Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Oplev igen de bedste beslagsmede dyste i Herning

Traditionen tro dyster de bedste smede igen i år i Danmarksmesterskaberne go beslagsmede, når Hestens Værn inviterer publikum til at overvære de konkurrende smede hallerne under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning

 

Danmarksmesterskaberne for beslagsmede

Igen i år inviterer Hestens Værn publikum ved til at overvære Danmarksmesterskaberne for beslagsmede, som finder sted under hingstekåringen i Herning 2020, hvor der vil blive smedet, så det slår gnister, og sveden springer fra panden

 

Ovnene glødede, og der blev hamret og banket på fulde kraft. Smedene havde travlt med at forme deres hestesko, de var under hårdt pres, og der blev arbejdet koncentreret og intensivt. Sådan gik det for sig under Danmarksmesterskaberne for beslagsmede i 2019, og nu kan du igen opleve de dygtige smede dyste til Hingstkåringen i Herning.

 

 

Hestens værn inviterer

Igen i år inviterer Hestens Værn publikum ved til at overvære Danmarksmesterskaberne for beslagsmede, som finder sted under hingstekåringen i Herning 2020

 

Her vil de bedste smede og lærlinge inden for faget vise deres evner, og konkurrere om at lave den bedste hestesko på den korteste tid. Smedene arbejder på højt niveau, og de vil være hårdt presset til at udføre en flot stykke arbejde, på den kortest mulige tid. Smedene har trænet i flere timer dagligt, i mange måneder inden konkurrencen, så det er ikke en konkurrence man kommer sovende til.

 

Konkurrencen

Dommerne er selv konkurrencesmede og har mange års erfaring fra internationale smede konkurrencer rundt omkring i verden. Dommerne har lavet en prototype på den sko, som de gerne ser deltagerne laver, og kravene stiger i takt med deltagernes evner og uddannelsesniveau. Klasserne er opdelt i divisioner:

 

  • Division 1 Open: Åben for rutinerede beslagsmede.
  • Division 2 Open: Åben for beslagsmede der ikke har vundet Division 2 eller har været placeret i Division 1 i tidligere internationale konkurrencer.
  • Division 3 Open: Åben for Novice, lærlinge eller beslagsmede, der har været aktive i faget i mindre end 5 år.

 

For at kunne kalde sig registreret beslagsmed, skal man have gennemført en fireårig uddannelse, der både handler om det håndværksmæssige smedearbejde, men som også giver en bred faglig viden omkring hestens anatomi og bevægeapparat.

 

Individuelle sko

Skoene bliver tilpasset individuelt til den enkelte hest, og til den sportsgren og det underlag som hesten skal ride på. Skal hesten kunne stå fast, laver smeden en sko, der kan gribe i underlaget, og har hesten behov for at bevæge sig ovenpå underlaget, så fremstiller smedene sko, der passer til dette formål. Hvis hesten har lidelser i hovene, så laver smedene en sko, der kan beskytte og støtte hestens bevæge apparat bedst muligt.

 

"Hestens værn er stolte af igen i år at være arrangører af mesterskabet", forklarer Julie Fjeldborg, som er formand for foreningen. Målet er at forbedre hestenes velfærd, ved at sætte fokus på en høj standard af beskæring og skoning. Den optimale beskæring og det rette beslag er alfa omega for hestens velbefindende. Det er vigtigt at hesten kan bevæge sig korrekt, og på en måde så den ikke bliver slidt ned i en alt for ung alder, forklarer hun.

 

Øget interesse for håndværket

Konkurrencen har været med til at øge interessen for håndværket, og i sidste ende er det hestene, der nyder godt af den store faglighed ved konkurrencen, idet dygtige og veluddannede smede kan sikre bedre hestevelfærd.

 

Mesterskaberne for beslagsmede er også et sted, hvor man kan lære mere om skoning, og der kommer fokus på den høje standard inden for arbejdet. Den store publikumsinteresse er med til at opmuntre smedene til at forsat at videreuddanne sig, og dygtiggøre sig inden for deres professionelle arbejde.

 

Der er mange gode traditioner, som bør videreføres til næste generationer, samtidigt med at der også skal videreudvikles på faget. Der er brug for større fokus på andre dele af smedenes arbejde, som blandt andet beskæring og håndtering af hesten. Det er også noget som alle hesteejere sætter stor pris på, fortæller Martin Strande, der er registreret beslagsmed og bestyrelsesmedlem i Hestens Værn. Det handler ikke kun om at levere et perfekt stykke arbejde på kort tid. En af konkurrencerne som smedene kan stille op i, kaldes for "Bedst skoede ben", og her er der præmie til den smed, der håndtere hesten bedst under skoningen, uddyber han. Det gamle mundheld "uden hov, ingen hest" er lige så aktuelt den dag i dag, som det var før i tiden.

 

DM for beslagsmede er vanligvis et tilløbsstykke

Mesterskaberne til Hingstekåringen i Herning i 2019 var et tilløbsstykke, og mange kom forbi, for at beundre det flotte arbejde som smedene udførte. Hvis du vil opleve det igen, eller se det for første gang, så kom til Herning for at overvære de bedste beslagsmede i Danmark konkurrere mod hinanden lørdag d. 5 marts 2020. Konkurrencen foregår i hal D fra torsdag til Lørdag, hvor finalen afholdes og præmien på 6000 Euro overrækkes. Overskuddet fra konkurrencen går til Hestens Værns arbejde med bl.a at sikre hovpleje og beskæring til heste i nød.

 

Du kan læse mere om arrangementet på Hestens Værn her

 

Billede

 

Traditionen tro dyster de bedste smede igen i år i Danmarksmesterskaberne go beslagsmede, når Hestens Værn inviterer publikum til at overvære de konkurrende smede hallerne under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning


Tilføjet d. 22-02-2020 kl. 20:01 af i kategorien Arrangementer.
Tags: DM og Beslagssmede.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
06-09-20 DM-sejr og frieri på samme dag
05-09-20 Dufour og Cassidy i front af DM 2020
17-06-20 DM i distance afvikles i 2020 i national klasse
15-05-20 DM i springning udskudt
29-08-19 DM gik til en sikker Alexander Yde Helgstrand
27-08-19 Celine Silfen ny danmarksmester
16-07-19 Få styr på FEI-regler inden CSI og DM
11-06-19 Solid publikum opbakning til DM
11-06-19 Daniel Bachmann Andersen vinder DM
11-06-19 Victoria E. Vallentin vinder af DM for U25


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider