Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Distance: Skandalernes tid er ikke forbi

De seneste år har distrancesporten været indhyllet i skandalesager med doping og dødsfald til følge. Trods opstramninger og nye sanktioner, starter 2019 desværre ud med nye skandalesager, senest med både dødsfald og doping problematikker ved stævner i De Forenede Arabiske Emirater

 

Skabdalesager i distance-sporten og opstramninger af regler

Distancesporten har i de senere år været genstand for en række internationale skandaler, der involverer både omfattende dopingskandaler og triste dødsfald blandt heste. Der er iværksat flere Internationale og nationale initiativer af de respektive hestesportsorganisationer, herunder det internationale rideforbund FEI, men også vort eget DRF, i bestræbelserne på at komme dopingproblematikken til livs og forhåbentlig spare hesteliv, og få sat en stopper for disse beklagelige og bedrøvelige episoder, der skader sportens overordnede image.

 

Desværre ser det ud til at der er lang vej endnu. Knapt er vi en måned inde i det nye år 2019, førend distancesporten igen er indhyllet i nye skandaler, som i særdeleshed involverer de arabiske arrangementer og i særdeleshed arabiske deltagere.

 

 

De Forenede Arabiske Emirater har mange sager

Det har længe været et problem at flere og flere heste dør under distanceridt i De Forenede Arabiske Emirater. Den sidste måned har ikke været en undtagelse, hvor der indtil Grand Prix Replay. De arabiske lande har en lang historisk og kulturel tradition for hestevæddeløb og distance løb, og der er mange penge og kommercielle interesser involveret i sporten. Derfor er fristelserne for snyd store, især hvis afstraffelsen ikke står mål med risikoen.

 

Senest er der både registreret dopingproblemer og flere døde heste i forbindelse med et distanceridt i De Forenede Arabiske Emirater, alene i januar måned.

 

Nye skandalesager i 2019

Der er allerede registreret nye sager, her blot mindre end en måned inde i det nye år.

I det enes tilfælde var rytteren til en af hestene så sent som i december 2018, blev taget i at dope en af sine andre heste. Sagen centrerer sig om den 14-årige Nib Durash Star, der deltog i en CEI2 * 120 km i Abu Dhabi med Muhammad Imran i sadlen.

 

Samme rytter fik i december testet en anden hest positiv for det smertelindrende fenylbutazon. Her fik rytteren blot en administrativ sanktion, og havde derfor ingen problemer med at starte i løbet i Abu Dhabi i januar, til trods for reprimanden, så sendt som måneden tidligere. Tilsyneladende har dette på ingen møde virket afskrækkende på rytteren og hestens ejer.

 

I begyndelsen af januar rapporterede Grand Prix Replay om en anden hests død. Her drejede det sig den 12-årige hest med det nordisk klingende navn Viking, der blev redet af rytteren Bernarda Gonzaelz. Viking døde som følge af en katastrofal skade "CI" i CEI 3 * 160 km i Dubai. "CI" koden betyder at hesten enten er blevet aflivet direkte på stedet eller skadet så alvorligt, at resultatet har haft døden til følge.

 

Danske initiativer i Distancesporten

Allerede i 2015 besluttede Dansk Ride Forbund, at man kun ville sende ekvipager (altså ryttere med hest fra Danmark) til distancestævner i UAE for at undgå, at danske ryttere deltog på lånte eller lejede heste under kritisable forhold.

 

I februar 2017 skærpede DRF deres politik, og valgte helt at stoppe for dansk deltagelse. Det skete efter endnu en lang række internationale sager med bl.a. dødsfald til følge, som bl.a. affødte omfattende international kritik af sporten, og som nødvendiggjorde at FEI tog det op som en sag i det fælles Internationale Rideforbund, hvor man fordømte episoderne og gjorde tiltag til at stramme reglerne.

 

Desværre, kan det nu konstateres, at sanktionerne fortsat ikke er tilstrækkelige til at hindre det fortsatte dopingmisbrug, og de afledte triste dødsfald blandt de deltagende heste.

 

Billede

 

De seneste år har distrancesporten været indhyllet i skandalesager med doping og dødsfald til følge. Trods opstramninger og nye sanktioner, starter 2019 desværre ud med nye skandalesager, senest med både dødsfald og doping problematikker ved stævner i De Forenede Arabiske Emirater ( Foto: FEI)


Tilføjet d. 29-01-2019 kl. 16:51 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
23-01-21 Sportsplanen for distance er klar
20-09-19 Doping eller sabotage?
19-04-19 Distanceridning: Lynstævne i Feldborg en stor succes
02-01-19 Distanceweekend på Djursland
01-10-18 Merethe Neland er ny Danmarksmester i distance
26-09-18 DM i distance på lørdag
25-07-18 Vil du være ambassadør for distance?
06-07-18 Så er det tid til Københavnerridtet
04-04-17 FEI indgår samarbejde med EquiRatings om data og risikoanalyse i military og distance
07-02-17 Stop for dansk deltagelse i distanceridt i UAE-landene


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider