Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Resistens overfor antibiotika er stigende

Stigende resistens overfor antibiotika blandt heste vækker bekymring i forskerkredse, og kan på sigt true folkesundheden, da visse resistente bakterier kan overføres til mennesker. Forskere opfordrer til kontrolleret brug af antibiotika

 

Stigende resistens og risiko for overførsel til mennesker

Der spores fortsat stigende resistens overfor antibiotika der anvendes til heste, og forskere påviser i et nyt studie, at problemet er stadig stærkt tiltagende. Forskerne opfordrer derfor til mere restriktiv og korrekt brug af antibiotika, af hensyn til både dyr og mennesker.

 

Aktualiteten af budskabet kan næppe være mere relevant her under Corona-pandemien, hvor det er aktuelt at smitte kan overføres både fra dyr til mennesker og tilbage igen, og dette har forskerne også påvist med de undersøgte bakterier i heste.

 

 

Et verdensomspændende problem der også påvirker os mennesker

Spredning af antibiotika resistente bakterier til hele verden, er et stigende problem som truer ikke alene velfærden af vore dyr, men bør tillige vække bekymring i sundhed sektorer verden over.

 

"Det er et veletableret faktum at bakterier kan overføres fra dyr til mennesker, og i og med heste og mennesker oftest har en meget tæt relation, er det mere end sandsynligt at der kan forekomme krydsinfektion mellem dyr og mennesker", skriver den franske forsker Albertine Leon, der sammen med sit forskerhold har offentliggjort en artikel i Journal, Animals, og fortsætter

 

"Heste er nu anerkendt som en potentiel kilde til antibakteriel resistens, der kan overføres til andre dyr, men også overføres til menneskelige patogener."

 

Storstilet forskningsprojekt

Forskerne har analyseret de mest udbredte patogener blandt heste over en periode på fire år fra 2016 til 2019 i en stor undersøgelse. Mere end 7800 bakterieprøver fra heste med forskellige former for infektion blev indsamlet fra heste i Frankring, og deres respektive responds på antibiotika blev aftestet.

 

Foruroligende stigning i resistens overfor antibiotika i heste

Forskerne observerede en betydelig øgning i resistens over for antibiotika for Staphylococcus aureus og Enterobacter bakterietyperne over den 4-årige periode.

 

Andelen af multiresistente bakterier steg fra 24,5% til 37,4% for Staphylococcus aureas og fra 26,3% til 51,7% for Enterobacter i prøverne der var indsamlet og strakte sig over den 4-årige periode."Vores resultater viser at der er behov for at opfordre til korrekt brug af antibiotika", lyder det fra forskerne.

 

Resultaterne var dog ikke kun ildevarslende. Der var også positive indikatorer.

 

Restriktiv brug begrændser resistens blandt visse typer af bakterier

Efter implementeringen af to franske landsdækkende kampagner for at reducere brugen af veterinær antibiotika, afslørede forskernes observationer at der opstod et fald i resistens for C Streptocci overfor fem typer af antibiotika.

 

Ligeledes blev der observeret et fald for Klebsiella Pneumoniae overfor fire typer antibiotika, og Escherichia coli overfor en enkelt type antibiotika.

 

Staphylococcus aureus, Escherichia coli og Enterobacter, viste derimod øget resistens for alle de afprøvede typer af antibiotika.

 

Brug antibiotika med omhu

"I dag er brugen af antibiotika indenfor hestemedicin en nødvendighed, fordi metoderne til at hindre infektioner i heste fortsat er begrænsede, og kun få vacciner er udviklet. Derfor er antibiotika væsentlig for at sikre hestes sundhed, og studiet understreger vigtigheden af løbende at teste effektiviteten af disse midler for at kunne optimere behandlingen af heste og begrænse resistensproblemer.", skriver forskerne.

 

Følg udviklingen i bakterier der kan overføres til mennesker

Tilsvarende studier vil fremadrettet være nødvendige at foretage ifølge forskerne, for at følge udviklingen af resistens, og dens mulige påvirkning af sundheden, både blandt heste men også blandt og mennesker, mener forskerne.

 

Fremadrettet bør forskere derfor særligt se nærmere på de typer af bakterier, hvor det positivt vides at resistente bakterier kan overføres til mennesker, slutter de franske forskere.

 

Kilde: Léon, A.; Castagnet, S.; Maillard, K.; Paillot, R.; Giard, J.-C. Evolution of In Vitro Antimicrobial Susceptibility of Equine Clinical Isolates in France between 2016 and 2019. Animals 2020, 10, 812. Forkningsartiklen kan læses her  

 

Billede

 

Stigende resistens overfor antibiotika blandt heste vækker bekymring i forskerkredse, og kan på sigt true folkesundheden, da visse resistente bakterier kan overføres til mennesker. Forskerne opfordrer til kontrolleret brug af antibiotika


Tilføjet d. 19-05-2020 kl. 14:11 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
13-04-20 Antibiotika giver ofte diarre
05-01-20 Markant fald i salg af antibiotika til heste
28-02-18 Stigende resistens bekymrer forskere
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
28-09-15 Kender du din hests vægt?
17-03-13 Antibiotika kan forårsage diarre


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider