Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

OL-rytter suspenderet efter vold mod pony

Den 4-dobbelte belgiske military rytter Joris Vanspringel er blevet suspenderet for 9 måneder af FEI efter en military clinic. Her piskede han en 14-årig rytters pony indtil pisken knækkede. Episoden koster nu belgieren deltagelse ved EM i military og tillige OL i Tokyo

 

Ingen EM eller OL-deltagelse til Joris Vanspringel

Den 4-dobbelte belgiske military rytter Joris Vanspringel,bliver nu tvundet til at melde afbud til både EM i military og opnår ej heller deltagelse ved OL i Tokyo 2020, efter at FEI har suspenderet ham for 9 måneder for mishandling af en pony under en military clinic afholdt på Fourways Equestrian Centre i Syd Afrika i november 2018.

 

Piskede pony under en clinic indtil pisken knækkede

Baggrunden for episoden udspiller sig ved den afholdte military clinic i Sydafrika, hvor ponyen Sharwill Valerian gentagne gange nægtede at springe en forhindring med sin 14-årige rytter. Den 56-årige erfarne Joris Vanspringel tilbød herpå at ride ponyen over forhindringen. I forsøget på at få ponyen over springet, blev den pisket så eftertrykkeligt, at pisken knækkede under forsøget på at få ponyen til at tage springet.

 

 

14-årig ponyrytter var vidne til episoden

Juniorrytteren hvis pony var midtpunktet i episoden, berettede at Joris lånte hendes pisk og sporer og prøvede at få Valerian fremad før springet, men ponyen blev ved med at stoppe.

 

"Valerian blev ved med at stoppe og han blev ved med at piske ham meget hård og trække bidet igennem munden på ham" udtalte den chokerede ponyrytter efterfølgende. "Valerian begyndte at få tydelige striber på den side hvor Joris piskede ham. Jeg bad Joris om at stoppe, men han ignorerede mig eller hørte mig ikke", fortsatte den 14-årige ponyrytter. Ponyrytteren tilføjede at Joris vedblivende havde fortsat med t få ponyen til at springe, selvom rytteren havde givet udtryk for at ponyen var alt for træt, men Joris fortsatte indtil pisken var knækket, hvorpå han afleverede ponyen tilbage til den chokerede ponyrytter.

 

Forarget og chokeret ponymor

Ponyrytterens mor Sara Boulle har efterfølgende beskrevet, hvorledes hendes datter returnerede helt ulykkelig med ponyen til deres hestetrailer med tårerne løbende ned af kinderne i stride strømme.

 

Moderen til den 14-årige ponypige har efterfølgende udtalt: "Det er forfærdeligt og utilgiveligt at lade et barn opleve hendes pony blive misbrugt."

 

Familien indgiver officiel FEI klage

Efterfølgende konstaterede familien at ponyen havde store ømme puler på højre side bag sadlen og var meget øm i sin mind. Ponyen var tillige fuldstændig udmattet, og havde tabt højre sko.

Mor og datter indgav efterfølgende en officiel klage til SRA-NF (Det Nationale Sydafrikanske Ride Forbund), men da Joris ikke var registreret her, blev klagen henvist til FEI.

 

Skærpende omstændigheder

I den officielle protest der blev indgivet af RSA-NF, fremgår det at den adfærd der er dokumenteret i videooptagelser og fotomateriale, ville være tilstrækkeligt alvorligt til at en atlet øjeblikkeligt ville få tildelt det gule kort ved en konkurrence eller under opvarmning, og påpeger at det er skærpende omstændigheder at adfærden er foregået med den 14-årige ponyrytter som vidne:

"Denne adfærd er endnu mere chokerende, når den er demonstreret overfor en mindreårig, der anser personen som en rollemodel" lyder det i anklagen mod den belgiske OL-rytter.

 

Efterfølgende har Joris ikke afvist anklagerne, men har udtalt at han er ked af episonden, efter at have læst anklagerne, og oplyser at han efterfølgende har undskyldt episode til Boulles familien.

"Jeg har været en professionel rytter, træner og underviser i mere end 30 år, og dette er aldrig tidligere sket for mig" har OL-rytteren efterfølgende udtalt. "Jeg ønskede at hjælpe denne unge pige, men hvad jeg gjorde mens jeg var på ponyen, er ikke den jeg er, og jeg har det meget dårligt med det, og fortryder det jeg har gjort". Jorges fortsatte videre: "Jeg har aldrig tidligere modtaget nogen advarsel, et gult kort eller andre anklager. Hvis jeg kunne skrue tiden tilbage, ville jeg gøre det, men det er jo desværre umuligt".

 

Selv hævder han, at han red ponyen i 5-10 minutter på en løs tøjle foran biddet, og at der ikke var tegn på anvendelse af sporer. Jorges har efterfølgende fremsat tesen om at juniorrytteren selv kan have pådraget piske-mærkerne på ponyen før billederne blev taget. Det blev også noteret i sagen, at der ikke forelå nogen veterinærudtalelser i forbindelse med behandlingen af sagen.

 

Sagen afgjort den 30. august 2019

Der faldt en afgørelse I sagen den 30. august 2019 hvor et FEI panel fastslog at vidneudtalelser og en 12 sekunder lang video, var tilstrækkeligt grundlag til at udstede sanktioner mod Joris Vanspringel, og konkluderede tillige at der ikke var noget grundlag for at antage at juniorrytteren var ansvarlig for at udøve vold mod ponyen.

 

FEI panelet fandt derimod at der var tale om skærpende omstændigheder, som følge af at handlingen overfor ponyen blev udført af en erfaren rytter foran en ung rytter på 14-år, der trænede med ham. Samtidig har panelet taget til efterretning, at Vanspringel har anerkendt at han handlede forkert og har undskyldt sin handling overfor ponyens familie.

 

Joris er kendt for at arbejde fuld tid I en konkurrencestald med heste, sideløbende med en succesfuld international military karriere, der bl.a. har sikret ham deltagelse i fire olympiader, to verdensmesterskaber og 7 europamesterskaber.' Nu kan han se frem til at følge de næste store konkurrencer fra sidelinjen.

 

9 måneders karantæne, en bøde og bidrag til sagens omkostninger

Joris Vanspringel er nu blevet tildelt en 9-måneder lang karantæneperiode. Den belgiske OL-rytter, har efterfølgende appelleret til, at karantæneperioden kunne lægges på et senere tidspunkt, således at det ville muliggøre at han kan deltage ved EM I military og det kommende OL I Tokyo. Denne anmodning er blevet afvist af FEI, hvilket indebærer at Joris I begge tilfælde må vinke farvel til en plads på det belgiske landshold ved disse to store konkurrencer.

 

Joris Vanspringel er tillige blevet idømt at betale en bøde på CHF 3.000 og tillige CHF 3.000 i sagsomkostninger.

 

Billede

 

Ponyen Sharwill Valerian nægtede gentagne gange at springe en forhindring med sin 14-årige rytter. Den 56-årige erfarne OL og World Cup rytter rytter Joris Vanspringel tilbød herpå at ride ponyen over forhindringen. I forsøget på at få ponyen over springet, blev den pisket så eftertrykkeligt, at pisken knækkede under forsøget på at få ponyen til at tage springet (Privatfoto)


Tilføjet d. 16-09-2019 kl. 12:04 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-06-20 Flere mesterskaber i military er nu genplaceret
15-10-19 Inspirations- og træningssamling i military
10-09-19 Bevæget afskedsceremoni for Mark Todd
09-09-19 Ung militarystjerne omkommet i rideulykke
30-07-19 En legende takker af
08-07-19 Ponyekvipager udtaget til EM i military
17-06-19 Militaryryttere udtaget til ETM
13-06-19 Militaryryttere er endeligt udtaget til NM
12-06-19 Militaryhold udtaget til EM
01-05-19 Militaryreglementet er justeret


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider