldeles meningsløs).


Så Nimbus, jeg er interesseret i at vide, om du synes noget andet - eller om det egentligt er det samme, du siger, blot på en anden måde?


Solbeskinnede weekned hilsner fra

Eva


Venlig hílsen

Eva0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur???
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:09

Nimbus:


Det er skræmmende lidt du har formået at sætte dig ind i, gennem halvtreds debatter fordelt over de sidste mange år. At du føler du er offer for generaliseringer, beskyldninger og fordomme, undrer mig gevaldigt, når stort set alle dine kilometerlange indlæg er gennemsyret af samme...


Bare en lille grad af selvindsigt og selvkritik, ville være befriende fra din side, måske krydret med en lille smule evne til at anerkende andre holdninger end din egen. At latterliggøre andres meninger og erfaringer, er ikke et argument og ophæver ikke automatisk dine egne til sandhed.


Jeg forstår ikke at du kan tage det som en selvfølge, at slide et stort antal heste op, i forsøget på at gymnasticere dem så de holder i lang tid. Måske det alligevel ikke er så smart at befinde sig i din verden, hvor man rider med kontakt når man åbenbart tit laver ged i hesten ved det...


Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg burde gå en tur med hundene
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:20

Eva: gode og relevante spørgsmål du stiller :-) jeg har ike været til stævne siden jeg var ung og har ingen aktuelle ambitioner om det heller. JO jeg har da i øvrigt været til et islænderstævner, men dem bliver der ikke flerre af for min parts vedkommende, da jeg synes tølt er uendelig overvurderet - nææææ giv mig en travfast trav på en løsgjordt hest - og jeg er i himlen :-) Engang dressurrytter, altid dressurrytter :-) Om det så skal foregå på en islænder, som faktisk sagtens kan :-) men stævner på en pony på under 140 - det kaster jeg mig ikke ud i. Og min varme madame af dsp-pony på 148 skal ikke udsættes for det - det ville være unfair over for hende, når hun tåler stress så dårligt som cushingheste gør.


Men vi skal have lov at øve os, og det i en ramme og en retning, vi selv føler er rigtig for os ..


Det er jo så bare det, man ikke kan, når man har valgt en 'sportsgren' hvor man bruger et andet levende væsen. Og det er jo der hele prolematikken opstår. Så kræver det at man kan tilsidde sætte egne behov i et vist omfang og evner at tænke empatiske tanker.


I øvrigt er jeg overhovedet ikke enig i, at man skulle blive en dårligere rytter med alderen. Modsat alle andre sportsgrene - måske undtagen golf - ældes du ikek som rytter men bliver klogere især og dyhgtigere som årene går. Og er du vant til at sidde på en hest er dine musler og sener jo klargjorte til den minimale fysiske udfoldelse det trods alt er. Hvad angår timing og koordinering tror jge heller ikke på at den skulle forfalde så forfærdelig med mindre den altid har været dårlig eller man får en eller anden sygdom - ellers skulel vi alle trække os fra arbejdsmarkedet som 35 årig jf. din udlægning af den fysiske ældningsproces. Vi skal jo trods alt ikke være jægerpiloter. I øvrigt er der jo mange historiske eksempler på jo ældre, jo bedre ryttere.


jeg sætter lige en lille historie ind, som jeg har fået tilsendt, og som jeg synes er meget sigende - og ja ridning er rigtig svært, gid der var flere der ville gøre den erkendelse frem for at tro at det bare er en fysisk udfoldelse:


Han var en adelig caballero og havde beskæftiget sig med heste hele sit liv. Man sagde om ham, at han var et værdigt og beskedent menneske og enhver der så ham ride, var begejstret for dette syn og dybt imponeret af hans ridekunst. Da han sluttelig, i en alder af 96 år, lå på sit dødsleje, sendte han bud efter sin nevø, så han kunne tage afsked med ham. Da det var sket og nevøen ville vende sig om og forlade værelset, så han for første gang tårer i den gamles øjne. Han greb igen den unge mands hånd og sagde stille: ´Det er nu trist at jeg skal dø netop nu´.
´Hvorfor´? spurgte nevøen og strøg den gamle blidt over hånden. ´Der kommer en tid for ethvert menneske og dit liv har været langt og lykkeligt og rigt´.
´Ja´! sagde den gamle. ´Det har du ret i. Men først for cirka en uge siden, gik det for alvor op for mig hvad det vil sige at virkelig ride en hest´...

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:32

Mit indtryk er, at en velreden hest, altid vil hente point. Dog er der det forbehold, at nogle heste bare har en kæmpe gang og udstråling, der i en vis udstrækning "overtrumfer" de mere jævne eksemplarer, skønt deres grundridning ikke er ligegod.


Min avler lavede en sølvmedaljehoppe efter Hertug, rigtigt godt gående smuk hest, der også kom til mellemrunden i 4årschampionatet. Her kom den, sgu og helvede, på banen samtidig med BH Zack, og lignede en bovlam jerseyko i den sammenhæng...


Nu vil jeg til en hver tid hævde at hoppen var bedre redet, men alt blegnede ved siden af Zack, uanset at den var ude af takt og bag biddet, der var bare det ekstra..


Ligeledes ligger der blod(mit) sved og tårer bag min islænders trav, der er redet ind i ham, og hans takt, der ligeledes er optrænet, men derfor er det bare ikke en særlig stor eller god trav, det er bare rigtigt godt for en 5-gænger..


Dommere er kun mennesker, og nogle vægter andet end andre..


www.ridehesten.com/Heste-billeder/ Salg/ ?catalogId=14&searchMo...eNumber=30


Her kan du se nogle billeder af nogle vilkårlige C-klasser på Morssø sidste år. Så kan du selv vurdere..


Vedrørende salgsannoncer, tjaah de afspejler vel den ridning, der er fremherskende, men HN s markedsplads er jo også et herligt amatørforum, hvor de fleste lotter "kan gå hele vejen", og prisen er sat efter guldklumpens emotionelle værdi..


www.hesselhoej.dk/?DK/ heste%20til%20salg.aspx


Det er ikke alle proffer der rider, eller forsøger at sælge deres heste på, at de går dybt.


Mit sidste indlæg relaterer særligt til en evigt tilbagevendende debat vedrørende selve grundridningen. Der er en del af debattørene i denne tråd, der hælder til den rideretning vedrørende dressur, at man først vægter takt, og som følge deraf rider med bue på tøjlen, og så let sæde som muligt. Hesten skal så først rides med kontakt, når takten er 100% ren, og skal så vedblive med dette..(tror jeg nok)..

Dette er en fin måde at ride på, det er ikke det, jeg er bare mere til at anvende kontakt så snart jeg har noget fremdrift, velvidende at jeg uværgeligt vil komme til at krølle dyret ved MIN fejtagelse, men øver jeg ikke hesten og jeg til et forståeligt hele, også med tøjlen, så kan jeg ikke helt se vejen frem..


Forhåbentligt kan de, der dyrker denne retning, snart vise os, hvad der sker, når de opnår kontakt, og begynder på øvelser..


www.blueberryhill.dk/component/ option,com_fireboard/Itemid,67/ func,view/id,13380/catid,18/Her er en række billeder, der viser lidt af ridning med vægt kun på takt..Som sagt, jeg er mere til traditionel ridning, med alle 3 hjælpere, og rider gerne øvelser, skønt der kan forekomme både taktfejl, eller baglodsekvenser ud af dette..


Hvordan hulen skulle jeg ellers lære det?..Og jeg er helt på det rene med, at jeg herved slider mine heste, udsætter dem for kortverig stress, og endda smerte, når jeg er en rigtig klaphat..


Så ridning er en hårfin balancegang for mig, mellem at lytte til hesten, holde den i et mode, hvor den gladeligt arbejder for og sammen med mig, men også "æder" alle de fejl jeg begår, og bevare tilliden.


Derfor er Gal så fantastisk, ikke at han ikke begår fejl, men hesten har stadig tillid til ham..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 i øvrigt ogå
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:32

I den verden jeg, og nok også Blå Brava, befinder os i, der rider vi med kontakt, skønt vi tit laver ged i hesten ved det.


Og så er der andre, der erkender at kontakt dels først kommer som 3. trin på træningsskalaen, og der derfor går ged i den, når man rider med kontakt på en utaktet ikke løsgjordt hest, dels at det at ride med kontakt ikke er så lige til for der går ged i den, når man ikke bruger den faktiske temmelige betragtelige tid det tager at lære at kunne ride med en kontakt.


Hvis folk erkendte dette, gik der nok knap så meget ged i den.


0
0
Svar på denne tråd
 
 En stemme fra fortiden.
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:45

Jeg tror ikke, det som sådan er en diskussion om, hvad idealet er i dag - det er som skrevet i fordringerne.

Og et værktøj til at nå målet er den famøse træningsskala.


Men hestematerialet har ændret sig væsentligt siden tidernes morgen, og dermed også materialets evner, styrker og svagheder. Det betyder for det første, at de enkelte ord får nogle lidt andre billeder - f.eks et ord som spændstighed. Når nu en moderne dressur-hest kommer spjættende op ad midterlinien med blodskudte øjne og fråde om munder - er den så meget spændstig, er den spændt, eller har den rigeligt med fremadsøgning?

Vil billedet af en spændstig 100 % renstammet oldenborg kunne matche billedet af en spændstig moderne formel-1 dressurhest?

Og hvorledes vægter dommerne de forskellige delkomponenter i hele det kompleks en samling er?


Målet tror jeg egentlig, vi er enige om.


Så opstår der en del forvirring omkring midler, delmål, begrebforståelse, tolkning af regelsæt, skalaer og alt sådan noget. F.eks øvelserne - er de midlet eller målet?


Bare et eksempel som kontakt - det er i starten et fy-ord for nogle, for det kommer først som nr. 3 på træningsskalaen. Så er der andre, som mener kontakt er noget, der følger med fra starten af. Problemet opstår så, når der sætes en tids-horisont på. Er starten de første 20 min. af rideturen? Eller er starten de første 2 år hesten bliver redet?


Og så tror jeg, folk i dag glemmer at tage farvebrillerne af, når de skal se på billeder eller video af ekvipager. - Derved vanskeliggøres uddannelsen i at se på hesten væsentlig. Jeg har set tråde, hvor der er lagt 2 biller ind af forskellige heste for at samligne hestenes trav. Det ene billede var så af et galop-moment.

Eller at sætte 2 billeder ind af forskellige heste for at samligne piaff - og så er det ene billede af en hest i passage. Hvis vi er forudindtaget inden, vi overhovedet ser på billederne, så kan vi reelt ikke se hvordan hesten arbejder. - Og så bliver hinandens verdener endnu vanskeligere at forstå.

Og NinaST - kunne være rigtig spændende og lærerigt med at analysere video og billeder, men mit indlæg bliver for omfattende.


Nogen af dem, der så mener at have fundet de vise sten, har så svært ved ikke at fortælle os andre, at deres vise sten er de rigtige vise sten - fordi?.


Der er ingen tvivl om, at dressur er svært. Og man bliver utvivlsomt bedre og bedre med årene, HVIS man lytter til hesten og kombinerer sin teoretiske viden og sin praktiske erfaring i samspil med, hvad hesten fortæller en. Og jeg ville da ønske, at min gamle hest havde nydt godt af den viden og erfaring, jeg har i dag. Det nåede den ikke, men den var en glad og tilfreds årsag til noget af det, jeg så ved i dag.

Den dag man tilrettelægger sin ridning efter en bog, en træningsskala, eller et site og ikke efter hesten, så bliver man aldrig bedre - tror jeg.

Men hvor er det fedt at bruge så meget tid på en hobby, hvor man hele tiden risikerer at lære nyt .


Cirkelinemus .


Interesseret i Kranio-sakral-terapi udført af erfaren terapeut mellem Viborg og Hobro?

Se min præsentation for yderligere oplysninger.

0
0
Svar på denne tråd
 
 jo da den er vist god nok
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:51

Og jo den er god nok - Müseler, remontesæde og bue på tøjlen.


Nok ikke bare de første 10 min af timen på den unge heste eller hesten i redressur - men senere jo så bare de første ti min af timen. Og under alle omstændigheder så længere det tager rytteren at magte at ride med kontakt, så der ikke går ged i den.0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 13:52

Igen, det afhænger af, hvordan man læser


www.rideforbund.dk/drffiles/synkron- library/ridesport/dsa/dsa%202008/ Dressurchampionat%20%202008(3).pdf


De 3 første trin hænger uløseligt sammen, takt er endda tegnet direkte til accept af biddet...


Der er aldrig nogen, der vil have en facitliste, eller få "ret", og gudskelov for det, men med udgangspunkt i fordringerne og DRFs reglement, så må man altså godt vægt de 3 første trin samtidig..


Faktisk må 4 års i dressurprøven endda momentvist ligge dybt og snævert, eller være ovenud, samtidig med at man er i tråd med fordringerne...


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:02

Ja, og på side 71 "Forkert er det, når rytteren i den tro at han aflaster bagparten, opgiver sædets faste grundlag og læner sig fremad"


Ved min Mùseler er den tegnede serie på s. 42, der er underteksten bare "Ved sæde med foroverlænet overkrop går driften tabt"


Der er, åbenbart, lige så mange måder at tolke alting på, som der er læsere, der er, igen, igen, ingen facitliste..


Jeg ved bare, af bitter erfaring, at det er muligt at hesten trives fint uden tøjle, men jeg får sgutte rettet mine fejl..Skal jeg indvirke på hesten, så må vi øve os sammen...


Men det betyder ikke at andre ikke må, eller er ude i hampen, de har bare valgt en anden vej..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 enig - men...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:05

ENIG - men :-)


Man kan ikke lære at ride via træningsskalaen, men den opsætter nogle standarder/ kritier, som man så kan evaluerer egen praksis op imod. Dette er faktisk ekstrem moderne - vi skal akkrediteres og der er det præcis samme princip man bruger. Du skal have en politik for pædagogik, pårørende samarbejde, brugerinddragelse og beredskabsplaner for brand, ulykke, leders forfald m.m. Men man lærer ikke at beskrive sin pædagogik eller pårørende samarbejde af at læse i akkrediteringsstandarderne - det må man lærer andet steds - men lever du op til standarderne siger det noget om at du er på rette vej. De var sgu forud for deres tid - de gamle mænd.Der er ingen tvivl om, at dressur er svært. Og man bliver utvivlsomt bedre og bedre med årene, HVIS man lytter til hesten og kombinerer sin teoretiske viden og sin praktiske erfaring i samspil med, hvad hesten fortæller en. Og jeg ville da ønske, at min gamle hest havde nydt godt af den viden og erfaring, jeg har i dag. Det nåede den ikke, men den var en glad og tilfreds årsag til noget af det, jeg så ved i dag.

Den dag man tilrettelægger sin ridning efter en bog, en træningsskala, eller et site og ikke efter hesten, så bliver man aldrig bedre - tror jeg.

Men hvor er det fedt at bruge så meget tid på en hobby, hvor man hele tiden risikerer at lære nyt .

0
0
Svar på denne tråd
 
 nyere version
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:10

nimbus 1: du har nok en nyere model. Den indsatte er fra en af de første oversættelser af Fog et eller andet og i følge tyskkyndige, der har læst orginalversion, er den tættere på Muselers egen version end de senere oversætttelser.


og det er jo irriterende når ting der en gang betød en ting pluselige får en helt anden betydning.


Men skal man læse Müseler er anbefalingen at man får fat i en af dem fra 40'erne eller de tidlige 50'ere - herpå sker der noget med oversættelserne.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Drf - ikke verdens mest pålidelige kilde
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:21

Der er aldrig nogen, der vil have en facitliste, eller få "ret", og gudskelov for det, men med udgangspunkt i fordringerne og DRFs reglement, så må man altså godt vægt de 3 første trin samtidig.


Men nu ved vi jo godt hvordan DRF vælger at afbilledet resutaltet af træning med træningsskalaen - så de er nok ikke den mest pålidelige kilde til at tolkning af træningsskalaen:


I øvrigt er faserne behørigt adskilte i tegningen, mens DRF vælger i teksten at sammeskrive dem.


Sådan ser en korrekt trav ud i flg. billederne i fordringer, hvori teksten fortæller at en trav er to-taktet:Og en galop ser iflge samme billedemateriale således ud, men teksten beskriver galop som en tretaktet gangart:Læs mere om DRF's fuser i fordringerne her:

epona.tv/dk/nyheder/vis/artikel/ taktfejl-i-nye-fordringer/ ?tx_ttnews[backPid]=28...7f67ff303.

0
0
Svar på denne tråd
 
 meget sigende
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:23

DRF har ikke tænkt sig at gøre noget for at rette op på fejlen, men understreger, at forbundet stadig mener, at det er vigtigt, at dressurheste takter rent. "Taktfaste gangarter er vigtige jvf. Fordringer i Dressur", svarer kommunikationschef Dorte Bjerregaard kort.


Hæhæhæ - det er vist meget sigende for DRF :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:30

Ja, paradokser er der nemmerlig nok af..Netop derfor ingen, der har fundet den 100% rette vej for alle..


Man er nødt til at gøre sig sine egne erfaringer, for at kunne bedømme, hvilken vej, der er rigtig for den enkelte..


Jeg har bare altid et vågent øje for mine egne fejl, og har derfor svært ved at stille mig til dommer overfor andre.


Derfor kan vi sagtens have fornøjelige timer med at diskutere dette eller hint...Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 I en af mine
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:42

mange ridebøger, Ridelære, af Petra og Wolfgang Hölzel (tidligere kursusleder i Warendorf), oversat af Dinny Lund - står der i afsnittet


Takt i naturlig holdning

Inden man begynder med det første, vigtige afsnit i uddannelsen af hesten - de løsgørende øvelser - skal følgende være opfyldt: I naturligt trav - hvilket vil sige et tempo, der er langsommere end arbejdstrav, skal hesten lære at finde balancen med rytter på ryggen og kunne bevæge sig i korrekt takt. Der finder ingen samling sted, men hesten går i naturlig holdning. Det medfører at den råder frit over hoved og hals. I denne fase er hesten endnu ikke løsgjort - der er altså ikke tale om nogen form for eftergivenhed, og hesten er derfor heller ikke til biddet.

.....

...Står rytteren imod med hånden, kan det forstyrre hestens taktmæssige gang og forkorte de jordvindende skridt: Fejl, som det kan være umuligt at slippe af med senere.

...

Bemærk: Tempoet må aldrig prioriteres højere end den taktfaste bevægelse. Hvis din hest bliver for ivrig, må du først og fremmest sætte tempoet ned igen. Takten er altid det vigtigste. Tilsvarende gælder for dårligt redne problemheste:

Frem for alt skal takten bringes i orden, mens hesten går i naturlig holdning.


------------------------------------


Jeg har skrevet det af, som det står i bogen med udhævninger og farve :-)


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Så kom der alligevel noget nyt i spil
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 14:51

At ride uden kontakt? Den er ærlig talt ny for mig.

I min ungdom tilred vi hestene med ret løse tøjler. Opvarmning af en mere erfaren hest kunne også i starten foregår med meget let tøjlekontakt, men så tog vi da fat i tøjlen - med en eftergivende hånd - eler husker jeg helt galt?


MEN hvis det er blevet almindeligt at ride med løse tøjler, så kan jeg måske pludselig forstå de kommunikationsvanskeligheder, jeg har haft med min egen hoppe. Jeg blev ganske vist gjort opmærksom på, at hun var vant til at blive redet for ret løse tøjler, men jeg bed ikke så meget mærke i det, da jeg blot tolkede det, som hun ikke var vant til, at der blev forlangt ret meget af hende.


På min rygrad sidder det nok programmeret, at man med tøjlen hjælper hesten med at holde "sammen på sig selv" - og altså med hele kroppens indvirken, hjæper den til at holde balancen, bære rytteren med bagparten etc. Jeg er opdraget til at ride frem til tøjlen, så hesten ideelt suger på biddet og "sætter sig" (hvor meget afhænger af uddannelsesniveau) så vægten af rytteren belaster hesten mindst muligt. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan man opnår det uden kontakt til tøjlen. MEN jeg afviser ikke noget, da jeg simpelthen ikke har nogen erfaring med denne disciplin...


Jeg har fået "omskolet" min egen hest, så hun i stedet for at dykke og værge sig for at gå frem, suger på bidet og går med en god energi. Til gengæld VIL hun have love at traske afsted for løse tøjler de første 3-4 minutter.Og det får hun så lov til, da hun helt tydeligt nyder det. Så mine problemer bunder måske i noget så simpelt som et clash mellem to forskellige måder at ride på?


P.S. Jeg er nødt til at indrømme at min ridning er meget lidt teoribaseret og bygger klart mest på praksis. Har jeg et problem slår jeg op, hvordan det kan løses - men jeg bekender mig ikke til nogen rideretning som sådan...


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:05

Ja, ja, jeg kan svare igen med Phodasky.


" den første tid med fri ridning på banen, skal tøjlerne være så lange som muligt, uden at rytteren dog mister forbindelsen til hestens mund. Den lange tøjle bør aldrig misforstås"


Vi kan diskutere med bibelcitater fra nu af til serverens ende, til stor underholdning for os selv..


Jeg har valgt vejen med kontakt, tøjlen som den ene hjælper, schenckel, der hjælper med at skabe energien, der fører til kontakten, og sædet, der formidler begge dele..


Et helt kinderæg...


Derfor får man uværgeligt også nogle fejlkilder, der går ud over hesten, der er jeg ikke bedre end alle andre.


Men jeg bedømmer så også andre ryttere, der har valgt samme vej som jeg, udfra de kriterier, at jeg VED, hvor svært dette samspil mellem hjælperne er. Resultatet, når det ikke virker, en hest i utakt, en hest baglod, eller over biddet, det kender vi jo alle. Derfor er det vigtigt at vi netop er åbne omkring fejlene, kan føre en debat om, hvor kæden hopper af, og hvorledes vi kommer videre. Den debat finder jeg rigtigt vigtig, det kan måske endda gavne det store flertal, der ligesom jeg kæmper med hjælpernes treenighed, men er svær at tage, når det altid ender i en konstatering af "I har misforstået det hele".


Særligt når der er lige så mange meninger, som der er ryttere..


Derfor kan snottøsen iøvrigt have en lige så rigtig løsning på et problem jeg har omkring f.eks min opstilling, eller min tøjleføring, skønt hun selv rider baglod, og en westerntræners anvisning i at "pick up the lope" forbedre mine galopanspring 100%.


OG....Derfor interesserer det mig faktisk mere, hvordan folk reagerer, og hesten, når der laves fejl, end det gør at der er nogle, der mener at have de vises sten.Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 hov hov
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:20

Nu har jeg tyvscannet denne side fra Centreret ridning..Et klasse eksempel på, hvad jeg kalder for "ged i den", her er tøjlen ikke engang synderen..


Jeg elsker denne billedserie, fordi den netop minder mig om, at det er hele pakken, der er vigtig, og bogen fordi den hjælper sindsygt godt ved problemløsninger..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tiden er løbet fra ridningen
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:24

Jeg filosoferer lidt videre, fordi ridning faktisk er en totalt uddateret sportsgren, da ingen længere har den tid og den tålmodighed, som det kræver for at lære at ride.


Bare tænk sig at på de gl. rideinstitutioner der bruger de 7-10 nøje udvalgt blandt hunderedevis af ansøgere personer mindst det første år i en longe dag ud og dag ind for at træne opstilling m.m. De får IKKE lov til at komme i nærheden af tøjlerne i dette år. Når de kan sidde hæderligt, kan de få lov til at lære at have en kontakt, som i første omgang ikke bare ikke genere heste, herpå kan de gradvis lære også at indvirke mens de rider med kontakt.


Her mangler jeg det fantastiske longebillede, som har været vist herinde på et tidspunkt.


OG så tror vi der efter at have redet 1 gang om ugen i et par år på rideskolens hjælpløse elevhestew at vi kan ride med kontakt og til biddet + lave svære øvelser, når vi får vores egen hest.


Noget af det jeg er SÅ glad for jeg fik med mig fra min ungdom var respekten for hvor svært det er at ride. Jeg fik IKKE lov til at lave noget der mindede om samling - fordi det kunne hverken hesten eller jeg dengang. Den højeste øvelse jeg fik lov at lave var schenkelvigninger og kontragalop, og det på trods af, at jeg fik eneundervisning 5 dage om ugen på 1- 2 ponyer og heste gennem flere år og efter at være starte med at ride som 2-3 års.


Jeg lærte om noget, at det ikek kan lade sig gøre at ligge og lave changementer, traversader, passage og piaff efter få års ridning. Det tror jeg de færreste unge og deres forældre ville acceptere i dag - "for når vi lægger så mange penge - så skal vi også vinde præmier og lave svære øvelser uagtet om man kan ride eller ej. jeg vandt i øvrigt en del præmier, men jeg lavede INGEN absolut sværere øvelser end de to jeg nævnte højere oppe.


Der er ikke noget at sige til at idealer har udviklet sig som de har - for det er det ENESTE man kan opnå med den discountridning, det er muligt at praktiserer i dag, især når folk har høje ambitioner og en lille tålmodighed. Hvem pokker ud over nogle få tosser gider at bruge flere år på at ride rundt for løs tøjle, fordi det er den tid, det tager, før hestene er stærke nok og rytterne 'dygtige' nok til at kunne ride med kontakten - når man bare har ridning som fritidsbeskæftigelse.


Og som stiller sig tilfredse med at ride på heste der bare når igennem det første remonteår og drømer ude i horizoten om 2. år. Fra min side af kan jeg så sige, at jeg ikek vil bytte den lave uddannelsesgrad for noget i verden, fordi noget af det jeg får igen er en hest, som er FANTASTISK og vidunderlig at ride på hver gang, jeg behøver ikke søge efter de få øjeblikket - fordi jeg har dem hele tiden - den meste fantastiske, bløde, lydighed hest - hvad enten det er på banen eller skovturen, jeg slider ingen heste ned, fordi jeg for direktioner på, hvad jeg skal gøre. Det er det, som driver mig - andre drives af noget andet.0
0
Svar på denne tråd
 
 tilbagevend debat
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:28

Eva P: Målet er naturligvis ALTID kontakt og en heste som er fremme til tøjlerne - men spg. er om man starter ud med den på den rå unghest eller ødelagte redressurhest og som grøn rytter eller man starter med at ride med en fast kontakt uanset. Det diskuterer vi meget herinde :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:41

Jeg bruger nu også et par år, eller mere, på min grundridning, selvom jeg rider med kontakt..


Der, hvor jeg tror debatten løber af sporet er, at ser man en amatørhest baglod, så går man pr. definition udfra, at vedkommende "intet ved" og ikke bekender sig til træningsskalaen eller fordringerne eller andet snavs.


Det behøver det altså bare ikke nødvendigvis at gøre. Det kan lige såvel være udtryk for en knækket indvendig hofte (rytterens), en manglende medgåenhed på få gram i udvendig tøjle, sågar som på billedet en stiven i lænden, eller som den, der blev vist for længe siden, en træthed og utryghed hos en ung meget stor hest.


Der kunne det måske gavne mere at komme med nogle efaringsrelatede betragtninger, frem for at beskylde folk over en kam, for at være nogle x-faktor wannabees, der piner heste med deres ambitionsniveau..


Hvis det vitterligt er som du påstår, så er det da netop endnu mere vigtigt, at være fysisk tilstede, og lade ens hestes gode eksempel, være et forbillede..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Aha......
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:46

Ja, min ridekarriere startede med drømmen om at blive jockey! Så jeg har redet ponygalopløb - og her var - den selvudviklede - træningsmetode, at drøne rundt på nogle vilde og glade ponyer med løse tøjler og tilbagestrøget hår.


Så var det ridebanespringning - og det krævede jo en vis styrbarhed - og så kom der en pony med et udpræget dressurtalent ind og så blev jeg hængende i dyndet.


Men så har jeg vel - i og for sig - fået trænet en del opstilling med løse tøjler?


Jeg har været oppe at snuse til de lidt dyrere øvelser - efter 17 års ridning - og kun fordi, jeg fik lov at låne en hest, der kunne sine sager i forvejen. Ellers har jeg også så rigeligt udfordring i en god kontragalop, en bagpartsvending eller en veludført schenkelvigning i trav indtil videre. Og jeg har da nok redet mine 10.000 timer plus.


Jeg var i øvrigt ikke klar over, at der er nogen, der "springer over", hvor gærdet er lavest. Troede faktisk ikke det kunne lade sig gøre. Jeg har tidligere set en del dyre heste blive købt ind af "farmand" - men det dyre havde tendens til at blegne lidt, når fars pige - med 3 års rideerfaring - havde redet den nogle måneder. Og samtidigt har jeg så også set nogen ryttere, der bare har haft så meget talent, at de kunne lære det dobbelte på under den halve tid.

ØV - Men det må man jo bare tage hatten af for...


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 Til Nimbus
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:54

Det er rigtigt at de heste, der bliver vist bag lod, bare kan være fanget på et uheldigt tidspunkt (kunne ske for selv den bedste) - men det er bare så underligt, at billederne ikke bliver sorteret fra, når man udvælger de fire bedste billeder man har - og sætter dem på nettet. Hvis altså folk synes, det ser forkert ud?


Det er det der undrer mig. Og det er ikke bare nogle få, det gælder. Det er rigtigt rigtigt mange. Amatører nuvel. Men alligevel...


Nå, dem om det. Har nu besluttet at tage ud og starte i løbet af foråret, for at teste systemet af. Så får I nok en melding på, hvad jeg oplever derude i det virkelige liv.


God weekend til Alle!!


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 15:56

En af gundene til at der debatteres, tøjle/uden tøjle, er at de der startede uden tøjle for 2 år siden, vist ikke er nået til kontakt endnu..


Jeg afviser bestemt ikke metoden, men vil gerne snart høre om, hvorledes den med kontaktredne "rigtige" hest ser ud..


Og måske endda se den..Indtil nu, er der ikke vist så meget som 60 sekunder med en hest på øvelsesniveau, der kan godkendes af det samlede HN panel..Også selvom der må hentes frit fra youtube..


En sætning jeg altid har vægtet meget er "Du må aldrig stå mere imod med hånden, end du kan ride frem med sæde og schenkel".


Så rider jeg en hest uden fremdrift, så har jeg da heller ikke tøjle på...


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 16:13

Eva jeg synes du skal have en mulighed for at blive præsenteret for den slags ridning som de fleste af os "hedninge" her på HN, går ind for. For mig er det er spørgsmål om smag og om hvad man ønsker at opnå med sin ridning.


wwww.clipmyhorse.de/en/archive/show/ 78/2697/


Jeg kan efter min bedste overbevisning ikke forstå at der skulle være nogle dyrevelfærdsmæssige problemer i at ride som man gør ved clinicen i Warrendorf, frem for den måde som Søs(Meggi) rider på i linket fra Blueberry hill.

www.blueberryhill.dk/component/ option,com_fireboard/Itemid,67/ func,view/id,13380/catid,18/Min kommende dressurstjerne


Karen


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 De tror det er det rigtige
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 17:22

Eva - De billeder vises fordi rytterne tror det er det rigtige og sådan det skal se ud. De færreste rideskole ryttere ved i dag at bag lod er no go, men tror at det er sådan det skal se ud. Foran lod =at man er en begynder.

Forståelse for at det kommer via bagparten, og ikke ved at "man får ryggen med op når hesten går i/bag lod" findes ofte ikke.. Fokus er på hovedholdningen, placeret via tøjlen...


Denne diskussion har været meget hypotetisk/teoretisk (og spændende at læse), men jeg mener, at det helt korte svar er: De tror, at det er sådan det skal se ud :)


Been there, done that.. :) Jeg fik en aha-oplevelse tilbage i 2007 via McLeans bog mht indlæring og det fik mig til at begynde at undersøge mere, og jeg var ikke længere tilfreds med bare at ride som jeg havde lært det på diverse rideskoler.

Nu lærer jeg mere og mere gennem bla. disse debatter, om hvordan hesten fungerer og hvad tanken bag "korrekt ridning" er - om man så vælger den ene eller anden vej til målet - så er der stadig ufatteligt mange der ikke ved at målet IKKE er bag lod :)


Det er sådan vi ser de "dygtige" ryttere på ridecenterne, og det er sådan vi ser de proffesionelle.. :)


Mvh

EvaCuriosity killed the cat, and satisfaction brought it back...

0
0
Svar på denne tråd
 
 der er nu sket noget
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 17:40

Det så nu sådan her ud for et år siden, Karen :-) Der er løbet meget vand siden det billede fra min i øvrigt første undervisningstime med min daværende nye underviser :-) Mit fb-profilbilleder i øvrigt


0
0
Svar på denne tråd
 
 ikke højt niveau
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 17:44

Dermed ikke sagt niveauet er højt :-) Nu har jeg f.eks. været totalt ude af stand til at ride siden sneen kom i november, sådan er vilkårene jo så for nogle.

0
0
Svar på denne tråd
 
 hvor interessant er det
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 18:10

Der, hvor jeg tror debatten løber af sporet er, at ser man en amatørhest baglod, så går man pr. definition udfra, at vedkommende "intet ved" og ikke bekender sig til træningsskalaen eller fordringerne eller andet snavs.


Men hvor interessant er det, de ved, når hesten ikke kan takte rent i trav og galop, når den står med et ben i en passage, humper af sted hen over jorden i en imitation af en samlet trav eller udfører pseudopiaffer også med et ben i jorden. Når en clinicafholder løfter op i tøjlerne: Se hvor svært det er at ride hesten foran lod eller en kendt berider står på jorden og siger SE hvor den samler sig der, mens stills viser en hest der stå på en forben.


Det er selvfølgeligt interessant for dem, der gerne vil vinde - men jeg synes personligt det er uendelige uinteressant, når mit formål er at lære at ride som det står beskrevet i fordringerne. Og selvfølgelig bliver jeg fortørnet, når nogle står og påstår at de rider efter fordringerne = de vinder konkurrencerne som man siger er baseret på disse fordringer, når jeg kan se, at de ikke engang kan leve op til 1. trin på træningsskalaen: taktfasthed.


OG sjovt ser det billede ud, som Karen har fundet i sine gemmer - men i det mindste findes der ikke bare en eneste taktfejl på +100 billeder der blev taget til min daværende første undervisningstime. Og også mine femgænger-islændere kan efter disse principper takte rent i trav efter kort tids træning.

0
0
Svar på denne tråd
 
 eife...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 18:22

Det er en helt anden side af debatten, nemlig at vi gerne vil indgå i et fællesskab, og derved vil spejle os i dem, vi rider sammen med.


Mange af de helt unge, har ikke ret mange "garvede" ryttere at spejle sig i, de fleste af os "klogeåger" er forlængst flyttet hjem til løsdriften, eller ud i små lukkede pensioner, hvor vi ikke skal belemres med teentøserne, eller ponyfræserne.


Så møder vi kun folk, med mere eller mindre samme indstilling som os selv, hvilket altid er gavnligt for den gode stemning.


Der mangler en ramme, hvori ryttere kan være del i et fællesskab, have gode oplevelser med deres heste og hinanden, uden at man behøver at være verdensmester og have det rigtige udstyr.


Hvis flertallet på en rideklub er unge piger med flere ambitioner end tålmodigheden og talentet rækker til, så vil de være dem andre spejler sig i.


Så jeg vil blive ved med at sparke til HNerne...Når vi nu VED så meget, og har så fantastiske gode heste, så burde vi være med, hvor de unge er, og vise dem, at det at være hesteejer og rytter, spænder fra Søs`s langsomme vej til dressuren, til min indædte kamp med en genstridig krop(min)..


Selv mine hårdtbelastede ridedyr, der lægger krop til mine bestræbelser, er da derudover lydige, afslappede, afspændte og veltilpasse, og islænderen har da turet alt fra westernstævner til Blueberryhill-crashtestdummie til et Bjarne Nielsen dressurkursus, uden at tage nævneværdigt skade..


Men jeg kan måske få nogle til at tænke, guud, det kan man da også, og opsøge nogle nye ting, og lære og se noget, de ikke har prøvet før.


De må også hjertens gerne grine ad mig, og tænke jeg er en gammel nar.........(Det gør jeg da tit selv)


Hvis vi nu viste de unge, at man kan alt muligt, med alle mulige heste, og have det sjovt med andre, uden at man behøver at have en minitotilas med det rigtige udstyr, så tror jeg, at vi ville få fat i mange flere unge ryttere, der nok ville føle det som en befrielse, netop at kunne deltage i et hestebaseret fællesskab, hvor der er rum til alle..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345678910
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 18:29

Søs

OG sjovt ser det billede ud, som Karen har fundet i sine gemmerOg sjovt er det at du tror at jeg har nogle billeder af dig i mine gemmer.


Det var faktisk Nimbus der linkede til en tråd på Blueberry Hill hvor du havde sat billederne ind sammen med nogle kommentarer, hvorefter heppekortet øjeblikkeligt stemte i.


Her er linket:

www.blueberryhill.dk/component/ option,com_fireboard/Itemid,67/ func,view/id,13380/catid,18/Der er løbet meget vand siden det billede fra min i øvrigt første undervisningstime med min daværende nye underviser Mit fb-profilbilleder i øvrigt

Det er bestemt glædeligt såfremt I har udviklet jer, så kan vi måske se frem til en opfølgning der viser hvordan det går, måske en video?


One of the most essential things you need to do for yourself is to choose a goal that is important to you. Perfection does not exist you can always do better and you can always grow

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 18:43

Jeg glemte lige det sidste..


Det kræver så bare lige, at man selv kan rumme, at alle ikke rider lige godt, eller lige følsomt, eller i samme "rideretning" som en selv.


Lider hesten ikke overlast, så kan jeg altså fint dele hal med youngrideren og hendes DV, hvis der er hold i teorien om en smule-bag-lodsteorien, så kommer hun i bekneb på et tidspunkt, så skal hun nok nå samme grad af "klogskab" som os andre...


Derimod har jeg ingen skrupler med at give hende en overhaling, når hun er ond ved sin mor


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 desværre må jeg skuffe
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 19:09

Karen (zafera): Aktuelt med en video er det ikke, da jeg som nævnt ikke kan ride og ikke har kunnet siden november pga. sneen. Derefter skal hestene i form igen (det tager jo et par mdr.), når sneen efter sigende først omkring april forlader os igen, og så er vi ved at være så langt, så I brokker jer over, at der ingen fremskridt er :-)


Jeg er jo så yderligere en af dem, der holder sig helt for sig selv og deraf følger, at jeg ikke har mulighed for at få optaget video, når jeg rider.


jeg kunne selvfølgelig stille kameraet på et stativ og så indimellem dukke op i billederammen, for så at forlade det igen, indtil jeg igen passerer forbi kameraet :-)


Jeg er faktisk kun indehaver af tre billedeserier af at jeg rider. Det er ikke meget, men det er vilkårene når man står opstaldet som jeg har valgt at gøre.

0
0
Svar på denne tråd
 
 April???
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 19:17

Jeg håber sandelig ikke, du har en troværdig varm ende som jannej!?!?! Så jeg håber gevaldigt meget, du tager grusomt fejl .

Jeg gider absolut ikke vente indtil april med at komme ud og ride .


Cirkelinemus .


Interesseret i Kranio-sakral-terapi udført af erfaren terapeut mellem Viborg og Hobro?

Se min præsentation for yderligere oplysninger.

0
0
Svar på denne tråd
 
 ren depression
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 19:23

Jeg er også ved at gå i kulsort depression, da jeg hørte det og har jamret over uretfærdigehden lige siden. Det med april er noget en, der havde set det på tv (jeg håber det er tv2 og derfor overdrevet), fortalte mig. Lad os bede til det ikke er sandt :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Teentøser
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 20:52

Jeg har jo den fornøjelse af at have min hyp opstaldet på en rideskole. Inkluderende en masse søde piger i alderen 6 til 16 år. Og de er super søde. Både i det hele taget og ved hinanden især. De rider generelt rigtigt fornuftigt, til gengæld er der gået fuldstændig udstyrs overdrev i den. Hvad de ikke stiller op med af matchende grimer, bandager, skridttæpper, underlag og bling-bling pandebånd Men fred være med det. Så længe de hygger sig - og tonen er så kærlig som den faktisk er - både overfor mennesker og heste - så må de møde frem med udstyr i bladguld - sålænge jeg kan vælge at lade være.


Jeg synes netop det sociale fælleskab på rideskolen, er med til at gøre min tilbagevenden til sporten en udsøgt - (dog lidt dyr) - fornøjelse.


Venlig hilsen

Eva

0
0
Svar på denne tråd
 
 under lod
Forfatter: 
Dato:  19-02-2011 23:59

Sidste sen sommer var jeg skriver for en dommer til et klub stævne. der blev slået meget hårdt ned på fold der red under lod. hun sagde at dommerne lige havde været på kursus


Her holder vi Dansk Varmblod =)

Køre på SPT.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Overskrift....
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 01:43

Hmmmm....

I skriver at bag lod er "no go"


Må sige at jeg synes det er svært at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert. Og kan egentlig godt nogen gange forstå at folk (incl. mig selv) ikke kan finde ud af, hvordan man rider sin hest korrekt. Der er bøger, blade og diverse andre ting, hvor man ser heste blive redet. Man ser forskellige billeder og læser om hvordan hestens hoved skal placeres når man rider, for at den bruger sin bagpart. Så siger nogen det er noget skidt den går bag lod, nogen siger det modsatte. Nogen viser billeder af hvordan man kan se på hesten når den bruger sig korrekt, nogen siger noget helt andet. Kommer man ud til stævner, er der også mange forskellige meninger om hvordan hesten skal gå korrekt. Læser du herind er der også mange forskellige meninger om hvordan man skal ride sin hest og hvad der er godt og der er skidt.. Og jeg kunne blive ved og ved...

Kigger jeg på opslag og billeder, får én af vide at hesten er super lækker/smuk, hesten har ørerne fremme og ser veltilpas ud, meget sympatisk ridning. Men på billederne går hesten IKKE med nakken som højeste punkt og næsen foran lodret. Har set andre i samme forum, blive haglet ned, hvis vedkommne havde viste billeder mage til. Hvordan skal vi så nogen sinde kunne finde ud af om det er rigtig eller forkert.

Hvem skal vi rette os efter?? Er der en facitliste, på hvordan man skal ride sin hest?? (For så vil jeg meget gerne låne den)

Jeg er ikke ude på at hænge nogen ud, for jeg er heller ikke perfekt når jeg rider. Men jeg føler efter på min hest, nyder den vores samarbejde, hvis ikke, prøver jeg at få det til at fungere, så både jeg og hesten får en gode ridetime.Korrekt ridning, hvad er det??

0
0
Svar på denne tråd
 
 Min ♥Nicolé♥
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 01:59

Det er nemlig rigtigt, at det er svært at se, hvad der skulle være rigtigt - når man på den ene side hører, at bag lod er forkert, og samtidig ser så mange, der bruger det....


Men der findes faktisk en facitliste i Dansk Rideforbunds dressurfordringer (der nu tilmed indeholder træningsskalaen), som dommerne burde dømme efter til stævnerne.


Der står, at hestens næseryg skal være (lidt) foran lod, evt. i lod i de sværeste øvelser.


Problemet er, at dressurfordringerne står der også, at hesten skal være taktfast - og som du kan se længere oppe i denne her tråd, så er der billeder i fordringerne, der viser en absolut IKKE taktfast hest 8-)


Så, hvis ikke engang forbundet kan blive enige med sig selv - hvordan pokker skal vi andre så kunne finde ud af det?


Derfor er jeg gået tilbage til den klassiske tilgang til dressuren og har fundet mig en underviser, der tager træningskalaen og de gamle dyder alvorligt, og som samtidig har en meget stor erfaring (y)


For mit vedkommende kan de andre så ride, som de vil - bare de ikke plager deres hest - men jeg synes, det er super ærgerligt at dressurkulturen nu har fjernet sig så meget fra det egentlige.


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 02:07

Okay, som du skriver er facitlisten så DRF dressurfordringer, men stadigvæk er det ski meget svært at hitte rede i når ikke engang dommerene rundt om dømmer efter dette.

Og som du så skriver:

Så, hvis ikke engang forbundet kan blive enige med sig selv - hvordan pokker skal vi andre så kunne finde ud af det?


Lige mine ord.


Korrekt ridning, hvad er det??

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dommere slår ned på bag lod?
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 07:06

Det lyder rigtig godt, røntved, hvis der på dommerkurserne nu bliver lagt mere vægt på, at det er en grundfejl, hvis "hesten går med næseryggen tydeligt bag det lodrette plan" (den citerede teksten er skrevet af efter DRF's fordringer).


Er der andre, der har registreret den tendens?


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 08:31

Tjaaahwww.ridehesten.com/Heste-billeder/ Salg/ ?catalogId=14&searchMo...geNumber=9,


udover at jeg, som jeg før har skrevet, har set en LC klasse,


hvor en dame ridende på elevollebollen, med hovedet placeret laaaangt fremme, red lige op med beridereleven, der havde krøllet en 4 års om til en sommerhat, havde ollen vist bare et enkelt galopspring til højre, så havde hun vundet, så kan man jo kigge på sådan noget som her..


Der er 9 siders foto fra pony C stævne. Hvem der har vundet hvad, fremgår selvfølgelig ikke, og hvad der er forgået på opvarmningen er heller ikke inde i billedet, men der er ikke megen sammenkrølning, eller taktfejl over ekvipagerne.


Selvfølgelig er der heller ikke megen "korrekt" dressur, hvis vi skal pudse HNs eksperter på sagen, men god gedigen amatørdressur, hvor de faktisk rider ganske nydeigt...


Men det er selvfølgelig nemmere at blive i sit elfenbenstårn, så er det nemmere at forblive i ens tro..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 08:40

Western Pleasure heste er også ganske taktfaste, en naturlig følge, når man rider gangen og fremdriften af hesten..

Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 foran og bag lod
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 10:55

Jeg synes der er en ENORM fokus på den forreste del af hesten, og et ENORMT fravær af fokus på den bagerste del.


Det er da bedst at have næsen foran lod. Punktum. Men det er endnu bedre at have en stærk bagpart der bevirker at hesten lære at bære og senere hen kan samles, hvorved ryggen skånes for den belastning det er at ride med rytter, og så kommer hesten nærmest automatisk foran lod.


Jeg synes samtidig at folk alt for hurtigt skærer al bag lods ridning over en kam. For mig er der milevist af forskel på en ung hest (eller en omskolingshest), hvor der arbejdes med at bagben kan få indundergriben, at ryggen styrkes, at der arbejdes med taktfasthed og at hesten derved dykker baglod under ridningen, og så længere uddannede heste og ryttere der går på Grand Prix niveau, hvor baglodsridningen skyldes mangelfuld fokus på den bagerste del af hesten.


Heste der er foran lod kan sagtens gå på forparten (belastende), have stiv ryg (belastende) og være taktfoskudte eller urent gående. Jeg ved det af erfaring, har redet western med næsen foran lod ALTID, men rygsving indundergriben og bæring var det sgutte meget af. Det er heller ikke det der bedømmes efter i f.eks Pleasure klasserne. Så man kan sige at western-rytterne prøver at holde sig efter reglerne i deres regelsæt.


Dressurfordringerne beskriver fint hvordan der bør rides i konkurrencedressur (man skal bare ikke se på billederne), så måske konkurrencerytterne og klubberne skulle henvende sig til DRF for at få ændret billederne.


Os der IKKE rider konkurrencer (jeg synes det er kedeligt) er jo i princippet ligeglade med hvordan tingene er beskrevet hos DRF. Derfor hjælper det ikke meget at hyle op herinde som konkurrencerytter.

Jeg vil derfor opfordre konkurrencerytterne på HN at udarbejde et alternativ til DRF´s beskrivelse. Måske kan i få nogle dommere med på ideen.

DVs. brug DRF´s ord, men find billeder med taktfaste, foran lods redne heste og sæt disse billeder ind i stedet for dem DRF bruger.


Istedet for at diskutere hvor forkert jeg synes baglodsrytterne er (der er nogle billder i tråden, som jeg viser eksempler på meget uhensigtsmæssig ridning), så vil jeg fremover prøve at diskutere hvordan Jeg synes træningen bør være så situationerne ikke gentager sig.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Træning af bagpart?
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 11:43

Hvis man er af den overbevisning, at ridning med næseryggen bag lod forhindrer korrekt træning af bagparten, så giver det jo ikke rigtig mening at tale om, at det bare man træner bagparten, så er det ligegyldigt om næseryggen kommer lidt bag lod.


Det tror jeg er en af forklaringerne på den store fokus på bag lod eller ej. Og det er en forklaring, der stemmer godt overens med, at bag-lod ridning er angivet som en grundfejl i dressurfordringerne.


Personligt er jeg af den overbevisning, at heste er forskellige og har forskellig smidighed i nakke- og rygbånd, og at det betyder at nogle heste får svært ved at sætte sig bagtil allerede når næseryggen nærmer sig lodlinjen, mens andre godt kan klare at komme lidt bag lod uden at blokere bækkenets kipning.


Det er også min overbevisning, at bag-lod ridning med en lang og lav hals ikke er så stor en hindring for at bruge bagparten korrekt, som bag-lod ridning med en sammentrukken og rejst hals. Og måske er der nogle heste, som godt kan trække bagparten ind under sig, selv om de går let bag lod i med en lang og lav hals. Men jeg kan ikke få øje på fordelene ved at ride bag lod, og vil altid selv stræbe efter at undgå det.


Det betyder også, at jeg ikke kan få mening i udtalelser om, at hesten bare går bag lod indtil den bliver stærk nok, og at man arbejder på at styrke den bagfra så den kan få næsen frem. Det giver simpelthen ikke mening i min verden.


Først når næsen er foran lod, giver det mening for mig, at snakke om, hvordan hesten i øvrigt går, om den bruger bagparten, træder ind under sig, har sving og bæring osv.


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 måske ikke i din verden
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 12:50

Det kan være det ikke giver mening i din verden Nina at man skal fokusere mere på bagparten, men hvis man ser på rigtig mange unge heste der er under uddannelse, og der rides for helt løse tøjler og/eller bidløst, eller evt at der slet ikke er tøjler men kun en løs kapsun snor, ja så dykker ret mange af dem bag lod. Når jeg siger dykker, mener jeg at de er foran lod det meste af tiden, men dykker bagved, specielt når de ikke kan gå til tyngdepunktet og/eller ikke er ligeudrettede, eller evt udfører en øvelse der er for svær for hesten. I de tilfælde skal man da bruge bag loddet som en indikation for hvor man skal sætte ind rent træningsmæssigt (måske var det ikke helt klart i forrige indlæg fra mig)


Så findes der selvfølgelig varianten hvor rytteren er det femte ben, og er nødt til at holde hesten i tøjlen, fordi den nærmest falder hvis ikke den holdes baglod, fordi hesten misten balancen. problemets årsag er igen manglende bærekraft, og rytteren vælger at løse problemet ved at holde hesten bag lod.


Min pointe er at ridning bag lod er et symptom på en anden årsag. og at for at løse symptomet må man uddanne rytteren og hesten. Derved får hesten næsen foran lod, samtidig med at den har bærekræft.


Det giver tilgengæld ingen mening for mig at fokusere på foran/bag lod hvis man ikke samtidig ser på taktfasthed, bæring osv.


Nina du skriver:

Først når næsen er foran lod, giver det mening for mig, at snakke om, hvordan hesten i øvrigt går, om den bruger bagparten, træder ind under sig, har sving og bæring osv.


Hvorfor det? og hvad er så værst. At gå foran eller bag lod uden bæring i løse tøjler (jeg forudsætter at hesten ikke hives bag lod)?

Hvis hesten ikke har god bærekraft får den nok lige ondt i ryggen lige meget hvad.(siger en hvis hest konsekvent går foran lod..men ikke altid har bæring).


Min yndlingsaversion er iøvrigt en hest der hives bag lod, af en rytter i stolesæde. Der får hesten både ondt i munden og ryggen.


0
0
Svar på denne tråd
 
 Forskelligt.
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 13:02

"Det er også min overbevisning, at bag-lod ridning med en lang og lav hals ikke er så stor en hindring for at bruge bagparten korrekt, som bag-lod ridning med en sammentrukken og rejst hals." - NinaSt


Jeg tror så ikke bag lod ved den reste og sammentrukne hals er hindringen i at bruge bagparten, som det er netop den sammentrukne hals - hesten rækker sig ikke efter biddet.


"Først når næsen er foran lod, giver det mening for mig, at snakke om, hvordan hesten i øvrigt går, om den bruger bagparten, træder ind under sig, har sving og bæring osv." - NinaSt.


Pudsigt - jeg ser først på bagparten: fremaddrift, indundergriben sving etc. - og deraf følgende fremadsøgning. - Først der kigger jeg efter hovedet. Indtil hesten er aktiveret bagtil og svarer korrekt frem og tilbage, så er jeg ganske uinteresseret i, hvor hesten vælger at have nakke og mule. - Så jeg er enig med Nugga mht, hvor fokus bør være.


Cirkelinemus


Interesseret i Kranio-sakral-terapi udført af erfaren terapeut mellem Viborg og Hobro?

Se min præsentation for yderligere oplysninger.

0
0
Svar på denne tråd
 
 hahahaha
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 13:32

Ja, så støvede jeg dressursadlen af, da mit underlag til cowboykufferten fylder hele hesten, og drog ud for at lave en af verdens kedeligste videoer..


Desværre er kvaliteten ad H til, men jeg har da fået et par billeder, der illustrerer, hvordan jeg rider og, hvad det er jeg mener..Dette her er den "basis" jeg helst vil have ham i, lige p.t..Har jeg ham i den "basis", så kan en veltimet halv parade føre til dette her...Og sådan noget lignende, hvor jeg får en hvælvet hals, og lidt mere lukning i bag..Men sandelig også til dette her, hvor den vel nok er foran lod, men stiver sig helt ned i underhalsen..
Og dette her, hvor jeg rider mere frem, uden at have min kontakt finjusteret, så han følgelig går bag lod..


Hesten er redet i snart 2 år, 5 gænger islænder, habil reiner på noviceplan, og springer 80 uden problemer..


Det jeg vægter, når jeg rider, er det hele..Jeg vil ikke give køb på nogle af hjælperne, og er meget fokuseret på fremdriften.


Jeg er ikke verdensmester, og som vist, så kan vi være både baglod og ovenud, men mere og mere i "basis"...


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det er den gamle
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 13:38

diskussion :-P


Men jeg giver NinaSt ret i, at det rent faktisk virkelig betyder noget for hestens mulighed for at bruge bagparten, hvor dens hoved og hals befinder sig.

Det har Heuschmann ganske glimrende vist på en lille video (y) Og hvis man kigger efter på dressurheste, vil man kunne konstatere det selv.


Ikke at hesten ind i mellem dykker bag lod - det kan da ske. Men hvis man rider bag lod med vilje, dvs. en stor del af tiden, giver det et ændret bevægelsesmønster hos hesten og en ændret brug af ryggen + en mindre mulighed for hesten at bruge lænden og lukke sammen i alle led bagtil, det fører til en mindre mulighed for at bære vægt bagtil længere inde under hesten.


For Nugga - jeg mener ikke, det betyder så meget hvor hesten træder ind med bagbenet, men hvor den bærer med bagbenet. I hvertfald er det dét, der giver mening hvis man kigger på samlede heste.


Så prøv at kigge rigtig meget på hestes bagpart: lænd, kryds og bagbensled og sammenstil det så med hals og hoveds generelle placering hos vilkårlige heste. Det giver rent faktisk mening at se på dette, det giver jeg NiaSt ret i :-)


Vi var så også - uden at kende hinanden i forvejen - begge to til Heuschmann foredrag på KVL :-D


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Et tænkt eksempel
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 14:16

Jeg mener absolut ikke, at "næsen foran lod" er det eneste, der skal til, for at hesten bruger sig korrekt. Hvis jeg har givet det indtryk, så har jeg udtrykt mig uklart. En hest med næsen foran lod kan skam sagtens gå rigtig dårligt på en masse andre måder.


Der hvor vandene skilles er, om vi er overbevist om, at næseryggen bag lod forhindrer korrekt brug af bagpart og ryg eller om man kan træne korrekt brug af ryg og bagpart uden at kigge på hvor hovedet er placeret.


Lad os nu forestille os, at jeg, Cirkelinemus og Nugga står og ser på en hest, og at vi er enige om tre ting: 1) at den ikke bruger sig godt nok bagfra, 2) at den ikke bruger sig godt nok over ryggen og 3) at den rides med næseryggen konstant bag lod.


Nu gætter jeg på, at Cirkelinemus og Nugga vil sige at rytteren skal arbejde med tempovekslinger og halve parader for at få hesten aktiveret bagfra (bare et tænkt eksempel - korriger mig endelig, hvis jeg rammer for meget ved siden af).


Og jeg ville være delvis enig, men jeg ville også sige, at det bare ikke kommer til at virke før hesten har lært at bære sin hals med næsen foran lod og strække sig frem mod biddet.


Jeg tror at vi langt hen ad vejen er enige om, hvordan vi ønsker hesten skal komme til at gå, og også delvis om vejen derhen. Der er bare lige den lille detalje, at hesten aldrig vil kunne komme til at bruge sig korrekt bagfra, hvis den ikke har næsen foran lod, lige meget hvormange tempovekslinger og halve parader, man lægger ind. Og det er der vores uenighed ligger.


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 14:40

Næææh...Jeg tror den største uenighed er baseret på, hvorledes man reder den ud igen..


Hvis jeg ser en hest bag biddet, så vil jeg, ganske som du skriver, netop tænke fremdrift, tempo, bagben, og ergo øvelser, der fremmer dette.


Det er muligt at hesten ikke kan arbejde korrekt bagfra, når den er baglod, men den kommer heller ikke foran lod korrekt, ved at smide tøjlen. Den kommer kun foran lod korrekt, når den rides derhen af bagbenene, det er energien i bagparten, der giver den rigtige hals. Standser vi så ikke energien ved halve parader, så får vi måske en hals foran lod, men ikke den hvælvede hals.


Det er ægget eller hønen om igen. Mange gange havner man baglod, fordi man ikke rider den frem til biddet. Det er hele det klassiske samspil i hjælperne, der beskrives i Mùseler, Phodasky, Steinbrecht osv, som godt nok må lægge ryg til meget i KH-regi..


Hesten kommer aldrig til at bruge bagparten korrekt, hvis ikke rytteren via hjælperne rider den frem til hånden, uanset hvor den har næsen placeret...Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 14:58

Many riders warm up this way, because they mistake it for Long & Low. It is not. This is just a lowered neck, where the horse makes no effort at all to neither stretch the back nor bend the hindlegs to carry the rider right. It is just a slopping poise where a minimum of effort is needed. I can't see any harm in jogging around like this 5 minutes for warm-up, that's true. But don't mistake it for an active stretch Long & Low or that it somehow stretches the back under the saddle. It does however let the horse get used to the rider and get some juices going before work.Forward-down-out is so often mistaken for this strung out position that has no quality to it whatsoever. This is an OK position walking around the arena for the first 5-10 minutes, or as a break between work. For longer periods of time, the horse ought not to be ridden like this. If it is sitting one wants - use a sofa or a chair. Avoid weighing down the horse's back without activity from behind for extended periods of time. It serves no purpose.

When out and about in the countryside, getting used to the surroundings, and taking it easy, the horse should be ridden actively from behind, so that the hips activate the back to arch under the load. The horse should be ridden straight and relaxed and not be let to sag. That would tire the back awfully and unnecessarily. In between work, a horse could be left to his own devices slopping like this if he needs the "mental relaxation" like the mare in the photo, who is having a hard time taxating for a small obstacle. She gets a lapse or two of walk like this from time to time.


Denne holdning har nemlig intet med ridning som sådan at gøre, der er tale om transport...


Kongstanken bag western Pleasure er vel også at det skal efterligne den flade bevægelsesøkonomiske gangart, der benyttedes over længere strækninger...Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 NinaST eksempel
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 15:00

God Idé med et eksempel NinaST!


Altså faktisk ville jeg se rytteren stå af hesten og udføre det hele igen for hånden og på jorden, for at sikre mig at det ikke er fordi rytteren holder hesten bag lod..

Hvis hesten kan gøre tingene bedre fra jorden end for ryggen -så hedder det: rytter korrektion, med speciel fokus på tøjlekontakt, korrekt sæde og ja, opstilling.

Hvis hesten fra jorden stadig går bag lod, ikke bruger sig bagfra og ikke har rygsving, så hedder det i min verden:

Voltearbejde i kapsun og gåture op og ned af bakke.

Halve parader til indvendig er også med.

Korrektion af hovedets position ville måske være nødvendigt, specielt synes jeg det er nødvendigt at korrigere hesten til at have hovedet på volten, og ikke kigge ud af volten, eller ind i midten mod volten.

Hvis det er meget slemt med hesten i eksemplet, ville jeg starte med at arbejde på store volter og i rask skridt. Jo bedre hesten kan stille sig, bøje sig og bære på bagparten, jo mindre volter og jo større forskel i temposkift.


Sandsynligvis ville man i virkelighedens verden både skulle arbejde med rytteren og hesten.
0
0
Svar på denne tråd
 
 Stald-fitness
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 15:30

Nugga: Sandsynligvis ville man i virkelighedens verden både skulle arbejde med rytteren og hesten.


Der kan vi i hvert fald blive helt enige! Og gåture i kuperet terræn er helt klart også med på min spiseseddel.


Jeg er derimod ikke umiddelbart enig i den del af din løsning, hvor du arbejder med at stille og bøje hesten, men jeg ville kigge meget nysgerrig for at se, hvordan hesten responderer, og hvor i kommer hen med denne træning, som jeg ikke har erfaring med.


Nimbus: Hesten kommer aldrig til at bruge bagparten korrekt, hvis ikke rytteren via hjælperne rider den frem til hånden, uanset hvor den har næsen placeret...


Det kan vi også blive helt enige om!


Men kan jeg også tillade mig at tolke dit udsagn således:

"Hvis rytteren via hjælperne rider hesten frem til hånden vil hesten komme til at bruge bagparten korrekt uanset om næseryggen er placeret bag lod" ?


Og kan rytteren have hesten fremme til hånden, hvis den går bag lod?


Nå, nu må jeg hellere skynde mig ned i stalden og lave lidt fitness (ordne bokse og tage heste ind). Sjovt nok synes min staldejer, at det er helt i orden, når jeg spørger om jeg kan få en weekendtid til lidt stald-fitness. Hun siger oven i købet, at adgang til stald-fitness er indkluderet i bokslejen, så jeg behøver ikke at betale ekstra


Kh NinaSt

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 15:36

Nej, Ninast, æg/høne, når den arbejder korrekt er næsen korrekt, de 2 ting følges uløseligt ad, så at prøve at korrigere baglod ved at smide tøjlen, er ligeså fjollet som at tage baglæns når den ikke selv strækker sig..Det er bagenden, der skal nå frem til forenden...


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 NinaST-eksempel.
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 15:46

Udmærket forsøg NinaST :

Uden ellers at gå i detaljer med hvad hest og rytter i øvrigt gør eller ikke gør - så ville jeg lave tempovekslinger på lige og buede linier.

Halve parader er ikke noget jeg kan bruge, før hesten har tilbudt mig kontakten, og det gør den typisk, når den er afslappet og bagparten er aktiveret.


Tempovekslingerne vil være skidt-stop-skridt, skridt-trav-skridt, trav-galop-trav og så fremdeles indtil hesten leverer noget fremaddrift og er i stand til at afkorte korrekt, altså stoppe på bagparten. I nogle situationer skal hesten have lidt tid til at finde ud af at stoppe på bagparten. Men ovennævnte er ikke noget, jeg bruger måneder på - det er sådan rideturen starter.


Og så kan jeg - med alle mine hjælpere - arbejde hesten igennem og i den form, jeg gerne vil have. Og her bruger jeg også overgange i gangearten.


Men forudsætningen er fremaddrift og afkortning bagfra.

Kan hesten ikke levere fremaddriften korrekt, så ville jeg - som Nugga - begynde at skille hest, rytter og udstyr ad.


Cirkelinemus


Interesseret i Kranio-sakral-terapi udført af erfaren terapeut mellem Viborg og Hobro?

Se min præsentation for yderligere oplysninger.

0
0
Svar på denne tråd
 
 hov hov
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 15:54

Undskyld Nugga, du har fuldstændig ret i at det er både hest og rytter. Det er jo sjældent teorien, eller manglende viden omkring dressur, men manglende evne til at udføre det. Mange store heste ryger baglod, når de går en kende for hurtigt for rytterens smag, støttes de ikke med halve parader, for at omforme energien til mere bærekraft, og rytteren i stedet får taget for ´hårdt, eller slet ikke, så går de baglod, afkorter derved lidt i bag, og kan så fortsætte det umiddelbart store tempo, og rytteren, der jo sidder på en "frisk" hest, forbinder det ikke lige umiddelbart med en hest, der mangler fremdrift.


Men den mangler reel fremdrift, der kommer af, at det er rytteren, der angiver tempoet og energien, ikke den selv. Ofte bliver de ganske "friske" og ser lidt for mange spøgelser, de sejler jo rundt på egen hånd, og skal selv, føler de, hele tiden tage ansvar for, hvad sker om 30 sekunder. Hvis den er redet frem, kan den jo regne med, at tempoet er passende for volten, schenkler, sæde og tøjler fortæller at piloten VED, hvad vi skal, og således kan den slappe af og koncentrere sig om sit arbejde, at følge rytteren..


Det lægger jo et kæmpe ansvar på rytteren, ikke hesten, hele tiden at sørge for, at hesten er forberedt på det næste den skal.


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 staldfitness
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 16:02

Hæhæ NinaST, jeg dyrker også staldfitness.

Mht bøjningen, så mener jeg bøjningen på volten, som kommer af at man får aktiveret invendige bagben og får stillet hesten til indvendig (gud hvor er det svært at beskrive det man gør i virkelighedens verden). Så jeg tror jeg fik rækkefølgen forkert -sorry. Hvis du kommer til vejle en dag så demonstrer jeg gerne (mangler et videokamera står på ønskelisten).


Jeg tror heller ikke vi er uenige om hvad vi ser, men vi vil bruge forskellige metoder til at opnå bærende heste der går foran lod.


Nimbus:

Denne holdning har nemlig intet med ridning som sådan at gøre, der er tale om transport...


Kongstanken bag western Pleasure er vel også at det skal efterligne den flade bevægelsesøkonomiske gangart, der benyttedes over længere strækninger...


Vel sagt. Har selv redet Pleasure. Behagligt for rytteren, men hestene bliver noget stive i bagbenene med tiden.

Og det er en transportform, jeg kan godt sætte mig ind i hvorfor det benyttes når man skal efterse hegn på hesteryg i 7-10 timers ridt.


0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 17:39

Strøtanke vedrørende fortiden. Som jeg husker først i 80erne, så gik man noget længere tid "til ridning" på elevheste. De fleste af disse gav ikke ret meget ved dørene, følgelig lærte man noget mere om at ride "effektivt" med sædet..


De fleste rideheste på den tid, var, så vidt jeg husker, nogle lidt mere "vadefugletyper" som Marzog, der krævede en god portion aktiv fremadridning..


Der er faktisk mange af de unge i dag, der nok sidder nydeligt, men der sker bare ikke en skid..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Kontakt vs løse tøjler
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 19:53

Jeg har en unghest, jeg selv har tilredet og hun er derfor ikke en redressurhest. Det betyder, at jeg relativt hurtigt har kunne ride hende med let kontakt, som jeg stræber efter, at hun selv tager initiativ til - strækker sig tillidsfuldt frem til biddet. Hvis jeg laver fejl og ikke er fleksibel nok i min tøjleføring, ender hun ikke baglod, men bremser i stedet.


For mig har det været vigtigt, at hun lærte at finde sin egen balance med rytter på og det skete for ret så løse tøjler. Når hun satte tempoet op og rullede udover skulderen, blev hun bremset vha tøjlen og jeg gav tydeligt efter, når hun igen var i balance. Det gjorde, at jeg fik længere og længere momenter, hvor hun gik i balance og langsomt kunne jeg korte tøjlerne lidt, så hun fik mulighed for at søge frem til hånden.


For mig har det været den helt rette måde at gøre det på.


Billederne er til fri diskussion og jeg svarer gerne på spørgsmål, hvis der skulle komme nogle.


Billede


Billede


Billede- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 22:51

Puuuh, så blev vi da lige helt berøringsangste der...eller noget..


Nu, denne her tråd engang vist omhandlede noget med fortiden, hvorfor rider DU så din unghest, som du gør. Er det underviser, en bog, erfaring fra andre heste, eller nettet?..


Og, hvor er i henne i dag, grundet din påklædning gætter jeg at det er billeder fra før istiden, og hvad mener du, du har fået ud af, at benytte din metode...


Men en dejlig, dejlig hest...


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2011 23:23

Nimbus du læser lige mine tanker....

Jeg tænker også, når man vælger at starte sin unghest op ved løs tøjleføring, hvor langt er den så henne måske et halvt til et helt år senere?? Synes da det er en fin måde at starte sin unge hest op sådan, men hvordan udvikler den sig så og må vi se billeder af hvordan den går i dag??


Korrekt ridning, hvad er det??

0
0
Svar på denne tråd
 
 Berøringsangst?
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 00:48

Nimbus: Hvad mener du med berøringsangst? :)

Jeg rider hende som jeg gør af flere årsager. Jeg har læst og undersøgt forskellige træningsmetoder og har kendskab til biomekanik (jeg læser til dyrlæge). Derudover har jeg sparret med andre hestemennesker, der har sat sig ind i hvordan en hests krop og sind fungerer :) Det er korrekt, at billederne er taget før istiden, nemlig i sommers. Vi er ikke kommet videre, da ridebanen har været ubrugelig og i efteråret havde jeg ekstra travlt på studiet. Jeg har fået en meget velfungerende hest ud af det. En hest, der bevæger sig taktfast og som reagerer frem og tilbage for helt lette signaler. En hest, som, da hun var i kontinuerlig træning, havde korrekt muskulering. Jeg har fået nogle gode redskaber, som gør, at jeg kan få en vågen unghest i stormvejr til at falde til ro på 5 min.


Og tak for de søde ord til hesten *s*


Min ?Nicolé?: Det kommer jo meget an på hvordan den enkelte hest udvikler sig :) hvis jeg havde mulighed for at have Primula her i kontinuerlig træning ville jeg tro, at vi om et halvt år kunne præstere en ganske fin LB. Dvs lave nogle udmærkede øvelser, nogenlunde taktfast programmet igennem og i omtrent den form du ser på billede nr 2. Tiden og vejret umuliggør dog dette.

PS. Flere ? efter hinanden kan virke lidt voldsomt på læseren :)- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 smuk hest charlotte
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 09:43

tros den røde farve hi..hi... hun ser dejlig ud.


godt ide med billeder til debat og spørgsmål og dine billeder er rigtig gode og interesante at forholde sig til


jeg syns at det er en fin måde du beskriver, til at tilvænne en hest til at bære rytter og blive styrbar, og jeg gør nok tilnærmelsevis noget i samme retning, men når det er sagt tænker jeg også at det kunne være mindre hensigtsmæsigt, altså set med mine øjene, på langt sigt, overvejende kun at ride som du gør på billederne, hesten ser dejligt afslappet ud, men virker også lidt flad og til dels langt ned på forparten,særligt på det sidste billede,sådan som jeg ser det.

jeg tror godt jeg ved hvordan jeg ville arbejde hen i mod nærmeste udviklingszone for en unghest, som går så fint afslappet i en form som din, men det er ret interesant at høre, hvad du siger om det. så "here goes" et par spørgsmål til dig.


Hvornår og hvordan vil du forlange lidt mere undergreb og vægt på bagparten?


Den form du viser, er det tilnærmelsesvis den form du ville ride feks et LB program ?

Hvis du sætter dig ned på hende, altså med vægten mere lige over hesten,fremfor som på billederne, hvor jeg ser din overkrob med lidt forvægt, nok for at aflaste hende eller hvad? hvad sker der når du sætter dig mere tilbage på plads i sadlen og hvornår gør du det?


Føler du at du har kontakt/sug i hånden?

Oplever du at hun er inde i rammen, eller er hun mere på egen boldgade fortil, om man så må sige?


Hvad gør du, hvis hun går for meget frem eller feks går "oven ud" for det sker vel også for jer?

Hvordan er din hjælp ved temposkift feks ved galopanspring og overgang tilbage til trav?

Er formen den samme som på billederne, under hele træningen?


ærgeligt for jer, at du ikke har kunne ride pga vejret, men når du så starter op igen, vil du så gøre noget anderledes pga af pausen, feks longe arbejde eller sætter du dig bare op og rider videre, som før i gik i vinterhi?


Håber mine spørgsmål gir mening,jeg satster på at få udvidet min horisont lidt, med dine svar


En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 Svar...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 12:35

Blå Brava: Først vil jeg sige tak for komplimenten - det varmer altid :) Mht at være på forparten, så er hesten 4 år på billederne og derfor helt naturligt på forparten. En hest på den alder skal jo ikke kræves samlet :) Når det så er sagt, så prøv at se på de diagonale benpar - der er fin sammenhæng og jeg vil derfor mene at hun går lige som hun skal. Det kan desuden snyde en del på det sidste billede pga ridebanebunden, som hælder en del :)


Hun vil langsomt skulle have vægten mere og mere over på bagparten, hvilket i starten primært sker i overgange til en lavere gangart eller parade. I sommers kunne jeg lave en halv parade, som fik hende momentvis en anelse mere "sat". Det er det maksimale jeg vil kræve af en hest i den alder. På det sidste billede kan du se at baghoven rammer i forhovens spor - så indundergriben har hun ganske fint :)


Ja den form jeg viser på billede 2, ville jeg med glæde fremvise i en LB klasse.


På billederne rider jeg letridning og ikke aflastningssæde, men kan godt se det er svært at se. Jeg red kun letridning på hende, men satte jeg mig ned nogle travtrin var hun bare så lækker at være på. Hvis jeg havde haft muligheden for at fortsætte træningen fra dengang ville jeg formentlig begynde at sidde mere fast ned på hende nu, når jeg kunne mærke at hun var med over ryggen og stærk nok til at kunne bære det.


Ja jeg har en fjerlet kontakt til hende, som hun går på billederne. Den fjerlette kontakt gjorde, at jeg nærmest bare skulle tænke på at lave en anholdning, så reagerede hun. Det med at være inde i rammen er svært at svare på. For jeg følte hun gik som hun skulle, men omvendt lod jeg hende få plads til at gå dybere, hvis hun "bad" om det. Formen fortil kom jo helt af sig selv, når jeg fik hende i balance. Så det var ikke en ramme jeg havde bestemt for hende, men en ramme hun passede ind i, når hun var i selvbalance. Giver det mening?


Ja det sker også en hun går for meget frem og ovenud - ofte hænger de to ting sammen for os. I så fald satte jeg tempoet ned via tøjlen og gav efter, når hun igen var i rette tempo og så kom hoved og hals "på plads" af sig selv *s* min hjælp ved galopanspring var primært verbalt, da hun havde lært det i longen. Overgangen ned til trav skete vha tøjlen.


Nej formen er ikke den samme under hele træningen. På de 3 billeder har hun 3 forskellige former. Momentvis var hun dybere, men det var når hun trængte til en skridtpause.


Jeg har været oppe på hende 3-4 gange i år og jeg hopper såment bare op *s* fortsætter hvor vi slap, men hun bliver selvfølgelig hurtigere træt og signalerne er ikke så skarpe som i sommers, men det kommer hurtigt igen :)


Blev du lidt klogere på hvordan, hvorfor, hvornår? :)- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 dybt forelsket
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 12:41

Charlotte - jeg er SÅ VILDT og dybt forelsket i hende. Hun er sååå fin - og lyder til at have et fantastisk hovedet Åh hvis bare ... så tilbød jeg hende et hjem :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Forelskelse
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 12:56

Søs: Du siger til, når du har overgivet dig hun har nemlig et fantastisk hovede.. uden ridning eller anden træning i 3 måneder sætter jeg mig op og rider tur over snebeklædte marker og gennem en lille landsby - møder en bus og hesten kigger og siger "jamen, det er jo bare en bus".. din forelskelse er helt berettiget at hun så også er smuk og ganske godt sat sammen, med fin stamtavle og det hele - det er bare en bonus!- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 ude af øje
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 13:40

Suk - nu havde jeg lige glemt hende efter tråden på Opslag og billeder, og så dukker hun op igen

0
0
Svar på denne tråd
 
 tak for svar Charlotte
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 17:26

det giver fint mening og jeg kan sagtens forholde mig til det du gør, da det på mange punkter ligner det jeg selv gør, selv om jeg i teorien, måske hørre til i retningen af den anden "fløj" her i debatten.

Det der efter min menig er interesant her, er din konkrete beskrivelse af metoden, altså feks at du også tildels stopper hende for tøjlen, lige som alle vi andre "hedninge" der ikke konsekvent bekender os til en bestemt ride filosofi, i retningen af at tøjlehjælp er mere eller mindre "forbudt" siger at vi gør.

Ligesom du erkender at hun er lidt på forparten grundet hendes alder og kan finde på at gå ovenud, eller svare forkert på dine signaler, hvilket jo også sker på nøjagtig samme måde, for dem der rider ud fra en anden grund filosofi, altså den med en ramme hesten forsøges redet ind i, og med bevidst kontakt til hånden osv.

jeg tror nogen gange debatterne her på HN blir alt for opoverhedet og polariseret, sådan nærmest i retningen af bevidst og konsekvent bag lod, hård hånd og overdrevet tøjleridning contra altid foran lod, eftergivende hænder og ingen tøjle kontakt overhovedet.

Og i virkeligheden er der vel ikke ret mange af os, der kun ride hverken på den ene eller den ande måde, vi tilstræber bare et ideal på hver sin måde og ind imellem, for vi gjort for lidt eller for meget, af det ene eller det andet, dog for det meste i bedste mening, og ud fra et motiv der hedder, vi vil blive bedre til at ride og hesten skal have fair betingelser.

Og derfor er debat og åbenhed for andres metoder og tanker om samme, rigtig godt for både hestene og for os der forsøger at agere chefør på nakken af dyret.


En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 Enig....
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 18:38

Jeg er enig i mange af de ting, du skriver. Dog tror jeg at mange af dem, der "sværger" til løse tøjler i længere tid, gør det fordi de rider en hest, der tidligere har lært at tøjlekontakt = stik snuden bag lod. Det kan tage lang tid at vænne dem til at søge frem til biddet. Jeg har haft det "let", fordi min hest ikke har lært den vane og når hun går i lod/let foran lod, gør hun det ikke fordi hun er blevet placeret dér med tøjlen, men fordi hovedet naturligt falder derned, når hesten går korrekt og afspændt :)


Ja jeg erkender, at hun er lidt på forparten. Hvis du prøver at google 4 års dsa og vælger billeder, ser du dog en masse heste, som er langt mere på forparten på trods af at de i manges øjne løfter sig godt fortil. Eller hvad siger du? :)


Jeg er helt enig i at en god og lærerig debat kræver at man er lytter til hinanden uden at være alt for forudindtaget. Så tak fordi du er åben og for den gode tone :)


De fleste vil formentlig deres hest det godt, men mange sætter sig desværre ikke ind i hvad det kræver. Det synes jeg er ærgerligt.- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 18:40

Der, hvor jeg bliver berøringsangst er, at det er en nydelig hoppe, der ser vældigt tilpas ud, og som udfra dine beskrivelser ser ud til at fungere godt for dig...


Men..og nu er jeg nok både elitær, snobbet og nedladende, at tilvænne en hest enkle signaler fra starten, og gøre dette fornuftigt, så den forstår grundsignaler er ikke rocketscience, men simpel basis. Det jeg også husker "fra fortiden" var, at der var en stor gruppe ryttere, der red tilsvarende, det var bare det at de ikke betegnede sig selv som "dressurryttere", men holdt sig til den basis, der gav en god brugshest.


Dette er al ære værd, jeg hænger skam stadig på min afdøde moders gamle jagthoppe, der bliver 23 til April, den er uopslidelig, bundstabil, går så enhver HNer ville få tårer i øjnene, men "dressurhest", det var den aldrig..


Der, hvor jeg finder at kæden hopper af, er at ved dine fine beskrivelser af, hvad du gør med din hest, så har vi kun beskrivelser af tøjlen, der bremses, gives efter, javel men, hvad laver du med resten af kroppen?.


Hvis billede 2 er en LB-holdning, så er du i strid med en, meget kraftigt pointeret sætning, i fordringerne, nakken skal være øverst. På billede 3 har du måske en bedre overtrædning i bag, men igen, det er ikke overført til forparten.


Det er ikke for at være nedladende, men det er alt det, der får hesten til at hænge sammen, gennem de næste 2-3 år, der er "dressur-delen", ikke ryttertilvænningen. Dermed ikke være sagt at du ikke kommer flyvende igennem denne fase, men i forhold til en dressurdebat, er det bare ikke så relevant, hvordan man lige rider hestevenlig brugsridning.


Puuuh, hvor er jeg bare en gammel, sur, snob....Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 19:22

Nimbus:Jeg er ikke sikker på at en LB overhovedet tæller som dressur. Til og med LA er det vel alligevel ikke meget andet end grundridning, eller "brugsridning" som du kalder det...Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Fordringer og grundridning
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 20:32

Nimbus: Din tone er rigtigt nok ganske nedladende, men det vil jeg vælge at se bort fra, for at bevare den gode debat :)

Jeg mener jo at en rigtig dressurhest er en god brugshest og ikke en showhest. Og en brugshest skal bygges op, skridt for skridt.


Ja hvad laver jeg med resten af kroppen. Det er drønsvært at beskrive, for meget af det er indføling og ikke teknik for mit vedkommende. Jeg forsøger at have et stabilt men fleksibelt sæde. Schenkler, der driver på, når jeg kan mærke hun kan bære det. Jeg mener ikke at en god dressurrytter nødvendigvis gør en hel masse for at få hesten til at gå korrekt, men at hun/han gør det rigtige på det rette tidspunkt.


Mht LB holdning. Ja halsen måtte gerne være en smule mere rejst. Jeg mener du stadig at det er en ganske fin og acceptabel holdning til en LB klasse. Og hellere det end at hun går bag lod, hvilket rigtig mange dressurheste gør, selvom det også er kraftigt pointeret i fordringerne, at næsen skal være let foran lod evt i lod. Hun skal tidsnok komme op i en mere rejst holdning, når hun har fået styrken.


Det jeg har beskrevet er nu ikke bare ryttertilvænning. Men jeg er i gang med at lære hende at bevæge sig hensigtsmæssigt - på en måde hvor hun vil opbygge de rigtige muskler, der vil kunne gøre det muligt at honorere nogle højere krav til samling. Hele hendes overlinje bliver styrket på denne måde og er vi ikke enige i at det er vejen til at uddanne en dressurhest? Selvfølgelig kommer der også en masse øvelser henad vejen, men først skal hesten have en god grundridning. Så jeg vil vove at påstå at Primula er en dressurhest in spe og en dejlig brugshest :)- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:01

Charlotte »PM«:


Smuk smuk hest og rigtig fin harmonisk ridning. Dejligt at se en unghest under rytter, uden stress og jag og pressen på for at få det rigtige "look". I er afgjort en equipage det bliver spændene at se i fremtiden. Håber man kan komme til at følge jer her på HN.


Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 brugsridning eller dressur
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:02

begge dele kræver vel god og grundig tilvendning, som tilnærmelsesvis kan forgå på helt samme måde, om hesten så skal ende op med at være en spring, jagt, dressur eller hygge hest.

Og det er i min optik, det som charlotte viser på sine fotos, altså rytter tilvending og grund signal indlæring, i øvrigt særdelse fint og hensigstmæssigt udført, ser det ud til


Både nimbus og moekivi har gode pointer, et LB program består vel næsten udelukkende af basis ridning. DRF formål for Lb klasser er følgende: At bekræfte at hesten foruden at opfylde de krav der stilles i LC klasser, yderligere har forbedret sin balance, sin smidighed og sit afskub, samtidig med korekt eftergivenhed i ryg, hals og nakke og er stabil til biddet.

krav:Hesten skal nu være i stand til at vise trav med øget trinlængde og galop med øget springlængde.

Der forlanges for første gang: 12 m volte i trav. Schenkelvigning i skridt til begge sider. 20 m trav volte med tydelig forlængelse af tøjlen. 15 volte i galop og parade.

Når det er på plads og kan udføres tilnærmelsesvis uden modstand,og hesten er på vej til LA, så begynder forskellen i min optik, på en brugshest og en dressurhest at gøre sig gældende. Der stå til LA klasserne at: hesten så småt begynder at lægge mere vægt på bagbenene dvs arbejder med mere bæring og rummelighed. Holdningen skal være utvungen med let hvælvet hals og næseryggen korekt placeret let foran eller i det lodrette plan.Der forlanges at changer gennem 4-6 travtrin. kontragalop på lige linie. galopanspring fra skridt middeltrav i nedsidning og tilbagetrædning.

Hvordan man så bedst kommer fra LB og der hen til og om næseryggen står rigtigt på flertallet af de heste, man ser på stævnepladserne i dag fra LA og op efter, kan man så godt diskutere.

Og det er vel her at uenighederne kommer til udtryk, hvor meget vægt i hånden er godt? og hvor langt inde eller ude med næsen er korekt og hensigsmæssigt for hesten, hvor skal højeste punkt være, og hvornår er hest og rytter klar til større krav end blot at de kan bevæge sig rundt på en bane, afspændt og i balance osv osv.

I min optik viser Charlotte os pæn og utvunget ungheste ridning, på en fin hest i en afspændt og aldersvarende facon, men som nimbus også pointere måske ikke en "dressur hest" i arbejde endnu. Hvis jeg skulle ride en LB, ville jeg nok forsøge at ride hesten en smule mere "ind i rammen" end hoppen på billederne ser ud til at være, før jeg begav mig ud i verden på min dressurhest "to be"En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 Slettet
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:27

Arj nu blev mit lange indlæg lige væk :( hm på den igen...


Blå brava: Jeg er enig. Når du skriver det med vægt i hænderne, kommer jeg til at tænke på hvor tit jeg har hørt ryttere (som vel at mærke rider PRI, MB osv med placeringer) fortælle at de ikke kan ride uden handsker for så får de vabler og ja - jeg har set nogle af de heste i munden/mundvigen - "jamen jeg smører jo med helosan!" ... trist.


Måske kan man endnu ikke kalde min hest en dressurhest - også derfor jeg skrev dressurhest in spe tidligere :)


Jeg vil også give dig ret i at hesten godt kunne være en smule mere "inde i rammen" i en LB, men når Grandprixryttere kan ride de højeste klasser på en hest, der ikke takter rent, så kan jeg også ride en LB i en LC holdning- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:28

blå *Brava*:


Du har helt ret. Det er lige præcis dér uenighederne opstår. LB er IKKE dressur, men grundridning og grundridningen er hele fundamentet for den korrekte dressur, uanset om man kalder det brugsridning eller ej. Klasserne er jo ikke udtryk for en bestemt sværhedsgrad, men et bestemt stadie i hestens uddannelse i dressuren. Alligevel vil folk ikke stille op med en hest der afspejler det niveau, men vil have den mere "ind i rammen" så det ligner rigtig dressur.Hvorfor vil du selv have den mere "ind i rammen" og hvad vil du opnå med det???Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Inde i rammen
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:33

Moekkvi: jeg har tolket det som at hun mener hesten skal være en smule mere rejst i halsen. Og altså ikke pakket mere sammen. Men det må Blå Brava opklare for os?- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:52

Charlotte »PM«:


Det var også det jeg tolkede det til. Men det er jo ikke halsens holdning der burde bedømmes. Den er jo i og for sig irrelevant. Rejsningen skal jo blot modsvare det der foregår bag sadlen.Jeg ser, at 9/10 ryttere ikke bare forcerer hestens uddannelse, men presser dens holdning til noget samlingsgraden ikke kan bære og så falder hele korthuset fra hinanden... Den sædvanlige focus på hals og hoved.


Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 21:57

Ja, det er svært at skrive, uden at være nedladende, måske jeg skulle bruge nogle flere smileyer..


Så var der nogle..


Det jeg mener med LB holdning, eller LA, hvis det er det der gælder, så er det at du skal, som der står, have halsen mere hvælvet/rejst og mere korrekt eftergivende i nakke, uden at miste bagparten, altså den "vippeeffekt", jeg mener ikke "hevet sammen i halsen".


Det er jo det, der som programmerne så smukt skriver i deres fordringslinier, er dressurdelen...Ikke, hvorvidt man har brugt løs tøjle eller ej de første par måneder.


Og et surt opstød, hvis LB bare er basis, så er billederne langt fra, hvis der skal være øgninger, galopanspring, 12 meter volter og andet snavs inde i billedet.


Og et rigtigt surt nedladende opstød...


Man må altså godt give køb på fordringerne, fordi..."Det gør alle de andre".."Min hest behøver ikke afspejle niveauet, men det under, fordi jeg er god ved den".


Igen, jeg vil bare gerne have beskrevet, hvorledes man benytter den, i dine øjne rigtige metode, til at nå fra basis-basis til brugs- til dressur..


Ikke at din hest går dårligt, eller jeg ville ride den meget anderledes, jeg er bare træt af en hel masse teorier, baseret på det man har opnået via basis-basis-ridning..


Blå Bravas bud er, nok mere relevant, da hun faktisk rider "dressurklasserne"...


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Svar...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 22:18

Nimbus: Så du mener nakken skal være mere eftergivende end du ser på mine billeder? Jeg synes der er fin eftergivenhed, nemlig. Kan du måske finde et billede, der illustrerer det du ønsker? Det vil gøre det nemmere at undgå at tale forbi hinanden :)


Jeg skrev jo heller ikke at hun var klar til LB nu. Jeg skrev at havde jeg fortsat træningen fra i sommers (hvilket ikke var muligt pga tid og frost), ville jeg mene, jeg ville kunne starte hende i en LB efter et halvt år. Så synk gerne dit sure opstød igen ;)


Nu skal man jo ikke være fejlfri for at starte en dressurklasse. Det har jeg ingen steder skrevet. Og at en hest går en smule bag lod i en LB kan heller ikke bringe mit @!#$ i kog. Men at du uden videre (som jeg ser det) accepterer at verdens dygtigste (?) ryttere rider på heste, der går bag lod og med masser af taktfejl, men stejler over at min hests nakke ikke er højeste punkt i en LB, forstår jeg ikke.


Jeg er ikke mere uddannet end min hest. Jeg har ikke tidligere redet en hest op på denne måde med fokus på biomekanikken. Derfor kan jeg ikke på nuværende tidspunkt fortælle dig hvordan jeg ville bringe hende fra grundridning til Grandprix eller whatever. Det var heller ikke målet med mit oprindelige indlæg :) jeg ville bare vise nogle billeder til debat. Og for at vise at selvom man starter med løs tøjle, betyder det ikke, at man flere år efter stadig rider med løs tøjle :)


Og tak fordi du ikke synes min hest ikke går dårligt ;)- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hov jeg glemte
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 22:20

Moekkvi: Jeg er helt enig :)- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 jamen..
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 22:51

Det viser jo tydeligt, hvorfor vi kun kan debattere generelt, og harcelere over topryttere og x-faktorwannabes i flæng.


Fordi, der 3 års debat til trods, ikke ER en eneste, der kan give et svar på, hvordan man kommer biomekanisk fra basis til bare LA, og ihertfald ikke demonstrere det.


Som sagt, så går din hest fint, og fungerer fint på det du ønsker, jeg er bare mere interesseret i, hvordan man kommer videre.


Jeg stiller bare et spørgsmål, som åbenbart ikke kan besvares.


Når nu toprytterne, alle som en, ender med en vis en grad af "ukorrekthed", så kunne det måske skyldes det faktum, at der er så mange elementer i dette, at vi aldrig ser en fuldstændig perfekt ekvipage.


Når det så gælder topryttere, og alle der drister sig til at starte stævner, eller købe en DV, der koster penge, så er det et voldsomt problem, at de uddanner deres heste for hurtigt, ikke overholder fordringerne, bruger "nye" ikke af "gamle mestre" blåstemlede metoder...


Når det gælder en smuk, rød hoppe med en sympatisk ejerinde, så må man godt ride ifølge teorier man selv har strikker sammen, starte klasser man ikke helt er klar til, og gå fra helt grundridning til LB på 6 måneder..(Siger hende, hvis hestedyrlæge uddannede kiropraktor holder på, at alt under et år, på den mest basale grundridning, er uforsvarligt)


Jeg stejler jo ikke over at du måske vil starte LB i den holdning, jeg tror endda du vil få placeringer, men, som jeg ellers har forstået det, så er fordringer fordringer, hvad enten man snobber opad eller nedad..


P.S Der er en taktforskydning på billede 1, og den står på et ben, højre bag på billede 3...


Og så får du en smiley...
Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 redet ind i rammen
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 22:53

er for mig, en hest der er lidt mere tydeligt under hjælperne og lidt mere rejst i nakken og med en mere rund overlinie.

Altså hvis man tog et af charlottes billeder med den søde unghest og puttede mig på ryggen af dyret og jeg skulle syntes, at vi var klar til at starte en LB , så skulle man forstille sig at nogen havde taget fat i hale og mule på hesten og trukket dem en smule mod hinanden, så rumpen kom lidt ind, nakken lidt op og næseryggen en anelse mere i nærheden af let foran lod.

Så hesten så lidt kortere ud, om man så må sige, vel og mærke uden at takten gik tabt, for hvis den gør det, syns jeg ikke vi er klar til LB.

Det er ikke faconen i sig selv der giver mening, men det jeg opnår, når jeg rider hesten korekt ind i den facon eller ramme jeg gerne vil opnå.

Grunden til at jeg ville forsøge at ride hesten mere ind i rammen i tænkte eksembel, er at jeg i LB skal ride noget der tilnærmelsesvis begynder at ligne dressur og derfor har brug for lidt sug på biddet og en sikker kontrold på både bagenden, forenden og siderne på dyret, altså en hest "inde i rammen"

jeg tænker på det, som om jeg rider hesten inden i en kasse med 4 sider, bestående af mine hjælpere.

jeg kan vælge at lukke eller åbne, en eller flere af kassens sider ved hjælp af mine hjælpere i kombination, altså ben,vægt,tøjle, afhængig af hvilken retning vi vil bevæger os.

Hvis vi skal lave schenkelvigning for højer side mod venstre, må jeg åben til venstre og fremad, mens jeg må lukke i til højre og bagtil for at opnå sidebevægelsen fra højre mod venstre.

Hvis vi der i mod, kun skal ride frem og ligeud, er begge sider og bagenden lukket,men fronten åben.

ved tilbagetrædning er bagsiden åben, men fronten og sider er lukket.

Og for at få en hest der gå "fremad" selv når den gå baglæns og en hest der gå fremad samtidig med at den går sidelæns osv osv må jeg kunne styre alle sider og både bremsen og spederen, lige godt tænker jeg, derfor min "pasion" for at være i rammen.

jeg er klar over at der i Lb ikke stilles krav om tilbagetræning, og sidebevægelserne er "kun" i skridt, men jeg fortrækker nu, at en hest jeg skal ride stævne på, er på vej til at være klar til en klasse over den klasse, jeg skal ride ude "i verden", fordi jeg medregner en vist "tab" af niveu på "udebane" kva hestens naturlige forbehold for nye omgivelser, indtryk fra fremmede heste, eventuel lang trandsport inde vi skal ind og yde vores bedste osv osv.

Håber det gav mening, jeg er vist lidt træt nu og må i seng tror jeg, undervisning på V.B Brava i morgen ju-bi


En rytter uden sin hest er kun et menneske, men en hest uden sin rytter er stadig en hest.


"Buger" forever Blå Brava

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg er
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 22:53

umiddelbart enig i at hesten kan gå i den holdning i LD og LC, men til en LB skal den nok være en smule mere tippet bagud. Men det er jo glidende overgange og kan du ride en præcis LB i den holdning, så ville jeg bestemt også belønne dig for det :)


Nimbus, den engelske tekst og det billede du har sat ind, hvor har du det fra? Jeg arbejder på et skriv om netop forskellen på at hesten bare går med lige hals og at den så rent faktisk løfter nederste del af halsen, brystkasse mm. Det er svært at forklare uden gode billeder og netop den der tegning er god. Det ligner de tegninger fra sustainable dressage, men jeg kan ikke finde det :)


Sagde Janne

Sælges:

Lædergjord med maveplade - 110 cm

- Send PB for info -
0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 23:09

Tak, Blå Brava, det giver mening...


Jannej, det er under Rollkur, den afdeling der hedder BTV i under menuen, mener jeg..


Most riders have no idea about just how often they need to let the horse stretch. But a rule of thumb is that if you ask for 10 steps of very collected trot or half steps, the horse needs 20 steps of relaxation FDO to let the muscles pump away the metabolic by-products and get new nutrition via the flowing in blood. To let the horse stretch every time he has made an effort (and even when he made less of an effort) will lure the horse to make an effort, because he likes the reward - the stretch!

Stretching FDO in trot.

Sometimes the discussion on FDO gets caught in the IFV/BTV trap. A horse stretching down can be a tad BTV and all that the viewers see is the BTV. Talk about an elephant in a glass house, for me to be complaining about remarks that horses are BTV! But still.

The lower the horse carries his neck (stretched down) the less bad is BTV. If the horse is sniffing the dirt, a few degrees of BTV is almost nothing. The jowl area is still sort of open, although not perfect. But being BTV in an upright position demands a whole lot more incorrect effort on part of the horse, than if he is a little BTV in a stretched position. So don't fret.Det står lige under den her, hvor det beskrives et stræk, Forward Down Out, hvor det ikke nødvendigvis er lig med Sudden Death, hvis den er et par grader bag lod. Det er den afspændte strækkende hals, der er afgørende..


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Billeder
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 23:22

til diskussion, alle har været vist herinde tidligere.


Piaffe inde med næsen men sat bagtil:Forskellige af samme hest - først relativt tæt på lodplanet med den der næseryg:Fra stævne - hesten fik fine % til og med LA1 i den holdning( og rytter fik underligt nok 7 og 8 for opstilling):

Mere åben holdning:

Sagde Janne

Sælges:

Lædergjord med maveplade - 110 cm

- Send PB for info -
0
0
Svar på denne tråd
 
 Forkortelser
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 23:54

Interessant skriv, det engelske du kommer ind, Nimbus.

Men forklar gerne lige hvad IFV og BTV er? FDO forklarer duCuriosity killed the cat, and satisfaction brought it back...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dressur?
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 23:57

Eife:


IFV: in front of vertical BTV: behind the vertical.
Love isn´t allways about holding on.

Sometimes, just sometimes,

it´s about letting go...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Moekkvi..
Forfatter: 
Dato:  21-02-2011 23:59

Takker.. Kunne gætte sammenhænden ud fra kontekst, men altid rart at få forklaringen bag, så man er sikker på ikke at misforstå :)Curiosity killed the cat, and satisfaction brought it back...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Svar.....
Forfatter: 
Dato:  22-02-2011 00:00

Nimbus: Jeg vil give din hestekiropraktor helt ret :) derfor ser du heller ikke en hest, der er klar til LB på billederne, for det er hun bestemt ikke. Men havde vi fortsat træningen et halvt års tid, ville jeg mene hun kunne gå en ganske hæderlig LB. Men så ville der også være lagt over et års arbejde i hende. Der er jo forskel på at jeg ville starte en klasse, hvor "samlingen" måske ikke helt er der endnu, men hvor vi kan få en fornuftig gennemridning og på konsekvent at forcere heste og bede dem om noget, de slet ikke er klar til at honorere. Og at det alligevel bliver belønnet af dommerne. Jeg ville synes det var ganske rimeligt, hvis dommeren trak point fra, hvis jeg startede et program på en hest, hvor holdningen endnu ikke helt var der. Men det man ofte ser til stævner er, at ekvipager, der ikke opfylder fordringerne mht takt, holdning og bæring bliver belønnet for netop de ting og ovenikøbet får kommentarer som taktfast, god bæring osv, når videoerne viser noget andet.


Ja fordringer er fordringer og de skal så vidt muligt overholdes begge veje - det vil jeg give dig helt ret i. En stemme i mig siger vælg dine kampe med omhu og derfor brokker jeg mig som sagt heller ikke over en hest, der rides let bag lod i L-klasserne. Det er tendensen med at heste belønnes for noget, de ikke viser og for at vise noget, der ikke er i overensstemmelse med fordringerne.


Ja der er en lille taktforskydning på billede 1, men det er også en 4 års hest, så det er vel okay? Kan ikke se hvad du mener på billede 3 for diagonale forben er da også i jorden.


Blå Brava: God beskrivelse. Det lyder ganske fornuftigt. Mht at føle sig klar til en klasse over den man starter; tror mange har det på samme måde som dig. I hvert fald dem, der har ambitioner om at vinde klassen. For mig ville L-klasserne være i uddannelsesøjemed og ikke for at vinde. Måske derfor jeg gerne startede LB på en hest, der ikke helt havde "rammen" men som ellers opfyldte kravene til takt og løsgjorthed og som kunne udføre øvelserne uden at miste førnævnte.


Jannej: Enig i det med rammen. Og dejligt at en dommer ville belønne en lidt lang hest, som udførte øvelserne godt :)


Undskylder på forhånd hvis noget er skrevet lidt rodet - nøj jeg er træt!- Charlotte


Smuk, tilredet unghoppe e. Rosentanz sælges eller UDLÅNES til helt rette hjem www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/vis/267043/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg bliver
Forfatter: 
Dato:  22-02-2011 14:28

Jeg bliver altså nødt til at vise jer noget, som jeg netop er faldet over ved en ren tilfældighed.

Jeg er facebook-venner med en, som har kommenteret et af billederne i dette album, som jeg åbenbart kunne se. Nu ved jeg ikke om det er tilgængeligt for "venners venner" eller for alle - men jeg håber I kan se albummet. Til alle takt-fejls-eksperter og folk som er imod bag lod, så er dette album da totalt guf, hvis man har noget imod nogen.... Jeg selv blev ærgerlig over, at det til vm for ungheste skal se sådan ud... Tag et kig på det, og lad mig vide hvad I synes.

www.facebook.com/#!/ album.php?fbid=1474707...&aid=63890


... sagde Randi


"Kun småskårne mennesker har orden i tingene, genier kontrollerer kaos"

0
0
Svar på denne tråd
 
 Man KAN kigge med
Forfatter: 
Dato:  22-02-2011 20:08

Og hvad man kan man sige: De er jo flyvende, de søde unge heste. Nogle af billederne viser nogle lidt bizarre gangarter?

Jeg er ikke billedanalysegangartsnørd, men jeg kan da godt se, at det hele ikke er helt efter bogen. Og når det kommer til min egen kæphest; - så er holdningen af og til en smule snæver? Når man tager i betragtning, at vi taler den absolutte elite....

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det er ikke
Forfatter: 
Dato:  22-02-2011 23:01

absolut elite, der er da flere amatør ryttere imellem? Jeg kender den træner der er på flere billeder, som underviser hende på den grå med mørk man og hale. Og jeg synes at han er en meget sympatisk underviser og rytter. Det er da også en af de eneste heste der fremvises billeder af foran lod i en åben holdning (på nogle billeder). Men der er nogle spøjse momenter af Hønnerups Driver, hvem er det nu lige der rider den?


Sagde Janne

Sælges:

Lædergjord med maveplade - 110 cm

- Send PB for info -
0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  22-02-2011 23:33

Så har jeg et 1000 kroners spørgsmål til bionørderne, og andre dressurinteresserede..


Se, før man fik fine kameraer og videooptagere, så havde man altså ikke samme fine muligheder for at "fastfryse" heste i trav, så medmindre man havde er 100%s falkeblik, var taktforskydninger i trav, ikke nemme at spotte, særligt, hvis man skulle se på andet end benene..


Derfor har jeg altid tænkt, at de "gamle" beskrivelser af takt, mere gik i retning af den engelske betydning "rhythm", altså den rene regelmæssighed, i bevægelsen. Gangarten er så defineret, og som regel beskrevet, ved at den er 2-takts, 2 beat, hvilket angiver, som der også ofte står, at man skal kunne høre 2 hovslag, når de diagonale benpar LANDER, og dette skal være regelmæssigt, hvilket nok er årsag til den danske anvendelse af ordet, man kan høre takten.


Men, hvad så, når den sætter af?..Her kan man ikke høre takten, man kan svært se den, og da bagbenet, via hoften har et ekstra led i forhold til forbenet, er det så overhovedet muligt at sætte af, nøjagtigt ensartet?..Hvis den eksempelvis bærer/skubber mere på et bagben, der yderligere skal afvikle et led mere, er det så ikke naturligt at der vil være en forsinkelse i, hvornår bagbenet reelt løftes?..


Dette kan jo sagtens forekomme, uden at det taktfaste landingspunt, 2 beat stroke forstyrres, p.g.a svævet..


Jeg har higet og søgt lidt på den engelske betydning, og der nævnes det som et udtryk for regelmæssigheden af bevægelsen, og er ingen steder betegnet som den parralelitet både under nedslag og afsæt, der efterhånden er fremherskende ellers..Article 404 The trot1. The trot is a pace of "two time" on alternate diagonal legs (left fore and right hind leg and vice versa) separated by a moment of suspension.

2. The trot, always with free, active and regular steps, should be moved into without hesitation.

3. The quality of the trot is judged by the general impression, the regularity and elasticity of the steps - originating from a supple back and well engaged hind quarters - and by the ability of maintaining the same rhythm and natural balance, even after a transition from one trot to another.

4. The following trots are recognised: Collected trot, Working trot, Medium trot and Extended trot.
4.1. Collected trot. The horse, remaining "on the bit", moves forward with his neck raised and arched. The hocks, being well engaged, maintain an energetic impulsion, thus enabling the shoulders to move with greater ease in any direction. The horse's steps are shorter than in the other trots, but he is lighter and more mobile.
4.2. Working trot. This is a pace between the collected and the medium trot, in which a horse, not yet trained and ready for collected movements, shows himself properly balanced and, remaining "on the bit", goes forward with even, elastic steps and good hock action. The _expression "good hock action" does not mean that collection is a required quality of working trot. It only underlines the importance of an impulsion originating from the activity of the hind quarters

Dette er fra FEI..P for Purity (FEI Handbook): Correctness, Purity and timing of the

footfalls in walk, trot and canter. Walk must not be lateral, trot must be

fluent and canter needs to maintain the 3 beat jump.

Q for Quality

Judges Comment: 'Improve quality of????"

Without quality there can be no high mark, it is often the missing

requirement.

**** FEI Handbook: Quality refers to freedom, elasticity, fluency, not

the purity or correctness of the pace.

R for Rhythm (Training Scale No 1)

Judges Comment: 'Losing rhythm"

Can refer to a walk tending to lateral; can refer to an unlevel stride; canter

that is not 3 beat. 'Losing rhythm offers an alternative to irregular or

uneven which maybe too harsh. Linked to Regularity and purity of pace.Her fra FEI s dommer guideline, hvor trav skal være flydende, for at være "ren"..


Topline Ink Equestrian Journal: What is the definition of rhythm and importance for a dressage horse?


Jana Wagner:
The rules from the United States Dressage Federation (USDF) Directory in the Glossary of Judging Terms describes rhythm as "The characteristic sequence of footfalls and phases of a given gait. For purposes of dressage, the only correct rhythms are those of the pure walk, pure trot, and pure canter (not those of amble, pace, rack, etc.) Not to be confused with "tempo," "cadence," or miles per hour." It is important to keep the distinctive rhythm of the 3 gaits (walk, trot, canter) of a dressage horse. Preserving, the rhythm is one of the most fundamentals of dressage.
I can not over emphasis the importance of a clear rhythm at each gait. The horse does not necessarily have to be a great mover, but if the horse has a clear and consistent rhythm it will score well. Additionally, because of better balance the training will be easier.
As a trainer, when I look at a horse, even a foal, for me the steady rhythm as the horse trots or canters around the arena is very, very important. The idea is that you can turn around and just listen to the foot fall and then turn back and look at the horse again and it is still in the same rhythm and tempo. For me, that is the horse has natural balance. In training, balance is one of the most important ingredients. It also shows that later on in further training, you will have less problems developing medium and extended gaits. You will not deal as much with training problems like being on the forehand, lack of self carriage, switching leads in the canter, and similar problems.

"I can not over emphasis the importance of a clear rhythm at each gait."

Her tales igen om en klar, vedholdende takt, og der bruges eksempler med, at man kan vende sig om og høre den regelmæssige takt...


MHT "snæverheden" hos de viste heste, så skriver FEI...1. The aim of the collection of the horse is:
1.1. To further develop and improve the balance and equilibrium of the horse, which has been more or less displaced by the additional weight of the rider.

1.2. To develop and increase the horse's ability to lower and engage his quarters for the benefit of the lightness and mobility of his forehand.

1.3. To add to the "ease and carriage" of the horse and to make him more pleasurable to ride.

2. The best means to obtain these aims are the lateral movements, travers, renvers and, last but not least, shoulder in as well as half-halts .

3. Collection is, in other words, improved and effected by engaging the hind legs, with the joints bent and supple, forward under the horse's body by a temporary but often repeated action of the seat and legs of the rider, driving the horse forward towards a more or less stationary or restraining hand, allowing just enough impulsion to pass through. Collection is consequently not achieved by shortening of the pace through a resisting action of the hand, but instead by using the seat and legs to engage the hind legs further under the horse's body.

4. However, the hind legs should not be engaged too far forward under the horse, as this would shorten the base of support too much, and thereby impede the movement. In such a case, the line of the back would be lengthened and raised in relation to the supporting base of the legs, the stability would be impaired and the horse would have difficulty in finding a harmonious and correct balance.

5. On the other hand, a horse with a too long base of support, unable or unwilling to engage his hind legs forward under his body, will never achieve an acceptable collection, characterised by "ease and carriage" as well as a lively impulsion, originated in the activity of the quarters.

6. The position of the head and neck of a horse at the collected paces is naturally dependent on the stage of training and, in some degree, on his conformation. It should, however, be distinguished by the neck being raised unrestrained, forming a harmonious curve from the withers to the poll, being the highest point, with the head slightly in front of the vertical. However, at the moment the rider applies his aids in order to obtain a momentary and passing collecting effect, the head may become more or less vertical (compare Articles 401.6, 402.1 and 408).

Fédération Equestre Internationale
Submission/Impulsion FEI

Article 417 The submission / The impulsion
1. Submission does not mean a subordination, but an obedience revealing its presence by a constant attention, willingness and confidence in the whole behaviour of the horse as well as by the harmony, lightness and ease he is displaying in the execution of the different movements. The degree of submission is also manifested by the way the horse accepts the bridle, with a light and soft contact and a supple poll, or with resistance to or evasion of the rider's hand, being either "above the bit" or "behind the bit" respectively.

2. Putting out the tongue, keeping it above the bit or drawing it up altogether, as well as grinding the teeth and swishing the tail are mostly signs of nervousness, tenseness or resistance on the part of the horse and must be taken into account by the judges in their marks for the movement concerned as well as in the collective mark for "submission" (No. 3).

3. Impulsion is the term used to describe the transmission of an eager and energetic, yet controlled, propulsive energy generated from the hind quarters into the athletic movement of the horse. Its ultimate _expression can be shown only through the horse's soft and swinging back to be guided by a gentle contact with the rider's hand.

4. Speed, of itself, has little to do with impulsion; the result is more often a flattening of the paces. A visible characteristic is a more pronounced articulation of the hind leg, in a continuous rather than staccato action. The hock, as the hind foot leaves the ground, should first move forward rather than being pulled upwards, but certainly not backwards. A prime ingredient of impulsion is the time the horse spends in the air rather than on the ground; in other words, an added _expression within the paces, always provided that there is a clear distinction between the collected trot and the Passage. Impulsion is, therefore, seen only in those paces that have a period of suspension.

----------------------------------- ------------------------------------ ------------------------------------ --

Subscribe to HORSES For LIFE? Online Magazine for full access to the exclusive and educational monthly articles in every Issue.
YOUR SUBSCRIPTION INCLUDES ACCESS TO ALL PAST ISSUES!For the Instructor, For the rider, For the Horse. Horses For LIFE
Your Magazine for Life.


Register FREE and
Have Fun Reading the Two Free Articles in Every Issue and this month's SPECIAL EDITION we have 7 free articles for you!June 2006 ? Volume 10

HORSES FOR LIFE?
Published Monthly

Please note all resources presented are © copyright protected by the original owners and reprinted with permission OR © Copyright Horses For Life? 2005 to 2006
And Castlemare Enterprises?

All Rights Reserved -

Please write to us!

We would love to add your voice. Write to us on our contact page or email your letter to the editor directly at letters@horsesforlife.com

Og så kom der en masse spam med...Men i nummer 6 vedrørende samling og hovedholdning har vi, slightly, hvilket er lidt-lidt..foran lod, men med den rejste hvælvede hals, fra skulder til nakke/mellem ørene-POLL, og ved indvirken med hjælperne må den gå "mere eller mindre" i lod..


N for Neck

Judges Comment 'Frame very short thru' neck'

Can refer to acceptance of the bit, also to engagement and the uphill

travel of the horse in the Test. Rarely is a swinging back shown with a

short, tight neck.

O for Open

Judges Comment: 'Frame too open, needs roundness'

Often refers to the acceptance of the bridle and lack of collection and

engagement - seen in horses working (slightly) above the bit.

O for Overbent

FEI Handbook: Behind the vertical, due to excessive longitudinal

flexion in the poll and/or upper joints of the neck.

P for Poll

Judges Comment: 'Poll must remain highest point'

FEI Rules emphasise a 'controlled poll' with 'nose line close to the

vertical'. Dr. Moritz has warned about the situation with stallions with

exaggerated necks, judges must be careful not to be over zealous. It must

be clearly incorrect.Og, fra igen FEIs dommer guidelinie..tæt på lod, og det der er med til at afgøre om halsen er sammenpresset, er tabet af rygsving, ligesom over biddet er følgende med tab af samling.


Er den "overbent", bag-lod, skal der være "ecsessive" overdreven bøjning af punktet og de omkring liggende øverste hvirvler af nakken.


Endelig skal der være tydelig fejl på hingste, grundet deres halssætning...

Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Bare ord
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 07:33

Nimbus, det er nogle flotte ord du har sat ind fra FEI.. Hvad vil du sige med dem?

At det er flotte ord? For det er jo det eneste de er.. Flotte ord.


Virkeligheden er jo SÅ langt SÅ langt fra de ord som man næsten kan komme...www.blueberryhill.dk


"Our greatest glory is not in never falling,

but in rising every time we fall."


Tilridning i 2011?

0
0
Svar på denne tråd
 
 rytme og takt
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 15:00

På dette billedet kan man se, hvad det gør ved bevægelsens udseende, når hesten fejltakter på forskellige vis - og hvordan den ser ud, når den går taktrent.


Så fordi man i gl. ikke kunne fryse takten fast, så kunne man se på måden, hesten bevægede sig, at der var noget galt (padler af sted som en and skriver en et sted, kan ikek huske hvem og hvor), og så vidste man at det var taktfejl - eller unclear rythme.


Det, der tit sker i dag er, at man ved at ride hesten ind i en bestemt spænding, forsøger at efterligne den måde / den rythme, som heste der går korrekt og med ryg går i (de går ind i en langtsommere, mere dvælende, tung takt, som er så regelmæssig at man bliver helt hyptoniseret af at kigge på den - den har en helt særlig rythme). Det ser bare helt anderledes ud, fordi benene komemr til at bevæge sig forkert i forhold til hinanden. Det er bliver sådan noget hoppende noget, og det er det, som AH f.eks. er brillant til at få frem i hestene. Men det er fake, hvilket afsløres af hestenes taktfejl.


EG er så en sand mester i at få det til at se meget blødere ud end f.eks. AH, men taktfejlene er der stadig.


Formålet med at hestene gik rent og korrekt i gl. dage var jo energibesparelse. Hvilken forskel det kan gøre at komme til at gå korrekt har jeg mærket på egen krop. Jeg har gået som en idiot og det var SÅ hårdt at gå, jeg vrikkede om på mine ankler osv. osv. Nu har jeg gennem en længere periode arbejdet med min massør på at gå mere korrekt helt oppe fra hoften og ned til fødderne. Fødderne skal vende rigtigt, min ene hofte, som har været og stadig er lidt stiv har skulle strækkes ud, og jeg har skullet styrke nye muskelgrupper, fordi jeg går anderledes. En anden ting er et lille skru med foden og HOLD DA OP - hvor jeg nu kommer af sted ud over stepper uden at blive bare halvt så træt. Jeg tænker tit på at det er derfor mange heste KAMPSVEDER når man ser dem gå - fordi det er hårdere at gå i en forkert rytme med taktfejl, end når man går som evolusionen har designet os til at gøre.


Ikke alle går korrekt fra naturens siden - men vi er alle født med potentialet til at gøre det. Dette skal så bare trænes op - og det har jo været formålet når hestene har skulle tilbagelægge lange distancer.

Mine heste har mulen forrest


The value of the art of riding should be measured at the scale of harmony and not at the scale of difficulty of an exercise.

Xenophon

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 16:52

Ja, Søs, du underbygger netop mine teorier.


Når man ikke KAN se det helt nøjagtige splitsekund, hesten sætter af i, så må man bedømme på bevægelsens rytme. Deri ligger netop at det trænede øje, kan fange uskøn bevægelse, og de små fine forskelle i bevægelsen, der give uregelmæssighed.


Følgelig er netop de fine billeder ikke udtryk for andet end billeder, uden at se hesten i bevægelse, er det utopi at udlede noget om dens gang, udover målfaste ting som, hvor langt frem den rækker og, hvorvidt der er en sammenhæng mellem vinkling på lemmerne og halsens hvælvning.


Derfor er FEIs "fine ord", meget mere end "fine ord". De er en vejledning til at bedømme HELE hesten, og HELE dens bevægelse..


M.h.t. bevægelsesøknomien, så er det jo netop derfor vi ser alle de "jublende" sekvenser af de mere "native-breeds", der kan gå åhhh så taktfaste, helt naturligt. Det er fordi de stadig har en udpræget genetisk bestemt andel af transportgen, der er rent darwinistisk selekteret gennem århundreder. Når Helgrim Halgrimson skulle fuld hjem fra fjeldet, eller tropperne vade fra den ene ende af Europa til den anden, eller alpebonden have en hest, der var fuldgod, både for vogn som under rytter, så overlever de eksemplarer, der, når de belastes, men overlades til sig selv, med hensyn til at finde et tempo og takt, der er mest bevægelsesøkonomisk, finder den flade taktfaste trav.


Denne genetiske disposition har været fremherskende langt op i midten af forrige århundrede, da avlerne var nødt til at vægte transportgenet højt, da de individer, der ikke blev solgt til ridebrug til militæret, skulle kunne afsættes til kørebrug.


Men transporttrav er ikke dressurtrav, lige som transportridning ikke er dressurridning.


Derfor er der nok skrevet så mange vise bevingede ord om netop det skønhedsideal, der er forbundet med dressurtraven, der er væsentligt forskellig fra transporttraven, fordi den har elastisitet, udtryk, energi, og netop ikke er bevægelsesøknomisk, men kræver en høj grad af muskelstyrke.


Ser du på distanceheste, der er det tætteste vi kommer på vore dages rene "transportdyr", så ser du netop en helt anden bevægelse og muskulering, end ved en dressurhest..
Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 hov hov
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 17:00

Her er en video, hvor man kan se det fænomen, at bagbenet løftes først, grundet energien..


www.youtube.com/ watch?v=fWClFC1BPDI&fe...er&list=UL
Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 17:50

Så må min hårdtprøvede pony holde for igen ..


Her er nemlig et stort transportgen, der kan ikke findes mange momenter, hvor hans ben ikke parralelle, men han er ikke taktfast af den grund, han mangler RHYTHM...


www.heste-nettet.dk/markedspladsen/ hest/mediawindow.php?id=261761Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 alt det her
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 18:49

nimbus, er jo ikke noget, du selv har erfaring for, vel?


Tones videoer har jeg diskuteret med hende for længe siden. Den brune er taktfast (hvilket er en fordel for videre træning), men ikke løsgjort, den røde er hverken eller.

Ved hun godt, at du bruger hendes videoer som argument på HN? Det kan være, hun vil være med i debatten :-)


I den sammenhæng er det interessant, at jeg jo kender både koldblods og varmblod, endda fine DV'er, der kan gå taktfast. Og sjovt nok har det der ikke noget med avlen at gøre, men med træningen.


Måske kan det være svært at se på billeder, men det kan høres ;-) I øvrigt er de store, alment forekommende taktfejl som regel ikke svære at spotte.


Takt er punkt 1 i første del af træningsskalaen, uden takten bliver hesten ikke løsgjort - og uden takt og løsgjorthed får man ikke den gode kontakt. Man kan naturligvis sagtens holde fast i tøjlerne og også ride med en slags 'sug', men hesten vil så enten gå bag biddet eller lægge sig mere eller mindre på det.


Jeg troede engang, at når hesten lagde sig frem til min hånd, som den gør, når den går let bag lod og ikke bare putter sig, men man har et 'sug' frem, at den så var 'fremme til biddet'. Siden har jeg lært og erfaret, at det slet ikke er det samme som at ride hesten til biddet.

Det kan man se på den slags billeder, som fx det , der ligger på min præsentation, hvor jeg rider den røde Freja for første gang. Den er slet ikke taktfast. Jeg har beholdt billedet, fordi det faktisk giver en meget god illustration - og det er min første ridetur på nu afødede Freja :-) Det er 'flødeskum' om dens mund, munden er ikke åben ;-)


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 jep jep
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 21:21

Du HAR diskuteret det, og følgelig har du dannet dig din mening..Så kan jeg måske tilstedes samme rettighed?.

Jeg går da netop udfra, at Tone ligger videoer på youtube for at man kan debattere udfra dem


Og, igen, måske den røde ikke er taktfast, i HN-eksperternes verden, men den lander ligeligt, og vil HØRES som taktfast, den forskydning, der er når den sætter af kan ikke HØRES, hvilket egentligt er en pointe..


Når alle beskrivelser af trav, er 2 takt hørbar, kun et hovslag ved landing, og ellers Regularity, Fluent, Rhythm, så vil jeg altså mene, at taktfejl, der er TAKTFEJL, der influerer på dette er A, synlige med det blotte øje, eller hørbare, og/eller B har indvirkning på regelmæssigheden i bevægelsen.


Derfor forstår jeg FEIs bedømmelser en hel del bedre, hvordan skal de dømme taktforskydninger, der kun kan fanges på stillbilleder...


Iøvrigt, den eneste beskrivelse af benenes position jeg kan støve op på skrift er Similar, ikke Parralel...


Jeg har nu aldrig troet at hesten var "fremme ved biddet" fordi den havde parkeret sig et eller andet sted med hovedet, eller i hånden, jeg har mere ment den var til biddet, når den svarede korrekt på hjælperne, og som en følge af dette, indtog en passende hovedholdning.."Suget" har altid været ligegyldigt, hvis ikke det var fremkaldt af sædet og schenklerne..


Jeg syntes efterhånden, der en noget grov simplificering vedrørende dressur...

Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 takt og rytme
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 21:33

Jeg er kommet til at tænke på - men det kan Nina som musikkyndig svare på. Takt er da rytme - uden takt inngen rytme. Takten 12 12 12 giver en rytme, takten 123 123 123 giver en anden rytme osv. Man kan ikke adskille de to ting, vil jeg så total musikanalfabet mene.


JO transporttrav er dressurtrav eller i hvertfald været det. Hvorfor skulle man eller uddanne hestene før de kunne bruges - remonteuddannelsen?


Mine heste har mulen forrest


The value of the art of riding should be measured at the scale of harmony and not at the scale of difficulty of an exercise.

Xenophon

0
0
Svar på denne tråd
 
 FEI skriblerier.
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 21:54

og nimbus1's udlægning af disse, synes jeg virker logiske.


Jeg har stadig svært ved at forestille mig, at man i tidernes morgen på denne måde kunne dissikere hestens bevægelse for små taktforskydninger, men at man har tænkt i de mere grove af slagsen.


Men så er rideretninger, der vedkender sig stilene fra tidernes morgen - i mine øjne - kendetegnet ved taktmudder og manglende svævningsmoment. Bevægelsesøkonomi?

Måske jeg ikke har set ekvipager, der har været veluddannede ud i stilarter fra tidernes morgen, og de har dermed kunne påberåbe sig retten til taktfejl/taktmudder?


Cirkelinemus .


Interesseret i Kranio-sakral-terapi udført af erfaren terapeut mellem Viborg og Hobro?

Se min præsentation for yderligere oplysninger.

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 22:53

Jeg siger jo heller ikke, at den HØRBARE takt ikke skal være der, den er bare begrænset til landingspunktet, og rytmen er den flydende regelmæssige bevægelse, men der er intetsteds beskrevet noget krav om parralelitet derudover, kun similar, hvilket er lignende...


Transporttrav er netop kendetegnet ved, at hesten selv har den genetisk indkodet i bevægelsesmønstret, en flad økonomisk gangart, der bruger mindst muligt muskelarbejde, og kan opretholdes uden rytterhjælp over længere strækninger, som f.eks pleasurehestes jog/trav, eller den trav, der er blevet benyttet i militæret til transport over længere strækninger. Alle, der har redet 30 kilometer i træk, ved at efter de første 5, så går dressuren af ballonen, og man overlader hesten til.....transport...Derved kan den selv vælge den bevægelsesøkonomi, der tjener den bedst, i forhold til dens belastning. Små heste, med forholdsvis stor belastning, som min pony, vil øjeblikkeligt antage den lave hals, og den flade gangart, hvor den bærer lige netop tilstækkeligt, men heller ikke en bønne mere..


Derfor er de første anvisninger på ridning af den unge hest, altid kendetegnet ved, hos Mùeseler, så snart den unge hest kan drives på, at ride i arbejdstempo, en kende hurtigere end det NATURLIGE tempo, som hesten selv tilbyder. Det samme gør sig gældende ved Phodasky, altid en smule under, eller over, det hesten selv tilbyder. Gør man ikke dette, mistes svinget, som man altid skal vægte, og som hentes ved at ride frem..


Nu har vi før debatteret, hvor brugshesten, skilles fra dressurhesten. Det gør den når vi har en rytterbestemt, af hjælpernes samspil fremkaldt, ensartet, regelmæssig, energisk trav, der er hørlig i sin takt, og flydende i sin rytme..


Derfor er takt koblet på accept af biddet, for at den fremdrevne rytme, ikke forsvinder i uensartet tempo..


Phodasky skriver faktisk "Den taktmæssige NEDTRÆDNING af det diagonale benpar, afbrudt af svævet, giver rytmen i den fremadgående bevægelse og dermed ridningens musik".Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Ikke simpelt
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 23:02

Nej, dressur er da ikke simpelt - men man kan jo godt diskutere detaljer.


Når man først har lært at se efter takt, så behøver man ikke et stillbillede for at afgøre, om takten er ren. Man får en harmonisk, ja måske 'musikalsk' oplevelse ;-)


Ja, Søs - faktisk tænkte jeg på parallellen i det ved øveren i går aftes i jazzorkesteret, hvor rytmegruppen havde nogle vanskeligheder i en for os ny latinamerikansk rytme.


Hvis orkesteret ikke spiller 'i takt', dvs. rammer samtidig på de taktslag og underdelinger, hvert medlem nu skal ramme (hvilket ikke nødvendigvis er de samme :-P ), så bliver rytmen uklar og mudret - musikken 'swinger' ikke. Man skal spille med den samme fornemmelse for takt og rytme.


Man kan måake se hestes bevægelse på samme måde? Altså paradetraven ser måske pralende flot ud - men den 'swinger' ikke ;-)


:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  23-02-2011 23:28

Alle kan se rytmen i den regelmæssige bevægelse, og fejl, der går udover dette...


Vi debatterer jo ikke om, hvorvidt fløjtespilleren puster I fløjten på det rette tidspunkt, eller violinisten rammer strengene på det rette tidspunkt, men vi kan ikke høre, hvad han laver fra en tone til den næste, fra nedtrædning til svæv til nedtrædning igen, blot høre, hvornår næste tone slås an, og om den er på det rette tidspunkt, i forhold til rytmen...
N for Neck

Judges Comment 'Frame very short thru' neck'

Can refer to acceptance of the bit, also to engagement and the uphill

travel of the horse in the Test. Rarely is a swinging back shown with a

short, tight neck.Netop NinA, derfor er der altid flere punkter, der bedømmes efter, hvor rytmen, svinget fra den energiske regelmæssige trav er hovedstenen...Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Øh - hvorhenne
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 01:37

nimbus ?:-)


Gid det var så vel :-)


Og jo, vi kan faktisk godt høre, hvad musikeren laver 'i mellemtiden' - for hvis han/hun ikke er i rytme også der, så fungerer det ikke....


Og hesten kan analogt ikke trække benet til sig hurtigere og så alligevel gå taktfast. Den holder ikke ude i virkeligheden.


I øvrigt er det lidt interessant, at hvis man sætter en maskine til at arbejde helt taktfast, holder den meget, meget længere end en maskine, der ikke arbejder i ren takt. Det har jeg fra maskiningeniøren, der også er rytter ;-):-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det er en utopi
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 09:07

Parelllitet er jo forudsætning for taktfasthed - det kan man ikke skille ud udover måske i en teori som har til formål at bevise egne tanker - man kan ikke forestille sige en situationer hvor benene karter hid i did mens de er i luften for så at ramme jorden taktfast. Det er en tankerække, der hører under utopi.


Det er muligt at transporttrav er sådan i de retninger du nævner, men nu er det et faktum at dressuren uspringer af militærridningen og der var transporttrav = dressurtrav. Jeg gentager - ellers gav det jo ingen mening at uddanne militærhest i remonte - som rent faktisk efter de 2 remonte år ender med at være en m-hest.


Det er jo fordi man have bruge for en hest, som var let at styre og rar at være på - og det er en velredet dressurhest. Andre har valgt at gøre hestene behagelige at være på ved at fjerne rygsving på forskellig vis. Men det er jo aldrig blevet til dressur.

Mine heste har mulen forrest


The value of the art of riding should be measured at the scale of harmony and not at the scale of difficulty of an exercise.

Xenophon

0
0
Svar på denne tråd
 
 Nimbus
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 12:01

Denne ekvipage ligger med helt i toppen indenfor dressur i dag - her er takten virkelig mudret. Jeg behøver ikke slow eller pauseknap for at se det - gør du?


www.youtube.com/watch?v=dIOSfOCweywOg hvis jeg så alligevel ikke er helt sikker på, om de taktfejl jeg ser er rigtige, kan der jo trykkes på pauseknappen, for at se om konstateringen er helt hen i vejret ...


Men mon ikke en topdommer også kan se det med det blotte øje?

De venligste hilsner Louise


*****


"Al dressur begynder først, når hesten er blevet doven, og man kan komme til at indvirke med lænd og schenkel"


0
0
Svar på denne tråd
 
 Må lige dele
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 14:59

Må bare lige dele dette moment i piaffen af ovenstående video, som jeg fik, da jeg 1. gang trykkede på pause :-)Mine heste har mulen forrest


The value of the art of riding should be measured at the scale of harmony and not at the scale of difficulty of an exercise.

Xenophon

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hmmmm...
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 15:58

Nu er jeg nok en af dem der kigger med på sidelinien når tiden er til det og ikke går ind i debatterne, men her kan jeg alligevel ikke lader være:-)


Måske har jeg bare misforstået det hele men...


Hesten og mennesket er dynamiske. Når man tager et billed får man noget statisk ud fra noget dynamisk. Man får en lille sekvens af noget der ikke nødvendigvis afspegler resten af det dynamiske forløb rent statistisk. Dette er ikke ensbetydende med, at jeg synes det overstående klip er korrekt efter min mening. Hvis man pauser en video med en selv får man sjældent et godt billed. det er jo ikke det samme som at man ALTID sidder med lukkede øjne og åben mund bare fordi man har fanget et uheldigt splitsekund.


Mennesker og dyr er individuelle og forskellige. Der er ikke to der er ens. Man er ofte stærkere i den ene side end i den anden.

Mennesker tager ikke lige lange skridt, svinger lige meget med begge arme, løfter knæene lige højt når man går osv osv. Det gør hestene heller ikke. Det er dog ikke det samme som, at man ikke er rentaktet eller ikke har rytme. det er ofte millimeter eller millisekunder der adskiller sig. Det kan måles, men sjældent opdages med det blotte øje i den dynamiske fase.


Så det er efter min mening lidt plat at dømme et ridt ud fra en pauseknap, stilbillede eller blot 5 min. ridt, men vi er jo heldigvis forskellige.


Nogle der ved om der ligger noget forskning af heste i alle tre gangarter hvor der er brugt et 3D qualisis gait system?


God vind fremover og keep up the spirit:-) Det er jo fedt med en masse ildsjæle.

0
0
Svar på denne tråd
 
 illustration af helheden
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 16:18

Sylle jeg kan sagtens følge dig :-)


Ikke desto mindre kan et enkelt billeder ind imellem illusterer helheden på suveræn vis. Det er i hvertfald sådan jeg bruger billeder/illustrationer :-) Og det er jo også hvad jeg har lært som cand.comm. at man bruger billeder til at forankre en større helhed.


jeg ved desværre ikke noget om 3D qualisis gait system, men vil gerne høre mere om det :-)


Jeg synes også det kunne være rigtig spændende med et studie, en film af, hvad der sker med måden bevægelserne ser ud, om man rider på den ene eller den anden måde. jeg har jo f.eks. skrevet tidligere, at man forsøger at efterligne en særlige måde.


men nøj jeg gad godt have på film af, hvordan de to måder at ride/træne på kommer til udtryk i måden bevægelserne ser ud. Men jeg ved ikke af, at det findes.


Mine heste har mulen forrest


The value of the art of riding should be measured at the scale of harmony and not at the scale of difficulty of an exercise.

Xenophon

0
0
Svar på denne tråd
 
 hmmmm......
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 16:22

Rosalina, nu er jeg ellers ikke begejstret for Parzival, men det var dog en dejlig video...


Nu har jeg til minut 4, det meste af travprogrammet, siddet og pausekneppet, her er der syn for sagen. Fryser du krikken i LANDINGEN, så er der faktisk 2 diagonale benpar, med undtagelse af indgange til ´piafferne, der er noget hø, og den ene travers. Men resten af trav, passage, med enkelte fejltrin, og selv den frie trav, og endda nedtagningen, der er den altså 2-taktet i nedtrædningen, at den så ser spøjs ud i svævet, eller sætter af med en forskydning, det kommer jo ikke reglementet ved...


Men jeg kigger så efter, hvad jeg SER, og ikke, hvad jeg forventer at finde..


Der er nemlig ingen reel forskning i hestens totale bevægelse, og slet ikke noget der kan betegnes som redeligt i videnskabelig sammenhæng, men der er mange teorier..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 17:00

Ja, Søs, det er ligegodt uheldigt, at der slet ikke findes noget video af en korrekt hest..


Nu har du jo heldigvis selv lagt denne her ud på Hest-online, hvor du roser den..


www.hest-online.dk/video/ videovis.asp?id=340&urlinfo=S%F8s+ D%2E+Jensen-Klimke+og+Ahlerich+i+ New+YorkHer kan jeg, på 30 sekunders pauseknepperi i trarten, se nøjagtigt det samme, som hos Parzival, nedtrædning i 2-takt, men afskub med forskydning, og kan følgelig klippe lige så mange "billeder" af en hest på 1 ben, som hos alle andre..


hos denne her, er kvalitetn rigtig dårlig, og det meste filmet forfra, men, særligt i den fri trav, er det nemt at se samme fænomen...


www.hest-online.dk/video/ videovis.asp?id=339&urlinfo=S%F8s+ D%2E+Jensen-Magrit+Otto+Crepin+og+ CorlandusSå 1000 kroners spørgsmålet er, hvad skal man dømme efter.


Den rytme, man umiddelbart kan lide, via helhedsindtrykket, eller en oversimplificering, der er mulig via pauseknappen.


Det er iøvrigt nydelige ekvipager begge to, det er slet ikke det, der er debatemnet..Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 Den går ikke
Forfatter: 
Dato:  24-02-2011 17:05

taktfast, den lander bagben før forben og slipper bagben før forben, så den kommer til at stå på et forben.


Det er meget tydeligt, også i bevægelse....
:-) fra NinA


2 bokse ledige fra 1. marts i hyggelig selvpasserstald i 3330 Uvelse med oplyst ridebane, lille ridehus og lige op ad skov - skriv PB, hvis du er interesseret :-)